iueltilsf.jpg
Amalie Iuel er klar for semifinale på 400 meter hekk. Foto: Bildbyrån.

Tolvteplass til Ola - Amalie til semifinale på langhekk

Ola Stunes Isene ble nummer tolv i finalen i diskos. Amalie Iuel er klar for mandagens OL-semifinale på 400 meter hekk, mens Line Kloster ble slått ut i forsøket. Hedda Hynne klarte ikke å kvalifisere seg til finalen på 800 meter, mens Sondre Guttormsen måtte trekke seg på grunn av skade i kvalifiseringen i stav. Vi oppsummerer den norske friidretts-lørdagen i Tokyo.

klosterheat.jpg

Line Kloster. Foto: Bildbyrån.

Se også vår samleside: Alt du trenger å vite om friidretts-øvelsene i OL.

400 meter hekk kvinner forsøk:
Amalie Iuel, IK Tjalve.
Videre til semifinale mandag 13:35 som fjerde og siste tid. 6h/55.65q.
Forhåndsomtale WAStatistikk.
Det så i utgangspunktet litt stygt ut med tanke på avansement for Amalie Iuel, som ble nummer seks i det første forsøksheatet.
Men tiden sto seg som nest beste tid frem til siste heat, der to løpere bak de fire automatisk kvalifiserte i heatet gikk forbi. Men med fjerde beste tid av fire blir det et nytt løp for Amalie tirsdag.
- Jeg trodde alt håp var ute [NRK].

400 meter hekk kvinner forsøk:
Line Kloster, SK Vidar.
Utslått. 7h/56.45.
Forhåndsomtale WAStatistikk.
Ingen spesielle feil av Line i forsøksheatet, men det gikk rett og slett ikke fort nok for avansement. 

sondreskadet.jpg

Sondre Guttormsen. Foto: Bildbyrån.

Stav menn kvalifisering
Sondre Guttormsen, SK Vidar.
Utslått. Trakk seg fra kvalifiseringen etter ett riv på 5.65 på grunn av skade. 24/5.50.
Forhåndsomtale WAStatistikk.
Sondre gikk inn i kvalifiseringen på 5.50, og klarte den høyden i tredje forsøk. Etter et riv på 5.65 måtte han trekke seg fra videre deltagelse på grunn av skade. Dette er naturligvis utrolig leit for Guttormsen, som ble først norske stavhopper i OL på 69 år. 
- Jeg vet ikke om det er en liten krampe eller en liten strekk, eller hva det er, men i hvert fall noe som gjorde at jeg ikke kunne hoppe videre uansett hvor lyst jeg hadde. Jeg føler det er litt ute av min kontroll og ikke noe jeg kan gjøre så mye med, sa Sondre til NRK

olafinale.jpg

Ola Stunes Isene. Foto: Bildbyrån.

Diskos menn finale
Ola Stunes Isene, IF Sturla.
Nummer tolv i finalen med 61.18.
Forhåndsomtale WAStatistikk.
Ola innledet finalen med 60.95, fulgte opp med 61.18 før han avsluttet med et dødt kast via buret. Endte da opp med en tolvteplass. Skulle han ha kvalifisert seg for finalerundene måtte han ha kastet 62.95. Hadde nok håpet på et noe bedre resultat i finalen, der det ble dobbelt svensk med Daniel Ståhl og Simon Pettersson. Stunes Isene hadde bare 23. beste årsbeste før mesterskapet og det å komme seg til finale er meget solid. Han har nå vært i finale både i OL, VM og EM, og blitt nummer tolv, ti og elleve i de mesterskapene. Nå er det naturlig at han sikter seg inn mot å kjempe om medaljer i internasjonale mesterskap, noe som absolutt ikke er uoppnåelig. 
- Nei jeg er ikke skuffet [Stavanger Aftenblad].

heddasemi800.jpg

Hedda Hynne. Foto: Bildbyrån.

800 meter kvinner semifinale
Hedda Hynne, IK Tjalve.
Utslått. 7sf/2:02.38.
Forhåndsomtale WAStatistikk.
Det ble ingen finale på Hedda, som endte på syvendeplass i sitt heat med 2:02.38. Det var et rotete og fysisk løp og Hynne la seg til i bakre del av feltet fra start. Hun ble knuffet litt etter passering 200 meter og måtte stoppe litt opp. Det gikk rolig underveis og teten passerte 400 meter på 1:01.6. Hynne var oppe på en femteplass da 200 meter gjenstod, men hadde ikke trøkk i avslutningen til å kjempe i teten og om avansement.
- Det blir en veldig kjip semifinale, sa Hedda til NRK etter løpet.

Øvrige finaler:
14:35 4x400 meter mix-stafett.
14:50 100 meter kvinner.

Forhåndsomtale av lørdagens norske utøvere:

Amalie Iuel - fra friidrett1 sin OL-bibel: Amalie Iuel gjør sin andre OL-opptreden på 400 meter hekk. Det var en liten «kamp» for å få Iuel til å bli norsk statsborger, heldigvis ble dette ordnet like før U23-EM i 2015.
Hun er født i Danmark, men bodde mesteparten av barndommen i Norge før hun har bodd i mange land og prøvd friidrett i flere ulike land. Hun var visstnok meget nære å gi opp norsk statsborgerskap, men heldigvis gikk det i orden.
Iuel har en allsidig bakgrunn og har hatt den norske innendørsrekorden i femkamp, Henriette Jæger slettet den rekorden i vinter. Iuel har solide perser som 1.84 i høyde og 6.04 i lengde.
Hun begynte etterhvert å løpe 400 meter hekk og ble nummer fem i U23-EM for seks år siden. Det året løp hun persen ned til 55.92. Hun flyttet til USA for å studere på USC og hadde fin fremgang der.
I 2015 fikk hun sin VM-debut, men røk ut i forsøket der. Året etter markerte hun seg med å bli nummer seks under EM og hun fikk sin OL-debut i Rio. Hun røk ut i forsøket, men fikk med seg verdifull erfaring og den sesongen senket hun persen til 55.79.
Hennes andre opptreden i VM kom i London og også der røk hun ut i forsøket. Hun hadde fortsatt fremgangen også den sesongen med pers 55.38 i starten av april. Denne sesongen satte hun også det som er norsk rekord på 400 meter med 51.81.
Etter endte studier i USA kom hun seg tilbake til Norge. Det var et knalltøft treningsregime på USC og hun slet med flere småskader. Hun gikk inn i Team Alnes og begynte å tilpasse seg nye treningsmetoder. Fremgangen fortsatte med å forbedre persen til 55.26 i 2018 og som følge av solid tid gikk hun rett inn i semifinale under EM i Berlin. Hun ble totalt nummer elleve der og sikret seg da en solid plassering.
Under VM i Doha ga treningen virkelig avkastning med 54.72 og norsk rekord i forsøket, før hun røk ut i semifinalen. Hun viste da at hun hadde tatt nok et steg opp mot verdenstoppen. I fjor ble den første sesongen siden 2013 at hun ikke forbedret sin personlige rekord, men hun løp absolutt solid med 55.27.
Denne sesongen løp hun et løp innendørs, 37.51 på 300 meter og satte da norsk bestenotering på øvelsen. Utendørs har hun gjort to løp i år, hun åpnet med 56.62 under vindfulle forhold på Bislett under Boysen Memorial i midten av juni. Under Bislett Games viste hun at formen helt klart er stigende med 55.04, da hun ble nummer fire. Denne tiden er hennes tredje beste noensinne, bare de to løpene i VM i Doha er bedre av en norsk kvinne noensinne.
Iuels årsbeste er 19. beste i verden i år og hun har 16. beste årsbeste av deltakerne i Tokyo. En semifinaleplass bør da være et naturlig mål, men med tanke på nivåhevingen øvelsen har fått de siste årene må hun nok senke den norske rekorden med flere tideler om det skal bli finale. friidrett1 sin OL-bibel har ytterligere informasjon om de største favorittene i øvelsen.

Line Kloster - fra friidrett1 sin OL-bibel: Line Kloster kvalifiserte seg til mesterskapet gjennom ranking, og 30-åringen får meget gledelig OL-debuten i Tokyo.
Kloster har jobbet seg sakte, men sikkert opp mot Europa-toppen og skal nå få kjempe mot klodens aller sterkeste utøvere.
Kloster fikk sin internasjonale debut under U23-EM i 2011 da hun løp 400 meter. Vidar-løperen, som representerte Asker i sine yngre år, løp flatt ganske lenge i karrieren. Hun markerte seg med å være sterk på 400 meter spesielt innendørs og satte norsk innendørsrekord i 2012. Året etter løftet hun seg ytterligere med 52.78 på distansen da hun løp semifinale i EM innendørs i Gøteborg. Hun står fortsatt med dette som innendørspers og det var norsk innendørsrekord frem til 2016, da Amalie Iuel slettet den.
Det året kom hun seg også ned på 52-tallet utendørs, da hun løp på 52.78 på Bislett, som gjør at hun var nest best i Norge gjennom alle tider på distansen. EM-debuten kom på 400 meter i Zürich i 2014, da hun røk ut i forsøket. Hun fikk seg sin andre EM-deltakelse i 2016, da hun var med på stafettlaget som løp gjeldende norsk rekord 3:31.73. Hun viste bra fart på 200 meter i 2016 med 23.40. I 2018 satte hun også norsk rekord på 200 meter med 23.21, en tid som fortsatt står som rekord.
Først i 2017 begynte hun å satse på 400 meter hekk, da hadde hun ikke løpt distansen siden 2009. Hun viste seg tidlig som sterk på distansen med 56.18 som pers den sesongen.
Fokuset ble dreid mot langhekken og i 2018 forbedret hun persen til sterke 55.49, en tid som fortsatt er pers. Hun fikk delta i sitt tredje EM i Berlin og det første på langhekken der hun fikk direkte semifinaleplass. Hun kom seg ikke til finale, men endte på en fin tiendeplass.
2019 ble en litt tyngre sesong, mens 2020 åpnet solid i mars med fine tider i Sør-Afrika, blant annet 52.43 på 400 meter, som gjør at hun er nummer to i Norge gjennom alle tider. Hun løp bra også på langhekken i den vanskelige pandemisesongen og ble stående med 55.62 som årsbeste.
Denne sesongen har hun gjort flere fine løp med 55.58 som årsbeste på hekken og også et løp på 55.61. Persen er absolutt klar for å bli slått og det kan skje i Tokyo. Hun måtte stå over Bislett Games grunnet sykdom, forhåpentligvis satt ikke sykdommen lenge i. Hun løp flere løp for å kvalifisere seg til lekene, vi får håpe hun ikke brant alt for mye av kruttet for å kvalifisere seg til lekene, da er en tid godt ned mot 54-tallet mulig for en som viser at det lønner seg å jobbe målrettet og tålmodig. friidrett1 sin OL-bibel har ytterligere informasjon om de største favorittene i øvelsen.

Sondre Guttormsen - fra friidrett1 sin OL-bibel: Sondre Guttormsen har løftet seg opp til et nivå som gjør at OL-finale absolutt bør være et klart mål og medaljekamp kan være mulig. Han har hatt fin progresjon i mange år og 1999-modellen har en årsbeste på 5.81, som er ellevte beste resultat i 2021 av deltakerne i Tokyo. Guttormsen har nærmest blitt en «spesialist» på sjetteplasser i mesterskap. Han debuterte internasjonalt i mesterskapssammenheng med sjetteplass under EYOF i 2015. Året etter kom han seg over fem meter for første gang og det året ble han nummer fem under U18-EM. I 2017 fortsatte han fremgangen med 5.41 som pers og han ble da nummer seks under U20-EM.
I 2018 kom Vidar-utøverens internasjonale gjennombrudd på seniornivå. Han hoppet solid allerede tidlig på våren i USA og under U20-VM ble han nummer seks. Han fikk den internasjonale seniordebuten under EM i Berlin og leverte virkelig varene. Han perset til 5.61 i kvalifiseringen og sikret seg da finaleplass. I finalen viste han at det å takle press ikke er noe problem og han forbedret den norske rekorden til 5.75, som holdt til en strålende sjetteplass i en finale som holdt skyhøyt nivå.
Under vinteren 2019 fortsatte han sin strålende form med å sette norsk innendørsrekord og bli nummer seks under EM innendørs. På sommeren leverte han også bunnsolid med 5.80 og forbedring av norsk rekord. Han ble nummer fire i U23-EM det året, men dessverre førte skadeproblemer til at han røk ut i kvalifiseringen under VM-debuten i Doha.
Fjoråret ble dessverre litt preget av skader, men denne sesongen virker kroppen å spille bedre på lag og han forbedret den norske innendørsrekorden til 5.74 i februar. Han forbedret sin norske rekord til 5.81 i slutten av mai og vist at han holder et høyt nivå. Han har allerede sikret seg en mesterskapsmedalje i år med bronse fra U23-EM for noen uker siden. Han har ikke vært helt oppe mot rekordformen de siste konkurransene, men han har tidligere vist seg at han hever seg til store anledninger og det blir spennende å følge Norges første stavhopper i olympiske leker siden Erling Kaas i Helsinki i 1952. Den beste norske plasseringen i stav i OL er Carl Andersens bronsemedalje i Paris for 121 år siden.
Guttormsen deler mye av treningen sin på Instagram og han har også en populær Tik Tok-profil der hans best sette video er sett over 30 millioner ganger. Familien Guttormsen har blitt en maktfaktor i norsk friidrett der far Atle trener Sondre og Simen, som også er på et høyt internasjonalt nivå. Team Guttormsen kan følges på deres side stavhopp.no. friidrett1 sin OL-bibel har ytterligere informasjon om de største favorittene i øvelsen.

Ola Stunes Isene - fra friidrett1 sin OL-bibel: Ola Stunes Isene har jobbet seg opp til å bli en klar finalekandidat i Tokyo. Sturla-utøveren var lenge nummer to i 1995-kullet i Norge, bak kjempen Sven Martin Skagestad.
Stunes Isene fikk sin internasjonale mesterskapsdebut under U20-EM i Rieti i 2013 og der røk han ut i kvalifiseringen.
Året etter leverte han virkelig varene under U20-VM i Eugene, der han ble nummer fem, to plasser bak Skagestad. Året etter var første år med seniordiskosen og han viste at han mestret dette bra med å kaste lengst under kvalifiseringen under U23-EM, mens i finalen ble han dessverre stående uten resultat etter tre ugyldige kast. 
I 2016 kom han seg over 60 meter for første gang og ble stående med 61.36 som pers. Han klarte ikke å forbedre denne året etter, men leverte en ellevteplass under U23-EM.
Han forbedret seg med nærmere to meter i 2018 og fikk EM-debuten i Berlin. Han viste at han ikke var i mesterskapet bare for å få erfaring med å komme seg til finalen og ta en ellevteplass.
I 2019 kom det et virkelig skremmeskudd allerede i midten av april da han smalt til med 67.78, som gjør at han er nummer tre i Norge gjennom alle tider. Den sesongen leverte han ytterligere fire konkurranser over 65 meter, hadde to fjerdeplasser i Diamond League og viste at han var kommet opp på ypperste nivå internasjonalt. VM-debuten kom i Doha og han kastet solid da han endte på en tiendeplass.
Fjoråret ble litt tyngre for Stunes Isene og denne sesongen har han slitt litt teknisk og hatt litt varierende resultater. Han kastet 65.27 i starten av mai og dette er hans årsbeste, som er 23. best av deltakerne her. Han har ikke kastet over 62 meter siden 8. mai og det blir spennende å se formen her. Han gikk «back to basics» for en måned siden ved å trene noen uker innendørs, forhåpentligvis bærer dette frukter og med et fulltreff kan han faktisk lukte på medaljekampen i OL-debuten. Sist en norsk utøver var i OL-finale i diskos var Mette Bergmann med niendeplass i 1996, mens beste norske plassering er fjerdeplass, som hele fire nordmenn har klart, Knut Hjeltnes i Los Angeles i 1984, Ivar Ramstad i London i 1948, Reidar Sørlie i Berlin i 1936 og Harald Stenerud i Amsterdam i 1928. 
For deg som er interessert i å følge hans trening anbefaler jeg å følge han på Instagram. Stunes Isene viste en forbilledlig åpenhet i en NRK-artikkel like før mesterskapet, der han stod frem med at han sliter med angst. Det er ekstremt tøft og viktig at rollemodeller som han står frem og det er ingen tvil om at hedersmannen Stunes Isene fortjener å lykkes på friidrettsbanen. friidrett1 sin OL-bibel har ytterligere informasjon om de største favorittene i øvelsen.

Hedda Hynne - fra friidrett1 sin OL-bibel: Hedda Hynne er outsider til å ta medalje på 800 meter, noe som virket ganske utenkelig at en kunne skrive for noen år siden. Jenta fra Skien har sammen med sin trener og samboer Erik Sakshaug bygget stein på stein og dette ga virkelig avkastning i fjor da hun satte norsk rekord to ganger, senest til 1:58.10, som var nest beste tid i verden av en kvinne i 2020.
Tjalve-løperen la piggskoene på hyllen i slutten av tenårene, men begynte etterhvert så smått å løpe igjen og løp 800 meter for første gang i 2013. Året etter fikk hun god mesterskapserfaring under EM i Zürich. Flere medier kritiserte forbundet i etterkant av det mesterskapet for å ta ut en tropp full av «turister», men det er liten tvil om at erfaring fra mesterskap er positivt og at Hynne er en av de som har nytt godt av det.
Hynne jobbet seg videre oppover rangstigen av de beste utøverne i Europa og i 2016 ble hun nummer syv under EM i Amsterdam. Det var en vellykket sommer for Hynne der hun også fikk sin OL-debut. Hun ble totalt ble nummer 38 i Rio og hun var da den første norske kvinnen på 800 meter i OL noensinne.
Året etter kom hun seg under to minutter for første gang med 1:59.87 og hun kom seg til semifinale under VM i London. Hennes årsbeste fra 2018 var 2:01.46 og hun fikk da ikke fullklaff den sesongen. Hun kom heller aldri til start under EM i Berlin. Det ble heller ingen topptid i 2019, men hun presterte da det gjaldt som mest med å komme seg til semifinale under VM i Doha. Hun viste i det mesterskapet at hun kan ha en solid avslutning og yppe seg med de beste.
Det virkelige globale gjennombruddet kom i fjor med to tider på 1:58-tallet. Hun løp forøvrig også den raskeste tiden av en norsk kvinne på 600 meter med 1:26.90 sent i september i fjor. Hynne har både leverte og slitt i mesterskap tidligere. Hun har solid og god erfaring, noe som kommer godt med i jakten på å ta den første finaleplassen av en kvinnelig norsk mellomdistanseløper i OL gjennom alle tider. 
Hynne har de siste sesongene vist seg som en god avslutter og kommer som regel topp tre i de løpene hun stiller i. Dette kommer naturligvis godt med i et mesterskap og hun kan takle flere typer løpsopplegg. Hun kom litt tregt i gang denne sesongen med tre løp på 2:02-tallet. Dette skyldtes blant annet en liten skade hun pådro seg og at formen naturligvis skal komme under lekene i Tokyo. Hynne viste fremgang under Bislett Games og i Stockholm løp hun på 1:59.82, tangering av den gamle norgesrekorden og hennes tredje beste tid i et kvinnefelt. Det er grunn til å tro at Hynne er i enda bedre form nå. Da bør en semifinaleplass absolutt være innenfor rekkevidde og det blir spennende å se om det blir løpsopplegg til at hun kan tukte norsk rekord. friidrett1 sin OL-bibel har ytterligere informasjon om de største favorittene i øvelsen.