Toralf 705x405.jpg
Fremdeles iført Tyrvingdrakten! Femti år etter ser Toralf Bølgen slik ut!

Han vant øvelse nr.1 i de aller første DD-lekene!

De var heltene i de første Donald Duck-lekene. Femti år senere fant vi noen av dem igjen!

Vi har funnet mange gamle helter fra Donald Duck-lekene. Blant annet han som vant øvelse nummer 1, terrengløp gutter 12 år!

- Jeg husker at vi allerede året i forveien hadde hørt at det skulle komme et slikt arrangement for oss yngste. Det var i en tid hvor det alltid handlet om å konkurrere. Som på ”Storsletta” ved Tanum, hvor også klubben min, Tyrving, ble stiftet.

Toralf Bølgen setter seg godt til rette i stolen. Femti år etter, vil han straks bli gjenkjent som den ene eierhalvparten av restaurantkjeden ”Bølgen & Moi”! For femti år siden meldte han og guttegjengen seg inn i Tyrving, trente på Kadettangen og stilte opp i det som var av barneleker.

- Jeg løp uten piggsko og min pappa hadde rett; med piggsko løp jeg ett sekund fortere på 60 meteren og straks handlet det om medalje i KM!

”God over natta”

Våren 1968 åpnet unge Toralf med i et terrengløp og vant overraskende klassen for gutter født i 1956. I klassen hans stilte det opp 120 gutter!

- Jeg vant overraskende, jeg ble faktisk god over natta, humrer Toralf.

Allerede før sommerferien hadde de, som var tatt ut til de første Donald Duck-lekene, fått beskjed.

- Dette var jo veldig svært! En i familien bestemte på flekken at det skulle bestilles hotell på Kongsberg, det ble min første natt på hotell!

Ut fra seedingen ble Toralf plassert i det antatt sterkeste heatet i øvelse 1, sammen med utelukkende ukjente konkurrenter.

- En av dem var en gutt på en meter og 80, så jeg bestemte meg for å satse på det jeg var best i, sprint. Derfor startet jeg som en rakett, gikk ut ”i 100”. Etter hvert merket jeg at ”den lange” kom opp på siden av meg, men ikke forbi. Jeg visste at det skulle holde til en bra plassering, og det var stor stas med premieutdelingen. Jeg hadde aldri fått en medalje i bånd rundt halsen!

Distansen var 600 meter, den maksimale for hans aldersklasse på den tiden.

Glimt fra tidenes første Donald Duck-leker.

Nesten dobbeltvinner

I henhold til reglene for lekene, kunne hver deltager kun delta i to øvelser pluss stafett. For Toralf Bølgen resulterte det i sølv på samme tid som vinneren på 60 meteren. Larviks Jan Erik Eskedal ble utropt som vinner med tiden 8,2, samme tid fikk Toralf, men dømt bak til sølvmedaljen.

- Det pussige var at da vi møttes på en 60 meter på Bislett senere i sesongen, løp vi også begge to på 8,2, og igjen ble jeg dømt bak! Litt dumt med bare to øvelser, for jeg var også kvalifisert i lengde, som Eskedal vant på 4.87 mens jeg satte kretsrekord med 5.11 på Bislett senere i sesongen. Jeg ser at det fremdeles er klubbrekord i Tyrving!

Ga seg med idretten

- Jeg begynte å bakke ut av idretten allerede i 14 års alderen. Kompisene mine drev ikke idrett, så det var vel årsaken, tror Toralf Bølgen, som hadde sin beste sesong i 13 årsklassen.

- Trener du noe fortsatt?

- Nei, jeg trener ikke noe mer nå. Jeg har vært igjennom en kreftoperasjon og mangler hælen på høyre fot. Men idag syklet jeg hjemme fra Rykkinn i Bærum og hit til Drammen, lyder det stolt.

Senere i livet skulle tidenes første Donald Duck-vinner utdanne seg innen klassisk gitar (!) før han kom inn på sin endelige yrkesbane, restaurantbransjen med vinkjelleren som sin desidert største interesse.

Nummer åtte og 21

Bak Toralf Bølgen på resultatlisten for terrengløpet på Kongsberg den 8. september 1968 finner vi kjente navn både på åttende- og 21-plass! Førstnevnte kom fra Tomrefjord i Romsdal, navn: Bjørn Rune Gjelsten, slått med 2,4 sekund av Toralf Bølgen!

- Jeg husker de første Donald Duck-lekene utrolig godt, sier Gjelsten idag. Det var aller første gang han ble tatt ut til å representere Romsdal Friidrettskrets.

- Tidligere på året hadde jeg deltatt i Hovedlandsrennet på ski nede i Arendal og var utrolig stolt over å bli tatt ut til friidrettslekene på Kongsberg.

I likhet med Toralf Bølgen, ble det nye piggsko også på Bjørn Rune, Adidas modell Tokyo! Han kan fremdeles både ”se og lukte dem” for seg. Turen til Kongsberg fra Tomrefjord gikk med tog fra Åndalsnes til Oslo via Dombås, deretter nytt tog fra Oslo til Kongsberg.

- Det var aller første gang jeg var i Oslo! Men jeg var litt bekymret for terrengløpet, for jeg likte meg bedre på lengre distanser. 600 meter ble for kort for meg. I tillegg kom en annen bekymring, for jeg ble togsyk! Men jeg kan fremdeles se for meg løypa; vi løp inn i en liten skog, og jeg ble litt skuffet over at jeg ikke vant, bortskjemt som jeg var med seirene hjemme på Møre.

Sa Bjørn Rune Gjelsten.

To år for ung

På 21. plass i terrengløpet kom en gutt han senere skulle jobbe mye med. Kjell Inge Røkke, som løp for Olymp/Molde og ble slått med 5,3 sekunder av sin senere kompanjong.

Via sin sekretær sier Røkke at ”det var stort å løpe og konkurrere med de store gutta på Kongsberg”.

- Jeg har bare gode minner fra Donald Duck-lekene, forteller Kjell Inge, som startet å drive idrett hjemme i Molde i syv års alderen og holdt på ”i mange år fremover”.

Og i likhet med Bjørn Rune Gjelsten, var det også første gang Kjell Inge kom til Oslo.

- Stasjonsbygningen i Oslo var den høyeste bygningen jeg hadde sett. Året etter tok vi fly, minnes Røkke. Han stilte faktisk opp i de første Donald Duck-lekene i en alder av ni i 11 årsklassen og som tiåring i 12 årsklassen året etter!

Mange og gode navn

Hulter til bulter bak navn som Bølgen, Gjelsten og Røkke, finner vi andre som ble bedre kjent senere i livet enn for sine innsatser på Kongsberg idrettsparks røde grusdekke. Ta for eksempel:

* Nummer fem på 60 meter gutter 11: Lars Sponheim, Halden, idag fylkesmann i Hordaland etter en lang karriere innen politikken.

* Nummer seks på 60 meter gutter 12: Harald Aabrekk, Eid, senere kjent fotballtrener.

* Nummer to lengde gutter 12: Terje Hoffmann, Bøler, idag leder av dommerutvalget i Norges Friidrettsforbund.

* Nummer 12 terrengløp gutter 12: Thor Gjelsvik, Blaker, idag daglig leder av Akershus Skikrets og fremdeles med sterke bånd til friidretten.

Mens atter andre satset videre på friidretten, som for eksempel

* Per Øystein Saksvik. Ranheim, nummer åtte terrengløp gutter 12, senere landslagsutøver med mange år i norgestoppen, senere psykologiprofessor!

* Nina Liverød, Runar, nummer fire på 60 meter og nummer 11 i lengde, senere NM-gull på 100 meter og med mange sesonger i den nasjonale topp.

PS: Rekken av Donald Duck-deltagere som senere i liver gjorde seg bemerket på helt andre arenaer, er både lang og spennende. Således het vinneren av terrengløpet for gutter 12 i 1972 Bjørn Inge Larsen fra Bøler. Senere i livet skulle han komme til å bekle rollen som Norges helsedirektør! Mens atter andre fortsatte på friidrettsbanen hvor de gjorde seg bemerket både for Norge og andre nasjoner. Noen som husker navn som Anne-Louise Skoglund fra Sverige? Eller Siv Zettertsrøm, Skjalg, Petter Bogsti, Nesøya, Anne Utteberg, BUL, Haakon Alfstad, Tyrving, Fredrik Thaulow, Njård, Trond Ulleberg, Efteløt, Anne Jorun Bakken, Eiker/Kvikk eller Jorun Tangen, Sturla? De hadde alle det til felles at de gikk til topps i sine øvelser gjennom lekenes seks første år!

I de syvende Donald Duck-lekene, året var 1974, finner vi blant de mange navnene i klasse piker 11 år:

* Kirsti Voldnes, Kristiansand, senere NM-gull på 800 meter og enda litt senere mamma til Ingeborg Løvnes!

I gutter 11:

* Jan Kvalheim, Herkules, senere i verdenstoppen i sandvolleyball.

* Jørn Andersen, Fredrikstad, senere proff i Tyskland og enda senere landslagstrener fotball i Nord-Korea.

Og i gutter 12 år:

* Ove Talsnes, Tynset, senere landslagslege i friidrett.

* Gøran Sørloth, Rissa, senere landslagsspiller fotball.

Og da sto lekene Donald Duck-lekene fremdeles under den høye beskyttelse av HKH Kronprinsesse Sonja!