
Parafriidrett i klubb
Det kan være nytt og spennende å komme i gang med inkludering av parautøvere i klubbens aktiviteter. Ta kontakt med oss ressurspersoner i friidrettsforbundet, så får du hjelp til å komme i gang med parafriidrett i din klubb!
Ikke gjør dette vanskelig. Ta med para-utøver på de aktiviteter du har. Bruk det utstyret du har. Barn og unge er i ulik utvikling og har forskjellige kropper, og dette kan sikkert gjenspeile treningene dine. Noen er gode i høyde og har kropp for dette, noen er gode i kulestøt. Dette gjelder også para-utøvere. Ikke vær redd for å si eller gjøre noe galt. Ha dialog med utøver. La utøver prøve seg på sin måte. Der det er øvelser som åpenbart er vanskelige for utøver, hør hva utøver selv vil og om utøver eventuelt har alternative ønsker.
Husk at det viktigste for barn og unge er at de får være med i gruppen, dette gjøres gjennom enkle tilpasninger. Som for alle andre barn og unge er det viktigste med idretten fellesskapet, mestring og idrettsglede. Det er sjeldent en god ide å lage eget opplegg ved siden av. Kanskje du i noen øvelser må tenke litt alternativt for å tilpasse øvelsen. Her må du bare spørre utøver hva denne har lyst til å bli med på og hva denne klarer. Så vil det være noen øvelser en parautøver ikke klarer å gjennomføre, men spør alltid utøver først om han/hun vil bli med. Ofte kan det være bedre for en utøver å være med gruppen enn å gå ut av gruppen å gjøre alternative øvelser aleine. Det finnes eksempel på rullestolutøver som har hoppet høyde med hjelp av venner.
Alle para-utøvere kan delta i øvelser og aktiviteter uten spesialutstyr. På trening kan de fint bruke utstyret de bruker til vanlig, f.eks rullestol, gå-protese etc. Etter hvert vil det for noen utøvere være aktuelt å skaffe seg tilrettelagt utstyr for å få mere ut av treningene. Dette er aktivitetshjelpemidler som utøver selv må søke om og skaffe seg gjennom NAV. I mellomtiden har friidrettsforbundet et utvalg av spesialutstyr til utlåns som utøvere/klubb kan låne mens søknad om eget aktivitetshjelpemiddel blir behandlet.
Klubber kan også låne utstyr av friidrettsforbundet, til bruk på f.eks friidrettsdager, TINE-stafett, friidrettsskole etc.
Friidrettsforbundet har ressurspersoner som kan stille opp på trening og kan bidra med para-kompetanse til trener og klubb. Våre ressurspersoner har mange års erfaring og første-hånds kjennskap til trening og tilrettelegging for para-utøvere.
Kontaktinfo:
Runar Steinstad, Leder para utvikling
Tlf 936 40 978, epost runar.steinstad@friidrett.no
Ida-Louise Øverland, Utøverkontakt/fadder
Tlf 469 69 889, epost idalouise.ove@gmail.com