EM kvalifisering.jpg
Utøverne kan oppleve en helt annen kvalifiseringsform til EM i Berlin i 2018 enn det de har vært vant til. Her ser vi Hedda Hynne i aksjon under sommerens EM i Amsterdam. Foto: Eirik Førde.

Vil revolusjonere kvalifiseringen til EM

Det europeiske friidrettsforbundet EA avholdt sist uke European Athletics Convention på Madeira. Her ble de nasjonale europeiske forbundene presentert for tankene og prinsippene rundt et helt nytt kvalifiseringssystem som i første omgang er tenkt å gjelde for Europamesterskapet.

Man tenker å gå bort fra den tradisjonelle løsningen basert på resultatkrav. Inn kommer i stedet kvalifisering knyttet til en ranking basert på plassering i godkjente stevner.
Et visst antall utøvere i toppen av rankingen får rett til å være med i mesterskapet. I tillegg vil den gamle restriksjonen med at maksimalt tre utøvere fra en nasjon kan delta i hver øvelse fortsatt gjelde. Det diskuteres også rundt mulighetene for å benytte seg av «Wild Card», uten at det ble spesifisert nærmere.

Testes opp mot Amsterdam
Det er i det hele tatt mye som fremdeles kan bli endret før det endelige forslaget er på bordet. Blant annet skal man se på hvordan et slikt system ville gitt utslag i forhold til de som var kvalifisert til sommerens europamesterskap i Amsterdam.

Her er noen av prinsippene som ble presentert:
Poeng kan opptjenes fra de store mesterskapene og ned til nasjonale mesterskap samt «National Permit»-stevner. Det er dog en forutsetning at stevnet har dopingkontroll til stede for «in-competition»- testing.
Type stevner, og dermed hvor mange poeng man kan tjene, vil bli delt i fra fem til åtte kategorier. I de store mesterskapene vil man tjene poeng selv på en tolvteplass, mens man på de små kanskje bare får poeng ned til fjerdeplass.
De fem beste konkurransene for hver utøver tenkes å være utøverens poenggrunnlag. I de mer krevende øvelsene kanskje bare tre.
Oppnådde poeng foreldes etter 52 uker. Man bruker imidlertid andre prinsipper for terrengløp, halvmaraton, maraton, 50 kilometer kappgang og stafetter, og terrengløp kan komme til gjelde som grunnlag også for 10000 meter.
Rankingen vil være offentlig, og tenkes oppdatert hver uke.
Man ser på mulighetene for at denne metoden skal brukes for EM i Berlin i 2018, og systemet må derved være på plass minst 52 uker før det mesterskapet.

«Ny» mangekamp
På Madeira ble det også presentert foreløpige uferdige tanker rundt mangekamp i mesterskap. Man har i tankene en 8-kamp både for menn og kvinner. Det er 10-kampens øvelser som er utgangspunktet, med unntak av stav og diskos. Og det hele er tenkt gjennomført med fire øvelser hver dag. Man har ikke helt vært gjennom hvordan rangeringen bør være og diskuterer både bruk av Gunder-metoden i siste øvelse, men også muligheten av å innføre et plassiffer-system for den siste rangering.

For øvrig planlegges det også en «landskamp» mellom Europa og USA i midten av september 2019 før VM i Doha som starter i slutten av september 2019.