FUNKIS.jpg
Bildetekst: Runar Steinstad med fremtiden i norsk ParaFriidrett. Fra venstre: Siri Logna, Ida Yessica Nesse, Anna Dalhaug, Anna Selder Deliler og Vegard Dragsund Nilsen. Foto: Eirik Førde.

Veteranen – og den nye generasjonen

Han er selv medaljegrossist fra internasjonale mesterskap, men når hans egen karriere nå går mot slutten er Runar Steinstad (50) stolt over å kunne presentere en helt ny gruppe ParaFriidrettsutøvere frem mot VM i London til sommeren.

ParaFriidrett-sjefen i NFIF, som har tittelen «Ansvarlig for friidrett for funksjonshemmede», samlet rett før jul den nye satsingsgruppen til samling på Olympiatoppen.

- Det er moro at det nå kommer en helt ny gruppe fremadstormende utøvere. Siden Beijing i 2008 har jeg jo vært mer eller mindre alene på et internasjonalt nivå, sier Runar – som har en imponerende merittliste. Siden OL i 2000 har han sikret seg medaljer både i EM, VM og OL – og er Europamester i spyd fra 2012.

- Dette er en helt ny generasjon som har modnet veldig det siste året, og som har skjønt hva som kreves på lang sikt for å bli gode. Og selv om junior-VM kanskje er det viktigste målet i år er alle også aktuelle når vi kommer til sommerens VM i London. Dette er en talentfull gjeng som er uferdige og fortsatt har et stykke å gå. Men vi skynder oss sakte, og utøverne følges godt opp på klubbnivå. Vi må ikke glemme at selv om de er i slutten av tenårene er flere av utøverne som nybegynnere å regne, og treningene legges opp deretter. Når dette er sagt er de utrolig talentfulle, og vi har aldri hatt så mange på et slikt nivå.

- Sammen med Paul Andre Solberg, som er vår landslagskoordinator i samarbeid med Olympiatoppen, er jeg overbevist om at vi skal få frem en ny flott generasjon, sier han.

Slik beskriver Runar sine «etterfølgere»:

Siri Logna (98) fra Oppstad: - Siri er en helt ny utøver i denne sammenhengen, og vi håper å få klassifisert henne under GP-stevnet i Doha i mars. Hun er i klassen T43, som er klassen for de med problemer i begge ben, under kneet. Hun har drevet med friidrett i mange år og driver med sprint og lengde. Forrige sesong var preget av skader, men med resultatene fra 2015 ville hun klart kravet til Paralympics i Rio sist sommer om hun hadde vært klassifisert på det tidspunktet, sier han.

Ida Yessica Nesse (92) fra Tyrving: - Ida var jo med i Rio sist sommer – i det som var hennes første store mesterskap siden hun ble klassifisert i 2013. Hun har jo deltatt en del i den ordinære friidretten, men hos oss stiller hun i klasse F44, som er klassen for de med problemer i ett ben under kneet. Hun er den eneste kasteren vi har i gruppa, og er den av våre unge utøvere som har vært med lengst i dette gamet.

Anna Dalhaug (99) fra Sandefjord TIF: - Anna har holdt på med friidrett i ett år og er i klassen T42, som dekker de med skade i ett bein over kneet. Hun driver med sprint, og er en blader. Anna er tidligere svømmer, og er et treningstalent som til tross for kort fartstid innen friidrett ble nummer fire i årets EM og tok kvalifiseringskravet til Paralympics i Rio.

Anna Selda Deliler (99) fra Eidanger: - Anna Selda er også blader, og i samme klasse som venninnen Anna Dalhaug. Hun er nybegynner, men har hatt en veldig bra utvikling siden hun begynte med proteseløping. Når jeg ser hvordan hun blir ivaretatt i Eidanger IL er jeg overbevist om at vi kommer til å se mye til Ann Selda i mange år framover.

Vegard Dragsund Nilsen (99) fra Tjalve: - Vegard er sin unge alder til tross nesten som en veteran å regne. Han stiller i klasse T13, som omfatter utøvere med synsproblemer. Han har jo konkurrert på nasjonalt nivå i ordinære klasser i en årrekke, og har flere UM-medaljer i lengde, så det er ingen tvil om at nivået hans er høyt, sier Runar.

Vegard kan du for øvrig lese mer om i vår tidligere sak om Tjalvisten.

https://www.friidrett.no/nyheter/--wang-er-nokkelen-i-min-satsing/

- Det er ingen tvil om at vi går spennende år i møte med denne gjengen, sier Runar – som selv håper å krone en lang karriere med en ny topplassering i London.
- Så får vi se hva som skjer med min satsing etter det. Uansett gror det godt, sier han.