karrohytte.jpg
En fornøyd Karoline blir intervjuet like etter løpet. Foto: Morten Olsen.

Verdensklasseløp av Karoline Bjerkeli Grøvdal

Karoline Bjerkeli Grøvdal løp forrykende på 10 kilometer under Hytteplanmila på lørdag og viste at hun har hevet seg i et vanskelig år. På herresiden var Zerei Mezngi den sterkeste og tok skalpen på Team Ingebrigtsen. Vi oppsummerer helgen.

Karoline Bjerkeli Grøvdal løp en strålende 10 kilometer under Rekordjakten under Hytteplanmila. Tjalve-løperen noterte 30:32 og forbedret sin løyperekord og norske bestenotering med hele 53 sekunder.

Glad for at Karoline tok fra henne en rekord [NRK].

Ingrid Kristiansen har forøvrig løpt på 30:59, men Norsk Friidrett hadde Bjerkeli Grøvdal sin tid fra 2017 som bestenotering.
Tiden fører Karoline inn som nummer 16 i verden gjennom alle tider, og hun er tredje beste europeer noensinne i følge World Athletics.
På den statistikken topper Lonah Salpeter europalisten, men hennes tid er ikke godkjent som rekord av European Athletics så det er litt usikkert om kvinnen fra Isfjorden er nummer to eller tre i Europa.
Uansett blir det nærmest av akademisk interesse og det er uhyre gledelig å se Bjerkeli Grøvdal i fremragende form igjen.

Det var totalt seks kvinner under 34 minutter. Skjalgs Vienna Søyland Dahle løp på pers 33:18 da hun ble nummer to og Tjalves Kristine Eikrem Engeset var fem sekunder bak dette, også hun på ny personlig rekord. Hanne Mjøen Maridal fra Ull/Kisa, Maria Sagnes Wågan fra Tjalve og Andrea Modin Engesæth fra Runar fulgte på plassene bak med 33:49, 33:50 og 33:59. Sistnevnte debuterte på milen med bravur. Tvillingene Ina og Maren Halle Haugen fra Runar må også nevnes etter å ha løpt på 34:11 og 34:31, strålende av 2003-modellene.

Mezngi den sterkeste av herrene

Zerei Mezngi gjorde et sterkt løp og vant på 28:20, litt bak Jakob Ingebrigtsen sin løyperekord og norske bestenotering fra i fjor på 27:54. Narve Gilje Nordås fra Sandnes ble toer i løpet på 28:28. Totalt fem mann kom seg under 29 minutter, Gulars Bjørnar Sandnes Lillefosse ble treer med 28:45, Brandbus Magnus Tuv Myhre fulgte på plassen bak med 28:52, mens Leksviks Isaac Tesfamichael løp på 28:59. Filip Ingebrigtsen, som kjente forrige helgs terreng-NM i kroppen, måtte ta til takke med sjetteplass med 29:03, mens Jakob fikk notert 35:05, etter å ha "brutt løpet" med en kropp som ikke responderte.

- Hva skjedde? [NRK].

Like etter passering halvveis på rundt 14:20 bestemte Mezngi seg for å øke farten og da sprakk den relativt store tetgruppen opp. Jakob og Filip Ingebrigtsen prøvde å ta opp jakten, men luken ble gradvis større og større og ingen kunne tukte han på slutten. Den som hadde størst fart på slutten var Gilje Nordås, som plukket Filip og kunne løp i mål til andreplass.

Under årets nest siste utgave av Spikkestad Open i diskos lørdag kastet Ola Stunes Isene 60.23.