ill trenere.jpg
Uten trenere til å følge opp utøvere på alle nivåer stopper friidretten. Illustrasjonsfoto: Eirik Førde.

Uten trenere stopper friidretten - tre kretser har tatt grep

- Trenerutvikling er et sentralt element i strategiplanen for norsk friidrett frem til 2020, for uten trenere stopper rekrutteringen opp. Det sier Henrik Carstens, som sammen med styremedlem Anne Farseth og Lars Martin Dahle utgjør Strategiutvalget i Norges Friidrettsforbund.

Frem mot 2020 skal utvalget, som er ledet av Farseth, samle inn data og være aktive pådrivere i prosessene som skal bringe norsk friidrett videre mot vedtatte mål.
- I så måte er de tiltakene som nå gjøres, og har blitt gjort, i Buskerud, Telemark og Møre og Romsdal til etterfølgelse for de andre kretsene, sier han.

Foregangskretser

- Jeg vil gå så langt som til å si at disse tre er foregangskretser i denne sammenheng, sier han.
Det som i Telemark har endt opp i en Trenerbank, der klubber kan søke trenerbistand blant «bankens» trenere, startet i Buskerud.
Mette Dale, som nå er daglig leder i Telemark, startet prosessen i tilsvarende jobb i Buskerud/Telemark.
- Det begynte med en Questback-undersøkelse der vi spurte om hvilke trenere vi i dag har, motivasjonen de hadde for å være trener og om de kunne tenke seg å bidra i en Trenerbank, sier hun.
- Da jeg tok over i Telemark tok jeg med meg prosjektet dit, og i dag har vi endt opp med en Trenerbank på åtte trenere som kan bistå rundt om i kretsen, sier hun.

Også i Buskerud er det etablert en Trenerbank.- Oppslutningen hos oss kunne vært bedre, men den dannet grobunn for det videre arbeidet vi mente vi trengte, sier daglig leder Petter Torgersen.
- Vi har jobbet videre med dette men er ikke helt i mål, selv om vi i dag har opprettet en Trenerbank som består utelukkende av banefriidrettstrenere. Pr i dag har vi ingen planer om å utvide den, sier han.

Kopiert i Møre og Romsdal

Man behøver ikke finne opp kruttet på nytt, og Dale gir gladelig bort hele grunnlagsmaterialet slik at andre kretser kan gjøre det samme.
- Vi har gjennomført mye av det samme, sier daglig leder Bente Krakeli i Møre og Romsdal.
- Trenerkursene «Friidrett for barn» og «Trener1» var det som var mest etterspurt hos oss, og vi har allerede satt opp to kurs nå i høst. I tillegg fortsetter arbeidet med å opprette en Trenerbank, og vi har opprettet en Facebook-gruppe for trenere i kretsen der all informasjon om trenerkurs i regi av krets og forbund blir lagt ut. Dette har blitt veldig godt mottatt, sier hun.

- Målet er at de andre kretsene nå tar opp hansken, sier Carstens.