mardal18.jpg
Thomas Mardal under fjorårets Boysen Memorial. Foto: Eirik Førde

USA-farere med sterke resultater

Mange av nordmennene som studerer i USA åpnet utendørssesongen i helgen,  og flere oppnådde sterke resultater. Det også var nordmenn i aksjon i halvmaraton i Nederland og Spania. Her kommer en oppsummering av helgen.

FSU Relays: 

Thomas Mardal åpnet sin sleggekarriere for Florida Gators på en strålende måte da han kastet 69.30 og ble nummer to. Dette er pers med 96 centimeter for Gloppen-kasteren, og ikke veldig langt bak EM-kravet på 74.00. Mardal forbedret da sin posisjon som landets sjette beste sleggekaster noensinne. Like etter sleggekonkurransen begynte diskos, og også der ble det en andreplass til Mardal da han fikk opp et lengstekast på 52.11. Under meteren bak hans personlige rekord.

Amanda Marie Grefstad Frøynes åpnet lengdekonkurransen med fine 6.13, som er klar utendørspers og ni centimeter bedre enn hennes pers innendørs. Hun fulgte opp med 5.84, før det ble tre døde hopp og så karrierens nest beste hopp 6.12 i siste omgang.
Sem-utøveren endte da på en andreplass og begynte en hektisk dag på en strålende måte.
Neste øvelse var 200 meter, og der ble hun nummer 18 med 25.24 (-0.5) som bare er hundredelet bak pers. Deretter ble det 38.06 i spyd i hennes eneste gyldige kast, noe som holdt til en 13. plass. Frøynes deltok også på 4x400 meter-laget til Florida, de ble nummer to da de løp på 3.35.27. Frøynes løp sisteetappen og noterte 55.61, som er raskere enn hennes pers på distansen.

Det var flere nordmenn som presterte sterkt i dette stevnet. Haugesunds Elisabeth Angell Bergh stakk av med seieren på 800 meter da hun var den eneste som løp under 2.10 med 2.09.35. Dette er pers med over sekundet.

Også den fjerde norske friidrettsstudenten for University of Florida, Magnus Hannevig Pettersen, åpnet sin utendørssesong i helgen. Han ble nummer elleve på 1500 meter med 3.50.09, som er drøye to sekunder bak persen til Tjalve-løperen.

Fullstendig resultatliste 

Roadrunner Invitational:

Helene Sofie Ingvaldsen imponerte i vektkast innendørs i vinter og viste under sesongens første sleggekonkurranse at hun også mener alvor utendørs. Hun ble nummer to med et lengstekast på 62.54, der alle de fire gyldige kastene målte over 60 meter. Resultatet er hennes nest beste noensinne og persen på 64.14 lever nok farlig utover våren.

Fullstendig resultatliste 

Delta Meet: Grant, Pleasant Grove:

Brødrene Guttormsen deltok i et stevne utendørs i USA i helgen. Sondre fikk seg et overtråkk etter dårlig stavmatteopplegg for noen uker siden, men var gledelig tilbake i aksjon i helgen. Ski-utøveren vant stav med 5.20, som er sjette gang (medregnet innendørs) denne høyden blir hans resultatet i et stevne. Lillebror Simen ble nummer to med 4.09.

Power 5 Trailblazers Challenge:

Som flere andre nordmenn gjorde også Ingar Kiplesund sin utendørsdebut i USA. Trondheim-hopperen ble nummer tre i lengde med 7.12 (+2.6). Trønderen hadde også to andre gyldige hopp. Han har øvd inn en ny teknikk siden han flyttet til USA i januar og når den virkelig sitter kan man fort få hopp godt opp mot 8 meter. Kiplesund løp også 200 meter der han ble nummer 17 med 22.82 (+0.9).

Fullstendig resultatliste 

Al Schmidt Bulldog Relays:

Mona Ekroll Jaidi fra Norna-Salhus fortsetter sin fine sesongåpning. Hun tok hele tre andreplasser i kastøvelser i helgen. I diskos forbedret hun persen til 52.03, i slegge ble det 53.47, mens hun kastet 48.30 i spyd.

Venloop: 

Stords Pernilla Eugenie Epland gjorde et sterkt halvmaratonløp i Nederland søndag da hun ble nummer åtte på 1.15.11, som er klar pers for kvinnen som begynte å satse løping for få år siden. Med dette er hun inne på topp 30 i Norge gjennom alle tider. Epland ble forøvrig nest beste europeer i løpet. Gulars Marius Vedvik hadde håp om pers, men var et godt stykke bak dette da han løp i mål på 1.06.50.

VM halvmaraton: 

VM i halvmaraton gikk av stabelen i Valencia på lørdag og der vant etiopiske Netsanet Gudeta Kebede kvinneklassen med 1.06.11 som er verdensrekord i et rent kvinneløp. På herresiden vant Geoffrey Kamworor sitt tredje strake gull med tiden 1.00.02, underveis i løpet tilbakela han de 5 kilometrene mellom 15 og 20 kilometer på vanvittige 13.01. Resultatene fra VM finner du her.

Det ble arrangert «publikumsløp» like etter VM. Der ble Namdals Maria Sagnes Wågan nummer fire med 1.16.35, mens Strindheims Petter Rypdal ble nummer åtte med 1.06.20. Tidene er pers for begge to.