Henrik klemmer broder Jakob. Foto: Eirik Førde

Tre norske tredjeplasser i Continental Cup

Jakob og Henrik Ingebrigtsen og Karsten Warholm gjorde alle sterke prestasjoner under Continental Cup i Ostrava med hver sin tredjeplass. Oppsummering av helgen leser du her.

Continental Cup:

Jakob Ingebrigtsen var tilbake fra sykdommen som gjorde at han måtte stå over Diamond League-finalen i fjor. 17-åringen fra Sandnes la seg som vanlig bak i feltet fra start av på 1500 meter. Det gikk rolig med passering 60 sekunder på første 400 meter og Jakob lå da fint midt i feltet. Da to runder gjenstod avanserte den dobbelte europamesteren og da verdensmester Elijah Manangoi gikk opp i tet var Jakob i rygg. Farten økte jevnt på sisterunden og på oppløpet dro Manangoi og Marcin Lewandowski fra Jakob, som løp inn til en fin tredjeplass med tiden 3.40.80. Manangoi vant på 3.40.00 og hadde en sisterunde på rett under 53 sekunder.

I et løp som utviklet seg til å passe de som er sterkest på 800 meter var dette absolutt bra løpt av Jakob i sin debut for Europalaget, spesielt sett i lys av sykdommen han har slitt med i det siste. Jakob, som fyller 18 år om en drøy uke, har hatt en fantastisk sesong med tre europarekorder for juniorer, EM-gull på 1500 meter og 5000 meter og sølv og bronse under U20-VM. Ingebrigtsen er forøvrig første herre fra Norge med pallplass på en mellomdistanse i dette konseptet.

Også tredjeplass til Henrik og Karsten

Henrik Ingebrigtsen ble nummer tre på 3000 meter med 7.58.85 etter å ha slått en haug med sterke løpere. Han la seg bakerst i feltet fra start av i det som var et eliminasjonsløp der bakerste mann da fire, tre, to og en runde gjenstod ble tatt ut av løpet. Det gikk rolig fra start av med 68 på førsterunden. Farten økte litt på tredjerunden og Henrik klarte å unngå å være førstemann ut av løpet. Han hadde også god kontroll ved de øvrige eliminasjonene. Det var bare fire mann igjen i teten da en runde gjenstod og Henrik var blant de som fikk løpe sisterunden. Der fikk han det for tøft mot løperne på Amerika sitt lag, men han løp inn til en fin plassering. Paul Chelimo vant på 7.57.13.

Dette var forøvrig andre gang Henrik deltok på Europalaget, han ble nummer fire på 1500 meter for fire år siden og han er den andre norske herren, etter sin bror Jakob, som tar pallplass i Continental Cup/World Cup på en distanse over 400 meter noensinne. Henrik har gjort unna en fin "comeback"-sesong etter operasjon i fjor og han fikk med seg sølv på 5000 meter fra EM, medalje i hans fjerde europamesterskap utendørs på rad.

Karsten Warholm fra Dimna åpnet som vanlig tøft på 400 meter hekk og var i tet etter 150 meter. Han fikk det litt tungt utover i løpet og løp inn til 48.56. Dette holdt til en tredjeplass og han er første nordmann med en pallplass i en løpsøvelse i Continental Cup/World Cup siden Geir Moen på 200 meter i 1994. Abderrahman Samba gjorde nok et strålende løp da han vant på tangering av mesterskapsrekorden 47.37, mens Annsert Whyte ble nummer to med årsbeste 48.46.

Warholm har hatt en strålende sesong og fulgt opp gjennombruddssesongen på langhekken i fjor på en meget fin måte. Han har blitt europamester, løpt under 48 sekunder hele fem ganger og senket den norske, nordiske og europeiske U23-rekorden på langhekken til 47.64. Han ble forøvrig også første nordmann som deltar i en hekkeøvelse på Europalaget noensinne.

Verdt å nevne en fin statistikk fra Jon Mulkeen: «Between 1 Jan 2013 and 31 Dec 2017, the world's top 400m hurdlers managed 11 sub-48 clockings between them.» Denne sesongen har altså Karsten løpt fem ganger under 48, mens vinneren Abderrahman Samba har hele ni løp under 48 sekunder i år.

Europa ble forøvrig nummer to i Continental Cup med 233 poeng, Amerika vant med 262 poeng, Asia-Oseania ble nummer tre med 188 poeng, mens Afrika endte sist med 142 poeng.

Resultater

VM 100km:

Det ble arrangert verdensmesterskap i 100 kilometersløp i Kroatia på lørdag. Norge stilte med fire utøvere og best ble Didrik Hermansen fra Romerike med en 15.plass med tiden 7.00.12, han har forøvrig norsk rekord med 6.45.43, men det ble oppnådd i en mye lettere løype. Bjørn Tore Kronen Taranger fra BFG Bergen ble nummer 52 med 7.46.27. Undheims Svein Ove Risa og Therese Falk fra Romerike ga seg begge underveis i løpet.