_L6Y0224EF.jpg
Filip Ingebrigtsen viste muskler. Foto: Eirik Førde

Tre Ingebrigtsen til finale på 1500 meter

Tre blad Ingebrigtsen kom seg til finale på 1500 meter, men det var ikke uten dramatikk da Filip falt. Ellers har Martin Roe fortsatt sin tikamp og Jonathan Quarcoo sikret seg semifinaleplass på 200 meter under dagens formiddagsøkt.

Nettsiden til mesterskapet 
Resultater 
Friidrett.no samleside
Forhåndsomtale 
Dette skjer dag 3

Fire nordmenn i forsøk på 1500 meter

Totalt fire nordmenn løp i forsøksheatene på 1500 meter. I det første stilte Ferdinand Kvan Edman og Henrik Ingebrigtsen. De la seg begge inne til listen midt i feltet i løpet som åpnet rolig med 68.8 på førsterunden før ukrainske Volodymyr Kyts satte opp farten. Henrik hadde en strålende avslutning siste 50 meterne og den mestvinnende 1500 meter-løperen i EMs historie sikret seg finaleplass med en tredjeplass på 3.49.54. Tjalve-løper Kvan Edman gjorde et fint løp, men ble slått ut da han løp på 3.50.26 og ble nummer syv i sitt heat og nummer 26 totalt sin debut i et internasjonalt seniormesterskap.

Ferdinand og Henrik. Foto: Eirik Førde

- Det var et typisk mesterskapsløp, sa Henrik om løpet sitt i mixed zone, der spørsmålene stort sett dreide seg om brødrene.

Ellers verdt å nevne at mannen med fjerde beste tid i Europa i år Jakub Holusa bare ble nummer fem i heatet og var avhengig av tid for å gå videre.

I det andre heatet stilte regjerende europamester Filip Ingebrigtsen og han la seg bakerst fra start av. Dette heatet gikk betydelig fortere enn det første med 60.7 på førsterunden. Da to runder gjenstod hadde Filip avansert noen plasser, men han falt da 700 meter gjenstod. Han brukte klokelig litt tid på å tette den store luken som oppstod, men var fremme i tetgruppen da en runde gjenstod. Fjorårets VM-bronsevinner hadde god kontroll på avansement og var tydelig lettet etter målgang da han ble nummer tre med 3.40.88. Det ble løpt såpass fort at Holusa, som ble sett på som den største konkurrenten til the Ingebrigstens, røk ut.

Om Filip sitt fall sa Henrik at akkurat det som ikke skulle skje faktisk skjedde. 

"Hadde de andre vært smarte hadde de økt farten"

- Du ser at han ikke begynner å stresse. Hadde de andre vært smarte hadde de økt farten da han falt, men det gjorde de ikke, sa Henrik.

Filip selv måtte ha tilsyn av lege Ove Talsnes etter løpet.

Jakob Ingebrigtsen løp i det tredje forsøksheatet og han la seg bakerst i feltet fra start av. Han hadde etterhvert god kontroll på avansement da han ble nummer to i heatet på 3.40.81. 

Jakob Ingebrigtsen. Foto: Eirik Førde

- Det var sånn jeg forventet med både løpsopplegg og egen form. Jeg er fornøyd med det jeg gjorde i dag og føler jeg var i stand til å slå briten på oppløpet om jeg måtte det, sa Jakob.

- Det var om å gjøre å bruke så lite krefter som mulig. Jeg synes egentlig det var lite fall, sa han på spørsmål om fallet til storebror.

- Filip er kanskje bedre enn det vi trodde når han kommer seg videre så greit selv med fall.

Perstangering av Roe i stav

Andre dag av tikamp åpnet som vanlig med 110 meter hekk, som er en av Martin Roe sine svakeste øvelser. Fri-utøveren lå på tredjeplass etter dag en og har en pers på korthekken på 15.15, som han løp på både under VM i fjor og i Italia i april da han satte sin norske rekord i tikamp på 8228 poeng. Roe klarte ikke helt å tukte den tiden og løp på 15.31 (+0.1). Han tapte da noen poeng sett opp mot rekordserien, men lå 65 poeng foran etter første dag, slik at han fortsatt er foran skjema. Etter seks øvelser var Roe på en sjetteplass, men bare 23 poeng bak bronsemedaljen.

Martin Roe. Foto: Eirik Førde

Neste øvelse ut er diskos, der Roe har best årsbeste og pers av alle deltakerne i tikampen i EM. Han åpnet med et greit kast, men dessverre var det dødt. I andre omgang gikk diskosen litt høyt, men han fikk et gyldig resultat med 42.22. Dessverre ble det dødt også i siste kast og Roe fikk det da ikke til å stemme helt i diskos. Hans årsbeste er 48.26 og han tapte en god del poeng sett opp mot rekordserien sin og en medalje virker nå veldig tøft.

I stav gikk Roe inn på 4.30 og klarte høyden i første forsøk, det samme med 4.50. På 4.60 trengte han to forsøk på å komme seg over, før han spratt over 4.70 i første forsøk. På 4.80, som er tangering av hans pers fra Götzis, kom han seg over i tredje forsøk. Det ble stopp på 4.90 for Trengereid-mannen.

Quarcoo til semifinale på tid

- Nå har jeg fått en ny sjanse, sa en smilende Jonathan Quarcoo like etter at det ble klart at han gikk til semifinale på 200 meter på tid.

Han fikk en fin start på sitt forsøksheat på 200 meter. Han måtte se noen karer passere han inn mot målstreken og ble nummer fire med tiden 20.77 (-0.1), åtte hundredeler bak hans norske årsbeste. De tre beste i hvert heat og de to beste tidene gikk videre til semifinale. Etter to heat hadde Quarcoo nest beste tid av de som ikke er automatisk videre og når ingen slo han i de to siste heatene var semifinaleplassen et faktum. Han hadde totalt 14.beste tid og hadde tre hundredelers klaring ned til raskeste mann som ikke kom seg videre.

- Det var ikke det jeg håpet og trodde på forhånd, sa Quarcoo om tiden.

Jonathan Quarcoo. Foto: Eirik Førde

- Jer er ikke helt fornøyd. Det er vanskelig å si hva som er grunnen til en litt svak tid. Jeg følte meg litt daff på grunn av varmen, men jeg tror kroppen er slik den skal være. Jeg var optimistisk og trodde jeg skulle løpe på årsbeste. Jeg løp en god sving, men manglet futt på oppløpet.

Quarcoo sikrer seg da sin andre semifinale i Berlin, som er hans første europamesterskap for seniorer. Han er første norske sprinter i semifinale på 100 meter og 200 meter i samme europamesterskap siden Jays kom til finalen på begge distansene i 2010.