_63A9577EF (1).jpg
All grunn til å juble for Sondre Guttormsen. Foto: Eirik Førde

Sondre Guttormsen og Karoline Grøvdal til finaler

På en dag der tre blad Ingebrigtsen og Karsten Warholm skal jakte medaljer var fem nordmenn i aksjon under formiddagsøvelsene. Sondre Guttormsen imponerte i stavkvalifiseringen med norsk juniorrekord, mens Karoline Bjerkeli Grøvdal kom seg lekende lett til finale på hinder.

Nettsiden til mesterskapet 
Resultater 
Friidrett.no samleside
Forhåndsomtale 
Dette skjer dag 5

Guttormsen med strålende stavhopping

Eirik Dolve fra Fana og Sondre Guttormsen fra Ski var begge med i stavkvalifiseringen fredag formiddag. Førstnevnte gikk inn i konkurransen på åpningshøyden 5.16 og kom seg over i første forsøk. Neste høyde var 5.36 og også her kom Dolve seg greit over i første forsøk. Guttormsen gikk inn i konkurransen på 5.36 og gikk over i første forsøk i sin internasjonale mesterskapsdebut på seniornivå. 

Neste høyde var 5.51, ti centimeter over Dolve sin utendørsårsbeste og ni centimeter under Guttormsen sin norske juniorrekord og norske årsbeste. Her rev Dolve i første forsøk, mens Guttormsen kom seg over i første forsøk og satte jeg selv i en fin posisjon med tanke på finaleplass da mange av konkurrentene hadde riv. Dolve rev også i de to siste forsøkene og dermed ble det ingen finale for bergenseren i hans andre EM. 

Eirik Dolve. Foto: Eirik Førde

Listen ble flyttet opp på 5.61 og der spratt Guttormsen over i første forsøk. Han flyttet da sin norske juniorrekord med en centimeter og viste at formen er strålende. Han forbedrer sin posisjon som nest beste junior i verden i år og som tredje beste nordmann noensinne. Han blir den første norske mannlige stavhopper i EM-finale siden Kjell Hovik i 1962.

- Det kunne ikke gått så mye bedre enn dette, sa Guttormsen til friidrett.no.

- Jeg har hatt en veldig god forberedelse til mesterskapet med gode treninger og konkurranser, i tillegg til at jeg har unngått skader. Jeg hadde bra selvtillit og ingen nerver inn i konkurransen, fortalte han til NTB og la til at han satser på pers i finalen.

Guttormsen vant forøvrig kvalifiseringen, han og fire andre var de eneste som ikke hadde riv. Det var flere gode utøvere som slet grunnet vanskelige forhold med skiftende vind, men en junior fra Norge taklet altså dette ypperlig.

- Jeg kjenner godt til den staven jeg hoppet med på de to første hoppene. Etter det måtte jeg bytte stav til en jeg ikke har hoppet med før og da ble det litt uvandt, sa tidligere junioreuropamester Dolve til bergenspressen. 

Blinkskudd fra Eirik Førde

- Det var en del småting med staver og skiftende vind som gjorde at det ikke klaffet. Det positive er at formen kjennes bra ut, så jeg satser på å hoppe høyt senere i høst.

Dolve ble forøvrig nummer 17, en forbedring av plasseringen fra EM i Amsterdam med syv plasser. 

Grøvdal enkelt til hinderfinale

Karoline Bjerkeli Grøvdal tok kommandoen i første forsøksheat på 3000 meter hinder. Tjalve-løperen styrte hele løpet og kunne kontrollere inn til heatseier og finaleplass på tiden 9.34.23. Med dette er hun første norske kvinne i en EM-finale på hinder noensinne.

- Jeg var litt spent før løpet, sa Grøvdal til VG med tanke på litt sykdom hun slet med før mesterskapet. 

Karoline Bjerkeli Grøvdal. Foto: Eirik Førde

- Dette ga gode svar. Jeg kjente at beina var veldig bra. Nå har jeg hatt tre dager uten trening og det er veldig lenge siden sist. Halsen var veldig grei og jeg trengte denne gjennomjøringen, sa en blid og glad hinderfavoritt.

To slått ut på 200 meter

Som vanlig fikk Ezinne Okparaebo en strålende start på 200 meter og Norna-Salhus-løperen var i tet ut på oppløpet. Det ble litt tungt mot slutten og hun ble nummer seks i det andre forsøksheatet på 23.84 (-0.5) og var da slått ut. Okparaebo gjorde forøvrig sin EM-debut på distansen som hun hadde norgesrekorden på før denne sesongen.

Ezinne Okparaebo. Foto: Eirik Førde

- Det var litt som forventet. 200 meter er en bonusøvelse og jeg hadde ingen forventinger. Jeg følte ikke jeg var trent for denne distansen i år, men strategien fra min trener er at jeg må løpe 200 meter og ha det gøy. Jeg koste meg og hadde lave skuldre, sa Ezinne til NTB og la til at hun skal løpe NM og Trond Mohn Games, før planleggingen av ny sesong starter.

Helene Rønningen fra Tyrving løp i det tredje forsøksheatet på 200 meter. Hun endte som nummer åtte med tiden 23.96 (+0.4) og røk da ut.

- Det var et helt greit løp. Det var tungt på slutten, men det var gøy, var dommen fra Rønningen.

- Fra EM tar jeg med meg ganske mye med tanke på hvordan jeg skal takle mesterskap mot så mange gode utøvere. Det å havne langt bak i feltet kan man bli litt nedtrykt av, men dette skal jeg lære av og bruke som motivasjon videre, sa 19 år gamle Rønningen som vi garantert ikke har sett det siste av i mesterskap. 

Helene Rønningen. Foto: Eirik Førde