Fra kvinnenes førsteetappe under Holmenkollstafetten 2017. Foto: Eirik Førde

Stor friidrettshelg verden rundt

Årets første, store friidrettshelg er unnagjort og det ble en haug med sterke resultater å skrive om. Tjalve og Gular vant Holmenkollstafetten, The Ingebrigtsens hadde en god sesongåpning i Portland og Pål Haugen Lillefosse slo til med to aldersrekorder i vakre Bergen.

Holmenkollstafetten:

Den 87. Holmenkollstafetten ble en stor fest og totalt kom 2866 lag seg til mål, mens det var påmeldt drøye 3000 lag. Seirene i eliteklassene gikk til to av de mest tradisjonsrike lagene i stafettens historie.

Vinnerlaget Gular på pallen

Gullet kom endelig "hem" igjen i herreklassen under årets Holmenkollstafett. Gular vant på tiden 50.08 og var hele 50 sekunder foran de siste tre årenes vinnere Tjalve. Gular tok teten allerede på tredje etappe og så seg aldri tilbake. Seieren ble for alvor sikret da Marius Vedvik løp inn til etapperekord 7.18 på 10. etappe. Dette var forøvrig den eneste etapperekorden satt under årets stafett når en ser bortfra de to siste etappene som det var noen endringer på fra tidligere.

Gular tok sin 13. seier totalt i herreklassen. De vant både i 2005 og 2006, deretter i 2009, 2013 og nå i 2017. Så spørs det om bondeungdomslaget må vente til 2021 med enda en seier. På tredjeplass kom forøvrig Strindheim, som imponerte med å slå lag som Ull/Kisa, Gneist og Vidar.

Også i kvinneklassen ble det en suveren vinner. Tjalve forsvarte fjorårsseieren på en strålende måte og vant hele 2.10 foran Gular da de løp på 59.37. Tjalve kom seg opp i tet på fjerdeetappe og deretter var det en parademarsj gjennom Oslos gater. Frontfiguren på laget var naturligvis Karoline Bjerkeli Grøvdal som løp opp Besserud på 6.08, hele 44 sekunder foran nest beste kvinne opp dit, BULs Heidi Weng.

Benedicte Hauge løp Tjalve inn til seier

BUL gjorde forøvrig en fin stafett og ble nummer tre i kvinneklassen. Mellom de to Osloklubbene plasserte Gular seg, som da imponerte med å komme seg en plass høyere på pallen enn i fjor.

I juniorklassen for kvinnene vant Vidar på tiden 63.27 og var da nesten fire og et halv minutt foran sølvlaget Tyrving. Herrenes juniorklasse ble vunnet av Ren-Eng på 56.40, 20 sekunder foran Tyrving.

Fullstendig resultatliste

Portland Twilight:

Brødrene Ingebrigtsen startet sesongen i Portland i helgen. Fjorårets europamester på 1500m Filip Ingebrigtsen gjorde et fint løp på 800m da han ble nr. 2 på tiden 1.48.40, drøyt halvsekundet bak pers. Henrik ble nr. 6 i samme heat på 1.49.88. Jakob viste at vi også i år har mye å glede oss til fra den karen da han vant 1500m på 3.43.85. Han slo da andremann med nesten to sekunder og persen på 3.42.44 lever meget farlig i neste løp.

Jakob Ingebrigtsen

Stevnet ble forøvrig en god del utsatt da det var lyn og torden, dette er selvsagt ikke noe som er optimalt før et løp. Alt i alt en fin sesongåpning av Sandnes-karene, så blir det spennende å se hva de får til i Eugene om et par uker.

Karabinlekene:

Gneists Pål Haugen Lillefosse har åpnet sesongen og hoppet sterke 5.16 i stav i G16. Dette er en forbedring av egen aldersrekord med en centimeter. Bergenseren topper verdensstatistikken for U18-utøvere i år.

Pål Haugen Lillefosse

Haugen Lillefosse importe også på 110m hekk der han løp inn til klar aldersrekord 14.19. Han klarte med dette kravet til EYOF i sitt første løp på 110m hekk noensinne. På 80m løp Lillefosse inn til 9.06.

Martine Hjørnevik, Norna-Salhus, smadret kravet til EYOF på 100m hekk da hun løp inn til 13.84. Hun satte pers med elleve hundredeler og er inne som nr. 3 i Norge gjennom alle tider i J16, bare bak våre to beste på korthekken gjennom alle tider Isabelle Pedersen og Christina Vukicevic. På 100m løp Hjørnevik inn til 12.43, 13 hundredeler bak kravet til EYOF, mens hun noterte 25.21 på 200m.

Gloppens Trude Raad fortsetter sin fine sesongstart. Hun vant slegge i kvinner senior med et lengstekast på årsbeste 64.48m, drøy halvmeter bak pers. I diskos kastet Fris Matilde Roe 50.05m i siste omgang. Dette er første gang hun kaster over 50 meter og hun blir da 11. norske kvinne som klarer den bragden.

Matilde Roe

På 200m løp Gulars Naomi van den Broeck inn til seier i kvinneklassen på 24.36. Anne Skudal Dolvik, Gneist, ble nr. 2 med 24.73. Hun vant forøvrig 100m på 11.99. Herrenes 200m ble vunnet av unge Filip Bøe på 22.36.

Gneists Andreas Haara Bakketun vant 300m hekk i G16 på fine 39.19, inne topp 10 gjennom alle tider i den årsklassen.

Pac-12 Championships:

Tyrvings Amalie Iuel kom seg greit til finalen på 400m hekk lørdag da hun vant sitt forsøksheat på 58.89. I finalen søndag ble hun nummer tre med tiden 56.07.
Vinner ble Sage Watson med tiden 55.01.
Amalie deltok også i høyde, der hun kom på delt tredjeplass med 1.72.

SEC Championship:

Laksevågs Beatrice Nedberge Llano trosset en skade og vant slegge under SEC Championship med et lengstekast på 65.55, som er akkurat meteren bak juniorverdensmesterens norske årsbeste.

Ter Specke Bokaal:

Trondheims Ingar Kiplesund åpnet sesongen i Nederland i helgen. Trønderen virker å fortsette der han slapp i fjor og vant lengdekonkurransen med 7.59 i medvind +3.2. Med perfekt planke hadde hoppet visstnok vært 7.86 i følge arrangørene. Kiplesund hoppet i fjor 7.76, som var det lengste hoppet av en nordmann siden 2004.

Ingar Kiplesund

Sun Belt Conference:

Ivelands Emilie Berge vant syvkamp i sitt Conference-mesterskap med 5382 poeng. Poengsummen er en forbedring av hennes egen pers med over 100 poeng og hun rykker opp til en 12.plass i Norge gjennom alle tider.

Berge åpnet med 14.24 på 100m hekk i vind +2.1, som er det raskeste hun har løpt noensinne. I høyde ble det årsbeste 1.69, mens hun støtet mangekampspers 11.93m som sitt lengste i kule og avsluttet dag 1 med 25.44 i vind +2.6, det raskeste hun har løpt på distansen. Hun lå da som nr. 2 etter dag 1 med 3290 poeng, drøye 100 poeng foran det hun hadde da hun satte persen på 5258 poeng tidligere i vår.

På dag 2 var det en del motvind i lengde og Berge hadde 5.40m som sitt lengste sprang i vind -2.5. I spyd kastet sørlendingen mangekampspers 35.84m og hun avsluttet med pers 2.19.32 på 800m.

Berge løp forøvrig også 400m hekk der hun ble nr. 9 på pers 63.30.

British Milers Club:

Nesbyens Sondre Juven fikk det ikke helt til å stemme i sesongåpning og løp inn til 4.00.12 på 1500m.