hedda.jpg
Hedda Hynne. Foto: Eirik Førde.

Sterke norske prestasjoner under Folksam GP

Vakre Slottsskogsvallen i Göteborg var arena for årets siste Folksam Grand Prix-stevne. Flere sterke nordmenn stilte opp og vi fikk noen sterke resultater fra utøvere som Hedda Hynne, Marcus Thomsen, Ola Stunes Isene og Pål Haugen Lillefosse.

På 800 meter var Hedda Hynne på jakt etter VM-kravet på 2:00.60. Det ble litt knuffing før 200 meter ble passert, men Hynne fant seg en fin posisjon inne til listen. Hun passerte første 400 meter på lave 58 sekunder, altså var det fin fart i løpet. Det roet seg litt da haren ga seg opp mot 600 meter og i siste sving gikk Hynne opp i tet. Det gikk et fall like bak Hynne, men hun ble ikke hindret av det. Nok en gang var Tjalve-løperen sterkest på oppløpet og hun vant etter hvert ganske klart med 2:01.32, fem hundredeler bak hennes norske årsbeste.

- Jeg føler meg i fantastisk form og er fornøyd med å vinne. Men det ble et litt rotete løp etter at haren stivnet på 500 meter. Likevel en veldig bra siste 200 meter synes jeg, sa Hynne til poteten Eirik Førde, som fungerte som fotograf, trener og intervjuer i nabolandet i kveld.

Hvis en ser bort fra Bislett Games, der hun ble nummer ti, har Hynne blitt topp tre i alle sine løp på 800 meter i år, men det mangler altså litt for å ta kravet til Doha. Hun ligger foreløpig an til å få invitasjon i følge Tilastopaja. Hynne slo flere sterke løpere i kveld, men en del av de ble hindret av fallet i siste sving.

Ola Stunes Isene fortsetter sin kruttsterke kasting. Han åpnet med 63.71, før det ble 64.87 i andre omgang i diskos. Sturla-kasteren hadde tatt en klar ledelse, som han holdt gjennom hele konkurransen. I de to neste omgangene ble det ugyldig og så 64.11, før han avsluttet med 62.19 og 62.48.

Stunes Isene, som er nummer fem i verden i år med 67.78, vant konkurransen og har nå hatt totalt åtte konkurranser i 2019 som har vært over persen han begynte sesongen med.

I stav hadde vi to av de mest spennende utøverne i norsk friidrett i aksjon i Pål Haugen Lillefosse fra Fana og Sondre Guttormsen fra Vidar. De endte som henholdsvis nummer fire og fem med 5.50 og 5.35.

- Jeg er fornøyd, men samtidig er det ganske surt. Jeg hadde så sinnsykt lyst til å perse i dag, sa Haugen Lillefosse.

Haugen Lillefosse, som vant U20-EM sist han konkurrerte i Sverige, gikk over åpningshøyden 5.20 i første forsøk. Han trengte tre forsøk på 5.35 og det samme gjorde han på 5.50. Da han kom seg over sistnevnte høyde forbedret han sin utendørspers fra U18-EM i fjor, der han tok gull, med fire centimeter og var syv centimeter bak persen innendørs fra i vinter. Neste høyde var 5.60, men der ble det tre riv på bergenseren.

Guttormsen gikk inn i konkurransen på 5.35 og kom seg over i første forsøk. På 5.50 hadde Guttormsen et meget godt tredje forsøk. Listen ble liggende lenge, men falt tilslutt ned. Det ble da en diskusjon med dommerne om hoppet var gyldig og det ble tilslutt underkjent. Fenomenet Mondo Duplantis vant forøvrig med råsterke 5.90.

Tjalves Marcus Thomsen begynner å stabilisere seg på lengder over 20 meter i kule også utendørs. Han presterte sterkt innendørs i vinter med alle syv konkurranser over 20 meter. Han fikk en ryggskade i vår og begynte sesongen utendørs seint. Etter å ha forbedret utendørspersen til 20.12 tidligere i uken ble det nå pene 20.28. Han hadde en sterk konkurranse der han fikk opp sitt rekordkast i siste omgang, mens det ble 20.13 i femte omgang. Før det hadde han 19.65, ugyldig, 20.06 og 19.86. Vossingen endte for øvrig på en tredjeplass og bare fem nordmenn gjennom tidene har støtt kulen lengre utendørs enn det Thomsen gjorde i kveld.

Ferdinand Kvan Edman gjorde sitt nest beste løp på 1500 meter noensinne da han løp på 3:39.63. Tjalve-løperen var 99 hundredeler bak fjorårets pers og forbedret sin årsbeste fra Folksam Grand Prix i Sollentuna med snaue sekundet. Det var meget bra nivå på øvelsen i Gøteborg og Edman ble bare nummer elleve i løpet der svenske Kalle Berglund vant på 3:34.89. Berglund var lenge like bak den svenske rekorden på distansen med flere løp innenfor sekundet bak den 34 år gamle rekorden før han fikk endelig has på den for et par uker siden. Nå smalt han til og forbedret sin rekord fra Bern med over sekundet.

Gneists Amund Høie Sjursen ble nummer seks i lengde med 7.26. Resultater.