Sondre FIN.jpg
Sondre Nordstad Moen på vei til en tid under 2:06. Skjermdump fra KVC.

Sondre satte europeisk rekord på maraton

Sondre Nordstad Moen fra SK Vidar satte i dag tidig norsk tid ny europeisk rekord på maraton med 2:05.48 da han vant Fukuoka Marathon.

Sondre fulgte opp sitt strålende halvmaratonløp for en drøy måned siden med å løpe et helt vanvittig maratonløp i Fukuoka International Open Marathon Championships.
Trønderen vant det prestisjefulte løpet på fantastiske 2:05.48. Med dette var han første europeer under 2:06, han satte da europarekord og er den raskeste som ikke er født i Afrika på maraton noensinne i en godkjent løype. Nordstad Moen stod dermed for en av tidenes norske idrettsprestasjoner.

Moen lå i tetgruppen hele veien, og da ca. fem kilometer gjenstod kvittet han seg med sistemann i denne gruppen, Bedan Karoki, etter en kilometertid på 2.53. Underveis gikk det kjapt, og fra 30 til 40km gikk de to femkilometrene på henholdsvis 14.37 og 14.38. Halvmaraton ble passert på 63.19, og frem til 30km gikk det i nesten eksakt 3.00-fart per kilometer. Fra 30km og inn holdt Nordstad Moen en fart på 2.55 per kilometer, med andre ord en helt utrolig avslutning av løpet og en slik avslutning kan være god å ha i fremtidige mesterskap.

- Jeg var trygg på at jeg kunne løpe 2:07, og på en god dag kanskje 2:06. Men jeg forventet ikke 2:05, sa Sondre til IAAF etter løpet.
- I dag var været perfekt, og fartsholderne gjorde en veldig god jobb. Jeg hadde mye igjen mot slutten av løpet.
- Jeg visste at Europerekorden var ca 25 sekunder bedre enn et jevnt skjema på tre minutter pr kilometer. Mellom 36 og 37 kilometer slet jeg litt med "hold", selvtilliten var ikke helt på topp og jeg fokuserte på å holde et jevnt tempo. Da jeg passerte 40 kilometer på 1:59.23 var jeg imidlertid trygg på at jeg kunne klare det, sa han.

Sondre vant med over minuttet til andremann Stephen Kiprotich. Videre er det årsbeste i Europa med drøye to minutter. Ser en på verdensstatistikken er Nordstad Moen nummer 62 gjennom alle tider. Alle foran er født i Afrika, og har representert enten Kenya, Etiopia, USA eller Marokko. Ser en på årets statistikk er Moen nummer tolv i verden.

Nordstad Moen har senket den norske bestenoteringen på maraton to ganger denne sesongen og med totalt nærmere fem minutter. Trønderen har da løftet de norske bestenoteringene på halvmaraton og maraton fra middels europeisk nivå til topp verdensnivå i løpet av et par måneder nå i høst.

I tillegg til Karoki slo Nordstad Moen store navn som Yemane Tsegay, Lani Rutto, Yuki Kawauchi, Amanuel Mesel, Suguro Osako og ikke minst olympisk mester og verdensmester Stephen Kiprotich.

Resultatliste finner du her.

Moen wins Fukuoka Marathon (IAAF) - med intervju.

Moen smashes European marathon record (EA) - med video av hele løpet.

Nordstad Moen satte europeisk rekord på maraton (VG).

Norsk idrettsbragd i natt (Adresseavisa).

Moen satte vanvittig maraton-rekord (TV2).

Nordmann med supertid på maraton (NRK).