TSEM 705.jpg
Engasjementet var stort under årets trenerseminar. Foto: Astrid Nordhaug.

Smått og godt fra Trenerseminaret i Bergen

Årets trenerseminar ble arrangert i Bergen fra 3. til 5. november med 150 deltakere. Teoriøktene ble holdt på seminarhotellet Quality Hotell Edvard Grieg, mens de praktiske øktene ble holdt i Leikvanghallen og Høiehallen. På lørdagskvelden var det gallamiddag med diverse prisutdelinger. Her kommer noen gode betraktninger fra Trenerforeningens leder Lars Ola Sundt, godt hjulpet av bidrag fra kursdeltakerne.

Årets trenerseminar bød på et bredt program med forelesninger innenfor alle øvelsesgruppene, samt at det var ett eget program for Athletics365 som rundt tyve trenere fulgte. Her er noen rapporter og kommentarer fra en del av foreleserne.

To av trenerne som bidro har trent olympiske gullmedaljevinnere, og begge bor i Sverige; Yannick Tregaro og islendingen Vesteinn Hafsteinsson.

Vesteinn Hafsteinsson. Foto: Astrid Nordhaug

Vesteinn Hafsteinsson

Vesteinn har base i Växjö i Småland der han har ansvaret for blant andre Daniel Ståhl og vår egen Marcus Thomsen, som var med å demonstrerte på den praktiske økta.
Hafsteinsson trente Gerd Kanter som vant VM i diskos i 2007 og OL i 2008 og har en personlig rekord på hele 73.38.
Daniel Ståhl kastet i år meget gode 71.29, og var fattige to centimeter fra VM-gullet.
Hafsteinsson har nå to utøvere blant de ti beste i diskos for menn gjennom alle tider.
Han gikk gjennom diskosteknikk med utgangspunkt i Ståhl, og deretter våre egen Marcus Thomsen sin rotasjonsteknikk i kule. Hafsteinsson formidlet sitt budskap på en tydelig og pedagogisk måte. Det klare budskapet var: Tren på det du vil bli god på. For junior/senior-kastere betyr det mye kasting supplert med mye styrketrening. «Du kaster i lenger i diskos av å trene planke».
I den praktiske økta gjennomgikk Hafsteinsson drill i kule og diskos ved hjelp av Thomsen og et par yngre lokale kastere fra Hordaland. Vi fikk også innblikk i hvilke detaljer Thomsen skal jobbe med fram mot neste sesong.
I neste teoriøkt gikk Hafsteinsson gjennom prinsippene for styrketrening som han benytter; stort sett klassisk trening som har fungert for hans tidligere utøvere.
Det var ingen tvil om at alle som fulgte kast var veldig godt fornøyd. Hafsteinsson klarte også å legge litt humor inn i presentasjonene som gjorde at det ble god stemning under forelesningene.Yannick Tregaro. Foto: Astrid Nordhaug

Yannick Tregaro

Yannick har base i Gøteborg, og er mest kjent for å ha trent Christian Olsson (OL-gull i 2004) og Emma Green. Tregaro ble fulgt av mellom 30 og 40 trenere på de to muntlige forelesningene, mens det var mellom 60 og 70 på den praktiske delen i Leikvanghallen. Tregaros forelesning ble mottatt med kjempeapplaus, og han takket også for ei super helg og sa at vi var en super gjeng hvilket er hyggelig.

Arturo Casada

Casada, som er tidligere europamester på 1500 meter fra Barcelona i 2010 og har 3:32.70 på 1500 meter, holdt to svært interessante forelesninger på trenerseminaret.
I den første forelesningen presenterte han data fra et doktorgradstudium som han har gjennomført på de beste kenyanske og spanske mellom- og langdistanseløperne. I en komparativ analyse av hvilke faktorer som hadde størst betydning for deres prestasjonsutvikling som løpere trakk han fram en del sosio-kulturelle forhold (oppnå bedre livsvilkår) og biomekaniske faktorers (bedre løpsøkonomi) som betydning for deres prestasjonsutvikling. En analyse av de treningsmessige forskjellene på de spanske og kenyanske løperne viste at de kenyanske løperne hadde ca. ti prosent større løpsmengde per år.
I den andre forelesningen fokuserte Casado på sin egen utvikling som løper fram til han ble europamester i 2010. Utviklingen hans var preget av mye allsidig trening i ung alder, og en systematisk treningsplanlegging over ti år. Hans løpstreningsmengder de to siste årene før han ble europamester var mellom 160 km og 180 km i uka. I tillegg hadde han fokus på å utvikle stor løpsfart. Hans beste tid på 800 meter det året han ble europamester var 1:44.7. Treningsprogrammet hans var etter min (Eystein Enoksen, red anm) oppfatning knallhardt, og inneholdt mye tøff intervalltempotrening.
For eksempel 5x400 meter med pause på 5 minutter på 50-51 sekunder, og 4x1000 meter med pause på 3 minutter på 2.28-2.30. Viser forøvrig til en mer utførlig rapport som kommer i Fagnytt.

Scott Grace. Foto: Astrid Nordhaug

Scott Grace

Engelskmannen Scott Grace var den som innledet trenerseminaret med en interessant og relevant presentasjon om bakgrunnen for utviklingen av Athletics365 . Dette ferdighetsbaserte utviklingsprogrammet for barne- og ungdomsfriidretten i UK Athletics, der Scott Grace har sitt daglige virke, fikk i 2014 European Athletics sin innovation award. Programmet bygger på kunnskap om sammenhengen mellom tekniske ferdigheter, fysiske egenskaper og utførelsen av de mer eller mindre komplekse friidrettsøvelsene, og gir trenerne et verktøy slik at de bedre kan gi utøverne sine utfordringer på riktig nivå.

NFIF hadde engasjert Scott Grace hele helgen, og han ga trenerne som deltok på seminarrekken et grundig innblikk i hvordan de kan begynne å bruke Athletics365 i sin egen klubb. Grunnleggende basistrening, kastmetodikk, sprintstart og hoppinnlæring var noe av det deltakerne fikk med seg. Og Scotts mange gode tips til hvordan man organiserer trening slik at barna får mange forsøk/mye trening ble tatt godt imot. Å leke seg til god teknikk og fyiskk via "lek med en baktanke" (eller deliberate play) er også en av grunnpilarene i Athletics365.
Athletics365 er fortsatt under utvikling, og finnes i form av en app. Appen kommer til å bli utvidet til "XL-versjonen" i løpet av våren 2018, men den inneholder allerede mengder av gode tips, leker, øvelser mm.

Ingrid Kristiansen

I den første forelesningen fokuserte Ingrid på sin egen idrettslige utvikling. Hun viste hvordan hun med en god treningsbase fra langrennstrening kunne tåle de store treningsmengdene som var nødvendig for å hevde seg i langdistanseløp fra 3000 meter til maraton. Hun brukte enkle treningsprinsipper i sin trening. På den tiden hun var verdens beste langdistanseløper (1980 tallet), løp hun gjennomsnittlig 160 km i uka.
Hun løp rolige langturer opp til 26 km, og hadde hurtige langturer på 2x15 minutter på høyere intensitet. Intervalltreningene besto ofte av 6-8x1000 meter med pause på ett minutt (3.10-3.20). Hun likte å konkurrere, og kunne løpe mellom 20 og 30 konkurranser på et år. Dette ble sett på som god kvalitetstrening.
I den andre forelesningen ble det mye snakk om løpsmengder for unge jenter, problemer med å holde kroppsvekt og kosthold. Her kom Ingrid med mange gode råd med bakgrunn i sine erfaringer som løper og trener. Jenter som trener langdistanse må ha mange og solide måltider for å ha nok energi overskudd til å gjennomføre de treningsøktene som kreves for å få prestasjonsutvikling.  

Bjørn Johansen

Bjørn sin forelesning om «myter i sprinttrening» var et forsøk på å si at det finnes mange veier til Rom, og ingen standardoppskrift. Det var en annerledes og morsom forelesning.

For sprint og hekk var det mange godbiter. Mange fikk nye ideer fra de polske og tyske landslagstrenerne, Rafael Has og Jan May. Begge hadde både forelesninger og praktiske økter. Fra Sørild kom trenerduoen, Frank Otto og Sølvi Meinseth. Her fikk vi blant annet et innblikk i treningen til Even og Ingvild Meinseth fra de var små barn til de tok medaljer i junior-EM.

Jørund Årdal

Jørund gikk gjennom hvordan man kommer i gang med sleggekasting fra første økt, og viste eksempler fra utøvere han trener/har trent i Gloppen. En veldig nyttig gjennomgang for de som ønsker å jobbe med unge sleggekastere.

Jostein Hallen

Hallen gikk først gjennom det forskningsmessige grunnlaget for hvordan man kan bygge opp utholdenheten hos barn og unge. Denne dokumentasjonen viste at det er fordelaktig å utvikle både den aerobe og anaerobe kapasiteten i tiden etter puberteten. I tidlig alder bør man legge vekt på å utvikle koordinasjon, tekniske ferdigheter og hurtighet og spenst (8-14 år). Økt treningsvolum for å utvikle aerob kapasitet burde starte rundt 15 års alder. Han la også fram noen interessante statistiske oversikter over 10 på topp i løpsøvelsene i friidrett fra 10 års alder.Jan May. Foto: Astrid Nordhaug

Ut over dette finnes det flere referater og kommentarer på Facebook-gruppen til Trenerforeningen. Blant annet har Bjørn Bogsti lagt ut en del fra den tyske treneren Jan May sine praktiske økt samt den dokumentasjonen han la frem.