Simen Halle Haugen med den nydelige gullmedaljen. Foto: Decabild

Simen Halle Haugen nordisk mester i terrengløp

Det ble to gull til Norge under nordisk mesterskap i terrengløp i Danmark lørdag. Simen Halle Haugen sikret seieren i herrenes juniorklasse, der det ble dobbelt norsk og norsk gull i lagkonkurransen.

Nettsiden til mesterskapet

Totalt ble det seks norske medaljer og vi var nest beste nasjon totalt. Videre var vi eneste nasjon som tok medalje i alle fire lagkonkurransene, noe som beviser en god bredde i alle klassene for Norge.

Halle Haugen med sterkt løp

Simen Halle Haugen, IL Runar, imponerte under tilsvarende mesterskap i fjor med en bronsemedalje. Dette året kunne han stige to steg høyere opp på pallen da han ble nordisk mester i juniorklassen. Han løp de 6 kilometrene på 18.49 og var da fire sekunder foran IK Tjalves sølvvinner Thomas Jefferson Byrkjeland. De to norske løperne hadde en fin luke ned til den svenske bronsevinneren Miguel Palm.

Dobbelt norsk i juniorklassen. Foto: Decabild

De øvrige norske løperne hevdet seg også fint. Unge Håkon Stavik, Ålesunds FIK, imponerte med en fjerdeplass da han var åtte sekunder bak bronsemedaljen i sin debut for Norge. Årets norske juniormester i terrengløp lang løype Fredrik Sandvik, Askim IF, ble nummer åtte totalt og nummer seks i nordisk mesterskap. Den siste norske løperen Petter Myhr, FIK Orion, ble nummer 18 (14 i nordisk).

Norge hadde totalt bare syv poeng i lagkonkurransen (plassiffer på de tre beste løperne) og tok et soleklart gull i lagkonkurransen.

Kyte nummer fire

Karoline Holsen Kyte, Førde IL, har hatt en strålende motbakkesesong og vært vår klart beste løper i den disiplinen i år. Hun viste i Middelfart at hun også er blant nordens beste løpere i terrengløp. Kyte hang med i teten hele veien og ble tilslutt nummer fire. Hun var 20 sekunder bak gullvinneren Sara Christiansson fra Sverige og syv sekunder bak bronsemedaljen.

Karoline Holsen Kyte. Foto: Decabild

Namdal Løpeklubbs Maria Sagnes Wågan ble nummer åtte i løpet (nummer syv i nordisk) minuttet bak gullvinneren. Den siste norske deltakeren, Pernilla Eugenie Epland fra Stord IL, ble nummer elleve i løpet og nummer ni i nordisk. Epland kom inn på det norske laget på fredag da årets norgesmester Live Solheimdal måtte trekke seg. De norske kvinnene tok sølvet i lagkonkurransen med plassiffer 20 og var da bare tre plasseringer bak gullvinner Sverige.

Juniorkvinnene med sølv

I kvinnenes juniorklasse ble det sølv til Norge i lagkonkurransen med plassiffer 26. Hjemmenasjon Danmark var her suveren med ni i plassiffer etter gull til Alberte Kjær Pedersen i tillegg til bronse og femteplass.

IL Gneists Ingvild Myking ble beste norske kvinne i juniorklassen med en fin fjerdeplass. Hun var 12 sekunder bak gullet, men bare to sekunder bak bronsemedaljen som Anna Mark Helwigh sikret seg. Julie Marie Larsen, Sarpsborg IL, fulgte fint opp Myking sitt løp da hun ble nummer syv, 30 sekunder bak triatleten Kjær Pedersen. Den siste norske kvinnen Kristin Andrea Salvesen, Kristiansand Løpeklubb, ble nummer 15.

Bronse i herreklassen

I herrenes seniorklasse var Sverige suveren med trippelseier til Napoleon Solomon, David Nilsson og Mikael Ekvall. Dette var svenskene sin første trippel i nordisk i terrengløp siden 2004. Sverige vant naturligvis da lagkonkurransen, mens Norge tok her bronsemedaljen med plassiffer 35. Dette var likt siffer som Danmark, men danskene hadde bedre beste-plassering i Peter Glans, som ble nummer fire i nordisk (fem i løpet). På plassen bak Glans fulgte beste nordmann Eivind Øygard, Jølster IL.

Våre beste seniorløpere: Karoline Holsen Kyte og Eivind Øygard. Foto: Decabild

Gullvinner Solomon satte fart fra start og allerede drøyt halvveis i løpet hadde han en god luke og de norske løperne var hektet av medaljekampen. I mål var Øygard 50 sekunder bak Solomon og elleve sekunder bak bronsevinner Ekvall. Erik Udø Pedersen, Kristiansand Løpeklubb, plukket noen plasseringer på slutten av løpet og ble nummer syv i løpet og seks i nordisk.

De to siste norske løperne Stian Øvergaard Aarvik, IL Gneist, og Petter Rypdal, Strindheim IL, plasserte seg som henholdsvis nummer 15 og 23 i løpet og 10 og 14 i nordisk.