sigrid.jpg
Sigrid Borge med fin sesongåpning i Slovakia. Foto: Bildbyrån.

Sigrid Borge klarte VM-kravet i spyd

Sigrid Borge klarte VM-kravet i spyd under European Throwing Cup i Slovakia, der også Ola Stunes Isene åpnet sin utendørssesong lørdag. I USA presterte Emilie Berge en sterk mangekamp og Sondre Guttormsen var i aksjon i stav fredag lokal tid.

European Throwing Cup:

Sigrid Borge åpnet sesongen sterkt med 62.20 i spyd og ble nummer fire i European Throwing Cup i Slovakia lørdag formiddag. Utøveren fra Osterøy klarte VM-kravet på 61.50 med grei margin og viste nok en gang god form i mars. Borge er forøvrig første norske kvinne som klarer kravet til mesterskapet i mars og lengden er bare 22 centimeter bak det som var hennes norske årsbeste i fjor. I bare tre konkurranser tidligere har Borge kastet lengre og det var heller ikke langt opp til persen på 63.28 fra 2017.

Borge åpnet med 56.53 og lå som nummer fire etter første omgang, en plassering hun holdt gjennom hele konkurransen. I andre omgang ble det 55.80 før hun fikk hun meget bra klaff i tredje omgang med 62.20. I fjerde omgang tråkket Borge dødt, før hun avsluttet med 56.91 og 55.56.

Vinneren ble Tatsiana Khaladovich fra Hviterussland som smalt til med 65.89 i siste omgang og slo regjerende europamester Christin Hussong fra Tyskland med 42 centimeter. 

- Jeg var veldig spent på hvordan det skulle gå. Har jobbet veldig spesifikt med ting i teknikken som fremdeles ikke sitter helt som jeg vil med stor fart, sa Sigrid Borge til friidrett.no.
- Men samtidig er jeg bedre fysisk rustet til å kasta langt nå enn tidligere, så med mer terping på teknikk skal det gå langt. Så jeg gleder meg til sesongen begynner for alvor, avslutter hun.
- Planen var å ta VM-kravet i dag. Men det er første gang hun kaster med fult tilløp i år, så det var litt spennende å se hvordan det gikk. Nå begynner treningen inn mot sesongen, sa trener Helga Reigstad.

Stunes Isene nummer fem

Ola Stunes Isene ble nummer fem i diskos med 61.68. Dette er hans tiende beste konkurranse noensinne og ikke langt bak persen på 63.30 for fjorårets EM-finalist. Det blåste en del i Slovakia på lørdag og med temperaturer rundt 10 grader var det ikke optimale forhold, noe vi også kunne se på lengdene. Vinnerresultatet ble 62.63 og det oppnådde VM-sølvvinner fra 2015 Philip Milanov fra Belgia. Dette er det svakeste vinnerresultatet i diskos i European Throwing Cup siden finske Timo Tompuri vant med 61.79 i den første utgaven av stevnet i 2001.

Stunes Isene åpnet trygt og greit med 58.46 og la seg på en sjetteplass etter første omgang. I andre omgang økte femtemannen fra U20-VM i 2014 til 59.86 før det ble 59.28 i tredje omgang. Halvveis i konkurransen lå han fortsatt på en sjetteplass. I fjerde omgang kastet den ivrige instagrammeren 59.74, før han i femte omgang traff bra og diskosen fløy 61.68, som førte han en plass opp på resultatlisten. Stunes Isene avsluttet sin første konkurranse utendørs i 2019 med 58.04.

- Det var drittforhold med sterk vind bak fra venstre. Likt for alle, men det hindret gode lengder. Så det ble en konkurranse der det kun handlet om å hevde seg best mulig. Jeg kom inn i a-gruppa som tolvtemann og er godt fornøyd med å bli nummer fem, sa Ola Stunes Isene til friidrett.no.

Siste nordmann i aksjon i Samorin på lørdag var Donavan Miloss fra Orion i spyd. Han fikk det ikke helt til å stemme og ble nummer 16 i U23-klassen med 57.80. Resultater.

NCAA:

Emilie Berge gikk en sterk femkamp under Nationals i Alabama fredag amerikansk tid. Utøveren som representerer Iveland oppnådde 4203 poeng og knuste den tidligere persen på 4079 poeng. Berge hadde 16.beste poengsum av deltakerne i år og fikk delta grunnet at en trakk seg, men dette skremte henne ikke og hun endte på en 10.plass i mangekampen. Poengsummen sørger for at Berge går opp til en tredjeplass i Norge gjennom alle tider, bak norgesrekordholder Amalie Iuel og Ida Marcussen.

Mangekampene i USA er forøvrig meget intensive og femkampen ble unnagjort på vel fem timer, under halvparten av hva femkampen ble unnagjort på under EM forrige helg.

Sterke resultater i mange øvelser

Berge åpnet sterkt med 8.75 på 60 meter hekk, som er mangekampspers og nest beste resultat noensinne. Sørlendingen fulgte opp med pers 1.78 i høyde, bare en centimeter bak kravet til U23-EM. Berge hoppet hele 17 hopp i konkurransen etter å ha gått inn på 1.57. Hun klarte denne høyden, pluss 1.60, 1.63 og 1.66 i første forsøk. På 1.69 trengte hun tre forsøk, før hun kom over 1.72 i første forsøk. På de to neste høydene 1.75 og 1.78 kom hun over i tredje forsøk, før det ble stopp på 1.81.

Neste øvelse var kule og der åpnet Berge med 11.79, før hun økte til 12.25 i andre omgang, mens det i siste omgang ble 12.08. Det lengste støtet er bare centimeteren bak persen Berge oppnådde da hun satte sin tidligere femkamppers for en snau måned siden. I lengde viste Berge fin progresjon med 5.55, 5.68 og 5.79, rett bak 5.82 som hun hadde under persserien. Etter fire øvelser hadde Berge 3380 poeng og måtte løpe på snaue 2:30.00 på 800 meter for å sette pers totalt, godt bak innendørspersen på 2:22.91. Berge klarte dette med glans da hun noterte 2:20.03.

Ikke fullklaff for Guttormsen

Sondre Guttormsen ble nummer ti i stav under Nationals i USA natt til lørdag norsk tid. Vidar-utøveren hoppet 5.58 og var da 15 centimeter bak sin norske innendørsrekord. Guttormsen gikk inn i konkurransen på 5.43 og kom seg over i første forsøk. Deretter stod han over 5.53, før han kom seg over 5.58 i andre forsøk. Guttormsen stod deretter over 5.63, før han røk ut på 5.68. Hadde han kommet seg over den høyden hadde det blitt en fjerdeplass.

Guttormsen ble nummer seks i EM innendørs for under en uke siden og har fått god og verdifull erfaring i det å konkurrere i store konkurranser i forskjellige tidssoner i løpet av kort tid. Om få uker begynner utendørssesongen og den norske rekorden på 5.75, som Guttormsen satte under EM i Berlin, kan fort ryke før han er ferdig med sitt første studieår i USA i juni. Resultater.