Nordas.jpg
Narve Gilje Nordås løper inn til sin sensasjonelle sjetteplass under EM U23 i Gävle. Foto: Eirik Førde.

Sensasjonell sjetteplass til Narve Gilje Nordås i EM U23

Narve Gilje Nordås fra Sandnes IL løp inn til en sensasjonell sjetteplass på 10000 meter da EM U23 ble innledet i Gävle i dag. Sondre Guttormsen og Marcus Thomsen kvalifiserte seg til finalene i henholdsvis stav og kule, mens Fredrik Øvereng er klar for semifinale på 400 meter og Helene Rønningen var i semifinalen på 100 meter.

Link til dagens resultater og fredagens startlister.
Link til Anders Huun Monsen sin forhåndssak.
Den norske troppen.

Narve Gilje Nordås var eneste nordmann i aksjon i finale på mesterskapets første dag da han stilte til start på 10000 meter. Han var oppe og dro i en snau kilometer rundt 8000 meter og løp i mål til en sensasjonell sjetteplass.
Han fikk tiden 28:59.04 og perset faktisk med nesten minuttet.
Sandnes-løperen men hadde tilslutt snaue ni sekunder opp til bronsevinner Emile Cairess fra Storbritannia. Vinneren ble franske Jimmy Gressier på 28:44.17.
Nordås har vist seg som en god mesterskapsløper på milen. Han ble nummer fem under U20-EM for to år siden, og bare en gang tidligere i U23-EMs historie har en nordmann fått en bedre plassering. Det var da Sondre Nordstad Moen vant gull i 2011.

- Jeg visste jeg var i form, men pers med ett minutt og sjetteplass var over alle forventninger. Jeg har toppet formen til dette, og det er et av sesongens mål. Nå er jeg fire sekunder bak neste års EM-krav, sa Narve.

Thomsen.jpg

Marcus Thomsen. Foto: Eirik Førde.

Marcus Thomsen var tilbake i konkurranse for første gang siden EM-finalen innendørs den 1. mars. Kjempen fra Voss trengte noen oppvarmingsstøt og første omgang til å sikte seg inn på sektoren. I andre omgang ble det utendørspers med 19.94, og Tjalve-utøveren klarte det automatiske kvalifiseringskravet.
Den regjerende europamesteren i U20-klassen støtet nest lengst i kvalifiseringen, og viste at han absolutt er en medaljekandidat i finalen. Noe som er meget imponerende med tanke på at det er drøye to måneder siden han opererte for prolaps i ryggen.

- Jeg vet ikke helt hva som skjedde i dag. Alle oppvarmingskastene mine var utenfor sektor. Og det samme skjedde i første støt. Men sammen med treneren min justerte jeg meg litt i ringen og da gikk det greit. Faktisk kan jeg ikke huske at det har gått ås lett å kaste rundt 20 meter, sa Marcus..
- Men jeg var faktisk litt nervøs i dag.
- Nå går jeg inn i finalen for å ha det gøy og jeg er med i medaljekampen, sa han.

sondrejubel.jpg

Sondre Guttormsen. Foto: Eirik Førde.

Sondre Guttormsen fra Vidar er nok Norges heteste medaljekandidat. Han gikk inn i kvalifiseringen i stav på 5.20, og kom seg over i andre forsøk. Dette holdt til finaleplass for den norske rekordholderen.
- Det var greit, men jeg er ikke så glad i kvalifiseringer sa Sondre - som imidlertid gleder seg stort til finalen.
- Jeg valgte å safe litt og bestemte meg under oppvarmingen å hoppe med 5.00 staver og ikke de nye 5.10-stavene jeg har begynt å trene med.
- Alle forventer liksom at du skal bare ta deg til en finale, men det skal gjøres. Men nå retter jeg alt fokus inn mot finalen. Så får vi se lørdag, sa han.

Overeng.jpg

Fredrik Øvereng. Foto: Eirik Førde.

Overhallas Fredrik Øvereng overbeviste i sin EM-debut. Han ble nummer tre i fjerde forsøksheat på 400 meter, og kvalifiserte seg direkte til semifinale. Trønderen løp på 47.48, og forbedret med det sin pers fra i fjor med fem hundredeler.
Øvereng hadde totalt åttende beste tid, og det blir spennende å se om han kan forbedre seg ytterligere i semifinalen på fredag og kjempe om finaleplass.

- Jeg gikk ut litt roligere enn vanlig, og holdt igjen litt mellom 200 og 300 meter. Jeg følte imidletid at jeg hadde mye igjen på oppløpet, og stivnet ikke like mye som vanlig. Dette var en veldig god følelse, sa Fredrik.

Ronningen.jpg

Helene Rønningen. Foto: Eirik Førde.

Tyrvings Helene Rønningen stilte til start i første heat på 100 meter sammen med blant annet storfavoritt Ewa Swoboda.
Sistnevnte vant på 11.48 (-1.8), mens Rønningen løp på 11.88 og kom seg da videre til semifinalen.
Sørilds Ingvild Meinseth ble nummer syv i andreheatet med tiden 12.11 (-2.8) og røk ut.
I semifinalen tok Rønningen plass i bane åtte i det andre heatet. Hun løp på 11.93 (-1.4), og ble med det nummer syv i heatet og nummer femten totalt. Hvis hun skulle ha sikret seg finaleplass måtte hun ha løpt tidelet raskere.
- Men med den forsesongen jeg har hatt er det en seier for meg å komme så langt, sa Helene.

Grefstad.jpg

Amanda Marie Grefstad Frøynes. Foto: Eirik Førde.

Etter dag en av syvkampen ligger Amanda Marie Grefstad Frøynes fra Sem best an av de norske på en 18. plass med 3214 poeng. Grefstad Frøynes er normalt en god del sterkere på dag to av mangekampen og bør kunne avansere flere plasser.
Ivelands Emilie Berge er nummer 21 med 3070 poeng.
Frøynes noterte serien 14.70 (-0.6) på 100 meter hekk, 1.73 i høyde, som er to centimeter bak årsbeste, 11.59 i kule og så avsluttet hun dagen med 25.89 (-0.7) på 200 meter.
Berge åpnet med 14.50 (-0.6) på 100 meter hekk, før det ble litt mislykket i høyde med 1.61, hele 18 centimeter bak persen fra i vår. I kule ble det 12.01, før hun avsluttet første dag med 26.52 (-0.9) på 200 meter.

Dessverre måtte Ida Eikeng fra Urædd bryte etter tre øvelser grunnet skade. Før det hadde hun oppnådd 13.93 (-2.7) på 100 meter hekk, 1.61 i høyde og 13.13 i kule.

Mathias Hove Johansen stilte opp i forsøksheat fire på 100 meter. I heat med løpere med betydelig bedre personlige rekorder gjorde Skjalg-løperen en fin figur med 10.90 (-2.4) og en femteplass. Skulle han ha kommet seg videre måtte han ha løpt på 10.83.
- Jeg hadde litt dårlig reaksjon, men følte jeg kom greit ut av blokka. Tapte imidlertid noe mellom 20 og 40 meter, men avsluttet greit. Jeg kunne kanskje avansert på tid med litt mindre motvind (-2.4 var mest av heatene), sa Mathias som nok har sin beste øvelse på 200 meter som har forsøk fredag kveld.

Magdeli Støten fra Sarpsborg gjorde unna sin debut i EM med å bli nummer 26 på 100 meter hekk. Hun ble nummer syv i andre forsøksheat med 14.38 (-1.1) og var bare syv hundredeler fra avansement.

Haugesunds Mats Hauge ble nummer åtte i førsteheatet på 1500 meter med 3:49.52, og røk da ut etter å ha blitt nummer nitten totalt.
- Det ble et litt rotete løp. Jeg hadde bestemt meg for å ligge ved lista. Men det gikk litt for rolig på andrerunden og et fall skapte litt mer kluss, sa han.