Skjalg 1 Satsingsklubb.jpg
Maria Wiig ble en av arrangørens frontfigurer da hun vant NM-gull i 17 årsklassen på hjemmebane tidligere i år.

Skjalg satser på ungdommen

Satsingsklubben IL Skjalg i Stavanger er inne i en restarfase. Ropet om hjelp er blitt hørt, nå kommer starthjelpen!

Da ”sjefsmotivator” Henrik Carstens gjestet Skjalg i mai, møtte han en klubb, som allerede hadde gjort det helt klart at her kom han til en klubb, som ønsket å ta steget videre!

”Vi har mye på plass allerede, men har mye å forbedre og systematisere for at vi skal være fornøyd. Vi ønsker flere involverte i daglig drift av klubben”, var beskjeden fra Stavanger-klubben, som og konkretiserte dette med ønske om flere frivillige, flere dommere, flere aktive foreldre, flere aktive på banen, og ikke minst flere veteraner!

”Vi skal bli en bedre inkluderende klubb, men vi trenger hjelp til utfordringer, som vi står ovenfor både som eliteklubb og bredde/barneklubb. Vi ønsker å sette i gang flere prosesser, men trenger nok litt starthjelp”, var ordene som møtte Henrik. Som alltid lyder slike ønsker som den søteste musikk i hans ører!

Prosessene er i gang allerede, og før den frasen ble innledet, hadde Skjalg levert et forbilledlig arrangement av NM terrengløp kort løype!

- Det mesterskapet ga helt klart mersmak, innrømmer daglig leder Jarl Gaute Aase fra sin ferieresidens. For selv om det, som vanlig, faller mye arbeid på noen ganske få personer, innså man i etterkant at dette var et arrangement, som passet for en ikke alt for stor klubb. Derfor…

- Jo, kanskje kan et stafett-NM på Stavanger stadion bli neste, høyttenker Jarl Gaute.

”Skjeløyd”, men med blikket godt festet

Satsingsklubben Skjalg er inne i sitt 81. år og har mye av sin stolte storhetstid både 50- og 60 år tilbake i historien. Rent filologisk er ”Skjalg” et gammelt nordisk mannsnavn, mye brukt i vikingtiden. Opprinnelig var ”Skjalgr” norrønt og betyr ”skjeløyd”!

- Men vårt blikk er bestemt rettet mot fremtiden, understreker Jarl Gaute.

Dog faller det naturlig å bruke noe av storhetstiden som bakteppe for presentasjonen av dagens satsingsklubb. Fra klubbens annaler henter vi følgende:

”Idrettslaget Skjalg har hatt mange store profiler opp gjennom årene. Bjørn Paulson tok sølv i høyde under OL i London 1948. På 50-tallet var Bjørn Nilsen en av landets beste sprintere og oppnådde 10.3 på 100 meter, 21.1 på 200 meter og 47.6 på 400 meter. I nyere tid kan vi nevne sprinteren Per Ivar Sivle som oppnådde 10.46 på 100 meter og 20.98 på 200 meter. Jens Storhaug løp 400 meter på 46.58, en tid som fortsatt står som kretsrekord. Skjalg innehar også den norske seniorrekorden for menn på 4x400m med 3.10.73.

Det er på mellom- og langdistanse klubben har fostret flest utøvere på nasjonalt og internasjonalt toppnivå. På 80-tallet var Ingrid Kristiansen verdens beste langdistanseløper og blant annet satte hun verdensrekord på 5000 meter. Løpet rundt Stokkavannet fikk navn etter Ingrid, men i 2000 valgte arrangøren å skifte navn til Siddisløpet for å gi det et mer lokalt preg som løperne kunne identifisere seg med. På 90-tallet dominerte søstrene Christin og Maiken Sørum mellom- og langdistanseløping i Norge. Christin Sørum er innehaver av de norske U20 rekordene på 1000m og 3000 meter med 2.48.4, 9.00.13. Christin tok sølv i U20 EM i 1986.

Historien fortsetter under bildet

Skjalgs Elisabeth Slettum er regjerende norsk mester på 200 meter, her i finishen under NM i Haugesund ifjor sommer.

Startet ”i barnehagen”

- Jeg var alltid glad i å løpe, og det begynte med konkurranser rundt barnehagebygget, forteller Elisabeth Slettum om sin ”karrierestart”. Hun startet for alvor med friidrett i første klasse på barneskolen, og i noen år var det håndball og friidrett på menyen hennes.

- Men friidrett var kjekkest og også det at jeg var glad i å konkurrere. Vi hadde også et veldig stort og bra miljø med en veldig flink trener, minnes hun.

Karrieren hennes er blitt stoppet av problemer med skader:

- I 2008 gjennomgikk jeg en operasjon hvor det ble satt inn skruer i et ben i foten, som hadde brukket og deretter grodd skjevt. Jeg mistet mye grunntrening, men klarte å løpe en grei 200 metertid året etter. Høsten 2009 fikk jeg på ny problemer med den venstre foten og mistet enda mer grunntrening, noe som gikk ut over 2010-sesongen. I NM finalen i 2010 var jeg veldig glad for bare det å kunne løpe i det hele tatt!

Elisabeth har jobbet 200 meter- tiden sin gradvis ned etter det.

- Jeg er veldig glad for at jeg klarte å løpe OK tider igjen, sier hun til friidrett.no.

 Ferdig med sin utdannelse, blir hun boende i Oslo litt til, melder hun.

Historien fortsetter under bildene

NM terrengløp med gull og bronse til vertskapet i klassen for 15-åringer ved Katrine Aske og Gyda Skogland Ognedal, sølvet gikk til Nora Midttun fra Fri. Under: Gull og bronse ble det også i 17 årsklassen, ved Maria Wiig og Marie Eide Roalkvam. Strindheims Asta Susan Rustad på sølvplass. Nederst: Skjalgs vinnerlag på 4x100 i stafett-NM i Trondheim, fra venstre: Mathias Hove Johansen, Simen Tjelta Larsen, Lars Jøran Storhaug og Matias Sivertsvik.

Ønsker seg et ”storstevne”

Det er med utgangspunkt i de to ”Bjørn’ene” Paulson og Nilsen Jarl Gaute Aase hengir seg til en dose høyttenkning:

- Vi hadde trengt et skikkelig stort friidrettsstevne i Stavanger! Et stevne som det Tjalve har fått til med ”Boysen memorial”. Kanskje et stevne hvor vi kunne bruke navnene på de to storhetene våre!

Sist det ble arrangert et større banestevne på Stadion i Stavanger, var for syv-åtte år siden, etter at fotballklubben Viking hadde tatt i bruk nytt stadion og friidretten fikk råde grunnen på Stavanger Stadion.

- Hvor ligger alderssegmentet i Skjalg?

- Vi har, som sagt, få veteraner, så tyngden ligger på barne- og ungdomssiden, innrømmer Jarl Gaute og anslår det totale medlemstallet til å ligge rundt 360.

”Dronningen av 200 meter”

Den desidert best kjente utøveren Skjalg har, er som skrevet, utvilsomt Elisabeth Slettum, som vi uten å nøle utroper til Norsk Friidretts ukronede dronning av 200 meter! Ikke bare er Elisabeth tittelforsvarer når det skal konkurreres om NM-gull på Askøy i slutten av måneden; siden 2003 har hun tatt syv gull og fire sølv i NM! Innendørs har det blitt seks gull og en bronse på 200!

- Elisabeth har vært lojal overfor Skjalg i alle år. Det er en fornøyelse å ha med en slik utøver å gjøre, skryter den daglige lederen. Trolig er det mye hennes fortjeneste at Skjalg har en meget lovende og god sprintgruppe. Seniorgullet på 4x100 i stafett-NM tidligere i år, bekrefter dette sammen med juniorene som tapte gullet med en margin på 2/100 sekund for Tyrving, og senest sist helg kvalifiserte en av de fire på begge stafettlagene, Mathias Hove Johansen, seg for VM U20 i Polen senere i juli!

- Vi har også en fin gruppe mellomdistanseløpere, og vi har vunnet juniorklassen for jenter to år på rad i Holmenkollstafetten, sier Aase. Selv tilhørte han gruppen gode herreløpere på 1980-tallet med karer som Helge Knudsen, Bjarte Sleire, Leif Inge Tjelta, Bernt Eltervåg, Morten Warland og Tesfaye Bekele. Den daglige lederen har fremdeles kretsrekordene på 5000 og 10.000 meter mens Eltervåg har rekorden på 1000 meter, Sleire har kretsrekorden på 3000 meter og Warland er innehaver av de norske U20 rekordene på 1500m og 1 engelsk mil!

- Jeg hadde vært borte fra klubben i 25 år og fikk nesten sjokk da jeg kom tilbake. Jeg kjente rett og slett ikke klubben igjen fra 1980-tallet, men nå er det mye veldig bra på gang, sier Jarl Gaute og melder inn nok et punkt for ønskelisten:

- Vi trenger noen gode distanseløpere!

- Det er kort vei mellom Stavanger og Sandnes, kan de to klubbene samarbeide over kommunegrensen?

- Ja, det kan vi helt klart gjøre og har allerede gjort det ved flere anledninger! Når det arrangeres store stevner eller mesterskap i Sandnes, er vi med på dugnaden, og vi har en god del fellestreninger med dem, spesielt på sprintsiden.

Historien fortsetter under bildene

Da Trine Mjåland hadde det travelt med å rekke flyet hjem til Kristiansand etter sitt comeback med NM-sølv i terrengløp, ordnet arrangøren en egen seiersseremoni for henne, med Bente Sjøtun i den andre hovedrollen! Under: Jens Storhaug representerte Skjalg, men var starter ”for Sandnes” da sistnevnte arrangerte stafett-NM for tre år siden.

Dette er Satsingsklubb 2016

* Norges Friidrettsforbund har plukket ut ti av klubbene til utvillingsprosjekt, Satsingsklubb 2016.

 * I tur og orden presenteres disse klubbene på friidrett.no.

* Før klubbene kom med blant de ti heldige, hadde de levert sine fyldige søknader, som så ble gjennomgått og vurdert sentralt i Norges Friidrettsforbund.

* Bakgrunnen for Satsingsklubb 2016 er i korte trekk Norges Friidrettsforbunds klubbutviklingstiltak, en oppfølger av NECON-klubben, som var et prosjekt, som gikk over tre år.

* Programmet for de ti utvalgte klubbene startet med start- og oppfølgingsmøter for egenutvikling sammen med klubbveiledere fra Norges Friidrettsforbund. I tillegg vil de få tilbud om en pakke som blant annet inneholder gratis kurs arrangert i egen klubb.

* I løpet av prosjektet vil Norges Friidrettsforbund gi støtte til de fem beste utviklingstiltakene, som hver vil motta 10.000 kroner.

* Planen er at det også skal kåres ”Årets satsingsklubb” og at denne kåringen vil finne sted på Kompetansehelgen til vinteren.

* De ti klubbene får anledning til å reklamere for seg selv og prosjektet gjennom bruk av logoen ”Satsingsklubb 2016” på sine respektive hjemmesider.

* Det vil også bli lagt opp til at de ti skal kunne delta i et forum for erfaringsutveksling med de andre satsingsklubbene i forbindelse med et nasjonalt stevne.

Hittil presentert i serien:

Sørild:

https://www.friidrett.no/nyheter/satssorild/

Os:

https://www.friidrett.no/nyheter/satsingsklubbenos/