ny hvam.jpg
Snaut halvannet år etter åpningen av Nes Arena ligger trivselen jublende tilstede på alle treningene. Foto: Hvam IL

Da Hvam IL fikk en ny tidsregning

2015 var kommet frem til sin siste aprildag. Stor stas da Nes Arena ble åpnet, men få kunne ane hvilken symbolikk det lå i startskuddet den daværende idrettspresidenten avfyrte!

  • Ett år etter at Børre Rognlien markerte åpningen av Nes Arena, har friidretten ikke bare fått et solid fotfeste i Nes kommune; idag kan friidrett.no presentere Hvam IL avdeling Friidrett som den tiende i rekken av våre satsingsklubber 2016!

Således var det temmelig nøyaktig året etter den nevnte arenaåpning at klubbveileder Vegard Henriksen gjestet klubben som en del av premissene for deltagelse i prosjektet Satsingsklubb 2016.

- Det var spesielt to sider av virksomheten vi ønsket å høre hans syn på, to viktige tiltak: Et trenerforum for å styrke oss på trenersiden, og her har må vi si at vi allerede har lykkes, sier styremedlem Trond Håvard Brunes, med spesielt ansvar på det sportslige arbeidet:

Fra en person med status ”trener” har klubben idag en kjerne på ti som deler på ansvaret som trener!

Historien fortsetter under bildene

Han ante neppe hva hans symbolske startskudd skulle føre til, tidligere idrettspresident Børre Rognlien, da han var med å åpne Nes Arena den siste aprildagen i fjor. Under: Fra første stund ble den flotte friidrettshallen behandlet med den største respekt… Nederst: Nes Arena fremstår som kommunens storstue hvor det finnes plass til utallige aktiviteter. Foto: friidrett.no

Bygge opp egen organisasjon

På klubbens fremragende hjemmesider leser vi at ”Hvam IL startet sine faste treninger høsten 2015 etter at Nes Arena ble ferdigstilt. Fra ikke å ha en friidrettsgruppe, deltar det nå om lag 30-40 barn på trening ukentlig. 2015 og 2016 vil være en oppbyggingsfase for gruppen og tilbudet ønsker vi å utvikle og styrke over tid. Vi har nå en fast treningsdag i uka for at barn også skal kunne drive andre aktiviteter som Hvam IL også tilbyr. Til våren skal vi delta i terrengløp, stafetter og friidrettsstevner i nærområdet vårt, så det skal være moro og utviklende å drive friidrett i Hvam IL”.

- Hva var det andre punktet Vegard Henriksen ble bedt om å hjelpe dere med?

- Vi ønsket hans hjelp til å bygge opp en egen organisasjon slik at klubben ikke skulle fremstå som tuftet på et sololøp. Kort sagt var vi ute etter en oppskrift på lagspill med mange involverte, som vi ser på som en suksessfaktor. Nå er vi kommet et godt stykke videre, slik at trenergruppen er utvidet til en gruppe på 10-15 personer, som nå utgjør noe av bærebjelken i klubben, sier Brunes. Han var til gjengjeld proppet med mye god innsikt i friidretten gjennom sin tidligere jobb som organisasjonssjef i Norges Friidrettsforbund. Og det var ikke noen ulempe at han fra sin bolig hadde god utsikt til Nes Arena!

Og nettopp denne arenaen er selve navet i all virksomhet knyttet til friidretten i kommunen.

- Stor ære til Ole Kristian Kaurstad og Håvard Aksnes, som var de store drivkreftene bak realiseringen av Nes Arena sammen med styret i Hvam IL. Når først hallen sto her, var vi veldig raske med å flytte inn og starte et åpent friidrettstilbud for alle som ville prøve friidrett, sier Brunes.

Historien fortsetter under bildene

Stolte premievinnere etter UKI-karusellen. Under: Selvsagt arrangeres det nissemarsj i regi av Hvam IL. Nederst: Her er noen av trenerteamet samlet. Foto: Hvam IL

Eier 90 prosent av arenaen

Hallen eies av eiendomsselskapet Nes Arena AS. Bak selskapet står Hvam Idrettslag, som eier 90 prosent av arenaen, mens Nes Kommune og Ullensaker kommune eier fem prosent hver.

- Friidretten var raskt ute til å starte straks Nes Arena var åpnet. Vi hadde nærmere 60 med på de første åpne treningene, de aller fleste av dem barn, og siden den dagen har vi ikke sett oss tilbake. Men vi skal heller ikke gå for fort frem, for vi så klart at vi var sårbare på området ”menneskelige ressurser”. Selv om vi var og er aldri så engasjerte, kan vi ikke sette igang alt på en gang, sier Trond Håvard Brunes. Dermed ble hovedoppgavene å bygge en organisasjon og samtidig bygge ut korpset av trenere.

Idag ledes klubbens friidrettsgruppe av et styre på fire personer:

*Styreleder Håvard Juliussen står for ledelse av gruppen, representere i hovedstyret, kontakt samarbeidspartnere

* Styremedlem, anlegg Ole Kristian Kaurstad med ansvar på Nes Arena og tilrettelegging med anlegg, aktuelle saker, utviklingsarbeid

* Styremedlem Geir Finstad har informasjonsarbeid, foto, web, tekniske saker ved arrangement i tillegg til utviklingsarbeid.

* Pluss altså Trond Håvard Brunes med ansvar for igangsettelse av aktivitet, koordinere trenerressurser og oppstartsarbeid av gruppen.

- Hva førte deg til friidretten i Hvam IL?

- Med to barn med på friidrett i Hvam IL, er jo dette veldig gøy. Allerede i 2003 besøkte jeg Hvam VGS sammen med generalsekretær Kjetil Hildeskor for å ha møte med skolen om en mulig friidrettshall på Hvam. Nå står den her, jeg bor her og har stor glede av Nes Arena daglig, men også som viktig element i mine egne barns oppvekstvilkår. Og etter 13 år som ansatt i Norges Friidrettsforbund med blant annet ansvar for barn og unge først, og senere organisasjon og klubbutvikling, blir dette liksom «svenneprøven» jeg får være med å jobbe med, sammen med gode og dyktige venner i Hvam IL.

Historien fortsetter under bildene

Ansvarlig for teknikk og kommunikasjon, Geir Finstad, og styreleder Håvard Juliussen. Og slik ser Nes Arena ut ”på innsiden”. Foto: Hvam IL

Først og fremst en miljøklubb 

”Vi tufter vår filosofi om trening av barn og unge på de samme prinsipper som Norges Idrettsforbund og Norges Friidrettsforbund. Vi er spesielt opptatt av at vi skal bidra til at barn og unge skal stimuleres til å drive med aktivitet lengst mulig. Dermed er vi bevisst på ikke å ha for mye alvor eller for stor belastning tidlig. Men vi er opptatt av å lage treninger som er allsidige, utviklende og fokus på mest mulig aktivitet når vi trener”, leser vi på hjemmesidene.

- Satser dere på å få frem eliteutøvere eller skal dere bli en miljøklubb?

- Det har aldri vært diskutert at vi skal bli en klubb som får frem eliteutøvere. Vi har allerede etablert et godt samarbeid med naboklubbene Ullensaker/Kisa og Raumnes & Årnes, så på det feltet utfyller vi hverandre. Hvam har sin fantastiske Nes Arena på samme måte som Ullensaker/Kisa har sitt flotte stadionanlegg. Nei, vi vil nok være en miljøklubb, selv om det naturligvis kan komme utøvere fra våre rekker med lyst og talent til å komme opp på et høyere nivå, sier Trond Håvard. Idag ser han at hans medlemmer trener sammen med Ullensaker/Kisas ”stjerner” og på den måten kan studere hva som kreves på et slikt høyt nivå.

Og selv om Hvam ikke har en egen utendørs friidrettsbane, har Nes Arena vist at den holder mål også som arena før store arrangementer og mesterskap. Således gikk veteran-NM sist vinter i arenaen på Nes.

Historien fortsetter under bildene

Premieutdeling etter Hvamsdilten med målgang inne i Nes Arena. Under to glimt fra Neskollen Opp. Foto: Hvam IL Foto: Hvam IL

Store og små, unge og eldre

I Hvam IL avdeling Friidrett leser vi om ”Utviklingsplan for barn og ungdom”, en plan som beskrives slik:

”Barn som driver med idrett gjør det fordi de synes det er gøy. Sammen med venner får de opplevelser og lærdom for livet. Det er trenere, ledere og foreldre, som skal være med på å skape denne idrettsgleden og ta vare på og utvikle dette unike fellesskapet. Når vi skal omtale trening for barn i alderen ca 6 til ca 11 år er det nødvendig å avklare noen begreper og grunnleggende elementer før vi går inn på å omtale prinsipper for trening for denne aldersgruppen. Idrett for barn i alderen ca 6 – ca 11 år skal preges av variasjon. En variert barneidrett skal i prinsippet ha et likt innhold for alle barn. Det er unaturlig å skille mellom barneidrett for utøvere som kanskje en gang i framtida kan bli topputøvere og utøvere som kanskje ikke kan bli det. Et slikt skille hører hjemme på et senere utviklingsnivå der barnet har blitt eldre ungdom og er klar til å ta egne valg i forhold til å underkaste seg de krav som stilles til en toppidrettslig utvikling i de ulike idretter

Med utgangspunkt i dette er det grunnlag for å dele barne- og ungdomsidretten inn i ulike hovedperioder / utviklingsnivåer slik det er framstilt her. Aldersgrupperingene som er oppgitt for de ulike nivåer er veiledende. Det er viktig å ha som bakteppe at barn utvikler seg ulikt både før og under puberteten. Barn og unge trenger ulike utfordringer og stimuli og dermed differensiert aktivitet/trening”. Trond Håvard Brunes:

- Bak vår store grunne av barn og unge, har vi også etablert en egen mosjonsgruppe, ”The Runners”, en løpegruppe som består av mange foreldre, og som har oppdaget gleden ved å trene. Nå trener ”The Runners” to ganger i uken og denne gleden ved å trene har nå kommet til uttrykk gjennom deltagelsen i løpet ”Neskollen opp og ned” der barna tok imot foreldrene inne i hallen etter fullført løp!

Historien fortsetter under bildene

Hvam ILs ”RUNNERS” som løp halvmaraton i Liverpool. Under: Hvam IL på UKI. Foto: Hvam IL

Kommet godt igang

Ut fra et budsjett hvor det er anslagsvis 100.000 kroner i omløp for inneværende år, kan det slås fast at Hvam ILs friidrettsgruppe har kommet godt igang.

- På den korte tiden som har gått siden vi innviet hallen, har vi kommet langt. Det var Nes Arena som utgjorde selve ”fødselsforløpet”, idag er vi en av Østlandets raskest voksende klubber, sier Brunes med dårlig skjult stolthet i stemmen.

Klubbveileder Vegard Henriksen vil garantert kunne registrere at de frøene han sådde i april, er i en god spiringsfase når han kommer til nytt møte med Hvam IL i november.

PS:

Nes kommune har 20 783 innbyggere. Rundt regnet 1500 av dem er medlem av satsingsklubben Hvam IL!

Klubbens nettsted: http://hvamil.no/portal/theme/organization/main.do?siteId=405

Dette er Satsingsklubb 2016

* Norges Friidrettsforbund har plukket ut ti av klubbene til utvillingsprosjekt, Satsingsklubb 2016.

 * I tur og orden presenteres disse klubbene på friidrett.no.

* Før klubbene kom med blant de ti heldige, hadde de levert sine fyldige søknader, som så ble gjennomgått og vurdert sentralt i Norges Friidrettsforbund.

* Bakgrunnen for Satsingsklubb 2016 er i korte trekk Norges Friidrettsforbunds klubbutviklingstiltak, en oppfølger av NECON-klubben, som var et prosjekt, som gikk over tre år.

* Programmet for de ti utvalgte klubbene startet med start- og oppfølgingsmøter for egenutvikling sammen med klubbveiledere fra Norges Friidrettsforbund. I tillegg vil de få tilbud om en pakke som blant annet inneholder gratis kurs arrangert i egen klubb.

* I løpet av prosjektet vil Norges Friidrettsforbund gi støtte til de fem beste utviklingstiltakene, som hver vil motta 10.000 kroner.

* Planen er at det også skal kåres ”Årets satsingsklubb” og at denne kåringen vil finne sted på Kompetansehelgen til vinteren.

* De ti klubbene får anledning til å reklamere for seg selv og prosjektet gjennom bruk av logoen ”Satsingsklubb 2016” på sine respektive hjemmesider.

* Det vil også bli lagt opp til at de ti skal kunne delta i et forum for erfaringsutveksling med de andre satsingsklubbene i forbindelse med et nasjonalt stevne.

Dette er klubbene som hittil er presentert:

Sørild:

https://www.friidrett.no/nyheter/satssorild/

Os:

https://www.friidrett.no/nyheter/satsingsklubbenos/

Skjalg:

https://www.friidrett.no/nyheter/satsingsklubbenskjalg/

Gneist:

https://www.friidrett.no/nyheter/satsingsklubbengneist/

Steinkjer:

https://www.friidrett.no/nyheter/satsingsklubbensteinkjer/

Høybråten og Stovner:

https://www.friidrett.no/nyheter/satsingsklubbenhsif/

Ullensaker/Kisa:

https://www.friidrett.no/nyheter/satsingullkisa/

Løten:

https://www.friidrett.no/nyheter/satsingsklubbenlotenfriidrett/

Gloppen:

https://www.friidrett.no/nyheter/satsingsklubbengloppen/