Satsingsklubben 1 HSIF.jpg
Jublende familiebilde etter søndagens Groruddalslekene. Foran: Friidrettsleder Bjørn Erstad, til høyre, og sportslig leder Svein Tore Henriksen.

Revitalisert hundreåring ”øverst i Oslo”

Søndag pakket dagens satsingsklubb sammen etter vel gjennomførte Groruddalslekene; nummer to i rekken og selve symbolet på den nye tiden for friidretten der øverst i Oslo. Møt Høybråten og Stovner Friidrett!

Der Tornerose sov i sine hundre år, nøyde dagens satsingsklubb seg med langt mindre. Og frem, etter denne ”skjønnhetssøvnen” som varte i anslagsvis 12 år, står en høyst revitalisert 100-åring, som strutter av energi, pågangsmot og tiltakslyst. At den nye tid også viser at klubben tar vare på sine egne, sto tydelig frem da samtlige funksjonærer, dommere, sekretærer og dugnadsaktører ble påskjønnet med flotte plaketter av sportslig leder Svein Tore Henriksen ved stevneslutt. Da hadde dessverre alle gjestene forlatt Stovner stadion, men la disse ord være en verbal applaus fra friidrett.no!

 Vi hadde fire-fem eksterne dommere/tidtakere i går som alle gjorde en flott innsats for oss, skryter Henriksen, og nevner spesielt Ståle Siljuberg.

- Bedre mann i norsk friidrett skal man lete lenge etter! Han er fra Romerike Friidrett, gamle Strømmen IF, og han sto som hoveddommer/starter både ifjor og i år. Til alt overmål bekreftet han deltagelse i år selv om kretsen la sitt KM til 20.-21.august. Ståle ”hoppet over sitt eget KM” for å hjelpe oss. Terningkast 6, er Henriksens egne ord.

”Vi ønsker å fortsette utviklingen av klubben og den nysatsingen vi gjorde i 2015, slik vi kan stå enda bedre rustet til å kunne øke rekrutteringen av barn og ungdom til Norsk Friidrett gjennom aktiviteten til HSIL Friidrett. Vi mener vi har et enormt potensial som eneste friidrettsklubb i Groruddalen med 130.000 innbyggere.  Vi håper å kunne aktivt bidra til å fylle målene i Strategiplanen til Norsk Friidrett. Vi har også et mål om å kunne ta HSIL Friidrett tilbake til gamle høyder fra 1980 og -90-tallet”, het det i søknaden om å bli en av de ti Satsingsklubbene 2016.

Historien fortsetter under bildene

Dugnadsgjengen hadde travle timer i den velfylte kiosken under arrangementet søndag. Under: Alle må ta et tak for friidretten i Høybråten og Stovner! Friidrettsleder Bjørn Erstad sjekker at klubbens egen Simen Nordheim Berg holdt seg på riktig side av streken.

Er i oppbyggingsfasen

Svein Tore Henriksen bedyrer at GD-lekene er kommet for å bli. Kjempearrangementet utgjør noe av det økonomiske fundamentet for friidretten i Høybråten og Stovner IL, et fleridrettslag der friidretten er en av 13 grupper og hvor det samlede medlemstallet ligger kloss opp under 2000.

- Det er en kjensgjerning at friidretten lå nede i 12 år, og vi er fremdeles i en oppbyggingsfase, forklarer Henriksen mens lederen av friidrettsgruppen, Bjørn Erstad, ligger med nesen sin nede i lengdeplanken for å dømme eller frikjenne hopperne.

Noen av årsakene til at friidretten i Høybråten og Stovner forsvant på 1990-tallet, er ikke unik for denne klubben. Det er historien om ildsjelene og trenerne som forsvant.

- Aktiviteten ble tatt opp igjen ut over sensommeren 2007, beretter Svein Tore og trekker spesielt frem de to tidligere utøverne, Linda Botterli Erstad og Bjørn Erstad. Deretter ble det gradvis mer aktivitet i HSIL Friidrett.

- Jeg kom inn i klubben i 2010, samtidig som jeg var hovedtrener i Oppegård IL, og bidro litt nå og da. Etter en liten downperiode i sesongen 2013/14, forlot jeg Oppegård og gikk 100 prosent inn i klubben som sportslig leder og trener.

Den videre historien er heller ikke unik for HSIL, for rollen hans som trener/sportslig leder skled fort ut til også å omfatte rollene som administrativ leder og hovedtrener.

Kortversjonen av de to siste årene er denne:

* Høsten 2014/15 eksploderte aktiviteten og klubben hadde store tropper til både Bamselekene, Veidekkelekene 2015 og deltok med utøvere både inne og utendørs UM.
* Aktiviteten har fortsatt å øke i 2016 med en enda større tropp til Bamselekene der HSIL ble fjerde beste klubb!
* Nå var klubben også blitt "internasjonal" og kunne vende hjem til Stovner og Høybråten med medalje VU-Spelen!
- Men vi har en liten og uerfaren organisasjon og ting beveger seg ikke like fort som vi hadde håpet på. Derfor er håpet at satsingsklubbkonseptet kunne være med på ”å booste i gang” en ny giv og få noen innspill på klubbdrift.
- Vi har fortsatt ambisjoner om å bli like store som på 1970 og -80 tallet og være et alternativ til de store Oslo-klubbene i sentrum, understreker Svein Tore Henriksen.

Historien fortsetter under bildene

Vilde Marie Tinglev sprintet til seier for klubben sin i Grorudddalslekene.

Stadion ryddes og etterlates i den skjønneste orden etter stevnet (over), og deretter vanket det påskjønnelse for staben av dommere, sekretærer og dugnadsgjengen.

Trenger hjelp til å finne gamle klubbrekorder…

Stadion på Stovner ble den andre banen i Oslo med fast banedekke. Fem år etter at Bislett i 1971 fikk sitt faste dekke, kom turen til Stovner. Det nåværende banedekket bærer tydelige tegn på slitasje etter å ha vært benyttet siden 1994, men nå har Oslo kommune bebudet rehabilitering av toppdekket iløpet av innværende år, opplyser Ole Petter Sandvig i Norges Friidrettsforbund.

Og apropos historikk, her er en liten bønn fra Svein Tore Henriksen:

- Er det noen ”der ute” som kan hjelpe oss med gamle klubb- og banerekorder?

Det kan bli en ren dugnadsjobb å bringe slike lister à jour.

Friidretten i Høybråten og Stovner Friidrett driftes på et budsjett i størrelsesorden 250.000 kroner. Posten ”stevnepåmelding” utgjør alene 85.000.

- Men det faktum at vi har egen bane, er uansett klubbens viktigste aktivapost, mener Henriksen.

Det er rundt regnet 50 aktive friidrettsutøvere i satsingsklubben. De er i alle aldre, med hovedtyngden innen gruppen 10-15 år. Og i hele Groruddalen anslås det at det bor 50.000 gutter og jenter i alderen 7-18 år!

Snakk om potensial!

Historien fortsetter under bildene

Siste premieutdeling (over) før pallen bringes tilbake, klar for kommende stevner.

Har mål og prosjekter

Allerede neste helg skal fire fra Høybråten og Stovner delta i det som ifjor gikk under navnet ”BAMA-lekene”, i år ”Ungdomslekene”. Helgen etter er klubben representert i UM i Sandnes, mens det fremdeles er til Bamselekene den største kontingenten fra HSIL drar.

Som seg hør og bør for en satsingsklubb, har de sine prosjekter også i Høybråten og Stovner Friidrett. Hør bare:

* ”Ta med en venn!” Lyder oppfordringen til samtlige aktive.

* Det er allerede utpekt to rekrutteringsansvarlige!

* Langsiktig mål: Å kunne arrangere et UM på Stovnerbanen.

* HSIL har kurset nærmere ti dommere og er dermed tilnærmet selvhjulpen på stevnene sine.

* På trenersiden er det kurset rundt åtte personer.

* Klubben har vært representert på suksessopplegget Ung:leder.

Jo, det bokstavelig talt spretter og gror der øverst i Groruddalen!

Historien fortsetter under bildene

To kongepokaler, NM-gull, olympisk deltagelse pluss mye heder og ære brakte Wenche Sørum hjem til klubben sin. (Foto: Privat) Under: Kongepokalvinner sammen med hinderløperen Ståle Engen i Kristiansand 1970. (Foto: Friidrettsforbundets bokverk i anledning 100 års jubileet)

Til slutt et stolt kapittel i historieboken

Dagens satsingsklubb har oppnådd den anselige alder av 100 år. Omtrent midtveis i denne perioden opplevde klubben noen sammenhengende år av stolthet! Navnet var Wenche Sørum! I sannhet en pioner!

Dagens aktive kunne omtrent ha hatt henne som sin bestemor, men 65-åringen, som var trofast mot sin klubb i alle sine aktive år, har satt dype og fremdeles godt synlige spor etter seg i Norsk Friidrett.

De to kongepokalene med kong Olav V’s monogram, er bare den såkalte toppen av isfjellet, for det var ”vår Wenche” som dro igang det som snart skulle bli kvinners satsing på de lange løp. Det lengste da hun startet satsingen der oppe på Stovner, var 800 meter! I 1969 og 1970 vant hun tidenes to første norske mesterskap på 1500. I det første greide jentene ikke en gang å fylle pallen, men det ble delt ut gull og sølv til de to pionerene Wenche Sørum og Oddbjørg Helstad fra Veldre.

Wenche Sørum fikk Kongepokalen i Kristiansand i 1970 og i Stavanger to år senere. Hun vant NM-gull på 800 de samme årene, sølv i 1968 og 1969. I tillegg til gull på 1500 de to første årene, ble det sølv bak Grete Andersen (senere Waitz!) i 1974.

Som olympisk deltager i München 1972, gikk Wenche videre fra heatet sitt på 1500 i motsetning til Grete. To år senere, EM i Roma, endte Wenche på syvende plass i sitt heat mens Grete tok bronse og hadde dermed innledet sin fantastiske karriere.

PS:

Med til denne historietimen hører også at Wenche Sørum vant NM-gullet på 4 kilometer terrengløp i 1970 og at hun satte ni norske rekorder på 1500 meteren i årene 1969-1972. Pluss norsk rekord på 3000 meter i 1974!

Dette er Satsingsklubb 2016

* Norges Friidrettsforbund har plukket ut ti av klubbene til utvillingsprosjekt, Satsingsklubb 2016.

 * I tur og orden presenteres disse klubbene på friidrett.no.

* Før klubbene kom med blant de ti heldige, hadde de levert sine fyldige søknader, som så ble gjennomgått og vurdert sentralt i Norges Friidrettsforbund.

* Bakgrunnen for Satsingsklubb 2016 er i korte trekk Norges Friidrettsforbunds klubbutviklingstiltak, en oppfølger av NECON-klubben, som var et prosjekt, som gikk over tre år.

* Programmet for de ti utvalgte klubbene startet med start- og oppfølgingsmøter for egenutvikling sammen med klubbveiledere fra Norges Friidrettsforbund. I tillegg vil de få tilbud om en pakke som blant annet inneholder gratis kurs arrangert i egen klubb.

* I løpet av prosjektet vil Norges Friidrettsforbund gi støtte til de fem beste utviklingstiltakene, som hver vil motta 10.000 kroner.

* Planen er at det også skal kåres ”Årets satsingsklubb” og at denne kåringen vil finne sted på Kompetansehelgen til vinteren.

* De ti klubbene får anledning til å reklamere for seg selv og prosjektet gjennom bruk av logoen ”Satsingsklubb 2016” på sine respektive hjemmesider.

* Det vil også bli lagt opp til at de ti skal kunne delta i et forum for erfaringsutveksling med de andre satsingsklubbene i forbindelse med et nasjonalt stevne.

Dette er klubbene som hittil er presentert:

Sørild:

https://www.friidrett.no/nyheter/satssorild/

Os:

https://www.friidrett.no/nyheter/satsingsklubbenos/

Skjalg:

https://www.friidrett.no/nyheter/satsingsklubbenskjalg/

Gneist:

https://www.friidrett.no/nyheter/satsingsklubbengneist/

Steinkjer:

https://www.friidrett.no/nyheter/satsingsklubbensteinkjer/