Gneist 0 Oppslag.jpg
Amund Sjursen kan stå som eksempel på allsidig ungdommelighet i Satsingsklubben IL Gneist!

”Gneist’rende” god satsingsklubb

Får vi presentere en klubb som ikke bare er plukket ut som en av de ti Satsingsklubbene, men som lenge har satset på ungdom og allsidighet! Får vi presentere IL Gneist!

Og slik presenterte klubben seg da den søkte om å bli en av de ti satsingsklubbene:

”Som idrettslag er Gneist et av Norges største etter antall medlemmer. I 2015 valgte Gneist å satse på sine egne ungdommer etter 30 års samarbeide med BFG. Etter at Fana trakk seg ut to år tidligere, falt bunnen ut av BFG da resterende medlemsmasse bestod i hovedsak av 95 prosent Gneist. Gneist har alltid hevdet seg godt innen ungdomsidretten og vært beste klubb flere ganger under Ungdomsmesterskapet både innendørs og utendørs. I dag har vi mange utøvere på rekruttlandslag og vi håper etter hvert å bli mer synlig innen senior også. Vi har talentene, trenerne og økonomien som skal til for å lyktes. Vi har et stort nedslagsfelt i området fra Fana Stadion og vestover i Sandsli-Ytrebygda-Liland med en enorm befolkningsvekst. Med den "boosten" Satsingsklubb 2016 vil være for oss, øker sjansene betraktelig for å nå vårt mål.”

Historien fortsetter under bildet

”Team Gneist” under sist vinters UM: Øverst fra venstre: Sondre Rinde, Vegard Albrigtsen, Kristoffer Blücher, Ingrid Næss Johansen, Gjert Høie Sjursen, Thomas Blücher, Eirik Leikvoll, Jacob Ånonli, Pål Haugen Lillefosse, Monika Benserud og Maike Verhofstad. Foran fra venstre: Elina Drivenes, Malin Olsen, Anna Evensen, Håvard Rinde, Andreas Bakketun, Stian Øvergaard Aarvik, Andre Seliussen og Hans-Magnus Haukøy.

IL Gneist holder til to mils vei syd for Bergen. Stiftelsesdatoen er 16. desember 1945:

- Jo, det må ha vært i etterkant av fredsrusen etter den andre verdenskrig. Vi markerte 70 års jubileet ifjor, sier leder av friidretten i Gneist, Peter Blücher. Og som nevnt i presentasjonen, er det bare et par år siden Gneist takket for BFG-følget. Klubben var umiddelbart rustet til å stå på egne ben, men ble straks en av Vestlandets mest synlige gjennom et knippe særdeles lovende og fremfor alt allsidige utøvere.

* Ta for eksempel 15 åringen Pål Lillefosse: 7,21 og Norges nest raskeste på 60 meter, 10,98 på 100 og samtidig landets tredje beste stavhopper med sin splitter nye pers på 5.01! 15 år og tidenes trettende beste stavhopper i Norge!

* Eller Amund Sjursen: 10,80 på 100 meteren plasserer ham på 12. plass i Norge av året. I lengdegropen har han prestert 7.34 – bare Ingar Kiplesund går foran på statistikken pr. idag. Alder: 20 og med store deler av forrige sesong spolert gjennom skader.

* Eller Gjert Sjursen, som er med på laget til EM U18 i Tbilisi, Georgia, senere i måneden som hekke- og stafettløper.

* Eller Andreas Iden, regjerende norsk mester i halvmaraton, U23.

* Eller Monika Benserud som er nummer tre på trestegstatistikken med 12.56 hittil i sommer, og nummer ti på lengdestatistikken med 5.75 og noe bortimot norsk rekord hva angår skader. - Men det er tresteg jeg satser på, bedyrer Monika!

Generasjonskløften i klubben bygger 28 årige Anne Dolvik bro over med sine 11. plasser på norgesstatistikken på 200 og 400 med henholdsvis 24,51 og 55.22.

Historien fortsetter under bildene

Henrik Irgens Gravdal god både i spurten mot Jakob Ingebrigtsen i fjorårets junior-NM og med stafettpinnen først over målstreken i stafett-NM 2014.

Tar utfordringene i to faser

- Vi prøver å få frem flott ungdom generelt, og ”de andre” over til senioralderen. Her ligger utfordringen vår, presiserer Peter Blücher. Den enkle ”kokebokoppskriften” består av stikkord som ”gode treningsgrupper”, ”sosialt” og ”ha det gøy på trening”. Og i tillegg er vi heldige som har gode og dedikerte trenere!

- Vi skal legge til rette både for elitesatsingen og for bredden, sier Blücher. Han ser omtrent daglig hvordan eliteutøverne har det både gøy og sosialt, noe som da også fremkommer når det gjøres ”seiersintervjuer” med utøverne hans på mesterskapene.

IL Gneist har rundt regnet 200 navn i sine medlemsarkiver. Nedslagsfeltet er Ytrebygda, reviret heter Fana stadion. Noen annen hjemmearena enn et av våre fremste nasjonale anlegg har klubben ikke bruk for. I tillegg til friidrett, har IL Gneist også avdelinger for klatring, orientering, turn, håndball, fotball og volleyball. Totalt teller klubben nærmere 3000 medlemmer og var tilbaker i 2007 Hordalands største idrettslag målt i antall medlemmer.

Historien fortsetter under bildene

Kristoffer Blücher demonstrerer god svingteknikk under UM 2014. Under: Multitalentet Pål Lillefosse etter å ha perset til 4.46 i Rudhallen i fjor. 17 måneder senere passerte han femmeteren og gleder seg sammen med trener Paavo Moilanen.

Familierekorden slått allerede

Peter Blücher leder friidretten i Gneist på andre året. Før han overtok lederklubben, hadde han to års styreerfaring som kasserer.

- Var det egne prestasjoner i friidrett eller egne barn som havnet i friidretten og som førte deg inn i styret?

- Jeg må si ”alt”, men spesielt egne barn. Mine egne prestasjoner og familierekorder er forlengst slått, sier lederen og pappa til 17 år gamle Kristoffer og 15 år gamle Thomas, som løper henholdsvis alt fra 100 til 800 og 200-1500.

- Hva er målene for Gneist denne sesongen?

- Vi ønsker å ha utøvere med høyt oppe i alle de store mesterskapene! Vi har jo gjort det veldig bra i de aldersbestemte mesterskapene de senere årene, og nå begynner våre å vise seg frem også i seniorklassen!

Målet er naturlig nok det samme som for alle andre klubber med ambisjoner, nemlig medaljer. Men for Gneist handler det samtidig om å gi utøverne sine lysten til å satse videre.

Stian O. Aarvik i aksjon under junior-NM i Byrkjelo ifjor sommer. Under: Henrik Irgens til topps under UM på Lillestrøm, også det ifjor sommer. Nederst: Sprintversjonen av Pål Lillefosse, som vinner UM-gull innendørs i Steinkjer i tett duell med klubbkompis Andreas Bakketun.

I samarbeidets ånd

Selv om BFG-eventyret fikk sitt ”snipp, snapp”, er ikke alle bånd brutt.

- Vi trener jo på Fana stadion og samarbeider godt med flere klubber, både på arrangements- og på treningssiden. Året rundt bruker vi samme stadion, og vinterstid er vi mest inne i Høyehallen eller vi tar turen over til hallen i Leikvangen.

- Snart på tide at ”Bergen sør” får sin egen hall?

- Vi burde absolutt hatt en hall med muligheter for friidrett i Fana/Ytrebygda, svarer Peter Blücher.

Innledningsvis har vi gjengitt noen av begrunnelsene for at IL Gneist søkte status som Satsingsklubb 2016. Noe av det som møtte ”sjefsinspirator” Henrik Carstens da han gjestet klubben på det første veiledningsmøtet, var ønsket om å gi klubben mer struktur spesielt innen tillitsmannskorpset.

- Gneist er en klubb som har vist at vi kan levere resultater på friidrettsbanen, derfor søker vi hjelp til å strukturere oss selv til, om mulig, å bli enda bedre både innen eliten, men også i alderssystemet, presiserer Blücher.

Historien fortsetter under bildene

Inn til fjerdeplass på 200 meteren bak ”de tre store” i NM innendørs i mars: Anne Dolvik. Under: Allsidige Stian Ø. Aarvik har allerede vært på landslaget i motbakkeløp. Nederst: Monika Benserud var med på landslaget innendørs mot Sverige, Finland og Danmark/Island sist vinter, her med landslagsvenninnen Chiamaka Okparaebo.

Dette er Satsingsklubb 2016

* Norges Friidrettsforbund har plukket ut ti av klubbene til utvillingsprosjekt, Satsingsklubb 2016.

 * I tur og orden presenteres disse klubbene på friidrett.no.

* Før klubbene kom med blant de ti heldige, hadde de levert sine fyldige søknader, som så ble gjennomgått og vurdert sentralt i Norges Friidrettsforbund.

* Bakgrunnen for Satsingsklubb 2016 er i korte trekk Norges Friidrettsforbunds klubbutviklingstiltak, en oppfølger av NECON-klubben, som var et prosjekt, som gikk over tre år.

* Programmet for de ti utvalgte klubbene startet med start- og oppfølgingsmøter for egenutvikling sammen med klubbveiledere fra Norges Friidrettsforbund. I tillegg vil de få tilbud om en pakke som blant annet inneholder gratis kurs arrangert i egen klubb.

* I løpet av prosjektet vil Norges Friidrettsforbund gi støtte til de fem beste utviklingstiltakene, som hver vil motta 10.000 kroner.

* Planen er at det også skal kåres ”Årets satsingsklubb” og at denne kåringen vil finne sted på Kompetansehelgen til vinteren.

* De ti klubbene får anledning til å reklamere for seg selv og prosjektet gjennom bruk av logoen ”Satsingsklubb 2016” på sine respektive hjemmesider.

* Det vil også bli lagt opp til at de ti skal kunne delta i et forum for erfaringsutveksling med de andre satsingsklubbene i forbindelse med et nasjonalt stevne.

Dette er klubbene som hittil er presentert:

Sørild:

https://www.friidrett.no/nyheter/satssorild/

Os:

https://www.friidrett.no/nyheter/satsingsklubbenos/

Skjalg:

https://www.friidrett.no/nyheter/satsingsklubbenskjalg/