para.jpg
Parautøverne som i helgen var samlet i Bærum og Oslo. Foto Runar Steinstad.

Parasamling og super-samling avviklet i helgen

Bærum Idrettspark har denne helga vært arena for to store og viktige samlinger; ParaFriidrett hadde storsamling og i tillegg var det såkalt supersamling i regi av åtte kretser.

- Etablerte rollemodeller, spennende talenter og morgendagens utøvere i en herlig blanding.
Slik oppsummerer ansvarlig for friidrett for funksjonshemmede, Runar Steinstad, helgens samling for ParaFriidrett.
- Med totalt 25 rullestolbrukere, synshemmede, stående og en liten gruppe inviterte med kognitive utfordringer ble det en herlig miks både med hensyn til alder og hva de deltok i og på. Og med en geografisk spredning fra Harstad i nord til Kristiansand i sør, Bergen i vest og Toten i øst var store deler av Norge med på samlingen.
- Men med solid og kompetent trenerdekning ble det veldig bra flyt i i aktivitetene på friidrettstreningene i Bærum Idrettspark, og etter fem økter med friidrett, basistrening og teambuildings-aktiviteter var det en sliten gjeng av utøvere, assistenter og trenere som sjekket ut av Olympiatoppen på søndag ettermiddag, sier han.

Inspirerende for fortsettelsen

- En slik samling gir inspirasjon til videre arbeide for målgruppen, og vi er allerede i gang med å planlegge to nye storsamlinger i 2019. For dette må følges opp.
- I tillegg er vi allerede i gang med å planlegge rekruttsamlinger i Oslo-regionen for de yngste, og etablere nye treningsmiljøer for noen av talentene.
- Her var det mye å ta tak i, og vi ser at ParaFriidrett får en spennende tid framover. Jobben blir å følge opp og legge til rette for de nye som nå har fått kjent på hvor gøy det er med friidrett og samlinger.
- Vi regner med å ta med to til tre nye motiverte talenter fra samlinga til internasjonal klassifisering i 2019, og vi får da en stor og spennende gruppe som jobber mot EM til neste år.
- Det er vanvittig moro å dra i gang slike samlinger når det flyter så bra, og når vi bare får gode tilbakemeldinger fra deltagere og foresatte, avslutter han.

Åtte kretser samarbeidet

Arrangørene av supersamlingen i samme hall så også bare fornøyde ungdommer etter avslutningen av helgen.

Deltakerne på supersamlingen i Bærum Idrettspark. Foto: Dag Kåshagen.

Hele 117 ungdommer fra åtte østlandskretser, samt et par utøvere fra Hordaland og en gruppe på ti fra BUL Tromsø, hadde gjennom lørdagen og søndagen gjennomført en vellykket treningssamling.
- Østlandskretsene startet med samarbeid om treningssamlinger for fire år siden, men dette var første gang vi inviterte til todagerssamling. Men det blir avgjort ikke siste gangen, slår daglig leder i Telemark Friidrettskrets Mette Dale fast.

Samlingen var fulltegnet

- Interessen på forhånd var veldig stor, og vi måtte si nei til en god del utøvere. Både på grunn av at vi i noen øvelser nådde vårt tak, og også på grunn av hotellkapasiteten. Når vi nå ser hvor vellykket dette var får vi vurdere til neste gang om vi kan ta imot enda flere, sier Dale.
- Vi vil jo helst ikke si nei til noen. En av grunnene til at dette tilbudet er så populært at til og med tromsøværinger tar turen til Bærum er selvfølgelig at vi har noen av Norges beste trenere i alle øvelser, sier Bård Venholen som er en av de andre daglige lederne i kretsene som var med på å arrangerer samlingen. 
Bård, som jobber i Hedmark og Oppland, forteller videre at disse trenerne stiller opp gjennom hele helgen.
- Vi arrangerte nemlig Trener1-kurs første del samme helgen, så mellom slagene i trenersamlingen stiller trenerne også opp som instruktører i «sine» øvelser på trenerkurset. Da blir det topp kvalitet også her, sier han.

Dette med å bo og spise på hotell og ha det gøy og sosialt sammen skal jo heller ikke undervurderes.
Stian Andersen som er daglig leder i Oslo og Akershus friidrettskretser sier at han har inntrykk av at det er med på å sette en ekstra spiss på supersamlinga.

- Ikke minst det at samlingen fikk besøk av Amalie Iuel på lørdagskvelden, der hun stilte opp til intervju med Monika Grefstad var populært. Her satt forsamlingen som tente lys og fikk høre hvorfor Amalie har lykkes med sin karriere, og de fikk stille henne spørsmål til slutt, avslutter Andersen.