Pål Haugen Lillefosse. Foto: Eirik Førde

Pål Haugen Lillefosse imponerte under UM

Innendørssesongen går mot slutten og i helgen ble det arrangert Ungdomsmesterskap i Steinkjerhallen. Det ble oppnådd flere sterke resultater, blant annet løp Pål Haugen Lillefosse fort på et par distanser og Henriette Jæger fikk med seg seks medaljer hjem. Oppsummering av noen av de sterkeste resultatene finner du her.

Nettsiden til mesterskapet

Pål Haugen Lillefosse åpnet mesterskapet med seier på 60 meter hekk på 7.92. Dette var hans første løp under åtte sekunder med denne hekkehøyden og han er inne som 19. beste U18-utøver i verden i øvelsen i år. Også Haugen Lillefosse sin lagkamerat Andreas Haara Bakketun og Tjalves Markus Rooth løp fort med 8.08 og 8.14.

Haugen Lillefosse smalt til med 6.91 på 60 meter og sikret nok et gull. Tiden er ny personlig rekord og det nest beste resultatet av en norsk 17-åring innendørs noensinne. Stortalentet fra Sandsli kronet en fin lørdag med å ta et oppskriftsmessig gull i stav med 5.20.

Også på 60 meter uten hekker var det Haara Bakketun som tok sølvet bak Lillefosse da han løp på 7.08. På 200 meter løp Haara Bakketun inn til et klart gull på sterke 21.95. Tiden er en forbedring av mesterskapsrekorden med et hundredel, men hundredelet bak Bakketun sin pers fra NM.

Jæger rasket med seg seks medaljer

Henriette Jæger åpnet sin gullfangst med seier på 60 meter hekk på 8.71, som er like bak pers. Aremark-utøveren tok også gullet på den korteste distansen uten hekker da hun løp på 7.76, bare fire hundredeler bak hennes pers. I lengde ble det sølv til Jæger med 5.42. Der vant Ranheims Mia Guldteig Lien på fin pers 5.55.

Henriette Jæger inn til gull på 60 meter. Foto: Eirik Førde

Jæger hadde en hektisk helg og tok med seg to gullmedaljer også på søndagen. På 200 meter noterte hun 24.96 og løp under 25 sekunder for første gang. Jæger er da inne på topp ti i Norge gjennom alle tider i 15-årsklassen på den distansen. I høyde ble det 1.65 og hun vant på færre riv enn Mia Guldteig Lien. Jæger tok forøvrig også med seg bronse i kule og endte da med hele seks medaljer.

Fredrik Øvereng fra Overhalla gjorde nok et fint løp på 400 meter da han vant G18/19 på 48.69, som er pers med to hundredeler. På samme distanse i J17 ble det løpt bra av medaljevinnerne og Vidars Frida Røe Tærum var best med pers 57.79 i hennes første løp på distansen i år. I J18/19 ble det en fin duell mellom Solveig Hernandez Vråle fra Sandvin og Josefine Tomine Eriksen fra Larvik. Førstnevnte var sterkest da hun løp på 57.15 og sikret gullet 18 hundredeler foran Eriksen. Vråle hadde en fin fredag i Steinkjer da hun også vant tresteg med 12.13.

Fin stavhopping

I stav i G15 vant Laksevågs Fabian August Furnes Warpe på sterke 4.60. Med dette perset bergenseren med hele 30 centimeter og han er nummer to i Norge gjennom alle tider i øvelsen i denne klassen. Medregnet utendørsresultater har bare Pål Haugen Lillefosse hoppet høyere i 15-årsklassen i Norge.

Fabian Warpe. Foto: Eirik Førde

Hedda Marie Kjølberg Hauge fra Ski tok et oppskriftsmessig gull i stav i J17. Hun hoppet 3.80,som bare er fem centimeter bak hennes pers, og Hauge tangerte mesterskapsrekorden til Lene Retzius. Retzius stilte selv i Steinkjerhallen og vant stav i U23-klassen da hun kom seg over 4.00.

På 60 meter i G16 ble det meget jevnt mellom Illunga Josue Kongolo fra Søndre Land og Jonas Andre Ose fra Dimna. Kongolo perset til 7.14 og sikret da gullet hundredelet foran Ose. I løpet av dagen perset Kongolo med hele 25 hundredeler.
I G18/19 ble det også løpt fort på den korteste distansen av vinner Tomasz Siemieniuch. Mannen fra Sandnes løp på 6.95, pers med fire hundredeler og første gang under syv sekunder i år. Siemieniuch vant også 200 meter, da på pers 21.88.

Illunga Kongolo. Foto: Eirik Førde

Ose tok som ventet seieren på 200 meter da han løp på 22.96 i finalen, to hundredeler saktere enn tiden han noterte i forsøket.

I den yngste gutteklassen ble det en fin høydeduell mellom Kolls Abraham Sandvin Vogelsang og Florøs Adrian Antero Kinnunen. Begge kom seg over 1.80 i andre forsøk og gullet gikk til Sandvin Vogelsang som ikke hadde noen riv på tidligere høyder. Resultatet er pers for begge og faktisk første gang Kinnunen hopper høyde innendørs.

Kolls Sander Aae Skotheim tok helgens andre gull da han vant høyde i G16 med 1.93 som er to centimeter bak pers. Han vant også 60 meter hekk på pers 8.63 i tillegg til at det ble lengdegull med 6.27.

Lovende kuleresultater

Det ble vist fin kulestøting i flere klasser i Steinkjer. I G15 vant Sander Bjørbekk Skarland fra Overhalla med mesterskapsrekord 15.98. Han var da 23 centimeter foran Oldens Steffen Melheim. Skarland perset med over halvannen meter, mens det også var pers på Melheim. I G17 vant Strindheims Bendik Espenes kule med 15.97, som er pers for gutten som ble nummer fire i EYOF i spyd i fjor.

I J16 vant som ventet Elisabeth Thon Rosvold fra Asker kule med 13.56, en snau halvmeter bak hennes pers. Rosvold hadde en fin serie med tre støt over 13 meter og det er verdt å nevne kravet til sommerens U18-EM på 14.50.

Elisabeth Thon Rosvold. Foto: Eirik Førde

Edland med solide seire

På 800 meter i J18/19 løp Larviks Malin Edland inn til klar seier på 2.10.67. På den lengste distansen 1500 meter vant Edland med nesten halvminuttet da hun krysset målstreken på 4.33.91.
I samme klasse ble det seier til Thea Leirfall Bremset fra Stjørdal i høyde med 1.71.

Live Haugstad Hilton sikret seg to gull på mesterskapets siste dag. Utøveren som representerer Bergens Turnforening vant lengde på 5.97 og 200 meter på 24.43 i J18/19.

I den eldste kvinneklassen ble det en meget jevnt finale på 60 meter. Det skilte seks hundredeler mellom de fire første, og vinneren ble en strålende glad Malin Bårdsgård Kulseth med pers 7.71. Lørdagens dobbel sto Skis Caroline Fleischer for da hun vant 800 meter på 2.15.49 og høyde på 1.76.

Malin Kulseth. Foto: Eirik Førde

Amund Høie Sjursen fra Gneist var det fremste navnet i den eldste herreklassen. Han gjorde et fint løp på 60 meter der han løp inn til 6.87. Dette er hans tredje beste løp noensinne og bergenseren sin beste tid siden 2015. I spesialøvelsen lengde ble det ikke fullklaff for Sjursen da han hoppet 6.89 men han fikk med seg gullet.

Stafetter avsluttet som vanlig mesterskapet og BUL sitt lag på 4x200 meter i 15-17-årsklassen for gutter tok en suveren seier på 1.32.60. I 18-22-årsklassen ble det en jevn duell som Gneist gikk seirende ut av med 1.28.47, 36 hundredeler foran Tyrving. Resultatet til Gneist var ikke lagt bak den norske rekorden til Dimna på 1.27.66.

I den yngste kvinnestafetten vant Tyrving med 1.45.24, seks tideler foran Ranheim, mens Selsbakk vant 18-22-årsklassen med 1.44.63.