LOGO BISLETT GAMES.jpg

Oslo Bislett Games går helt nye veier

Oslo Bislett Games tar steget ut og blir nå verdens mest bærekraftige friidrettsstevne. Bislett Alliansen og miljøstiftelsen ZERO har i dag inngått et strategisk og nytenkende samarbeid rundt Norges største internasjonale idrettsarrangement.

- Oslo Bislett Games er kjent for å sette verdensrekorder på banen. Nå skal vi også bli verdens mest bærekraftige internasjonale friidrettsstevne, sier en stolt stevnedirektør Steinar Hoen.

Bislett Stadion. Foto: C.F. Møller

Etter å ha hatt et oljeselskap som hovedsponsor i 29 år er Bislett Alliansen klar for å gå i en helt ny retning. Sammen med ZERO har de gått gjennom alle deler av arrangementet på jakt etter smarte måter der man kan kutte utslipp.

- Vi sørger nå for at fra det øyeblikket utøverne kommer til Norge blir all transport helt utslippsfri. De reiser med tog fra Oslo Lufthavn til Oslo sentrum. De bor rett ved Oslo Sentralstasjon, og tar trikk eller hydrogenbuss til og fra Bislett Stadion. I tillegg tar vi i bruk elbiler og hydrogenbiler for å frakte utøverne til og fra trening, sier Hoen.
Det innføres også kildesortering under hele arrangementet.

Se den internasjonale presentasjonen av Oslo Bislett Games.

For å redusere antall flyreiser for utøverne har også Oslo Bislett Games inngått en avtale med Diamond League-arrangørene i Stockholm. De to DL-stevnene skal arrangeres samme uke de neste tre årene, og transporten mellom de to hovedstedene vil skje med tog. Med dette grepet spares miljøet for minst en flytur til og fra Skandinavia for alle utøverne og deres støtteapparat.

- Denne typen initiativ fra enkeltpersoner, bedrifter og organisasjoner er en veldig viktig del av klimakampen.  Det bare å sitte og vente på politikerne er åpenbart ikke nok hvis skal lykkes. Når et av Norges mest profilerte idrettsarrangementer går foran og gjør sitt for å kutte egne utslipp, så vil det inspirere andre til å gjøre det samme, sier daglig leder i ZERO Marius Holm.

Klimakonferanse for vinnertyper

Som en del av samarbeidet mellom ZERO og Bislett Alliansen arrangeres for første gang Bislettkonferansen på samme dag som Oslo Bislett Games.

Bislettkonferansen samler idrett, finans og næringsliv for at man skal bli inspirert av hverandre, få ideer av hverandre og for å lære. Dette er konferansen for dem som vil redde klimaet, men som også vil skape verdier og arbeidsplasser mens de gjør det.

- Næringsliv og idrett tiltrekker seg de samme folkene. De som vil noe, og de som tør å satse uten alltid å velge minste motstands vei. Med andre ord vinnertyper. Skal vi lykkes i klimakampen trenger også vi vinnertyper, sier Holm.

Grønt løft for Bislett Stadion

Bislett Alliansen og ZERO har samarbeidet tett med Kultur- og Idrettsbygg Oslo KF, som på vegne av Oslo kommune eier Bislett Stadion. I løpet av 2017 gjennomføres en rekke tiltak for å gjøre anlegget grønnere. All varme og strøm som leveres til anlegget skal komme fra fornybare kilder, og det blir gjennomført tiltak for å kutte i energiforbruket.

- Det er veldig spennende at Bislett Alliansen og ZERO utfordrer oss på miljøsiden, også i de etablerte anleggene. Bislett stadion ble ferdigstilt i 2005; uten de miljøkravene som vi i dag stiller. Vi lar oss inspirere av alle de gode ideene som har kommet opp i arbeidet med Oslo Bislett Games, og vil ta det med oss videre til de andre kultur- og idrettsanleggene i Oslo, sier direktør Eli Grimsby i Kultur- og idrettsbygg.

Oversikt med årets øvelser.