Onsdag51500en.JPG
Han nektet å gi seg i spurten og slo juniorverdensmesteren med 9/100 sekund!

Femteplass og rekorden til Karsten på kjøpet!

Toralv Opsal leverte et kjempeløp og vant den avsluttende 1500 meteren i Bydgoszcz-tikampen. Med 7815 poeng senket han den gamle juniorrekorden med 300 poeng!

Men like fullt forblir juniorrekorden i Dimna, og neste år kan det bli enda mer mangekampmoro for de to klubbkameratene: Karsten skal gå tikampen i EM U23, nettopp her i Bydgoszcz, Toralv skal forsvare de norske fargene i junior-EM!

- Jeg er ikke misfornøyd med femteplassen i junior-EM, presiserte Toralv, som var bare ti sekunder unna bronsen. Men da han sto på startstreken, var persen hans pålydende 4.33,68. Noen minutter senere var den pulverisert ned til 4.21,61!

La opp dristig taktikk

- Vi la opp en dristig taktikk hvor Toralv skulle få en rygg til tet på åpningsrunden. Han skulle holde teten for så å slå til og kjøre så hardt han kunne de siste 300.

Banen rundt sto norske trenere og hylte seg hese for å få Toralv til å holde både steget og takten oppe. Skulder ved skulder med tyskeren Niklas Kaul på oppløpssiden, men denne seieren nektet Toralv å la gå fra seg. 9/100 ble differansen mellom ham og Kaul, som til slutt kunne juble for VM-gullet med sine 8162 poeng.

- Glem ikke at vår mann er blant de yngste i dette feltet, minnet Arve Hatløy oss om. Og Arve er en av mange som gleder seg til de to aldersbestemte europamesterskapene neste sommer!

Her har Toralv lagt seg i front med mannen, som senere skulle legge hånden på bronsen, estlenderen Johannes Erm. Under feirer tikjemperne vel gjennomført kamp.

Toralv avsluttet mangekampen med to perser, her i aksjon med spydet.

Ikke sååå langt opp til bronsen!

Med 50.23 perset Toralv Opsal for fjerde gang i tikampen. Nå handler det om å avansere fra sjetteplassen, og bronsen kan være innen rekkevidde

Toralv startet med ren sikringskost, 47.64, som var 15 centimeter bak persen. I andre forsøk fikk han for aller første gang se 50-meteren komme opp på tavlen. 50.23 er hans nye pers, og den dagen «karosseriet» tåler mer smerte, kommer han nærmere de 60.

- En kjempepers, kom det fornøyd fra mangekamptrener Arve Hatløy, mens spydkollega Stella Weinberg bidro med gode innspill etter hvert av de to første kastene til Toralv.

- Nå skal det gjøre vondt, var beskjeden han ga friidrett.no foran andre forsøk, og selv om han ville at det skulle «gjøre enda vondere» i tredje omgang, ble det 48.74.

- Det kan virke som om det er i lengste laget opp til bronsen, rundt 100 poeng eller 16-17 sekunder. Men målet vårt nå er fjerde- eller tredjeplass, var beskjeden fra Hatløy, for «Team Opsal» gikk inn i de siste forberedelsene for 1500 meteren.

Mer om Toralvs tre første øvelser onsdag nederst i artikkelen.

Arve Hatløy og Stella Weinberg gir Toralv sine instruksjoner eller omgangene.

Vilde Aasmo og Helene Rønningen strålende fornøyde etter å ha passert nåløyet på 100 meter. Semifinale neste!

Semifinale på både Vilde og Helene

Helene Rønningen sprintet inn til 11,69 og andreplass i heatet. Vilde Aasmos 11,71 var også verd en plass i morgendagens semifinale. Og Toralv Opsal fortsetter å imponere!

Der Vilde fikk sin tid i medvind 1.7 og registrerte ny pers, men ikke store forhåpninger om en semifinale, fikk Helene 0.4 imot, og felles for begge var lett rynkede neser.

- Skikkelig dårlig start, meldte Vilde, som senket persen fra 11,74 og mener det burde være mulig å høvle den ytterligere ned torsdag kveld.

- Nei, jeg må nok trene mer på start når det handler om slike store begivenheter. Jeg blir litt småstresset, forklarte Sandnes-jenta.

For Helene Rønningen handlet det om en god start før hun mener hun maset litt for mye midtveis.

- Men jeg er kjempefornøyd med en semifinaleplass i et junior-VM! I semifinalen får jeg prøve å sette sammen de tre delene til ett godt løp!

- Hva er din beste øvelse for tiden, 100 eller 200?

- Jeg er faktisk litt usikker. Hadde du spurt meg i april, hadde jeg sagt 200! Nå i sommer har det vært litt opp og ned, sa Helene, som også skal i aksjon på den dobbelte distansen senere i uken.

Så får vi se hvor hun havner da.

Vilde Aasmo trodde ikke en sjetteplass i heatet ville holde til semifinale, men den saken er biff. Under stormer Helene Rønningen inn til andreplass i heatet sitt.

Toralv Opsal gjør sitt første forsøk på 4.80. Under er han i aksjon på onsdagens første øvelse, hvor han kunne ha sett seg selv i aksjon på storskjermen. Nederst får bicepsen fortjent takk etter diskosdelen av tikampen.

Toralv fortsetter i samme stil

Toralv Opsal startet dag 2 i tikampen med å forbedre persen på 110 meter hekk fra 14,95 til 14,66! Uten verdens beste start. Deretter var det diskos og ny pers før litt for mye staver satte en stopper for hans videre ferd mot himmelen på 4.70.

- Nei, han hang nok litt igjen i starten, bekreftet trener Arve Hatløy etter å ha hatt en prat med eleven, som umiddelbart gikk over i å forberede seg for diskosburet.

- Starten i dag var omtrent som på 100 meteren tirsdag, sa Hatløy.

- Formen er der, supplerte Toralv selv. Etter første dag med fire ganger årsbeste pluss persen på 13,73 i kule, har han åpnet for en ny målsetning:

- Ja, nå satser jeg på topp 8, kom det etterfulgt av et fornøyd smil.

Etter tirsdagen sto Toralv med 3985 poeng. Hekkepersen var verd 891 poeng.

Ny pers – nå diskos!

- De to første kastene var rene sikringskast, forklarte Toralv etter å ha øket diskospersen til 43.08. Han åpnet med 37.59 og fortsatte med 40.49. Etter å ha fått noen gode råd med seg på veien av trener Thomas Rosvold til buret for tredje gang, klemte Toralv til med kjempekastet. Han var gruppens bestemann i denne øvelsen, og poengsummen hans er nå oppe i 5603 som sender Toralv til toppen av sammenlagtlisten før gruppe 2 skal i aksjon.

- Jeg merket at det gikk langt og at det har vært noe på gang i det siste, kom det fornøyd fra «vår mann» på vei mot forberedelsene for stav.

For myke staver

- Toralv er rett og slett i for god form for de stavene han har med seg til VM, forklarte trener Arve Hatløy, ikke i tvil om at det hadde blitt både 4.80 og antagelig 4.90 også med stivere staver.

Nå tok Toralv 4.40 og 4.50 i første forsøk, for han rev en gang på 4.60. 4.70 tok han i første forsøk, men han var i realiteten sjanseløs på 4.80 denne gang. En høyde han normalt har god kontroll på.

Da Opsal avsluttet stavdelen av tikampen, hadde han vært inne i «stekeovnen» i godt over to timer.

- Det var hetere i fjorårets internasjonale mesterskap, kom det lakonisk. Hans «hemmelige våpen» er i ha reservetøyet sitt godt vætet hele tiden.

Mot slutten av stavkonkurransen, var Toralv oppe på bronseplass i konkurransen. Foran de to avsluttende øvelsene, spyd og 1500 meter, er han på en fantasisk flott fjerdeplass!