rooth (1).jpg
Andrea Rooth. Foto: Bildbyrån.

Norsk juniorrekord på bunnsolid friidrettsdag

Vi er bare et par uker inn i 2021, men allerede nå viser norske friidrettsutøvere fryktinngytende form og strålende fremgang. På lørdag løp Andrea Rooth inn til norsk juniorrekord på 60 meter hekk i Bærum, der også Vladimir Vukicevic, Jonathan Quarcoo og Helene Rønningen viste prov på god form, og i Sverige perset Simen Guttormsen da han vant. Vi oppsummerer helga her hjemme og der ute.

Andrea Rooth løp inn til sterke 8.29 på 60 meter hekk i Bærum Idrettspark under Nyttårssprinten lørdag ettermiddag. Hun vant naturligvis øvelsen og Lambertseter-utøveren satte norsk juniorrekord innendørs. Den allsidige utøveren forbedret Isabelle Pedersen sin ti år gamle rekord med fem hundredeler. Rooth er bare fire hundredeler bak kravet til EM innendørs og er verdens raskeste junior hittil denne sesongen. Hun perset forøvrig med ni hundredeler og er sjette beste kvinne i Norge på 60 meter hekk gjennom alle tider.

Martine Hjørnevik løp også sterkt da hun ble nummer to med 8.38. Utøveren som representerer Norna-Salhus var to hundredeler bak persen fra 2018 og tangerte sin bestetid fra 2019-sesongen, den sesongen ble hun nummer seks i U20-EM på 100 meter hekk. Vidars Ingrid Pernille Rismark viste også styrke med 8.51 da hun ble nummer tre. Hun forbedret tiden hun løp på da hun tok sølv under fjorårets NM med tidelet.

Vladimir Vukicevic åpnet sesongen på en bunnsolid måte med 7.85 i første løp på 60 meter hekk, to hundredeler bedre enn Vidar-løperen sin norske årsbeste i fjorårssesongen og 16 hundredeler bak hans norske rekord. Tjalve-karene Sander Aae Skotheim og Abraham Sandvin Vogelsang stilte i juniorklassen og løp på 8.25 og 8.39, dette var første gang sistnevnte løp den korte hekkedistansen med juniorhøyde (100cm). 

Alle løperne herreløperne på 60 meter hekk forbedret seg i andre løp. Vukicevic løp på solide 7.79, som da bare er tidelet bak hans norske rekord og det er det raskeste han har løpt på et par år. Begge hans to tider på lørdag var under kravet til EM innendørs på 7.88, og han er nummer ni i verden hittil i årets foreløpig korte sesong. Skotheim løp på 8.20 og var bare tre hundredeler bak pers, mens Vogelsang forbedret seg til 8.24.

Orions Jonathan Quarcoo var tilbake i aksjon innendørs for første gang siden semifinalen under NM i februar 2019, da han pådro seg en skade. Han viste at han fortsatt har fart i beina med 6.87 i forsøket, mens han i finalen forbedret seg med to hundredeler. Quarcoo har en pers på 6.68 fra 2018 og kravet til EM innendørs på 6.77 bør kunne være mulig å ta i løpet av vinteren.

Helene Rønningen fra Tyrving åpnet også sesongen i dag og løp inn til 7.41 i første heat på 60 meter og var 24 hundredeler foran Andrea Rooth. Rønningen tangerte sin årsbeste fra i fjor, var seks hundredeler bak pers og løp bare hundredelet saktere enn kravet til EM innendørs. Rooth var forøvrig tre hundredeler bak pers. Det andre heatet ble vunnet av Vidars Line Kloster på 7.62 og hun tangerte da sin ni år gamle pers. Rønningen tok en klar seier i finalen med 7.42 og viste at hun allerede i midten av januar er i stabil godt form. Kloster stilte forøvrig ikke i finalen og Rooth ble nummer to med 7.72.

Andrea Rooth er konkurransevillig og er ikke redd for å løpe mange løp. På tross av tre løp tidligere på dagen valgte hun også å stille opp på stevnets avsluttende distanse 200 meter. Favoritt i øvelsen var Helene Rønningen, som har den norske innendørsrekorden med 23.41 fra nettopp Bærum Idrettspark i 2018. Favoritten innfridde og vant på 23.70, bare fem hundredeler bak det som var hennes årsbeste innendørs i fjor. Rooth ble toer med 24.25, to hundredeler foran Ingrid Pernille Rismark. Sistnevnte senket innendørspersen med hele 68 hundredeler og hun var også godt under det som er persen utendørs på 24.83. Rooth pyntet også kraftig på innendørspersen som før løpet lød på 24.73. Resultater.

Simen Guttormsen i storform i Uppsala

Simen Guttormsen fra Vidar tok en litt overraskende men meget gledelig seier i Uppsala under det andre stevnet i Svenska Stavhoppstouren. Han kom seg over 5.48 og var dermed over både sin tidligere innendørspers på 5.32 og utendørspers på 5.45. Simen er inne som nummer seks i Norge gjennom alle tider i stav innendørs. Simen tok en fin skalp da den regjerende bronsevinneren fra EM innendørs Melker Svärd-Jacobsson ble nummer to med 5.33. Simen slo også storebror Sondre, som ble nummer tre da han kom over 5.33 i andre forsøk. Sondre hoppet bare på to høyder og klarte ikke å komme seg over 5.53 i dag. Han skrev selv på Instagram etter konkurransen at han trenger større staver.

Simen Guttormsen__TW52377.jpg
Simen Guttormsen. Foto: Decabild.

Simen gikk inn på 5.13 og kom seg greit over i første forsøk. Neste høyde ble 5.28 og der trengte Simen to forsøk på å komme seg over. På 5.33 åpnet både Sondre og Svärd-Jacobsson konkurransen. Sistnevnte kom seg over i første forsøk, mens Sondre trengte to forsøk på å komme over listen. Simen valgte å hoppe igjen på 5.38, der spratt han over listen i andre forsøk og dermed var forbedring av innendørspersen et faktum. Listen ble flyttet opp på 5.48 og der rev Simen i første forsøk. I andre forsøk fikk han fullklaff og kom seg over, dermed var han også over utendørspersen. Svärd-Jacobsson røk forøvrig ut på denne høyden.

På neste høyde 5.53 hoppet begge brødrene Guttormsen og de var de eneste gjenværende i konkurransen. Simen hoppet først og rev i første forsøk, det samme gjorde storebror. De rev begge i andre forsøk, men viste at de har kapasiteten til å komme seg over høyden. Dessverre fikk ikke Simen klaff i siste forsøk, men kunne uansett være godt fornøyd med dagen. Sondre er nok ikke like fornøyd da han rev i alle sine forsøk og røk ut.

Nordmenn i aksjon i USA

I et internt klubbstevne løp Ida Eikeng fra Urædd lørdag 60 meter hekk på 8.48.

Jon Nerdal sesongåpnet i USA på lørdag da han konkurrerte i vektkast under sitt universitet sitt stevne LSU Purple Tigers. Han åpnet med 20.70, litt bak persen på 21.72, i første omgang og tok ledelsen. Dette ble konkurransens lengste kast og utøveren fra Norna-Salhus åpnet sesongen med seier. Resultater.

Birthe Franck-Petersen fra Ålesund gjorde unna sin første konkurranse for sitt universitet UAB Blazer under et stevne på hjemmebane på fredag. Hun endte med 12.80 i kule og ble nummer fire. Resultater.

Årets første verdensrekord

Det ble forøvrig også satt en verdensrekord i dag, ikke av en norsk utøver, men av Fabrice Hugues Zango fra Burkina Faso. Han hoppet 18.07 i tresteg innendørs og forbedret sin trener Teddy Tamgho sin verdensrekord innendørs med 15 centimeter.
Les World Athletics sin oppsummering av den internasjonale helga her.