jakobson.jpg
Jakob Ingebrigtsen. Foto: Eirik Førde

Nok en EM-medalje til Jakob Ingebrigtsen

Tidenes europamesterskap innendørs for Norge ble avsluttet på fin måte da Jakob Ingebrigtsen løp inn til sølv på 1500 meter og Martin Roe avsluttet sin syvkamp med å bli nummer syv med 5951 poeng, tangering av norsk rekord. Norge ble fjerde beste nasjon på medaljestatistikken og dette lover meget godt for resten av 2019.

Nettsiden til mesterskapet 
Resultater

Jakob Ingebrigtsen løp inn til EM-sølv på 1500 meter med tiden 3:43.23. Sandnes-karen har hatt en meget hektisk helg og etter totalt 9000 meter i Emirates Arena sitter han igjen med gull og sølv. Jakob har i en alder av 18 år tre gull- og en sølvmedalje i EM for seniorer, noe som er helt vanvittig. Et eksempel på hvor vanskelig det er å ta gull både på 1500 meter og 3000 meter i EM innendørs er at ingen mannlige utøvere har klart det i mesterskapets 49 år lange historie.

- Jeg gjorde det jeg kunne for å ta gullet her, men merket at de tidligere løpene denne helgen hadde kostet litt. Jeg hadde mindre sprut i beina enn på 3000 meter, sa Jakob til NRK.

Jakob la seg i tredjeposisjon de første rundene og passerte 400 meter på 63.7, altså var det ikke noe fryktinngytende tempo. Marcin Lewandowski, den tøffeste utfordreren til Jakob, lå limt i ryggen på karen fra Lura. Spanjolen Jesus Gomez gikk opp i tet da Jakob avanserte og satte opp farten. 800 meter ble passert på 2.06 og 1000 meter på 2.35. Med to runder igjen åpnet Jakob sin langspurt og gikk opp i tet. Da en runde gjenstod satte Lewandowski inn spurten og fikk teten. Jakob prøvde å svare, men Lewandowski var for sterk og tok sitt andre EM-gull på 1500 meter innendørs, 38 hundredeler foran Jakob.

Jakob var forøvrig tidenes yngste deltaker på 1500 meter i EM innendørs og han ble EM-kongen som eneste med gull og sølv i bagasjen hjem fra Glasgow. Laura Muir ble forøvrig EM-dronningen på sin treningsarena med gull både på 1500 meter og 3000 meter.

Tangering av norsk rekord av Roe

Målet var klart for Martin Roe før siste øvelse i syvkampen 1000 meter. Han måtte senke persen med minst tre tideler til 2:46.20, da ville han tangere sin norske rekord fra NM i Sandnes i fjor.

Roeson.jpg

Godt kjempet av Martin Roe. Foto: Eirik Førde

Roe la seg til midt i feltet og passerte første 200 meter på 35. Han passerte halvveis på 1.25 og måtte da øke farten om det skulle bli rekord. Roe måtte slippe tetgruppen omtrent halvveis, men hadde en god avslutning og plukket noen utøvere på sisterunden. Avslutningen var sterk og han kom inn til 2:46.17. Med dette fikk han nok poeng til å tangere sin norske rekord på 5951 poeng.

- Jeg er veldig fornøyd med å være her og ha fullført. At det ble en så bra dag idag lover meget bra for utendørssesongen. Jeg hadde masse overskudd på 1000m, så jeg er utrolig fornøyd. 
Nå er det hjem og være pappa i 30 minutter før jeg må trene, sa en glad småbarnsfar til friidrett.no etter målgang.

Poengsummen holdt til en syvendeplass, en plass ned fra det Fri-utøveren fikk under EM i Berlin i fjor. Roe måtte som kjent trekke seg fra høyde da han kuttet seg i hodet og uten det kunne han fort tatt flere poeng der og oppnådd en bedre poengsum toalt. Det var uansett en fin mangekamp av mannen fra Trengereid og han var faktisk første nordmann som deltok i syvkamp i EM innendørs noensinne.

Tidenes mesterskap for Norge

Mesterskapet ble tidenes beste europamesterskap innendørs for Norge. Tidligere rekord var to medaljer, mens nå ble det totalt fire medaljer og to av disse var gull. Norge endte på en fjerdeplass på medaljestatistikken og åttendeplass på poengstatistikken, der man får plasseringspoeng for å være topp åtte. Det er ingen tvil om at norsk friidrett fortsetter sin strålende fremgang og det er bare å glede seg til resten av 2019 med internasjonale juniormesterskap, EM i terrengløp og ikke minst VM i Doha.