vedvik.jpeg.jpg
Marius Vedvik løper inn til gull i seniorklassen. Foto: Joachim Hellenes.

NM-gull til Sigrid Jervell Våg og Marius Vedvik

Sigrid Jervell Våg og Marius Vedvik sikret seg NM-gullene i seniorklassene under lørdagens NM i terrengløp i Larvik. I USA gikk Markus Rooth en fin tikamp og klarte kravet til U20-EM. Her følger en oversikt over friidrettshelgen hjemme og ute.

Lørdagens øvelser i terreng-NM ble streamet via Amadia-portalen Norgessporten og kan også sees i opptak der. Dette er bak betalingsmur, men hvis du har abonnement på en av lokalavisene tilsuttet Amedia vil du i de fleste tilfeller kunne logge deg på Norgessporten gjennom den digitale delen av abonnementet. Hvis ikke må du kjøpe deg tilgang gjennom en av avisene. Kommentatorer er Henning Rugsveen og Simen Halle Haugen

Nettsiden til mesterskapet

Sigrid Jervell Våg fortsatte der hun slapp i fjor med å løpe inn til gull i kvinneklassen i NM terrengløp kort løype. BUL-løperen hadde god kontroll på gullet og forsvarte tittelen fra i fjor. Trønderen løp inn til tiden 5:38 og vant tre sekunder foran Malin Edland fra Tjalve. Edland holdt akkurat unna for Kristine Lande Dommersnes fra Haugesund, som tok kraftig innpå Edland på oppløpet. Det er veldig gledelig å se Edland tilbake i godt slag og det blir spennende å se hva hun får til på tartanen til sommeren.

kvinner.jpg

Sigrid Jervell Våg (109) vant kvinnenes seniorklasse. Foto: Joachim Hellenes.

Hanne Mjøen Maridal tok på seg drajobben på førsterunden, med Jervell Våg rett i rygg. Ved passering halvveis lå åtte kvinner i tetgruppen, ledet an av Jervell Våg, som fortsatte å dra på andrerunden og Edland og Lande Dommersnes var de eneste som hang på. Lande Dommersnes måtte slippe først, før Edland slapp ryggen til fjorårets EM-deltaker like før oppløpet.

Vedviks andre gull

På herresiden ble det dobbelt Gular. Marius Vedvik rykket halvveis i løpet og fikk en luke ingen klarte å hente inn, dermed sikret han seg sitt andre NM-gull i terrengløp kort løype. Hans klubbkompis Mats Hauge gjorde også et fint løp og løp inn til sølvmedalje fire sekunder bak Vedvik. Den regjerende mesteren Erik Udø Pedersen fra Kristiansand Løpeklubb måtte ta til takke med bronsemedaljen fem sekunder bak Vedvik. Ellers fin fjerdeplass til Askims Fredrik Sandvik, som hang godt med i teten lenge.

Les kondis.no sin dekning av mesterskapet

Et stort felt hang med i teten på førsterunden, der Gulars Marius Vedvik og Mats Hauge passerte først. Halvveis i løpet dro Vedvik til og fikk en god luke som Erik Udø Pedersen tok opp jakten for å tette. Førdianeren hadde en luke på fire sekunder da en runde gjenstod og denne luken hadde økt med ett sekund halvveis ut på sisterunden og Vedvik kunne kontrollere inn til nok et NM-gull, mens Hauge spurtet inn til sølv.

God kontroll for juniorvinnerne

Andrea Modin Engesæth fra Runar løp inn til seier i kvinnenes juniorklasse med 5:46 på 1800 meter. Engesæth ledet gjennom hele løpet og hadde bygget seg opp en luke allerede før spurten. Sølvvinner ble Grethe Tyldum fra Steinkjer, tre sekunder bak Engesæth, mens Haugesunds regjerende mester Vilde Våge Henriksen løp inn til bronsemedalje to sekunder bak Tyldum og hun sikret seg medaljen like foran Askers Christine Næss.

I herrenes juniorklasse vant forhåndsfavoritt Moa Abounnachat Bollerød fra Sem med tiden 5:01. Han var tre sekunder foran sølvvinner Trym Tønnesen fra Halden. Bollerød løper første år i eldste juniorklasse og vant gullet i 17-årsklassen i fjor. Bronsemedaljen sikret Erik Tangen Gundersen fra Skjalg seg.

Bollerød tok teten tidlig i løpet og satte opp et tempo som gjorde at feltet virkelig strakk seg ut mot slutten av førsterunden. Midt ut på andrerunden var det bare Tønnesen som hang på og det var et par sekunder ned til tre andre løpere. På andre halvdel av andre, og siste, runde ble det luke fra Bollerød til Tønnesen og han kunne kontrollere inn til en norgesmestertittel.

Det ble også arrangert UM for de yngste klassene og i J17 løp Mari Roligheten Ruud fra Runar inn til suverent gull. De som var tettest på Ruud var også Runar-løpere og det var Ina og Maren Halle Haugen i 16-årsklassen, der Ina vant gull. Gullvinner i J15 ble Anisa Buras fra Lillehammer.

I 17-årsklassen for guttene ble det en spennende duell mellom Skjalgs Salim Bukari og Tobias Grønstad fra BUL. Førstnevnte stakk av med seieren med 5:09, to sekunder foran Grønstad. Abdullahi Dahir Rabi fra Runar løp sterkt og med lik tid som Grønstad vant han 16-årsklassen. G15 ble vunnet av Mathias Vanem Aas fra Steinkjer. Resultater.

Stafetter på søndag

På dag to av norgesmesterskapet i terrengløp i Bøkeskogen i Larvik var det duket for stafetter. Stafetten er for klubblag der hvert lag stiller med to utøvere som løper tre etapper hver. Hver etappe består av en runde, altså ca. 900 meter. For kvinnene ble det en meget spennende stafett der ledelsen stadig skiftet, men BUL stakk tilslutt av med gullet. På herresiden stilte Gular med gårsdagens gull- og sølvvinner og de tok en soleklar seier.

Gular suveren

Totalt 19 lag la i vei på herrenes stafett og det ble strekk i feltet allerede tidlig. Herkules med Jens Nikolai Berdal Kortner smalt til på førsteetappen og ledet med fem sekunder til Gular ved første veksling, der Gular lå i gruppe med ni andre lag. Ved andre veksling var favoritten Gular i tet og Marius Vedvik hadde kjørt så hardt at bare Herkules, Kristiansand Løpeklubb og Strindheim var med i tetgruppen. Mats Hauge holdt høy fart ut på den tredje etappen, da måtte de øvrige lagene slippe og Gular ledet med fem sekunder til Kristiansand halvveis i stafetten.

Luken fra Gular til Kristiansand hadde økt til syv sekunder etter fjerde etappe og det var bare disse lagene som var i nærheten av gullet. Gneist hadde løpt seg opp på tredjeplass 23 sekunder bak Gular og hele åtte lag var noenlunde med i bronsekampen. Gårsdagens sølvvinner Mats Hauge løp en sterk femteetappe, hans siste for dagen, og økte forspranget til Kristian Tjørnhom og Kristiansand til hele 18 sekunder. Vedvik kunne kontrollere inn til seier og han sikret seg sitt andre NM-gull for helgen og Gular sitt andre gull i stafetten i NM i terrengløp, de vant også i 2017. Den tradisjonsrike klubben fortsatte sin imponerende rekke som eneste lag med medalje i stafetten i alle utgavene siden formatet ble lagt om i 2015.

Kristiansand Løpeklubb løp inn til tiden 14:23 og var 18 sekunder bak vinnerlaget. Løpeklubben hadde nevnte Tjørnhom og Erik Udø Pedersen på laget og de klarte ikke å forsvare gullet fra i fjor. Sistnevnte tok sin andre medalje i helgen etter bronse i går og han ble forøvrig dobbeltvinner i fjor. Gneist ved Stian Øvergaard Aarvik kontrollerte inn til bronse for fjorårets sølvvinner 39 sekunder bak Gular, men åtte sekunder foran fjerde lag Steinkjer. Sammen med Øvergaard Aarvik løp Jon Overå Sætre.

Spennende hele veien i kvinneklassen

I kvinneklassen åpnet Runar 1 sterkest og hadde ledelsen etter en etappe, med Haugesund og Steinkjer i rygg. Regjerende mester BUL hadde måtte slippe med ni sekunder. Etter to etapper vekslet Haugesund først med to Runar-lag og BUL like bak, her hadde Sigrid Jervell Våg løpt Osloklubben inn igjen i tetkampen.

På tredje etappe løp Mari Roligheten Ruud på Runars førstelag nok en god etappe og vekslet to sekunder foran Haugesund og Runar 2, mens BUL nå var havnet ni sekunder bak igjen. Ved passering halvveis på fjerde etappe var Haugesund med Kristine Lande Dommersnes nå i tet, like foran to Runar-lag og med BUL seks sekunder bak. Ved veksling etter fjerde etappe hadde Jervell Våg løpt BUL opp til tredjeplass tre sekunder bak ledende Haugesund, mens Runar 2 lå på andreplass og Runar 1 var fem sekunder bak tet.

På den femte, og siste etappe for de første løperne, var Maren Halle Haugen på Runar 2 den sterkeste og ga tvillingsøster Ina ledelsen ut på siste etappe to sekunder foran klubbvenninnene i Runar 1. Haugesund var seks sekunder bak og BUL ni sekunder bak. Halvveis ut på sisteetappen var BUL to sekunder bak Runar 2, med Haugesund sekundet bak der igjen og Runar 1 nå ute av medaljekampen.

Som ventet var Sigrid Jervell Våg sterkest på slutten og løp BUL inn til gull med tiden 16:38 og de forsvarte da gullet sekundet foran Runar 2, den øvrige på vinnerlaget var Delphine Poirot. Haugesund med Vilde Våge Henriksen og Kristine Lande Dommersnes løp inn til bronsemedalje syv sekunder bak BUL. Jervell Våg sikret seg sin andre gullmedalje i helgen og totalt sin femte i NM i terrengløp på ett år etter tre gull i terrenget i fjor.

Runar sine unge og lovende løpere imponerte og viste at det jobbes godt i klubben. Halle Haugen-søstrene løper i 16-årsklassen, mens Roligheten Ruud som imponerte på sine etapper løper i klassen over. Begge Haugesund-løperne Våge Henriksen og Lande Dommersnes sikret seg sine andre bronsemedaljer denne helgen, førstnevnte ble nummer tre i juniorklassen i går, mens Lande Dommersnes fikk samme plassering i seniorklassen. Resultater.

Arcadia Multis:
Markus Rooth stakk av med seieren i tikamp under Arcadia Multis i California denne helgen. Tjalve-utøveren oppnådde 7248 poeng og klarte kravet til U20-EM på 7100 poeng med god margin. Han pådro seg en liten skade på hekkeløpet som påvirket dag to og det er ingen tvil om at han har enda bedre poengsummer inne. Rooth er foreløpig beste junior i verden i år i tikamp, men det er få som har gått øvelsen. Det var uansett en sterk sesongåpning og det blir spennende å følge han videre i sesongen.

Rooth åpnet med pers 11.22 (0.8) på 100 meter, deretter ble det 6.91 i lengde, utendørspers 13.93 i kule (6kg), 1.83 i høyde og første dag ble avsluttet med pers 50.78 på 400 meter. Fjorårets syvendemann fra U18-EM stod da med 3760 poeng etter dag en og ledet konkurransen. Rooth åpnet andre dag med 14.87 (0.4) på 110 meter hekk, deretter ble det 42.22 i diskos (1,75kg). Han slo borti to hekker på korthekken og fikk en liten smell i låret. Dette gjorde at han ga seg på utendørspers 4.40 i stav og roet ned litt i de to avsluttende øvelsene spyd og 1500 meter der han oppnådde resultatene 52.52 og 5:00.65 og da var trygg med tanke på kravet til EM.

rooth.jpg

Markus og Kajsa Rooth. Foto: Mette Rooth

Rooth sin lillesøster Kajsa deltok også i stevnet og hun ble nummer seks med 4170 poeng i hennes første syvkamp noensinne. Hun åpnet med 14.92 (-0.5) på 100 meter hekk (76cm) i sin debut på distansen. Deretter ble det 1.50 i høyde, 9.39 i kule og 26.66 (2.6) på 200 meter. Dag to ble åpnet med utendørspers 5.00 (0.0) i lengde, fortsatte med 27.81 i spyd og avsluttet med utendørspers 2:49.13 på 800 meter. Resultater.

Sun Angel Classic:
Laksevågs Beatrice Llano gjorde nok en fin sleggekonkurranse da hun fikk opp et lengstekast på 68.69. Resultatet er hennes nest beste noensinne og snaue tre meter bak hennes norske rekord som hun satte for et par uker siden. Bergenseren ble nummer tre i konkurransen og fikk opp lengstekastet i første omgang. Hun fulgte deretter opp med 67.87, 63.59, 67.43, dødt og 66.95.

Matilde Roe deltok i både diskos og spyd på lørdag. Fri-kasteren fikk dessverre tre døde i diskos og endte uten tellende resultat. I spyd sesongdebuterte hun og kastet 48.86 i andre omgang, som holdt til en andreplass og var forbedring av persen fra junior-NM i 2017 med 24 centimeter. Roe har forøvrig ikke kastet spyd siden det stevnet og har nok gode muligheter for å kaste over 50 meter med litt flere konkurranser i kroppen. Resultater.

Spec Towns Invitational: 
Marie-Therese Obst stakk av med seieren i spyd på hjemmebane med 51.33, som hun kastet i første omgang. Dette er drøye to meter bak Tjalve-kasteren sin årsbeste og hennes nest beste konkurranse siden 2015. Resultater.

The Big Meet: 
Mina Marie Anglero fortsetter å perse i USA. Hun ble nummer fire på 1500 meter i et stevne mellom skolene Stanford og California med tiden 4:21.57, som er persforbedring med drøye fire sekunder. Hun løp også 800 meter like etterpå og endte på en femteplass med 2:11.83. Resultater.

Podebrady Walking: 
En god norsk kontigent kappgjengere var i Podebrady i Tsjekkia for å gå på lørdag. Sturlas Maren Karlsen Bekkestad gikk inn til en fin tredjeplass i jentenes ungdomsklasse med tiden 25:13 på 5 kilometer og hun var da litt bak persen hennes på bane på 24:52.57 fra Kuventræ forrige helg. Totalt stilte 40 deltakere til start i klassen og det var en meget fin plassering av den lovende utøveren som var godt under kravet til EYOF på 27:00.00. I guttenes ungdomsklasse ble Benjamin Bjørnstad fra Sturla nummer seks med 24:51, pers med over halvannet minutt.

Også i juniorklassen var det en norsk deltaker for begge kjønn. Laksevågs Siri Gamst Glittenberg ble nummer 30 med 56:12 i sin debut på 10 kilometer, mens Tjalves Tobias Lømo plasserte seg fire plasser bedre da han gikk på 49:29. Lømo smadret dermed sin tidligere pers på 53:01.79.

På kvinnenes 20 kilometer kom ikke Dimnas Fride Møller Flatin seg til mål. Resultater.

Jim Click Shootout:
Jon Nerdal fra Norna-Salhus sikret seg andreplass i slegge med pers 65.77. Mannen som studerer i Minnesota hadde alle sine fire gyldige kast over sin gamle pers på 64.33, som han satte forrige helg. Resultater.