67715985_380546895867374_2620222735401353216_n (1).jpg
Rekordmannen Eivind Henriksen. Foto: Eirik Førde

Eivind Henriksen med rekordbonanza

Været var nydelig, forholdene var gode og utøverne leverte sterkt under andre dag av hovedmesterskapet i friidrett på Hamar. Eivind Henriksen satte hele tre mesterskapsrekorder på fem kast i slegge, Jakob Ingebrigtsen leverte et bunnsolid løp og Amalie Iuel og Karsten Warholm leverte mesterskapsrekorder for andre dag på rad.

Forhåndsomtale
Nettsiden til mesterskapet
Resultater
Liveresultater
Stream

Fantastisk kasting av Eivind Henriksen

Eivind Henriksen slo til i første omgang i slegge da han kastet hele 75.17. Med det forbedret Tjalve-kasteren sin mesterskapsrekord fra 2017 og 2018 med 90 centimeter. Alle de ni kasterne fikk forøvrig gyldige kast i første omgang.

I andre omgang gikk kastet til Henriksen opp mot linjen som var dratt på 75 meter, men utenfor sektor. Dagens andre mesterskapsrekord var et faktum i tredje omgang, da fløy sleggen 75.84. Henriksen ga seg ikke og kastet fantastiske 76.86 i fjerde omgang, nok en mesterskapsrekord. Dette er tangering av hans nest beste konkurranse noensinne, han kastet det samme under EM-finalen i Berlin i fjor da han ble nummer fem. Bare 17 mann, utenom Henriksen, har kastet lengre enn dette i verden i 2019.

I femte omgang ble det 74.99 før han, og alle de øvrige kasterne, trakk seg fra siste omgang da nettet i kastburet var blitt ødelagt.

- Jeg er veldig fornøyd med konkurransen, dette var bedre enn det jeg hadde trodd på forhånd. Jeg har hatt mye tung trening inn mot mesterskapet, så dette lover bra fremover. Det tekniske var mye bedre i dag enn det har vært på trening tidligere, var den norske rekordholderen sin oppsummering.

Det å måtte trekke seg fra siste omgang var en ny opplevelse for den etterhvert så rutinerte kasteren.

- Det var litt spesielt og litt kjedelig at det ble sånn. For å være helt ærlig skal jeg love at jeg ikke hadde kastet lengre i siste omgang, men det er kjipt for de andre kasterne fordi det var jevnt om sølvet. I tillegg liker jeg å ha gode serier med mange lange kast og jeg ville gjerne ha enda et kast over 75 meter. 

- Jeg begynner etterhvert å slippe opp på treningen inn mot VM og da satser jeg på å være bedre enn jeg har vært tidligere i sesongen, så får vi se hva det holder til.

Hvis Henriksen forbedrer sin norske rekord på 78.25 under VM-finalen i Doha kan det bli en meget pen plassering og godt mulig bedre enn fjorårets femteplass.

Sølvkampen ble, som Henriksen nevnte, jevn mellom Evald Osnes Devik fra Gloppen og Jon Nerdal fra Norna-Salhus. Førstnevnte sikret seg sølvmedaljen med et lengstekast på 65.63, mens Nerdal kastet 64.09 og ble nummer tre. Devik forbedret sin pers fra 2017 med 71 centimeter.

Strålende løping av Jakob Ingebrigtsen

Jakob Ingebrigtsen gjorde kort prosess på 1500 meter. Sandnes-løperen satte fart, løp inn til sterke 3:36.33 og tok sitt tredje NM-gull på rad i øvelsen. Den regjerende europamesteren forbedret mesterskapsrekorden til Espen Borge fra 1985 med drøye fire sekunder. 

- For å være NM var dette et veldig bra løp. Det betyr mye å ta NM-gull, for jeg har ikke så mange gull fra før og det er alltid gøy å løpe i Norge, sa Jakob til VG etter løpet. 

- Dette er det raskeste jeg har løpt solo og det må jeg være svært godt fornøyd med. Beina er litt tunge grunnet treningen vi har gjort og da er 3:36 absolutt innafor. Det gikk kanskje litt fortere enn jeg trodde og det svarte bra på sisterunden, sa en fornøyd tenåring.

Jakob fikk med seg mer gull fra Hamar på lørdag. Han ble også tildelt forbundets gullmedalje for aktiv idrett, som tildeles høyst en utøver hvert år som "gjennom flere år har vist fremragende dyktighet."

adobe-spark-post (53).png

En solid trio for norsk friidrett: Ketil Tømmernes, Knut Skeie Solberg og Jakob Ingebrigtsen. Foto: Eirik Førde

Som i 2017 og 2018 ble Ferdinand Kvan Edman fra Tjalve sølvvinner, nå med tiden 3:44.56. Jacob Boutera fra Gular løp inn til bronsemedalje med 3.46.65. Det er verdt å nevne Abdullahi Dahir Rabi fra Runar som ble nummer seks på 3:50.83. Han er født i 2003 og bare en norsk 16-åring har løpt raskere noensinne, Jakob i 2016.

Sterk løping av Karoline Bjerkeli Grøvdal

Karoline Bjerkeli Grøvdal gjorde et sterkt løp på 3000 meter hinder med 9:24.53. Hun forbedret sin norske årsbeste med drøye fire sekunder og den regjerende EM-bronsevinneren er nummer fire i Europa i år. Grøvdal hadde en positiv tendens i løpet og viste absolutt at hun er på god vei mot VM i Doha, noe hun også har vist tidligere i år med sterk løping på 5000 meter. Dette var Grøvdal sitt femte NM-gull på øvelsen, hennes første tok hun som 16-åring i 2006.

- Det var gøy å løpe. Jeg visste at løpsformen min er veldig bra og jeg løp her først og fremst for å få en god følelse på hinder. Jeg har slitt litt med å finne flyten på hinder og bli trygg på distansen, i dag følte jeg at spesielt vanngraven fløt bra, var de lovende ordene hun sa til NTB etter løpet.

adobe-spark-post (49).png

Bedre og bedre for Karoline over vanngraven. Foto: Eirik Førde

- Jeg prøvde å fokusere på hinderne underveis. Jeg trente rett og slett litt på det og analyserte underveis. Jeg skulle gjerne kjempet om norsk rekord her, men jeg merket at beina var litt tunge etter høydeoppholdet som nylig ble avsluttet. Alt i alt må jeg være fornøyd med tiden og at jeg har bedre følelse på distansen. Vanligvis frister det ikke med gjentakelse når jeg er ferdig med hinder, men i dag var ikke følelsen så ille. Når jeg ikke har folk rundt meg får jeg mer roen.

I sølvkampen dro Selsbakks Olea Villa Furre lenge på Vidars Sara Aarsvoll Svarstad. Sistnevnte dro fra de siste rundene og løp inn til sølvmedalje med pers 11:01.54 i hennes andre hinderløp noensinne og fjerde baneløp noensinne. Villa Furre ble bronsevinner med 11:19.10. Også hun er fersk med tartan under beina, hun noterte sine første tider på bane i fjor.

Mesterskapsrekorder på 400 meter

Løpsmessig ble dagen avsluttet med 400 meter for kvinner og menn. Amalie Iuel fra Tyrving tok som ventet seieren for kvinnene med sterke 52.43. Hun tok sin tredje NM-gull på rad på distansen og forbedret Sølvi Meinseth sin mesterskapsrekord fra 1991 med to hundredeler. Tiden er hennes fjerde beste på 400 meter noensinne.

adobe-spark-post (50).png

To finaler, to gull og to mesterskapsrekorder for Amalie. Foto: Eirik Førde

- Jeg sier meg fornøyd med to mesterskapsrekorder på en helg og det var veldig gøy. For å være ærlig hadde jeg ikke den beste øvelsen før løpet i dag, jeg var ganske kjørt etter løpet i går og var litt usikker på hvordan det kom til å gå, men jeg følte meg sterk under løpet, sa Iuel etter løpet.

- Det blir en god og lang treningsperiode frem mot VM nå, jeg har ikke satt opp noen konkurranser foreløpig, sa den norske rekordholderen som naturligvis har lyst å komme seg til semifinale på langhekken.

Som ventet tok Sara Dorthea Jensen fra Kristiansand sølvmedaljen, som i 2016 og 2018, med 54.36. Anne Skudal Dolvik fra Gneist har slitt med skader i flere sesonger og etter å ha aquajogget nærmest hele 2019 løp hun inn til en gledelig bronsemedalje med 57.37, hennes første NM-medalje på øvelsen. Skudal Dolvik hadde ikke løpt 400 meter utendørs siden 2016 før gårsdagens forsøk.

Dimnas Karsten Warholm tok naturligvis gullet på 400 meter, hans sjette strake på distansen, da han løp på 45.54. Med dette forbedret han mesterskapsrekorden på distansen og var snaue sekundet bak sin norske rekord.

adobe-spark-post (44).png

Karsten gjør seg klar. Foto: Eirik Førde

- I dag følte jeg meg litt mer råtten enn jeg pleier å være etter løpet. Det er på grunn av at løpene i går kostet mye, sa fenomenet etter gullet til pressekorpset.

Moelvens Jørgen Kåshagen har kommet tilbake på friidrettsbanen på en strålende måte. Han sikret seg sin første NM-medalje individuelt på seniornivå da han løp på 47.75. Han forbedret persen med nærmere sekundet på distansen han ikke hadde løpt siden 2014 før han løp under OFIKs Løpsstevne i midten av juli. Tyrvings Lars Gausemel Stølen tok bronsemedalje etter å ha løpt på 49.41.

Sondre Guttormsen forsvarte gullet fra i fjor

I stav ble det litt "mind"-games mellom Sondre Guttormsen og Pål Haugen Lillefosse. Sistnevnte gikk inn i konkurransen på 5.10 og kom seg over i første forsøk, før han trengte tre forsøk på 5.30. Guttormsen gikk inn på 5.35 og tok høyden i første forsøk. Den høyden valgte Haugen Lillefosse å stå over, før han spratt over 5.40 i første forsøk, centimeteren bak hans årsbeste og vinnerhøyden fra U20-EM i Borås. Guttormsen gjorde sitt neste hopp på 5.50 og da han gikk over i første forsøk var han i ledelsen.

adobe-spark-post (48).png

Sondre flyr mot gull. Foto: Eirik Førde

Haugen Lillefosse valgte å hoppe på 5.55, men der ble det stopp og da ble det sølv på Fana-gutten, som med det tok sin første NM-medalje utendørs og dette er den beste sølvmedaljehøyden i et norgesmesterskap utendørs noensinne.

Guttormsen flyttet listen opp på 5.71, men rev der i alle forsøkene. Dessverre ble han gitt for liten tid mellom hoppene og det gjorde det vanskeligere å forbedre mesterskapsrekorden til Trond Barthel fra Lillehammer i 1995 med en centimeter. 

- Jeg visste ikke hvor mye tid jeg hadde, men følte det gikk veldig fort mellom hoppene. Vanligvis får man litt tid til å slappe av mellom hoppene og sette seg ned, det fikk jeg ikke tid til nå, sa den norske rekordholderen til Aftenposten etter konkurransen.

Guttormsen hadde et forsøk der han landet oppå listen og måtte være akrobatisk for å unngå å skade seg.

- Det var farlig det andrehoppet, jeg fikk nesten hodet ned i boksen. Det var ganske skummelt, sa mannen som har sjetteplass fra de to siste europamesterskapene, i Berlin utendørs i fjor og Glasgow innendørs i år.

Bronsevinner ble Eirik Dolve fra Fana med 5.00 og den tidligere U20-europamesteren tok sin syvende NM-medalje i stav utendørs. Bare seks ganger tidligere har bronsevinneren i NM hoppet over fem meter.

Thriller i tresteg

adobe-spark-post (51).png

Nok en solid trio for norsk friidrett: Henrik Flåtnes, Ingar Kiplesund og Knut Skeie Solberg. Foto: Eirik Førde 

I tresteg ledet Henrik Flåtnes fra Tønsberg etter tre omganger med 15.09 (1.0). Her hadde tre av de åtte deltakerne i feltet ugyldig i sine tre første hopp.

Øvelsen utviklet seg etterhvert til å bli en thriller mellom Flåtnes og lengdefenomenet Ingar Kiplesund fra Trondheim. Kiplesund la press på Flåtnes med 15.08 (0.7) i fjerde omgang, før han smalt til med 15.41 (0.0) i siste omgang. Flåtnes hadde da presset på seg før konkurransens siste hopp og finalisten i lengde fra årets U20-EM viste at han har en sterk psyke og hoppet 15.46 (0.0).

Det ble da gull til Flåtnes i det som var hans første konkurranse i tresteg i år. Han forbedret også sin pers fra i fjor med elleve centimeter og er inne som nummer to i 18-årsklassen gjennom alle tider, bare bak Ketill Hanstveit. Bare 14 europeiske U20-utøvere har hoppet lengre enn Flåtnes i år og bare tre av disse er, som Flåtnes, født i 2001. Sølvvinner Kiplesund hoppet også sin første trestegkonkurranse i år og han forbedret sin pers fra i fjor med hele 72 centimeter.

- Jeg følte jeg hoppet bra underveis, men det er selvfølgeig alltid noe å rette på når jeg ikke driver med tresteg. Det er gøy å hoppe langt og ta gull, sa Flåtnes like etter konkurransen.

- Jeg håpet på å kline til i siste omgang og det var veldig deilig at det ble gull. Jeg var litt skuffet etter i går og dette hjelper på motivasjonen, sa Flåtnes som nå skal finpusse teknikken i tresteg frem mot European Team Championships i Sandnes neste helg, da kan det fort bli enda lengre hopp.

Bronsevinner ble Viljar Helgestad Gjerde fra Norna-Salhus med 14.34 (1.2), som var hans eneste gyldige hopp i konkurransen.

Nok et gull til Oda Utsi Onstad

Som ventet var Oda Utsi Onstad den som fløy klart lengst i kvinnenes lengdefinale. Hun fikk opp 5.99 (0.4) i andre omgang, før hun økte til 6.20 (0.0) i fjerde omgang. I den femte hoppet hun 6.34 (1.3) og slettet med det sin personlige rekord utendørs på 6.31 som hun satte i Gøteborg i 2006, og tangerte tidligere i sommer. Hun tangerte nå sin pers innendørs fra Stange i februar 2016.

- Jeg er kjempeglad med å slå persen fra 2006, det kan jeg ikke være annet enn fornøyd med. Det føltes bra underveis med gode forhold og en kropp som føltes fin, sa kvinnen fra Fagernes som går for pers i tresteg på søndag, da kan fort den norske rekorden til Lene Espegren fra 1999 på 13.83 ryke.

adobe-spark-post (55).png

Oda flyr til pers, 13 år etter. Foto: Eirik Førde

Utsi Onstad tok sitt andre NM-gull i lengde utendørs og totalt sin niende medalje. Hun er en virkelig medaljegrossist i øvelsen, hun har i tillegg seks NM-gull innendørs. Hun trenger et eget medaljeskap bare til NM-medaljene, utendørs har hun også syv medaljer, hvorav tre er gull, i tresteg, mens hun innendørs har syv medaljer i tresteg, fire er gull, og hele ti NM-gull i lengde uten tilløp. Totalt har hun da 25 NM-gull, om jeg som jurist har klart å telle riktig og få med meg alt.

Undertegnede traff, nærmest for en gangs skyld, på medaljetipset i øvelsen med Mia Guldteig Lien fra Ranheim og Thale Leirfall Bremset fra Stjørdal på de øvrige plassene på podiet. Førstnevnte hoppet 5.94 (0.2), mens lengstehoppet til Leirfall Bremset ble 5.85 (0.3). Guldteig Lien, som tok sølv under EYOF nylig, sikret seg sin første NM-medalje utendørs, mens Leirfall Bremset kopierte plasseringen fra 2017.

Ane Dahlen utnyttet fraværet av Sigrid Borge til å bli norsk mester i spyd. Kvinnen som representerer Tyrving smalt til med 55.29 allerede i første omgang og dette kastet kunne ingen tukte.

- Det var skikkelig gøy å ta gull. Når Sigrid er borte er det oss andre sin mulighet og det var hyggelig å låne plassen, sa kvinnen som har gull, sølv og bronse fra NM de siste tre årene.

Dahlen forbedret sin personlige rekord fra Tjalvelekene med 45 centimeter.

adobe-spark-post (47).png

Gull og over magisk grense for Ane. Foto: Eirik Førde

- Jeg har jobbet med å komme meg over 55 meter en stund og det var utrolig deilig å få til det nå i NM. Ekstra gøy at det var i den konkurransen her. Jeg ville jobbe videre etter det kastet, men det var stopp der i dag, sa Dahlen, som hadde ytterligere tre kast over 51 meter.

Sølvvinner Emilie Ingerø fra Halden tok sin første NM-medalje da hun kastet 53.43 og var drøye meteren bak pers. Bronsen sikret Kristina Kristianslund fra Bækkelaget seg med 50.15 og hun tok NM-medalje for fjerde år på rad. Bare tre ganger i et norgesmesterskap tidligere har alle medaljevinnerne kastet over 50 meter.

Som på herrenes 1500 meter ble det en utøver som tok sitt tredje strake NM-gull på øvelsen. Sigrid Jervell Våg fra BUL var klart sterkest på oppløpet og løp over målstreken på 4:23.71 etter en sisterunde på rundt 63 sekunder. Amalie Sæten fra Ull/Kisa tok sin første NM-medalje på 1500 meter med 4:24.33, det samme gjorde Tyrvings Mina Marie Anglero da hun løp på 4:25.28 og ble bronsevinner. Det var Anglero som dro opp tempoet siste 400 meter etter at Andrea Modin Engesæth fra Runar hadde dratt underveis.

adobe-spark-post (57).png

Tre på rad, lov å være glad. Foto: Eirik Førde

- Det var egentlig et ganske perfekt løp. Jeg fikk ligge i tredjeposisjon og være våken veldig lenge. Jeg holdt igjen litt da farten økte med 400 meter igjen og ga alt jeg hadde på siste langside. Jeg så at jeg fikk passelig med meter på slutten og følte jeg hadde kontroll.

- Det betyr veldig mye med nok et gull etter den sesongen jeg har hatt, sa en meget blid trønder.

Fredrik Vaeng Røtnes tilbake med gull

I kappgang start kvinner og menn sammen. Kvinnene gikk 3000 meter, mens herrene gikk 5000 meter. I herreklassen ble som ventet BUL-Tromsøs Fredrik Vaeng Røtnes suveren vinner i sin første opptreden på distansen siden 2017. Han var et stykke bak persen da han gikk på 22:39.96, men det viktige er at han er tilbake i aksjon og kan gå kappgang uten smerter. Tobias Lømo fra Tjalve sikret seg sølv med 23:58.89 og forsvarte plasseringen fra i fjor, mens Haugesunds Andreas Pedersen Døske ble bronsevinner med 24:24.28. Døske hang lenge på Lømo, men sistnevnte viste seg som den klart sterkeste på slutten.

adobe-spark-post (52).png

Gledelig gjensyn: Fredrik Vaeng Røtnes. Foto: Eirik Førde

- Det er utrolig deilig å være tilbake og kjenne at jeg kan gå kappgang igjen. Det var greit teknisk og det var det som betydde noe i dag. Det har gått oppover siden mars da jeg ikke kunne gå noe som helst og så begynne å gå litt kappgang igjen. Det er en utrolig deilig følelse, var svaret på hvordan det føltes å være tilbake igjen på banen.

- Jeg er skadefri så lenge jeg tar det forsiktig og jeg må bygge meg gradvis oppover. Jeg mangler spesifikk kappgangtrening og det viser tiden i dag, sa nordlendingen som skal fortsette satsingen med kappgang og krevende studier i England.

Gloppens Merete Helgheim fortsatte sin seiersrekke og tok sitt åttende NM-gull på øvelsen med 14:07.86, drøye 12 sekunder bak fjorårets gulltid. Laksevågs Siri Gamst Glittenberg, som imponerte med en fjerdeplass under EYOF forrige uke, ble sølvvinner med 14:25.00, drøye fem sekunder bak pers. Sturlas Maren Karlsen Bekkestad ble bronsevinner med 14:39.73, pers med drøye 12 sekunder.

adobe-spark-post (58).png

Åtte på rad for Merete. Foto: Eirik Førde

- Det gikk helt greit, jeg var litt usikker på forhånd grunnet en liten kneskade, men jeg er veldig fornøyd med gullet. Siri har begynt å bli veldig god, så jeg er veldig usikker på hvor lenge seiersrekken varer, sa en blid Helgheim etter premieutdelingen.

På herrenes 3000 meter hinder var Abduljaleel Hir fra Steinkjer overlegen og vant på 8:53.52, en plass opp fra fjorårets sølvmedalje og tre sekunder bak pers.

- Det var et bra løp. Da jeg så at Kårbø ikke stilte skjønte jeg at det var mye mer åpent og jeg sa til meg selv at jeg skulle være offensiv og det klarte jeg. Farten var litt lav i starten og jeg bestemte meg å kjøre på etterhvert.

adobe-spark-post (54).png

Enkelt og greit for Abduljaleel. Foto: Eirik Førde

- Det er fantastisk godt å ta et NM-gull, jeg føler at jeg tidligere ikke har klart å prestere helt topp utendørs i norgesmesterskap. Det å få det til på seniornivå utendørs betyr veldig mye, sa en blid trønder som satser på hinder fremover.

Sølvvinner ble Abdalla Targan Yousif fra Herkules med 9:10.61. Bronsemedaljen, for tredje år på rad, gikk til U23-EM-deltaker Fredrik Sandvik fra Askim med 9:17.76.

Dagen innledet med forsøk

Mesterskapets andre dag åpnet med forsøk på 200 meter. Det var fire forsøksheat for både kvinner og menn og de tre beste i hvert heat, pluss de fire beste tidene gikk til semifinale.

Heatvinnerne ble Helene Rønningen fra Tyrving med 24.95 (-1.5), Tonje Fjellet Kristiansen fra Orion med 24.75 (-0.8), Marte Pettersen fra Trondheim med 25.04 (-0.3) og Elisabeth Slettum fra Skjalg med 24.93 (-1.2). Herrenes fire heatvinnere ble Markus Nikolai Berner fra Tyrving med 21.91 (-0.3), Øyvind Strømmen Kjerpeset fra Florø med 21.96 (-0.4), Filip Bøe fra Fana med 21.71 (0.0) og Andreas Haara Bakketun fra Gneist 21.87 (0.7).

I semifinalene på 200 meter gikk de fire beste i de to heatene videre. Tonje Fjellet Kristiansen lever fortsatt på en sky etter bronsemedaljen i fjor og vant det første heatet på 24.48 (0.6), mens i det andre heatet ble det en duell mellom to sølvvinnere fra i går, Helene Rønningen og Elisabeth Slettum. Førstnevnte tok sølv på 100 meter og vant det andre heatet på 23.86 (1.4), tidelet foran sølvvinneren fra 400 meter hekk Slettum.

På herresiden vant gull- og sølvvinnerne fra gårsdagens 100 meter hvert sitt heat. Salum Kashafali fra Norna-Salhus var raskest i første heat med 21.68 (1.7), mens Mathias Hove Johansen tok seg av det andre heatet med 21.57 (-0.4).

Neste øvelse var 800 meter, der det var to forsøksheat for begge kjønn og de fire beste i hvert heat gikk til søndagens finale. Hedda Hynne fra Tjalve kontrollerte inn til enkelt avansement og seier i det første heatet med 2:13.62, mens den andre heatvinneren ble Skjalgs lovende U20-EM-deltaker Sara Busic med 2:14.22.

Tobias Grønstad fra BUL satte fart på herrenes første heat og det gjorde at det ble bra tider for å være forsøk i NM. Filip Ingebrigtsen viste fin styrke og tok en kontrollert seier i heatet på 1:51.63. I det andre heatet gikk det roligere på førsterunden, før det ble satt fart de siste 400 meterne. Markus Einan fra Ull/Kisa hadde god kontroll på heatseieren med tiden 1:54.13.