Bergen EM U23.jpg
De fire som tok turen til Bydgoszcz for å flagge Bergens interesse for et aldersbestemt europeisk friidrettsmesterskap i 2021. Fra høyre: Ragnfrid M. Nedberge Llano, Kjersti Halvorsen, Frode Karlsen og Magnus Trosdahl. Foto: Thore-Erik Thoresen

NFIF ønsker U23-EM til Bergen i 2021

En delegasjon fra NFIF og Bergen tok turen til polske Bydgoszcz sist helg med en klar plan: Nå skal det søkes om U23-EM i 2021.

Mange vil hevde at det er på tide at det kommer et internasjonalt mesterskap til Norge. Ser vi bort fra VM halvmaraton i Oslo i 1993, blir det i 2021 nøyaktig 75 år siden Oslo arrangerte det første europamesterskapet etter andre verdenskrig.

Tanken om å bringe et aldersbestemt mesterskap til Norge og Bergen er ikke av ny dato. Dette var kongstanken til tidligere friidrettspresident Tore Hordnes.

- Og Tores nettverk og kompetanse vil være viktig i den videre prosessen dersom vi blir tildelt mesterskapet, sier styremedlem i Norges Friidrettsforbund Ragnfrid M. Nedberge Llano.
Sammen med Magnus Trosdahl fra Friidrettsforbundets administrasjon, ledet hun den norske «søkerdelegasjonen» i Bydgoszcz. Med seg hadde de fagrådgiver idrett, Frode Karlsen, fra Idrettsseksjonen i Bergen kommune og Kjersti Halvorsen fra Bergen City Event, som er sterkt inne når det skal tilrettelegges for internasjonale mesterskap i Vestlandets hovedstad.

Får konkurranse

- Under EM-U23 deltok vi sist fredag på et såkalt «bud-seminar» i regi av det europeiske friidrettsforbundet, EA. Her ble samtlige sider ved søkeprosessen presentert og grundig gjennomgått, sier Trosdahl.

- Vi fikk også et grundig innsyn i selve EM-arenaen i Bydgoszcz. Arrangøren var meget åpen på alt rundt dette kjempearrangementet, fra logistikken og ned til antall flagg pr nasjon, legger Llano til.

Det er utøvere fra et førtitall nasjoner med i et slikt mesterskap, og det kan allerede nå synes klart at det kan bli så mange som syv nasjoner som har vist interesse for å søke de to mesterskapene i 2021.

- Intensjonsavtalen for kandidaturet skal være klar allerede i januar 2018, så her er det viktig at Norges Friidrettsforbund, styret og administrasjonen raskt kommer sammen for å kunne realisere målsetningen om å få et mesterskap til Bergen, påpeker Kjersti Halvorsen.

- Bergen kommune har for øvrig gjennom Ny Idrettsplan vedtatt å satse på å få store internasjonale mesterskap til byen for å utvikle Bergen som idrettsby, supplerer Frode Karlsen.

- Det er samtidig viktig å presisere at det er Friidrettsforbundet som står bak en slik søknad, sier han.

Fana stadion trenger oppgradering

I forhold til det europeiske friidrettsforbundets krav til arena, og øvrige fasiliteter, er det behov for at Fana stadion må oppgraderes for å imøtekomme lisenskravene som stilles.