Mjosa.jpg
Klart for historiens første etappeløp - Foto: tourofmjosa.com

Tour of Mjøsa og andre mosjonsløp i august

Halve august er allerede gått, men vi serverer likevel et utvalg løp å velge i for deg som løper. I tillegg har vi tatt en prat med arrangøren bak historiens første etappeløp Tour of Mjøsa.

Historiens første ettapeløp - Tour of Mjøsa: 
Til helgen er det klart for historiens første etappeløp for løpere: Tour of Mjøsa.
Fire løp i fire byer som gjennomføres på to dager. I tillegg kan du starte med en prolog fredag kveld, som består av et trappeløp i verdens høyeste trehus.
Noen dager før fristen går ut, nærmer det seg 150 deltagere som skal gjennomføre hele «touren». Vi har tatt en prat med leder Dag Kåshagen, som forteller om det unike løpet.

-  Dette er historiens første ettappeløp for løpere, med fire løp over en helg. Det deles ut ledertrøyer, samt flotte medaljer til alle som fullfører alle løpene. Fredag starter med en prolog bestående av et trappeløp opp verdens høyeste trehus, Wood Hotel, med 18 etasjer og 394 trappetrinn. Dette er mosjon, bredde og elite hånd i hånd på samme startstrek, der sammenlagtvinnere kåres, sier han.

Idéen kom til gjennom Hedmark friidrettskrets og Oppland friidrettskrets, og Kåshagen ønsker nå at løpet skal utvikle seg til en klassiker.

- Vi ønsker å arrangere et unikt mosjonsløp i Innlandet og skille oss ut med et nytt og spennende konsept. Vi har ett tett og godt samarbeid med de fire arrangørene Moelven IL Friidrett, Gjøvik Friidrett, Ottestad IL og Litrim. Dette skal bli en klassiker.

Etter prologoen starter altså selve «touren». Dette foregår i Moelv lørdag morgen klokken 10:00 og fortsetter på andre siden av Mjøsa, nærmere bestemt i Gjøvik på ettermiddagen.
Søndag fortsetter det i Hamar. Alle de tre første løpene er kontrollmålte 5-kilometere som går vekselsvis på gress, grus, skogsti og asfalt.
Og ingen «tour» uten en spektakulær avslutning. Det hele skal avgjøres med en jaktstart på Lillehammer, med start fra Strandtorget klokken 17:00 og målgang på toppen av Lysgårdsbakken.
Blant favorittene på herresiden er Erik Udø Pedersen, Simen Næss Berge, Geir Steig og Vegard Ølstad. På kvinnesiden vil det ventelig stå mellom Marthe Katrine Myhre og Ania Zielinkiewicz.

Kåshagen informerer om at påmeldingen fortsatt er åpen.

- Påmeldingen til hele Tour of Mjøsa er åpen til fredag klokken 15:00 og samme frist er det for trappeløpet. Det er også mulig å delta i enkeltløpene og her er det påmelding helt frem til to timer før hvert løp. I siste løp på Lillehammer stiller blant annet skistjernen Maiken Caspersen Falla. Det er klasser fra 11 år, og man kan delta i hele touren eller i enkeltløp.

Vi ser frem i mot en spennende tour og ønsker arrangørene masse lykke til.

For mer info, løypekart og påmelding: www.tourofmjosa.com

Løp i Norge i August:
Mosjonsløpene er i gang igjen over hele Norge, og selv om halve august allerede er gått finnes det løp på rekke og rad over det ganske land.
Klassikerne Stavanger Marathon og Knarvikmila går av stabelen 31. august, men det er dessuten knyttet stor spenning til nyvinningen Tour of Mjøsa.

Du finner alle løp i Norge på vår terminliste samt på våre facebooksider.

Omtale av samtlige har vi naturlig nok ikke kapasitet til, men et knippe varierte løp for store og små rundt om kring i landet kan nevnes:

Big Heart 5K Harstad (Tromsø, Harstad)

Big Heart er et spesielt løp både fordi det løpes på to steder samtidig, og fordi det digitalt er mulig å konkurrere med noen på den andre siden av Atlanteren. I tillegg er det et løp der inntektene går til en veldedig sak (plutselig hjertedød blant unge).

Tour of Mjøsa (Innlandet, Ringsaker, Gjøvik, Hamar, Lillehammer)

Historiens første etappeløp består av én prolog og fire enkeltløp. Det er de fire enkeltløpene som danner grunnlaget for sammenlagtplasseringene i Tour of Mjøsa. Det er fullt mulig å stille i enkeltløp.

Fløyen Opp (Hordaland, Bergen)

Motbakkeløp med start i hjertet av Bergen (Nedre Korskirkealmenningen) og mål på Bergens mest besøkte utsiktspunkt, Fløyen. Stigningen ligger på rundt 10 prosent hele veien, og traseen går gjennom gammel bebyggelse og oppover grusveier.

Tromsø Mountain Challenge (Troms, Tromsø)

Tromsø Mountain Challenge består av en helg med fire fjelløp på tre dager den siste helga i August. Det er arrangøren bak Midnight Sun Marathon som står bak, og her finnes både lettløpt terreng, fjell og fjord, bratte bakker og steinur, grønne fjellsider og en fantastisk utsikt.

Bergen Skogsmaraton (Hordaland, Bergen)

Årlig skogsløp som arrangeres for åttende gang. Maratontraséen vil gå over flere runder i en kupert løype med 100 prosent grusveier og litt stier. Start og mål ved inngangen til Hordnesskogen.

Stavanger Marathon (Rogaland, Stavanger)

Løpsfest i Stavanger sentrum, der maratondistansen i år også er offisielt NM. Start og mål utenfor domkirken, og tilbud om halvmaraton, 5km og barneløp i tillegg til maraton. En løpsutfordring som bør passe de aller fleste.

Knarvikmila (Hordaland, Lindås)

Nasjonalt og internasjonalt arrangement av høy klasse i regi av klubben FIL-AKS77. KnarvikMila er mer enn bare et løp. Det er en uke spekket med både kultur- og idrettsarrangement, med rundt 8000 påmeldte. Løpet arrangeres for 37. gang, og har også sertifisering fra det Europeiske Friidrettsforbundet.

Dette var kun et utvalg av løp i August. 
Vi oppfordrer ellers til å besøke våre terminlister for samtlige løp utenfor bane, samt våre arrangementssider på facebook.