adobe-spark-post (3).png
Henrik Ingebrigtsen. Foto: Morten Olsen

Lovende takter under Trond Mohn Games

Tidenes andre Trond Mohn Games ble arrangert på Fana Stadion i Bergen onsdag kveld. Dessverre var det ikke topp forhold med motvind på oppløpet og drøye 10 grader, men det ble likevel prestert flere fine resultater og mange nordmenn viste lovende takter i sesongåpningen. Blant andre Martine Hjørnevik og Henrik Ingebrigtsen.

* Å klare et krav til et internasjonalt mesterskap er IKKE det samme som at man automatisk er tatt ut. For uttakskriterier henvises det til NFIF sine krav og kriterier for hvert enkelt mesterskap. 

Nettsiden til stevnet 

Henrik med solid seier 

Henrik Ingebrigtsen fra Sandnes løp inn til seier på 3000 meter med tiden 7:52.74 etter å ha hatt en fin avslutning på løpet. Serbiske Elzan Bibic sikret seg andreplassen med 7:53.16.

- Bergen er like bra som i fjor, men formen min er ikke like bra. Det var litt dårlig gjort å sammenligne meg i mai med august, for jeg er i mye bedre form i august. Da jeg kom forbi den nest beste heiagjengen noensinne, bak Sandnes, forsvant de få negative tankene jeg hadde, sa en blid Henrik til BA-journalist Jonas Johnsen, som tok intervjuer på indre bane, etter spørsmål om han siktet seg inn på den norske rekorden som han i fjor lovet at han skulle komme tilbake å ta.

Ukjent skadedrama for Henrik. - Det har vært karrieretruende [VG].

- Jeg kommer gjerne tilbake hvis jeg blir invitert, gliste Henrik før han, som vanlig, tok seg god tid til fansen.

Marius Vedvik løp lenge offensivt, men fikk det litt tungt mot slutten og løp over målstreken som femtemann med tiden 7:56.26. Hans nest beste tid noensinne og drøye sekundet bak persen fra Arne Risa Classic forrige uke. Per Svela havnet på plassen bak Vedvik med 8:03.66, mens Stords Tom Erling Kårbø endte på en syvendeplass etter å ha løpt på 8:06.66.

Haren dro i fra tidlig og fikk med en mann, slik at Ingebrigtsen ble liggende å dra på tetgruppen. Etterhvert kom et par karer forbi Sandnes-ekspressen og tetgruppen passerte 1000 meter på ca. 2.43.
Det var da klart at det ikke var fart til å tukte den norske rekorden på 7:40.77.
Henrik tok seg etterhvert opp i teten av gruppen han lå i, der Elzan Bibic hadde stukket i fra. Henrik hadde satt opp tempoet og hadde plukket inn den tidligere U18-europamesteren Bibic da 2000 meter ble passert på drøye 5.20. Bibic bet seg fast i rygg på Henrik og da 400 meter gjenstod viste klokken 6:54. I siste sving og ut på oppløpet var Henrik sterkest og sørget for dagens eneste Ingebrigtsen-seier.

Dobbelt Filip på 1500 meter

Filip Ingebrigtsen valgte å stille opp på 1500 meter, og la seg som nummer fire i feltet. Haren Gergo Kiss passerte første 400 meter på rundt 56 sekunder og det var en luke ned til Filip Sasinek, som ledet hovedfeltet. Ingebrigtsen avanserte en plass og 800 meter ble passert rundt 1:59 på feltet, og europamesteren fra Sandnes tok teten i feltet da 600 meter gjenstod. Ingebrigtsen passerte 1100 meter på 2.46 og 1300 meter på 3:13. Ingebrigtsen dro fra i siste sving, men på oppløpet kom Sasinek, som ble nummer fire under EM innendørs i vinter, og tsjekkeren var den sterkeste de siste meterne og vant på 3:41.61. Ingebrigtsen måtte ta til takke med andreplassen med tiden 3:42.00 i sin sesongdebut utendørs.

filiptmg.jpg

Filip Ingebrigtsen. Foto: Morten Olsen.

- Det er gøy å få løpt litt i Norge og få vist frem den fine idretten. Det var kjedelig at det ikke holdt inn. Det er alltid litt smårusk og jeg trenger ofte en del konkurranser for å komme igang. Det ble et litt rotete løp og det var ikke så mye trykk på slutten som jeg hadde håpet, men jeg vet jeg kommer til å løpe mye raskere senere. Jeg må starte en plass og det er alltid ekstra nerver før første konkurranse, sa Filip til BAs utsendte.

Varslet grep etter at Filip fikk bank. - Han sliter voldsomt [NRK].

Nederlandske Mike Foppen ble tredjemann i mål med 3:42.47. Bak han fulgte Tjalves Ferdinand Kvan Edman med 3:43.51. Edman perset til 3:38.64 i fjor og tiden han presterte i Bergen i kveld har han bare løpt raskere enn fem ganger tidligere og det må sies å være en sterk sesongåpning. Gulars Jacob Boutera løp sterkt og ble nummer seks med 3:45.87, pers med nærmere fire sekunder.

Unge Andreas Vangsnes gjorde et meget fint løp med 3:46.86 da han ble nummer åtte. Vangsnes har enda ikke fylt 19 år, han senket sin pers med over tre sekunder og klarte kravet til U20-EM* på 3:50.00 med god margin. Også Mats Hauge fra Gular og Even Brøndbo Dahl fra Orion fortjener å nevnes etter 3:47.29 og 3:48.32, da de ble nummer ni og ti. Førstnevnte perset med et drøy sekund, mens sistnevnte senket sin tidligere bestenotering med akkurat to sekunder. Kravet til U23-EM* på 3:46.00 er absolutt oppnåelig for Hauge i år.

Nok en solid konkurranse av Stunes Isene

Ola Stunes Isene fortsetter sin meget habile sesongstart. Sturla-kasteren vant med over tre meter da han hadde et lengstekast på 62.94. I tillegg til dette hadde han et kast på 56.83 og de resterende fire kastene var ugyldige. Bare i fire konkurranser tidligere i karrieren har Stunes Isene kastet lengre og han viser at han har etablert seg på et høyere nivå enn tidligere.
- Litt vanskelige forhold for det var glatt i ringen. Men jeg får opp ett godt kast og under de rådende forholdene er jeg fornøyd, sa Ola.

Den estiske OL-fireren Martin Kupper ble nummer fire med 59.64. Sven Martin Skagestad fra Norna-Salhus innledet sin sesong på hjemmebane og den tidligere U23-europamesteren ble nummer tre med 59.10, som var hans eneste gyldige kast.

- Det var helt greit under forholdene, men jeg hadde håpet på mer. Det var mye power, så jeg satser på det går lengre senere i sesongen, sa Skagestad.

Spyd ble vunnet av kvinnen som hadde reist lengst, amerikanske Kara Winger. Kvinnen som har en pers på sterke 66.67 hadde to kast over 60 meter, der det lengste målte 60.80. Osterøys Sigrid Borge, som hadde fått busslass med fans til Fana Stadion, ble nummer to med 60.46. Hun åpnet med 58.48, før det ble ugyldig, 60.46, 57.75 og så stod hun over de to siste omgangene.

sigridtmg.jpg

Sigrid Borge var populær på det som nesten kan kalles hjemmebane. Foto: Morten Olsen. 

Tyrvings Ane Dahlen leverte en solid serie med fire kast over 50 meter og det lengste kastet på 53.57 var like bak persen på 53.95 fra fjorårets Trond Mohn Games. Også de to siste kvinnene i øvelsen Kristina Kristianslund fra Bækkelaget og Mali Ingeborg Vollan Marstad fra Stjørdal kastet over 50 meter med 52.33 og 50.07.

Roth og Einan på 1.48

På 800 meter passerte hare Andreas Roth på 52 sekunder på første 400 meter og hadde noen meter ned til feltet. Roth ga seg på 500 meter og da var Abdessalem Ayouni i tet, med Thomas Roth i rygg. Ayouni dro litt fra inn mot oppløpet og holdt unna hele veien inn. Tunisieren vant på 1:47.10, mens den danske EM-sølvvinneren Andreas Bube som alltid avsluttet sterkt og var nummer to i mål med 1:47.53. Roth, som representerer Ull/Kisa, måtte se seg forbiløpt av et par karer på oppløpet og ble nummer fire med 1:48.00 i sin sesongåpning på bane. Tredjemann ble forøvrig ungarske Vindics Balazs med 1:47.56.

- Åpningen var roligere enn det den føltes som. Dette var det første løpet, jeg vet at jeg har trent bra og må bare stå på videre. Forhåpentligvis går løpene raskere og raskere fremover, sa Roth.

Markus Einan fra Ull/Kisa viste grei form i sesongåpningen med 1:48.99, hans åttende beste tid på distansen utendørs i karrieren. Tyrvings Didrik Hexeberg Warlo ble nummer syv da han perset til 1:50.75.

Hjørnevik viste muskler

På 100 meter hekk stilte ikke Isabelle Pedersen og da ble det norske håpet en annen bergenser i fjorårets U18-europamester Martine Hjørnevik. Norna-Salhus-løperen gjorde et sterkt løp og lå lenge tett med teten, men måtte slippe litt mot slutten og ble nummer tre på fine 13.67 (-1.0). Tiden er klar pers med seniorhekker for Hjørnevik og bare fire norske 18-åringer har løpt raskere enn dette noensinne. Tiden var videre langt under kravet til U20-EM*, og denne sesongen har bare fire europeiske juniorer løpt raskere.
- Jeg er kjempefornøyd, sa Martine - og fikk støtte av trener Tor Haugland.
- Hun leverer et veldig godt løp i i syv-åtte hekker. Det stopper seg litt på slutten, men under de rådende forholdene og på dette tidspunktet i sesongen er dette veldig bra. Det viser også differensen opp til de to foran henne som begge har tider godt under 13.00, sa han.

Med tanke på at dette var sesongens første løp, det var motvind og litt kaldt er det absolutt muligheter for enda raskere tider for Hjørnevik og aldersrekorden til Isabelle Pedersen på 13.30 kan nevnes.

Det ble løpt fort av vinneren, amerikanske Jade Barber løp på 13.25. Toer ble nederlandske Eefje Boons på 13.57, mens den andre norske kvinnen i heatet Agathe Holtan Wathne fra Sandnes sikret seg fjerdeplassen da hun løp på 14.01.

Årets raskeste tid i verden i kappgang

Den første øvelsen man kunne si var en del av hovedstevnet var 3000 meter kappgang. Der var det bare tre deltakere, men de holdt til gjengjeld meget høyt nivå. Dane Bird-Smith fra Australia har bronse fra OL, Christopher Linke fra Tyskland har femteplass fra OL og VM og Håvard Haukenes fra Norna-Salhus har fjerdeplass fra EM og syvendeplass fra OL.

Det var signalisert at det skulle bli gjort et forsøk på verdensrekord. Det ble lagt i vei i god fart og første kilometer ble passert på 3:44 og Haukenes hadde måtte slippe de to i tet med noen sekunder. I tet passerte de to første 2000 meter på 7:24, mens Haukenes nå, som ventet, hadde sluppet flere sekunder. Verdensrekordfart var det ikke, men det ble gått fort og på bortre langside på sisterunden fikk Linke en luke og gikk inn til seier på 10:57.45, drøye åtte sekunder bak persen innendørs og ingen andre i verden har gått under 11 minutter på distansen i år. Bird-Smith gikk også et solid løp med 10:59.09 og var under sin tidligere verdensårsbeste på 11:01.32 og ikke langt bak pers på 10:54.70. Haukenes gikk inn på 11.26:95, snaue 18 sekunder bedre enn pers og han var ikke langt unna Erik Tysse sin norske bestenotering på 11:06.11.

Litt bak norsk bestenotering på 600 meter 

På 600 meter ble første 400 meter passert på 59 sekunder og det var litt for rolig med tanke på å slå den norske bestenoteringen til Trine Mjåland på 1:28.28, som var Hedda Hynne sitt mål før løpet. Renee Eykens fra Belgia var i tet ut på oppløpet med Hynne i rygg. Det ble et meget jevnt spurtoppgjør og Eykens vant på pers 1:29.41, mens ungarske Bianka Keri snek seg forbi Hynne og ble nummer to på 1:29.57. Hynne måtte ta til takke med tredjeplassen og tiden 1:29.60, 79 hundredeler bak pers. En fin sesongåpning for Tjalve-løperen og hun viste at potensiale er der til å ta den norske rekorden på 800 meter på 1:59.82 i løpet av året.

Hare Sara Dorthea Jensen fra Kristiansand løp helt i mål og kom inn på tiden 1:32.85, mens Ull/Kisas Amalie Sæten ble nummer fem med 1:33.50. Jensen var drøye sekundet bak pers, mens Sæten løp distansen for første gang siden 2011 og smadret naturligvis sin gamle pers.

På 1500 meter var det tre utenlandske kvinner som la seg i rygg på haren, mens de norske utøverne la seg i en pulje bak dette. Tyske Caterina Granz dro på i siste sving og avgjorde med det løpet. Hun krysset målstreken på 4:09.13 og var ikke langt bak persen på 4:08.12. Tsjekkiske Diana Mezuliankova ble toer med 4:10.08.

Beste norske var Tjalves Maria Sagnes Wågan med 4:25.36 da hun ble nummer fire. Bak henne fulgte Malin Edland fra Tjalve, Pernilla Eugenie Epland fra Stord, Kristine Lande Dommersnes fra Haugesund og Christina Maria Toogood fra Sandnes med tidene 4:26.82, 4:26.87, 4:28.96 og 4:29.07. Wågan var 33 hundredeler bak pers, Edland perset med fire hundredeler og klarte kravet til U23-EM*, Epland var drøye to sekunder bak pers, Lande Dommersnes var 37 hundredeler bak pers og snaue to sekunder bak kravet til U23-EM*, mens Toogood var drøye fire sekunder bak pers.

Hjemmeseier i stav

I stav ble det lokal seier til Fanas supertalent Pål Haugen Lillefosse med 5.30. Den regjerende U18-europamesteren gikk inn på 5.10 og klarte denne høyden i første forsøk. Deretter ble listen flyttet opp på 5.30 og her spratt Lillefosse over i andre forsøk, med det forbedret han sin årsbeste med fem centimeter. Denne gang ble 5.40 for høyt for Lillefosse, men det kommer han nok over senere i sesongen. Marek Arents fra Latvia ble nummer to med 5.20, mens Fanas Eirik Greibrokk Dolve ble nummer tre, også han med 5.20. Dolve kom seg over både 5.10 og 5.20 i tredje forsøk og den tidligere U20-europamesteren jobber seg tilbake etter skadeproblemer.

Topptidene manglet på 100 meter

Det var ikke ideelle forhold for 100 meter og det ble gjenspeilt i tidene. På kvinnenes korteste løp fikk Ezinne Okparaebo fra Norna-Salhus som vanlig en strålende start og ledet lenge. Semoy Hackett fra Trinidad & Tobago kom meget sterkt på slutten og kvinnen med VM-bronse på 4x100 meter delte seieren med Okparaebo med tiden 11.84 (-0.2).

- Det var deilig å komme i gang med sesongen, jeg gleder meg til fortsettelsen, sa Okparaebo.

Ingvild Meinseth fra Sørild og Astrid Mangen Ingebrigtsen fra Sandnes ble nummer fire og frem med henholdsvis 12.30 og 12.32.

Benjamin Williams fra Canada vant på 10.62 (-1.6), mens Orions Jonathan Quarcoo åpnet sesongen med en andreplass på 10.75 etter å ha roet litt ned inn mot mål. Skjalgs Mathias Hove Johansen var siste mann på pallen da han krysset målstreken på 10.91.

- Jeg kjente at det dro til litt på baksiden av låret på slutten, men det var deilig å åpne sesongen, sa Quarcoo.

Quarcoo hadde problemer med hamstringen under innendørssesongen og forhåpentligvis blir det ikke noe langvarig problem for landets raskeste mann.

Flåtnes med fin sesongåpning

I lengde ble det seier til den svenske EM-medaljøren innendørs Andreas Otterling med 7.53 (-2.4). Tønsbergs stortalent Henrik Flåtnes leverte 7.42 (-1.8) i siste omgang og sikret med det andreplassen foran Storbritannias Reynold Banigo, som hoppet 7.32 (-1.1). Hoppet til Flåtnes har bare fire nordmenn i 18-årsklassen slått tidligere utendørs, Flåtnes har selv hoppet 7.63 innendørs i vinter, og bare en gang har han hoppet bedre utendørs i godkjent vind.

Bak pallen fulgte Ingar Kiplesund fra Trondheim med 7.25 (-1.1), Amund Høie Sjursen fra Gneist med 7.21 (-1.1) og mangekjemper Martin Roe fra Fri med 7.13 (-1.8).

På 400 meter åpnet jamaicanske Titiana Markland forrykende. Hun fikk det tungt mot slutten, men holdt unna og løp inn til seier på 54.08. Polske Natalia Kaczmarek nærmet seg på slutten, men endte 76 hundredeler bak Markland. June Sæbøe Tveit fra Norna-Salhus ble nummer tre med 56.75. Dette var Sæbøe Tveit sin første konkurranse for året og hennes tredje raskeste løp noensinne, bare 19 hundredeler bak pers. Bergenseren viste at kravet til U23-EM* på 55.00 ikke er urealistisk å klare i løpet av året. Laksevågs Fride Vågen ble nummer fem med pers 58.41 og hun har nok et mål om kravet til EYOF* på 57.50 i løpet av sesongen.

Som ventet var det Michael Berry fra USA og Rabah Yousif fra Storbritannia som kjempet om seieren på herrenes 400 meter. Førstnevnte, som er juniorverdensmester på 4x400 meter, tok seieren på 46.51, mens Yousif, som har stafettmedaljer på stafett for sitt land, løp på 46.93. Treer ble Fredrik Øvereng fra Overhalla med 47.82. Dette var trønderen sin sesongdebut og tiden var ikke langt bak persen på 47.53. Løpet var hans klart nest beste løp på distansen noensinne og tre hundredeler under kravet til U23-EM*.

Som ventet smadret Andreas Haara Bakketun fra Gneist sin tidligere pers på en runde rundt banen uten hekker da han ble nummer fire med 48.95. Han viste at kravet til U20-EM* på 48.15 absolutt kan bli tatt i år og han er inne topp 25 i Norge i 18-årsklassen gjennom alle tider. Filip Bøe fra Fana gjorde en finfin debut på distansen med 49.83, mens Simon Holstad Grimstad ble sjettemann 15 hundredeler bak Bøe og Dimna-karen perset.

Olha Korsun fra Ukraina sikret seg seieren i tresteg med 12.99 (-0.8), som hun hoppet i siste omgang. Monika Benserud fra Gneist ble nummer to med 12.70 (0.7), også dette  oppnådd i sjette omgang, mens svenske Malin Malmbrandt var tredje kvinne på pallen etter et lengstehopp på 12.50.

Svenske Wictor Petersson vant kule med 19.71 og han var eneste mann med støt over 19 meter. Ingen nordmenn deltok i øvelsen.

Flere fine resultater under forøvelsene

Stevnets første vinner ble Tyrvings Einar Melsom som løp 5000 meter på 14:48.27 og senket sin pers med drøye to sekunder. Unge Maria Skår fra Fyllingen vant 100 meter forøvelse på årsbeste 12.56 (-1.4), 26 hundredeler bak kravet til EYOF*.

Per Bucher-Johannessen fra Fana hoppet 14.56 (-2.0) i tresteg og ble nummer to, fire centimeter bak Tjalves Marius Bull Hjeltnes. Bucher-Johannessen forbedret sin årsbeste med 15 centimeter. I høyde kom Vetle Raa Ellingsen seg over to meter da Fana-karen vant med 2.01.

Unge Fredrik Gullachsen fra Norna-Salhus vant C-heatet på 800 meter på 1:58.59 og 2003-modellen var da under to minutter for første gang, han var heller ikke langt bak kravet til EYOF* på 1:57.00.

Resultater.