jesse.jpg
Akershus til topps i Lerøy-lekene, som tok farvel med Jessheim søndag. Hamar neste.

Akershus jublet sist og best i Lerøy-lekene

Etter at Buskerud hadde overnattet på topp, kom Akershus sterkt ut over søndagen og halte til slutt i land en sterk seier i den siste utgaven av ungdomslekene på flotte Jessheim Friidrettsstadion.

Neste år flytter Lerøy-lekene nordover til Hamar. Verd å merke seg er at spesielt Buskerud virker å være i klar fremgang i årsklassene for 13- og 14-åringer. Og konklusjonen er klar for absolutt samtlige deler av Norsk Friidrett: Underskogen har aldri vært bedre! Fremdeles er det ujevnt i enkelte øvelser, men desto tydeligere står enerne frem allerede på dette stadium.
Slik ble stillingen da sluttstrek ble satt søndag:
Akershus 453
Buskerud 425
Oslo 371
Telemark 336
Østfold 334
Vestfold 298
Hedmark 214
Oppland 205

Sterk innsats av Emil Nordal, som var med å snu trenden i Akershus’ favør med sin seier i høyde. Under: Ingvild Ladehaug til topps for Oppland i sin klasse i høyde.

Akershus mot nye høyder

Etter at Buskerud hadde overnattet på topp, kom Akershus stadig sterkere ut over søndagen. Da Emil Nordal gikk over 1.64 i høydesvingen og ingen fra Buskerud var på skuddhold, overtok vertskapet plassen øverst på sammenlagtlisten. Emil tok samtlige høyder fra 1.46 og opp til vinnerhøyden i første forsøk, men det ble tre riv da han satset på å forbedre persen med en centimeter opp til 1.64. - Jeg er fornøyd med all hoppingen bortsett fra de tre siste, konstaterte Emil, som representerer arrangørklubben, Ullensaker/Kisa når han ikke er ute på kretsrepresentasjon for Akershus. Tidligere på dagen løp han 60 meter uten å komme seg til finalen der. Høydegullet kompenserer dette, Emil! Apropos høyde; hun svevde høyt, Nordre Land ILs Ingvild Ladehaug også etter seier i 14 årsklassen. På ny pers, 1.57! En forbedring på syv centimeter.

- Jeg trener mye på stadion hjemme på Dokka, men jeg har ikke holdt på med friidrett så veldig lenge. Jeg begynte på våren i fjor, sa Ingvild.

Allsidigheten er hemmeligheten

Etter at Buskerud var oppe på 307-307 før 200 meter hekk, hadde kretsen tatt ut det meste av sitt potensial. Men uansett plasseringen til slutt, hadde kretsen gjort en kjempefin konkurranse over disse to dagene.

- Hva er hemmeligheten deres?

- Vi har vel ingen hemmelighet ut over at vi har jobbet hardt og målbevisst frem mot denne helgen, forklarer teamleder og daglig leder av kretsen, Petter Torgersen:

– Våre utøvere har fått trene meget allsidig på samlingene våre, så du kan kanskje ai at allsidigheten er hemmeligheten vår. Uansett er allsidigheten vår nøkkel til suksess!

Alltid noe sterkt fra Løten, heter det. Truls Engen Olsen var suveren vinner i sleggeburet. Under: Mia Ribe Brun fra Eidanger og Telemark, var også en suveren hersker i sleggeburet.

Stadig sterke saker fra Løten


Snakkes det om slegge, er det ofte at samtalen også tangerer Løten. Her har Arild Busterud sitt revir, og det er i dette reviret Truls Engen Olsen har gått i en så god skole at han var suveren vinner av G14-klassen.
Vinnerkastet ble målt til 52,91, som er rekord i ungdomslekene!
- Men persen min er 53,51, var faktaopplysningen fra Truls, som lørdag vant kule og hentet en bronse i diskos.
- Vi har kjempegode treningsforhold på Løten og det er kjempefint å ha en så god trener som Arild Busterud, skrøt Truls. Som var ikke mindre enn 19.24 meter foran gutten på plassen bak på resultatlisten!
I jentenes 14 årsklasse var Telemarks Mia Ribe Brun suveren med 46.34 som beste.
- Jeg er fra Eidanger, men har gode treningsforhold i Brevik. Miljøet er godt, men vi er bare to jenter som holder på der, beklaget Mia.

Fire gull totalt, her vinner Henriette Jæger fra Aremark 60 meteren foran Maren Bakke Andersen fra Hedmark med Kajsa Rooth (173) inn på fjerde plass.. Under: Osazee Parkson fra Gausdal, rask mann på 60 meter.

Bedre å løpe i medvind eller vindstille»


Lørdag vant 14-åringen Henriette Jæger fra Aremark/Østfold 200 meteren på 25,95 og lengde på 5.55. Vindmåleren dirret på henholdsvis -2.3 og -3.5!
- Det er mye bedre å løpe når det er vindstille, mente Henriette, som måtte tåle motvind 0.1 da hun vant 60 meteren på 8,06:
- 3/100 bak persen, sukket den raske jente «fra svenskegrensen». Fornøyd både med nær perfekte forhold og en så god vinnertid.
- Har du gode treningsforhold hjemme i Aremark, da?
- Jeg trener i Halden og i en bra idrettshall i nærheten, og jeg trener mye sammen med storesøster Caroline, som var med i ungdoms-OL i sommer.
- Hva liker du best av sprint og lengde?
- Jeg liker best å hoppe, for da blir jeg ikke så nervøs!
Sa Henriette før hun fikk med seg sin fjerde individuelle gullmedalje, den på 200 meter hekk.
Morsomt med utøvere fra perifere klubber som Aremark. En annen klubb, som heller ikke er så ofte i rampelyset, er Gausdal:
- Osazee Parkson suste over banedekket på Jessheim stadion til ny 60 meter-pers på 7,73!
- Den gamle persen var på 7,79 og da løp jeg under ikke godkjente forhold, mente Osazee. Hans nye pers var godt innenfor regelverket med medvind 1.5. Han har sprint og lengde som sine favorittøvelser.

Kongsvingers eneste 1500 meterløper, Eivind Duelien Vaaje, best i spurten mot Østfolds Benjamin Olsen. Under blir Oslos (og Bækkelagets) Abdi Dahir Rabi løftet på gullstol av fornøyde lagkompiser.

Klubbrekord og banerekord…

1500 meterne ble både morsomme, til dels spennende og til dels ujevne.
Ta for eksempel Hedmarks Eivind Duelien Vaaje, som spurtbeseiret Østfolds Benjamin Olsen i 13 årsklassen. Eivind løper for Kongsvinger, og der i byen har man en av landets yngste baner for friidrett.
- Banen er flott, og siden det bare er jeg som løper der foreløpig, kan jeg vel i at det er jeg som har banerekorden også, lo Eivind, som vant på 4.44,59 søndag.
Oslos Abdi Dahir Rabi løp strålende i klassen for 14-åringer og så seg knapt tilbake de tre siste rundene. 4.19,16 er en tid som vekker oppsikt i denne aldersklassen, og til alt overmål blir den registrert som ny klubbrekord i Bækkelaget SK. Remi Andersen, ikke ukjent skiløper, hadde den gamle.
- Hva var den gamle persen din, Abdi?
- Gamle? Dette var mitt første løp på denne distansen!

Buskerud «vant» lørdagen

Foran den avsluttende søndagen på Jessheim, var det overraskende nok Buskerud som hadde inntatt førersetet foran Akershus og «tittelforsvarer» Oslo. Buskeruds ledelse kom ikke minst takket være dobbeltseire i flere øvelser og god bredde ellers samtidig som den antatt minste kretsen fikk sine deltagere til å ta fire øvelser hver. Akershus stilte ikke i alle øvelsene i kappgang og fikk svi.
Dette var stillingen etter lørdagens konkurranser med antall øvelsesseire i parentes:
Buskerud 220 (6)
Akershus 216 (11)
Oslo 186 (5)
Telemark 178 (5)
Vestfold 163 (2)
Østfold (2)
Oppland 107 (1)
Hedmark 104 (1) 

De åtte glade laksene, som fikk sine vel fortjente trofeer etter søndagens konkurranser.

Og åtte fikk «Gladlaksen»

Etter at Lerøy gjorde sin entre som tittelsponsor av disse ungdomslekene, er det innført et helt nytt og til dels sosialt element, «Gladlaksen». Trofeet deles ut til en representant fra hver krets, og det skal ikke bare handle om å være rask eller sterk på banen. Her er det også tatt hensyn til hvordan oppførselen til utøveren er på treninger og leire og ellers i det daglige virke i klubben. Dette er de åtte som ble hentet frem ved stevnets slutt søndag:

*Telemark: Eileen Brenne, Herkules

* Østfold: Felix Jensen, Fredrikstad

* Oslo: Petter Berg, Bækkelaget

* Vestfold: Sara Therese Meland, Sem

* Akershus: Madeline Svendsen, Romerike Friidrett

* Buskerud: An-Magritt Rønning, Modum

* Hedmark: Idun Langård Antonsen, Hamar IL

* Oppland: Hannah Cobola Cole, Raufoss

Resultater Jessheim:

Liveresultater: Jessheim

 Resultater Osterøy og Stjørdal:

Liveresultater: Osterøy

Liveresultater: Stjørdal

Konsept og reglement for Lerøy-lekene:

Lerøy-lekene - Konsept og reglement - versjon sep2017.pdf