karro8.jpg
Karoline Bjerkeli Grøvdal. Foto: Eirik Førde

Karoline Bjerkeli Grøvdal med bronse på hinder

På siste kveld av europamesterskapet i friidrett sikret Karoline Bjerkeli Grøvdal bronsemedalje på hinder og sørget for tidenes nest beste norske EM. Sondre Guttormsen hoppet strålende i stav og satte norsk rekord med 5.75, noe som gjør han til verdens fjerde beste junior utendørs noensinne.

Resultater

Grøvdal med bronse på 3000 meter hinder

Karoline Bjerkeli Grøvdal fra Tjalve løp inn til en fin bronsemedalje på 3000 meter hinder på tiden 9.24.46. Hun sikret seg dermed sin femte bronsemedalje i EM for seniorer, tidligere har hun tre i terrengløp og ett på 10 000 meter. Grøvdal, som har vunnet U20-EM i øvelsen to ganger tidligere, sørget også for at Norge fikk sin tredje EM-bronse i hinder noensinne etter Ernst Larsen og Jim Svenøy.

- Jeg skal være fornøyd med bronse, men det er bittert når jeg er så nære gullet, sa Bjerkeli Grøvdal til NRK like etter løpet. 

- Jeg ville kjempe om gullet og trodde jeg skulle klare det da sisterunden nærmet seg. Jeg var dessverre kjørt og klarte det ikke i dag, sa Grøvdal som har slitt med sykdom i oppkjøringen av mesterskapet.

Grøvdal la seg i fremre del av feltet fra start av og var i tredjeposisjon på førsterunden før hun la seg i front med sveitsiske Fabienne Schlumpf ved første vanngravpassering. Grøvdal falt en plass etterhvert, men lå hele tiden våkent til fremme i teten. Schlumpf dro i bra tempo og fikk en liten luke da to runder gjenstod, men denne tettet Gesa-Felicitas Krause, mens Grøvdal slet med å ta seg opp til de to. Isfjordens store dronning kjempet tappert på sisterunden, men klarte ikke å komme opp til de i tet og sikret seg bronsemedalje.

Krause sikret et populært gull på hjemmebane da hun forsvarte tittelen etter å ha løpt på årsbeste 9.19.80, mens Schlumpf sikret sølvet på 9.22.29, årsbeste også for henne.

Tidenes nest beste EM

Med Grøvdal sin bronsemedalje ble det totalt fem medaljer på Norge i årets EM. Jakob Ingebrigtsen tok gull på 1500 meter og 5000 meter, mens Karsten Warholm vant 400 meter hekk. Videre ble det sølv til Henrik Ingebrigtsen på 5000 meter og da bronse til Bjerkeli Grøvdal på hinder. Med dette ble det tidenes nest beste EM sett med norske øyne medaljemessig, bare Helsinki i 1994 var bedre, da tok Norge et sølv mer enn nå. Videre er det mesterskapet det eneste, utenom nå i Berlin, at det har blitt mer enn ett gull til Norge.

Guttormsen med norsk rekord

Sondre Guttormsen sikret seg en fantastisk sjetteplass, delt med grekeren Konstadinos Filippidis, i stav med 5.75, som er forbedring av norsk rekord med tre centimeter. Guttormsen er fortsatt junior og han er fjerde beste junior i verden utendørs noensinne, også dette delt med Filippidis.

God grunn til å juble for Sondre. Foto: Eirik Førde

- Jeg har ikke forstått det helt enda at jeg hoppet 5.75 og norsk rekord, men det føles veldig godt, sa en blid norgesrekordholder.

- Jeg vet ikke helt hva jeg følte, men det føltes veldig godt, sa han på VGs klassiske spørsmål "Hva føler du nå?".

- Det var litt vanskelig å forberede seg på 5.80 når jeg ikke helt hadde skjønt jeg klarte 5.75. Jeg hadde ikke forvnetet 5.75 i første forsøk. Det kom en tåre, men det var en gledeståre. Jeg har håpet og trodd at jeg klarte rekorden en gang, men trodde ikke jeg skulle klare det i år. Det å klare det i en EM-finale er supert, sa Guttormsen.

Videre er sjetteplassen den tredje beste plasseringen til Norge i stav i EM noensinne og Guttormsen presterte langt over hva man kunne forvente med tanke på at han gikk inn i mesterskapet som 21. beste utøver i Europa i år. Han forbedret først sin norske juniorrekord med en centimeter til 5.61 i kvalifiseringen før han la på ytterligere 14 centimeter i finalen. 

Veien mot rekorden

Sondre Guttormsen gikk skyhøyt over åpningshøyden 5.30. Neste høyde var 5.50 og også der kom han seg greit over i første forsøk. Listen ble så flyttet opp på 5.65, fire centimeter over Guttormsen sin norske juniorrekord. Der rev han i første forsøk. I andre forsøk fløy han høyt over og satte da sin andre norske juniorrekord i mesterskapet.

Neste høyde var 5.75 og der kom Sondre seg over listen i første forsøk, men det ble først underkjent. Denne avgjørelsen ble senere omgjort slik at han gikk godkjent høyden i første forsøk og dermed satte Ski-karen norsk rekord, tre centimeter over Trond Barthel sin rekord fra 1996.

- Angående underkjenningen føler jeg ikke at det var så mye drama. De sa jeg kom borti med hånden, men jeg gjorde det bare som en del av bevegelsen og prøvde ikke å legge listen på plass.

Listen ble flyttet opp på 5.80 og der rev Guttormsen i sine to første forsøk. Bronsevinneren fra EYOF i 2016 var offensiv og flyttet sitt siste forsøk opp til neste høyde 5.85. Denne høyden ble for høy denne gang, men Guttormsen gjorde uansett en fantastisk konkurranse.

Ti karer kom seg forøvrig over 5.65, syv over 5.75 og fire over 5.90, noe som aldri har skjedd i EM før og gjorde det til den beste EM-finalen i stav noensinne.

Svenske Armand Duplantis var forøvrig helt rå denne søndagskvelden og forbedret juniorverdensrekorden to ganger, først til 5.95, så til 6.00 og deretter 6.05. Han ble naturligvis den yngste 6m-mannen noensinne og bare den 19. utendørs noensinne, vilt av en 18-åring. Det ble enda en ny mann over seks meter denne kvelden da Timur Morgunov kom seg over.

To Ingebrigtsen fikk medaljer

Foto: Eirik Førde

Kvelden på Olympiastadion startet på en fortreffelig måte for Norge med medaljeutdeling for 5000 meter. Jakob og Henrik Ingebrigtsen fikk sine velfortjente medaljer.