Forhånds EM.jpg
Jakob Ingebrigtsen

Det kan bli tidenes EM for Norge

Det er klart for årets friidrettshøydepunkt: europamesterskapet i Berlin. Mesterskapet arrangeres fra mandag til søndag og Norge stiller med en enormt sterk tropp. Ledet an av Karsten Warholm, the Ingebrigtsens og Karoline Bjerkeli Grøvdal er det lov å håpe på flere gull, mange medaljer og kanskje tidenes EM for Norge. Forhåndsomtale av alle de norske utøverne finner du her.

Nettsiden til mesterskapet 
Tidsskjema 
Påmeldingslister
Resultater 
Værvarsel 
Friidrett.no samleside

Berlin er forbundshovedstaden i Tyskland med ca. 3.5 millioner innbyggere. Det er en by med enormt med historie, mest kjent er nok Berlinmuren som delte byen og falt i 1989. Mesterskapet arrangeres på nydelige Olympiastadion, som var OL-stadion under 1936, og har plass til nærmere 75 000 tilskuere. Det er solgt godt med billetter til mesterskapet, så det blir nok som vanlig god stemming når det arrangeres mesterskap i Tyskland.

Europamesterskapet i friidrett arrangeres for 24.gang og det første mesterskapet ble arrangert i 1934. Tidligere gikk mesterskapet av stabelen hvert fjerde år, men fra 2010 har det blitt arrangert annethvert år. Totalt er 1572 utøvere fra 49 land påmeldt, i tillegg kommer utøvere som er Authorised Neutral Athletes og fra Athlete Refugee Team. Mesterskapet er forøvrig en del av det første multisportarrangementet European Championships som består av flere idretter som blant annet friidrett, svømming og sykling.

Norge har totalt tatt 39 medaljer, ti gull, 13 sølv og 16 bronsemedaljer i EM-historien. Under mesterskapet i Amsterdam for to år siden ble det gull til Filip Ingebrigtsen på 1500 meter, hans broder Henrik sikret bronse på samme distanse, mens Karoline Bjerkeli Grøvdal løp inn til bronse 10 000 meter. Troppen til Norge teller 33 utøvere om man regner med hjemmeværende reserve Per Svela, noe som er litt mindre enn rekordtroppen på over 50 utøvere fra mesterskapet i Amsterdam for to år siden.

Norge sitt beste europamesterskap var forøvrig i 1994 da det ble tre norske gull og totalt seks medaljer.

Det er verdt å nevne at i øvelser opp til og med 400 meter vil de 12 beste utøverne på årsbestelisten i 2018 gå direkte inn i semifinalene. De norske utøverne dette gjelder for er Isabelle Pedersen, Amalie Iuel, Line Kloster og Karsten Warholm.

Ellers verdt å nevne at tidsskjema stadig vekk endrer seg, slik at tidspunktene som står i saken nødvendigvis ikke er korrekt. Tidene er oppdatert i henhold til tidsskjema som ble lagt ut på dokumentlisten til EA 31.juli.

Warholm med tøft program

Vår alles kjære gullgutt Karsten Warholm kan ta «Berlins dobbel» når han trolig stiller på 400 meter både uten og med hekker i Berlin. Karsten Warholm er storfavoritt på denne distansen. Det er man som regel i et europamesterskap når man er regjerende verdensmester, men det gjelder også grunnet Ulsteinviks store sønn sine strålende prestasjoner på tartanen denne sesongen. Han har hele fire løp under 48 sekunder og alle hans seks løp i år er bedre enn det nest beste europeer har notert i år. Warholm gjorde sin EM-debut på langhekken for to år siden og ble da nummer seks. Han har senket den nordiske rekorden og den europeiske U23-rekorden til 47.65 og det er godt mulig at han kan senke denne ytterligere i Berlin.

Warholm begynte å satse langhekk for et par sesonger siden, men har allerede sikret seg EM-gull på 400 meter hekk, da under U23-EM i fjor. Norge sin beste prestasjon på langhekk i EM-historien er Holger Albrechtsen sin fjerdeplass fra 1934. Forøvrig kan den europeiske rekorden på 400 meter hekk på 47.37 nevnes.

Første runde mandag kl. 17.05
Semifinale tirsdag kl. 19.45
Finale torsdag kl. 20.15

Gullgutten fra Dimna har løpt på 400 meter flatt en gang i år og noterte da 45.14, som er sjette beste tid i Europa i år. Denne tiden noterte han i nærmest ensom majestet på Bislett Stadion for noen uker siden. Formen er nok mer enn god nok til at han skal kunne tukte sin norske rekord på 44.87 fra Florø i fjor og da kan det fort bli medalje. Ulsteinviks store sønn prøvde kombinasjonen med 400 meter med og uten hekker under U23-EM i Bydgoszcz i fjor og kom da hjem med gull på hekk og sølv på flatt.

Warholm har tidligere oppnådd suksess på denne distansen i europamesterskap, han sikret seg sølv på distansen under U20-EM i 2015, da finalen gikk midt under tikampen.

Warholm er blant de 12 beste i Europa i år. Han «slipper» da unna forsøksheatene og da blir det maksimalt fire løp på han i Berlin, noe som skal være overkommelig for den tidligere mangekjemperen. Norge har hatt få mannlige 400 meter-løpere i EM, men Warholm debuterte faktisk i et europamesterskap for seniorer på distansen da han som 18-åring ble slått ut i forsøket i Zürich. Den beste norske, mannlige prestasjonen på distansen er Per Rom sin semifinaleplass i 1971.

Første runde tirsdag kl. 10.35
Semifinale onsdag kl. 19.30
Finale fredag kl. 21.05

Familiemesterskap i Berlin

Tre blad Ingebrigtsen stiller på denne distansen og det er ikke helt utenkelig at de kan sørge for trippelt Lura, Sandnes og Norge. Noe som vil være første gang Norge klarer i et europamesterskap.

Ingebrigtsen-familien har herjet på 1500 meter de siste europamesterskapene. Henrik fikk sitt gjennombrudd i nettopp EM i 2012 da han tok et sensasjonelt gull i Helsinki. I Zürich to år senere ble det sølv, før han sikret bronse i fjor. Han stiller forøvrig i sitt femte EM på rad, noe han og Eivind Henriksen blir første norske menn til å gjøre. Henrik har bare fått løpt favorittdistansen en gang i år og det var da han noterte 3.35.61 i London for et par uker siden. Han har ikke fått trent alle hardøktene med brødrene sine da han ikke er helt på samme nivå etter operasjon i fjor, men når man vet hvilket løpshode han har og hvor steintøff han er kan han absolutt ikke avskrives i medaljekampen.

Tar Henrik medalje blir det hans fjerde på 1500 meter i EM utendørs. Bare en mann har flere medaljer i en øvelse i EM-historien, Igor-Ter Ovanesyan har fem medaljer i lengde. Henrik er allerede mestvinnende i antall medaljer på 1500 meter.

Filip er regjerende mester og stiller i sitt tredje europamesterskap utendørs. Han pådro seg en liten skade i sesongdebuten, men har deretter vist strålende stigning i formen, senest med fantastiske 3.30.01 i Monaco, som gjør at han er sjette beste europeer noensinne og naturligvis raskest i år. Filip tok bronsemedaljen i VM i fjor og er den største favoritten på distansen. Han kan takle de aller fleste løpsopplegg og det skal løpes meget fort for å slå Filip i Berlin. Vinner Filip vil han i likhet med Mehdi Baala og Steve Cram være de eneste med to EM-gull på 1500 meter.

Yngste løpebror Jakob slutter aldri å forbløffe. Han har satt europeisk juniorrekord på 1500 meter i år med vanvittige 3.31.18 og tok sølv på øvelsen under junior-VM i år, noe veldig få europeere har klart. Jakob har vist strålende avslutningsegenskaper i år og det er absolutt ikke utenkelig at han kan stå med EM-medalje for senior før han blir myndig. Jakob er nummer to på europastatistikken i år og har nesten et sekund ned til tredjemann.

Jakob blir yngste EM-deltaker på 1500 meter noensinne, tidligere yngstemann Angelo Tagliapietra var 19 år og 98 dager da han deltok i 1958. Yngste gullvinner på distansen er forøvrig Henrik som var 21 år og 128 dager i Helsinki. Vinner Jakob gull i Berlin blir han yngste mannlige europamester i friidrett noensinne, han vil også bli yngste medaljevinner på herresiden.

Ferdinan Kvan Edman er også kvalifisert til mesterskapet i Berlin og sørger for at lille Norge virkelig er stormakten på 1500 meter i Europa med hele fire mann til start. Tjalve-løperen, som trener de fleste av øktene sine med Karoline Bjerkeli Grøvdal, forbedret persen til 3.38.64 i Heusden for noen uker siden og sørget da for at han får sin debut i europamesterskapet for seniorer i Berlin. Kvan Edman kan ha muligheter til å nå en finaleplass, men det kan ikke forventes av mannen som er 33.raskeste i Europa i år.

Forsøk onsdag kl. 12.15
Finale fredag kl. 21.50

Henrik Ingebrigtsen ble nummer fire på 5000 meter i sist EM da det bare skilte hundredelet mellom de fire første, noe som var tidenes jevneste i et mesterskap noensinne, uansett distanse. Sandnes-løperen har vist styrke på distansen i år med å perse til 13.16.97, som er årsbeste i Europa. Med dette bør han ha gode muligheter til å kjempe om gullet. Henrik har vist at formen på 1500 meter er fin og han bør også da takle et løp der det går rolig underveis.

Et slikt løpsopplegg skal også hans yngre bror Jakob takle. Jakob løp på strålende 13.20.78 da han sikret seg bronsemedalje under junior-VM. Der gikk det styggfort underveis og Jakob seiler opp som en av de største gullfavorittene på distansen, ganske utrolig med tanke på hans alder. Han blir yngste deltaker på 5000 meter i EM noensinne, denne rekorden innehas før Berlin av Sondre Nordstad Moen som var 19 år og 198 dager da han EM-debuterte i Barcelona i 2010. Den yngste medaljevinneren på øvelsen er forøvrig tyske Bernd Diessner som var 20 år og 172 dager i 1966.

Også en tredje Ingebrigtsen stiller på distansen i Filip. Han gjorde flere forsøk på kravet og klarte det i siste forsøk i Heusden døgnet etter det strålende løpet i Monaco da han løp på 13.30.48. Filip blir en outsider til medalje, men hvis løpsopplegget blir litt rolig i starten skal det bli vanskelig å riste av seg Filip. Ingen nordmann har forøvrig EM-medalje på 5000 meter tidligere.

Per Svela er tatt ut som hjemmeværende reserve på distansen. Hvis en av brødrene Ingebrigtsen ikke stiller kan rogalendingen steppe inn. Svela hadde et virkelig gjennombrudd for noen år siden og denne sesongen har han perset til 13.41.30 og i tillegg løpt på 13.41.71. Gular-løperen har en fin avslutning på løpene sine og kan sikre seg en fin plassering om han stiller i Berlin.

Finale lørdag kl. 20.55

Grøvdal gullfavoritt på hinder

Karoline Bjerkeli Grøvdal har hatt fullt fokus på hinder denne sesongen og virker å ha timet formen meget godt inn mot EM. Hun var ikke helt venn med hinderne i starten av sesongen, men i Monaco klaffet det bedre og hun løp inn til 9.18.36, ikke langt bak hennes norske rekord på 9.13.35 fra NM i fjor. Tjalve-løperen har hatt meget fin fremgang på flere distanser i år, blant annet med norsk bestenotering på 2000 meter, og da vist at hun har blitt en sterkere løper det siste året. Isfjordens store datter, som tok EM-bronse på 10 000 meter for to år siden, har beste tid i Europa i år og er gullfavoritt i Berlin. Hun vant forøvrig denne øvelsen under U20-EM både i 2007 og 2009.

Bjerkeli Grøvdal blir andre norske kvinne som deltar på hinder i EM, Ingeborg Løvnes ble nummer 21 for to år siden. Norge har to bronsemedaljer med Jim Svenøy i 1998 og og Ernst Larsen i 1954 som beste EM-prestasjoner i øvelsen.

Forsøk fredag kl. 12.25
Finale søndag kl. 20.55

Karoline Bjerkeli Grøvdal er påmeldt 5000 meter, i tillegg til spesialølvelsen 3000 meter hinder. Tidsskjema har blitt endret i etterkant av uttaket slik 5000 meter nå går like før hinder og da stiller nok ikke syvende kvinne fra OL i Rio Bjerkeli Grøvdal på 5000 meter. Grøvdal har forøvrig løpt 5000 meter i EM to ganger tidligere, da hun ble nummer ti i sin debut i 2010 og 13 i 2014. 

To medaljekandidater på maraton

Sondre Nordstad Moen velger gledelig å stille på mesterskapets lengste løpsdistanse maraton. Vidar-løperen nærmest sjokkerte løpsverden med 2.05.48 i Japan i desember. Med denne tiden satte han europarekord og sånn sett blir han en klar gullkandidat i Tyskland. Nordstad Moen slet litt i vinter og vår, noe som gjorde at han ikke responderte så bra som ønsket på trening. Nå er han forhåpentligvis i godt gjenge og da kan trønderen absolutt løpe fort. Beste norske herreplassering på maraton i EM er åttendeplassen til Karl Johan Rasmussen fra 2002, mens Ingrid Kristiansen tok bronse på øvelsen i 1982.

Weldu Negash Gebretsadik er tatt ut til mesterskapet og fikk på torsdag bekreftelse fra IAAF til å stille. Negash er tidligere eritreisk statsborger, men ble norsk i fjor. BUL-løperen har løpt på 2.10.39 i år, mens persen er 2.09.14. Hans årsbestetid er fjerde best i Europa i år. Det er da gode muligheter for at han kan løpe inn til en god plassering i Tyskland og Norge har to karer som kan henge med i medaljekampen.

Finale søndag kl. 10.00

Medaljekandidat på korthekk

Isabelle Pedersen har vært nære det helt store i de siste mesterskapene ved å nesten komme finale både i OL og VM. Nå er det EM og da kan det endelig være mesterskapet der den bergenske medaljegrossisten fra juniormesterskap får sin første seniormedalje. BUL-løperen var juniorstjernen som vant både U18-VM, U20-VM og U23-EM. Denne sesongen konkurrerte hun mye i vår og løp bra. Hun fikk endelig has på den norske rekorden til Christina Vukicevic fra 2009 på 12.74 da hun løp på 12.72 og 12.73 i London for noen uker siden.

Pedersen sin tid i år er delt femte best i Europa i år og hun er helt klart en medaljekandidat. Hun hadde en lang treningsperiode fra Bislett Games og frem til Diamond League i London der hun viste at formen er meget god. Vi vet at Pedersen sine egenskaper til å løfte formen inn til mesterskap er strålende og det blir meget spennende å se hva hun får til i det som er hennes fjerde europamesterskap utendørs, hennes beste plassering er 17.plassen fra 2016.

Første runde onsdag kl. 10.10
Semifinale torsdag kl. 19.25
Finale torsdag kl. 21.50

Haukenes med medaljemuligheter på 50 kilometer

Det er 50 kilometer som er Håvard Haukenes sin beste distanse med en strålende syvendeplass fra OL i Rio som sitt beste resultat. Han var en lang periode i fjor verdensener på distansen med persen 3.43.40. Denne sesongen begynte oppkjøringen tungt med en skade som plaget han i flere måneder og han kuttet også samarbeidet med sin trener. De senere månedene har gått veldig bra og under treningsleir i Sierra Nevada hadde han 3-4 uker med over 200 kilometer trening i uken. Nå har han finpusset formen i lavlandet og det fysiske virker strålende.

Haukenes hadde tekniske utfordringer gjennom fjorårssesongen som gjorde at han ble disket under VM. Får bergenseren orden på teknikken er han absolutt en klar medaljekandidat med tanke på at han har fjerde beste pers av de påmeldte når verdensrekordholder Yohann Diniz ikke stiller. Den norske rekorden lyder på 3.41.16 og ble satt nettopp i Berlin under VM i 2009 og den er absolutt oppnåelig for Haukenes. Beste norske plassering på øvelsen er bronsemedaljen til Edgar Bruun fra 1938.

Finale tirsdag kl. 08.35

Håvard Haukenes fra Norna-Salhus er påmeldt begge kappgangdistansene. Han har bare gått en konkurranse denne sesongen, men der gikk han inn til fine 1.24.58 på 20 kilometer og er da kvalifisert for distansen. Bergenseren går trolig denne distansen med en 50 kilometer i beina og da er det vanskelig å ha de aller største forhåpningene, men kanskje kan han nærme seg persen på 1.23.15.

Finale lørdag kl. 10.55

To finalekandidater på 400 meter hekk

Norge har en meget spennende duo på langhekken i Berlin i Amalie Iuel fra Tyrving og Line Kloster fra Vidar. Begge har prestert sterkt denne sesongen og ligger som nummer syv og 12 på Europastatistikken med 55.26 og 55.49. Førstnevnte er norsk rekord og den satte Iuel under Bislett Games. Det er da gode muligheter for å få begge til finalen. Iuel klarte den bragden, som første norske utøver noensinne på øvelsen, under europamesterskapet for to år siden da hun ble nummer seks.

Kloster deltok også under EM for to år siden, da hun var med på laget som satte norsk rekord 3.31.73 på 4x400 meter. Hun løp forøvrig også på stafettlaget i 2012, mens hun løp 400 meter flatt i 2014 og den tidligere norgesrekordholderen på 400 meter innendørs gjør da sin første opptreden på langhekk i EM noensinne. Hun har hatt en meget fin sesong og satt norsk rekord på 200 meter med 23.21.

I tillegg til disse to stiller Norge med Elisabeth Slettum fra Skjalg. Hun trener med Iuel og Karsten Warholm og har vist fin fremgang etter at hun begynte å satse på langhekk for noen sesonger siden. Hun noterte 57.51 under Sommerstevnet på Bislett og var et fattig hundredel bak det norske EM-kravet, men ble tatt ut da hun var under det internasjonale kravet. Slettum har tidligere deltatt i EM utendørs to ganger, første gang tilbake i 2006. Begge gangene har hun løpt 200 meter individuelt og for fire år siden også 4x100 meter. Nå gjør rogalendingen sin mesterskapsdebut på 400 meter hekk og fokuset bør først og fremst være å perse og kanskje kan det bli en semifinaleplass, noe hun ikke har klart i EM tidligere.

Første runde tirsdag kl. 10.00
Semifinale onsdag kl. 19.05
Finale fredag kl. 20.50

Borge finalekandidat

Sigrid Borge har hatt sin beste sesong noensinne hvis en ser på stabiliteten i kasting. Hun har hatt totalt seks konkurranser over 60 meter og har kvalifisert seg til finalen i Diamond League. Dette viser at hun kan prestere når presset er stort og hennes årsbeste på 62.42 kan nevnes, det samme med persen fra i fjor på 63.28. Osterøy-kasteren gjorde unna sin EM-debut for to år siden og ble da nummer 19. Nå bør absolutt en finaleplass være mulig med tanke på at hun er tiende beste europeer i år og det blir spennende å se hva hun får til. Norge har fine spydtradisjoner i europamesterskapet, med gullet til Trine Hattestad i 1994 som et høydepunkt. 

Kvalifisering torsdag kl. 12.30 og 13.50
Finale fredag kl. 20.25

Spennende tikamp

Martin Roe fikk sitt internasjonale gjennombrudd i fjor med 12.plass i VM i London. Denne sesongen har Fri-utøveren virkelig fulgt opp med norsk rekord 8228 poeng. Med dette ligger han på en sterk syvendeplass på statistikken over Europas beste mangekjempere hittil i 2018. Roe har fått en lang treningsperiode frem til mesterskapet og forbedrer han sin norske rekord er det absolutt muligheter for en plassering topp 5. Roe er meget sterk i starten av tikampen og kan fort lede etter et par øvelser. Han fikk forøvrig sin EM-debut i Amsterdam for et par år siden og ble da nummer elleve. For å finne beste norske tikampplassering i EM må man helt tilbake til 1946, da Godtfred Holmvang vant.

Foregår tirsdag og onsdag 

Roth jakter sin andre EM-finale

Thomas Roth har hatt en strålende sesong etter noen tunge år på tartandekket. Han har forbedret persen sin til sterke 1.45.75 og ligger da som nummer 18 i Europa i år. Ull/Kisa-løperen har løpt stabilt på sterke tider og viste fin form med 1.46.00, hans nest beste tid noensinne, i Karlstad forrige uke. Roth deltar i sitt tredje europamesterskap utendørs og høydepunktet kom i Helsinki for seks år siden. Da kom Roth seg til finalen og endte på en imponerende åttendeplass. Det er absolutt ikke utenkelig at han skal kunne gjenta den bragden i Tyskland.

Roth får meget gledelig med seg sin klubbkompis Markus Einan på øvelsen i Berlin. Einan har perset til 1.47.64 i år og har også notert 1.47.67. Han hadde da i utgangspunktet ikke kravet til mesterskapet, men fikk invitasjon til å delta og får da sin mesterskapsdebut for seniorer. Einan er en meget uredd løper og det er ikke utenkelig at han kan komme seg til semifinalen. Sist Norge hadde to mannlige løpere til semifinale på 800 meter i EM var Atle Douglas og Vebjørn Rodal i 1994, da kom begge attpåtil til finalen.

Første runde torsdag kl. 11.30
Semifinale fredag kl. 19.35
Finale lørdag kl. 20.35

Angelsen i sitt fjerde europamesterskap

Tonje Angelsen har gledelig begynt å få orden på teknikken og har hoppet fint denne sesongen. Hennes norske årsbeste lyder på 1.91, som er seks centimeter bak hennes pers fra 2012. Nettopp 2012 var hennes beste sesong og da hun satte sin pers var da hun sikret seg sølvmedalje under EM i Helsinki. Trønderen som representerer Tjalve deltar i EM utendørs for fjerde gang og det er naturlig at hun sikter seg inn på en finaleplass. 

Kvalifisering onsdag kl. 18.25
Finale fredag kl. 19.22
 

Vukicevic kan sette norsk rekord

Vladimir Vukicevic kom seint igang med sesongen, men har vist at formen er meget god med årsbeste på 13.58. Dette er bare fire hundredeler bak hans norske rekord, som ble satt under EM i Amsterdam for to år siden. Vidar-løperen kom da til semifinalen og ble nummer 14 i det som var hans tredje EM. Nå stiller han til start i sitt fjerde europamesterskap på rad og med tanke på formen sølvvinneren fra junior-VM i 2010 har vist skal det absolutt være mulig med nok en semifinaleplass og kanskje en norsk rekord.

Norge har forøvrig gode tradisjoner på korthekken for menn. I tidenes første europamesterskap i 1934 tok Holger Albrechtsen bronsemedalje.

Første runde torsdag kl. 11.30
Semifinale fredag kl. 19.32
Finale lørdag kl. 20.30
 

Kårbø og Henriksen jakter finaler

Tom Erling Kårbø jobber seg sakte, men sikkert mot europatoppen på hinder. Den sympatiske karen fra Stord er etterhvert blitt en veteran med sine 29 år. Han har den 18.beste tiden i Europa i år med 8.29.41, som er pers. Kårbø har vist fine avslutningsegenskaper i løpene sine i sommer og vunnet et par løp. Disse egenskapene kan sørge for at han kommer seg til finale for første gang i det som er hans tredje EM utendørs. Jim Svenøy og Ernst Larsen har forøvrig beste, norske hinderplassering i EM med bronse i henholdsvis 1998 og 1954.

Første runde tirsdag kl. 11.40
Finale torsdag kl. 21.20

Eivind Henriksen fra Tjalve har hatt en strålende sesong med å forbedre sin norske rekord i slegge til 76.66. Han er da 13.beste europeer i år og mulighetene er absolutt tilstede for at mannen som ble nummer 13 i OL i London kan komme seg til sin første internasjonale seniorfinale. Det er forøvrig meget velfortjent at Henriksen lykkes etter flere tunge år og han viser det norsk friidrett kanskje mangler litt, folk som kjemper seg gjennom tunge år og så kommer tilbake til gamle høyder, og vel så det, når de nærmer seg 30 år.

Østlendingen deltar forøvrig i sitt femte strake europamesterskap. Hans beste plassering er 14.plassen fra 2012 og den beste plasseringen i slegge til en nordmann i EM er gullet til Sverre Strandli i Brüssel i 1950. Sist en nordmann var i finale var Oddvar Krogh i 1958.

Kvalifisering mandag kl. 16.05 og 17.30
Finale tirsdag kl. 18.45

Quarcoo med sprintdobbel

Jonathan Quarcoo fra Orion er påmeldt de to korteste distansene i Berlin. Han har løpt fint på 100 meter denne sesongen der han endelig fikk klaff med form og godkjent vind under Boysen Memorial. Da gikk det fort og han senket sin pers til 10.22. Skal han komme seg videre til semifinalen må han nok løpe rundt denne tiden. Quarcoo tok forøvrig bronse på 100 meter under U23-EM i fjor og Norge har gode tradisjoner på distansen med sølv til Geir Moen i 1994 og Haakon Tranberg i 1946 som norske EM-høydepunkt.

Første runde mandag kl. 16.30
Semifinale tirsdag kl. 19.25
Finale tirsdag kl. 21.50

Jonathan Quarcoo satser først og fremst på 200 meter i Berlin. Orion-løperen slo virkelig gjennom i fjor da han stormet inn til 20.39 under semifinalen på 200 meter under U23-EM i Bydgoszcz. Han fikk også sin VM-debut på distansen og var ikke langt unna å komme seg til semifinalen. Quarcoo sin årsbeste lyder på 20.69 og klarer han å løpe rundt pers og kanskje forbedre denne er ikke en finaleplass helt utenkelig. Han gjør forøvrig sin EM-debut på en distanse Norge har gjort det bra i tidligere med mange finaleplasser og gull til Geir Moen i jubelmesterskapet i 1994. 

Første runde onsdag kl. 10.50
Semifinale onsdag kl. 20.15
Finale torsdag kl. 21.05

Spennende duo på 800 meter

To norske kvinner stiller på 800 meter i Hedda Hynne fra Strindheim og Yngvild Elvemo fra BUL. De har etterhvert blitt ganske så rutinerte, begge er født i 1990, og førstnevnte stiller i EM utendørs for tredje gang, mens Elvemo stiller for andre gang. Under mesterskapet i Amsterdam tok Hynne en sterk syvendeplass og sørget da for å være første norske kvinne i en EM-finale på distansen, mens Elvemo røk ut i forsøket.

Hynne hadde en meget fin sesong i fjor med pers 1.59.87 og semifinaleplass i VM. Tiden er bare fem hundredeler bak den norske rekorden. Denne sesongen har Hynne introdusert høydetrening i treningsprogrammet og ikke fått det helt til å stemme. Hun står med en årsbeste på 2.01.46 fra Bislett Games og det var faktisk hennes forrige løp etter at hun stod over i London grunnet litt sykdom. 

Elvemo har perset denne sesongen, til 2.01.65, og også hatt fin fremgang på andre distanser. Det skal absolutt være lov å håpe på to norske kvinner til semifinale og har Hynne funnet tilbake til fjorårsformen skal det være mulig å forbedre syvendeplassen fra 2016.

Første runde tirsdag kl. 11.05
Semifinale onsdag kl. 19.55
Finale fredag kl. 21.20

To deltakere i stav for herrer

Norge stiller med to utøvere i stav i Eirik Dolve fra Fana og Sondre Guttormsen fra Ski. Det er sistnevnte som har imponert mest i år med å flytte den norske juniorrekorden flere ganger, senest til 5.60 i Karlstad for en drøy uke siden. Guttormsen, som har bodd i USA det siste år og skal begynne på UCLA der til høsten, har allerede deltatt i et mesterskap i sommer, da han tok en fin sjetteplass under U20-VM i Finland. Guttormsen er nummer 21 i Europa i år og det er da ikke utenkelig at han kan komme seg til finale om han presterer rundt sin pers.

Eirik Dolve, som er tidligere junioreuropamester i øvelsen, har slitt litt utendørs denne sesongen og står med 5.41 som årsbeste. Bergenseren gjorde en fin sesong innendørs da han hoppet 5.55. Dolve fikk ødelagt litt av oppkjøringen til mesterskapet da alle stavene hans ble ødelagt. Han sier selv at formen er god og mannen med pers på 5.66 går for finale i det som er hans andre europamesterskap, han ble nummer 24 i Amsterdam. Beste norske stavresultat i EM kom allerede i det tredje mesterskapet i Oslo i 1946 med en fjerdeplass av Erling Kaas.

Kvalifisering fredag kl. 10.30
Finale søndag kl. 19.10
 

Retzius med EM-debut

Lene Retzius hadde sin beste dag på friidrettsbanen under Clean Air Games på Lambertseter i slutten av mai da hun forbedret den norske rekorden hele tre ganger, senest til 4.50. Med dette er det bare 14 europeere som har hoppet høyere enn BUL-utøveren i år. Det skal absolutt være mulig å komme seg til finale i sin mesterskapsdebut for senior, men da må hun kanskje opp mot sin pers. Retzius har forøvrig vist seg som en god mesterskapsutøver i juniormesterskap tidligere, senest da hun kom til finalen under U23-EM i fjor. Den tidligere norgesrekordholderen Cathrine Larsåsen har forøvrig den beste norske, kvinnelige plasseringen i EM i øvelsen med en fin åttendeplass i Barcelona i 2010.

Kvalifisering tirsdag kl. 19.05
Finale torsdag kl. 19.20

To kvinner på 100 meter og 200 meter

Ezinne Okparaebo fra Norna-Salhus løper sitt femte europamesterskap utendørs og står med sine beste plasseringer fra de to første mesterskapene med fjerdeplass både i Barcelona i 2010 og Helsinki i 2012. Okparaebo har hatt en fin sesong hittil med norsk årsbeste 11.24, som er hennes beste tid i gyldig vind på tre år. Hun ligger som nummer 21 på Europastatistikken, så om hun har truffet på formen og kan nærme seg sin norske rekord på 11.10 ytterligere er finaleplass absolutt mulig for veteranen som har fylt 30 år.

Helene Rønningen har løpt på 11.46 to ganger i år og da vært hundredelet bak det norske kravet til mesterskapet. Hun har vært under det internasjonale kravet og får da stille på øvelsen i Berlin. For Rønningen, som har deltatt i flere internasjonale mesterskap for juniorer tidligere, blir det først og fremst å få erfaring og hun kan absolutt flytte sin pers ned på 11.30-tallet med gode forhold.

Første runde mandag kl.17.45
Semifinale tirsdag kl. 19.05
Finale tirsdag kl. 21.30

Hele tre norske kvinner har klart kravet på 200 meter og to av de velger å stille på distansen i Berlin. Begge disse har hatt norgesrekorden på distansen i løpet av sesongen og det er da muligheter for en norsk rekord på øvelsen i Berlin fredag.

Helene Rønningen har vært et av våre aller største sprinttalent i flere år og har virkelig slått gjennom i år. Hun satte norsk rekord på 200 meter med 23.27 under Bislett Games og fikk ha denne rekorden akkurat i en måned før Line Kloster senket den med seks hundredeler. Rønningen, som fyller 20 år om en måneds tid, er først og fremst her for å kjenne hvordan det er å være med i et stort seniormesterskap, men om hun senker sin pers kan det være muligheter for å komme seg videre til semifinalen.

Ezinne Okparaebo stiller på 200 meter i et europamesterskap for første gang. Hun hadde før kalenderen viste juni 2018 norgesrekorden på øvelsen med 23.30, men har etter dette måtte se den bli slått to ganger av to forskjellige utøvere. Det skal bli spennende å se hva hun får til her og klarer hun å tukte sin pers er det mulig med semifinaleplass.

Denne distansen har ikke vært noen norsk suksess på kvinnesiden, man må helt tilbake til 1946 for å finne en norsk kvinne som gikk videre fra innledende heat og da ble Marit Hemstad nummer fire.

Første runde fredag kl. 11.25
Semifinale fredag kl. 19.48
Finale lørdag kl. 20.45

Vedvik løper 25 runder

Marius Vedvik fra Gular gjør sin tredje opptreden i EM utendørs, andre gang på 10 000 meter. Han kvalifiserte seg da han perset til 28.42.15 i USA i midten av april. Førdianeren har nylig vært på høydeopphold og meldt hyppig fra på sosiale medier om hvordan formen har utviklet seg der. Han ble nummer 14 på distansen i Zürich for fire år siden og det kan være en fin målsetting å forbedre den plasseringen.

Finale tirsdag kl. 20.20

To unge kastere får prøve seg

Marcus Thomsen fikk gledelig invitasjon til mesterskapet av EA. Vossingen har hatt en fin sesong og perset til 19.70 i midten av juli. Han oppnådde sin nest beste lengde forrige helg og viste da at formen fortsatt er god. Fjorårets junioreuropamester har 37.beste resultat i Europa i år, så det er nok litt mye å forvente en finaleplass, men dette blir fin erfaring for unggutten som representerer Tjalve og det er godt mulig at han kan tukte sin pers. Sist Norge hadde en kulestøter i et europamesterskap utendørs var Katarina Sederholm i 1998.

Kvalifisering mandag kl. 17.35 og 18.55
Finale tirsdag kl. 20.33

Ola Stunes Isene fra Sturla har forbedret persen sin i diskos til 63.30 denne sesongen og sørget med dette for at han fikk invitasjon til å stille i mesterskapet. Stunes Isene, som ble nummer fem i U20-VM i 2014, får sin debut i et internasjonalt seniormesterskap. Han viste fin form forrige helg og klarer han å kaste opp mot sin pers er det langtfra utenkelig at han kan kjempe om å komme seg til finale. Dette blir uansett en meget fin erfaring for 23-åringen. Sist Norge hadde en diskoskaster i EM-finale var da Mette Bergmann vant bronse i 1994.

Kvalifisering tirsdag kl. 09.40 og 11.10
Finale onsdag kl. 20.20