Henrik Ingebrigtsen. Foto: Eirik Førde.

Johaug og Ingebrigtsen innfridde under NM

Et strålende norgesmesterskap i terrengløp lang løype ble arrangert av 100-årsjubilanten SK Vidar i Frognerparken på søndag. Solen skinte, store publikumsmengder omkranset løypen og profilene Therese Johaug og Henrik Ingebrigtsen leverte sterke løp da de ble norske mestere.

Nettsiden til mesterskapet.

Johaug med full kontroll

I kvinnenes seniorklasse var Therese Johaug klar favoritt etter hennes oppvisning på 10 000 meter under NM på Hamar for et par måneder siden. BULs Sigrid Jervell Våg, som var regjerende mester, var den som satte fart fra start. Da motbakkene kom på førsterunden løp verdens beste langrennsløper frem i front og satte opp et tempo som den flerfoldige NM-vinneren Jervell Våg ikke kunne holde følge. Etter passering 2 kilometer ledet Johaug med syv sekunder, mens Jervell Våg hadde to sekunder ned til Maria Sagnes Wågan fra Tjalve.

Therese Johaug. Foto: Eirik Førde.

Johaug viste styrke i bakkene også på andrerunden og ved passering 4 kilometer var luken ned til Jervell Våg på 15 sekunder. Johaug tilbakela de 6 kilometerne på 19:43 og kunne løpe inn til et soleklart NM-gull, hennes første i terrenget og hennes andre i år. Sagnes Wågan plukket en del sekunder på Jervell Våg på sisterunden, men klarte ikke å sikre seg sølvet og løp inn til bronsemedaljen 31 sekunder bak Johaug. Jervell Våg ble sølvvinner 28 sekunder bak gullvinneren Johaug.

- 50/50 for at jeg løper EM [NRK].

Amalie Sæten fra Ull/Kisa viser at motoren er bra da hun løp inn til fjerdeplass, mens 2017-vinner Live Johannessen Solheimdal fra Vidar jobber seg tilbake mot toppformen og ble nummer fem.

Friidrett mot langrenn i herreklassen

Nærmere 70 utøvere stilte til start i herrenes seniorklasse, som skulle løpe 10 kilometer. Utholdenhetsfenomenet Joar Thele fra Lyn satte opp et voldsomt tempo fra start og hadde en luke på hele åtte sekunder allerede halvveis på førsterunden. Han var plukket inn etter passering 2 kilometer og da lå seks mann i tetgruppen, mens Thele etterhvert falt bakover i feltet. Tempoet roet seg litt på andrerunden og ni løpere hadde kontakt med teten da to av fem runder var løpt. En runde senere var tetgruppen redusert til syv mann.

Måtte løpe gjennom Gardermoen for å rekke starten [NRK].

Ut på den fjerde runden økte Henrik Ingebrigtsen tempoet. Den eneste som klarte å holde følge med Sandnes-løperen var regjerende mester Didrik Tønseth fra Mosvik. Da en runde gjenstod hadde disse to fått en luke til Tjalves Senay Fissehatsion på ni sekunder og det var klart at det ble en meget spennende duell mellom verdens 13. beste 5000 meter-løper og en av verdens aller beste langrennsløpere.

Det var ventet at Tønseth, som så meget sprek ut i rygg på Ingebrigtsen, ville prøve å slå til i motbakkene inn mot målområdet. Det var det omvendte som skjedde, Ingebrigtsen hadde en solid avslutning og løp inn til et overbevisende gull med tiden 30:01. Tønseth leverte et imponerende løp og ble sølvvinner, seks sekunder bak Ingebrigtsen. Sistnevnte tok forøvrig sin andre tittel i NM terrengløp lang løype, han vant også sist mesterskapet ble arrangert i Oslo, på Ekeberg i 2015.

Fissehatsion, som vant Furumomila i går, måtte etterhvert slippe mange sekunder og var 35 sekunder bak i mål da han ble nummer tre. Han tok sin tredje medalje i NM i terrengløp lang løype etter sølv i fjor og gull i 2016. Dimnas Ådne Andersen fortsetter sin imponerende høstløping på lengre distanser. Han hadde en sterk avslutning og endte seks sekunder bak bronsemedaljen. Hemings Kasper Fosser, som er et enormt orienteringstalent, imponerte og ble nummer fem, mens Tjalves Sigurd Ruud Skjeseth gledelig er tilbake og ble nummer seks.

Runar-dominans i kvinnenes juniorklasse

I kvinnenes U20-klasse ble det en duell mellom tre Runar-løpere om gullet. Ina Halle Haugen var den sterkeste på slutten og slo tvillingsøster Maren med sekundet. Andrea Modin Engesæth løp inn til bronse to sekunder bak. Runar-dominansen ble ytterligere forsterket av at også fjerde kvinne i mål, Mari Roligheten Ruud, løper for Sandefjords-klubben. Det jobbes enormt bra i den klubben for tiden og det blir spennende å følge utviklingen til den unge og lovende kvartetten.

Den raskeste jenten på 4 kilometer ble vinner av 16-årsklassen Ingeborg Østgård fra Ren-Eng etter at hun slo juniorløperne med en sterk sluttspurt da hun løp på 13:47. Her ble Freya Mjølsnes fra Skjalg sølvvinner 40 sekunder bak vinneren, mens bronsevinner Mali Eidnes Bakken fra Rindal var fem sekunder bak der igjen.

I den yngste jenteklassen, 15-årsklassen, gjorde arrangørklubbens Anna Marie Nordengen Sirevåg et solid løp. Hun hang med tetgruppen på distansen, ledet an av Østgård og medaljevinnerne i U20-klassen, helt til spurten og tok et klart gull i sin klasse med 13:55. Julie Hammer fra Ull/Kisa sikret seg sølvmedaljen 25 sekunder bak Nordengen Sirevåg, mens bronsevinner Leona Vedvik fra Tønsberg var 35 sekunder bak gullet.

Marte Mikkelsplass fra Bromma, Tyra Sortåsløkken fra Vidar og Hannah Solheim Lintorp fra Nordre Eidsvoll løp inn til medaljene i J17.

Spennende i mennenes juniorklasse

Deltakerne i junior menn skulle løpe 6 kilometer, altså tre runder. Førsterunden gikk unna i et relativt bedagelig tempo for de fremste og det var en ganske stor tetgruppe, slik det var i NM i terrengløp lang løype i Bøler i 2008, da Henrik Ingebrigtsen løp og snakket med de andre deltakerne før han dro til på slutten, men ble slått av Sondre Nordstad Moen.

Abdullahi Dahir Rabi fra Runar satte opp farten like før passering 2 kilometer og fikk med seg Jonatan Vedvik fra Tønsberg. På andrerunden løp Ålesunds Håkon Stavik seg opp til de to i tet og det var en liten luke ned til tre ytterligere løpere. Stavik slet litt med å henge på de to i tet da det var en runde igjen og han måtte slippe noen få meter før han klarte å jobbe seg opp i rygg på Vedvik igjen.

Rabi økte farten på sisterunden og da måtte Vedvik slippe, mens Stavik bet seg fast i rygg. I motbakken mot slutten av løpet satte Stavik inn støtet og fikk en luke til Rabi. Mannen som deltok i U20-EM i sommer var den klart sterkeste på slutten og løp inn til tittelen som juniornorgesmester med tiden 18:17. Unge Rabi, som bare er 16 år gammel, tok en sterk sølvmedalje snaue to sekunder bak Stavik. Vedvik, som har hatt imponerende fremgang dette året, ble bronsevinner 13 sekunder bak gullet.

To karer skilte seg ut på guttenes 4 kilometer

På guttesiden løp G15, G16 og G17 4 kilometer og de startet samtidig. Der satte Philip Massacand fra Gneist fart ganske tidlig og sørget for at feltet strakk seg bra ut. Han fikk bare følge av Esten Hansen-Møllerud Hauen fra Ren-Eng, som løper i G16, mens Massacand løp i G17. Ved passering halvveis hadde de snaue ti sekunder ned til tredjemann i løypen.

Ut på andrerunden fikk Massacand en luke i tet og han løp inn til seier på 12:26. De øvrige medaljevinnerne i G17 ble Jan Christian Kjærnli fra Ren-Eng og Tobias Alstad fra Frol henholdsvis 21 og 28 sekunder bak gullet.

Esten Hansen-Møllerud Hauen hadde full kontroll på gullet i 16-årsklassen, slik han vant 15-årsklassen i fjor, og han løp i mål på 12:35. Johan Nordeng fra Alsvåg løp inn til sølv 22 sekunder bak, mens Erlend Kringeland fra Stord ble bronsevinner.

I G15 vant Mathias Vanem Aas fra Steinkjer. Han løp på 12:50 og var da 16 sekunder foran andremann i mål i den klassen Oskar Opstad Vike fra Andebu. Benjamin Olsen fra Sarpsborg løp inn til bronsemedalje 28 sekunder bak Vanem Aas.

Resultater.

Kondis fulgte terreng-NM [Ekstern link til kondis.no].

Arrangørens stream:
10:30-13:45 Sees her.
15:20-16:00 Sees her.

FSU Invitational:
Terrengløpssesongen er godt i gang i USA og Elisabeth Angell Bergh løp for sitt lag Florida Gators på fredag. Etter en god åpning ble det litt tungt utover løpet for Tjalve-løperen og hun ble nummer 15 med tiden 18:11.2 i det 5 kilometer lange løpet. Kvinnen fra Haugesund var 51 sekunder bak vinner og lagvenninne Jessica Pascoe.