IMG_5618.JPG
Lysets herre Jakob Ingebrigtsen. Foto: Bildbyrån.

Jakob med fin gave til seg selv

Jakob Ingebrigtsen feiret sin 20-årsdag på en strålende måte med et imponerende sololøp på 1500 meter og sikret seg en snau time senere avansement til finalen på 800 meter. Hedda Hynne løp like så greit inn til mesterskapsrekord på 800 meter allerede i forsøket i det som ble en strålende dag i fint høstvær under andre dag av hovedmesterskapet i Bergen.

Resultater
Forhåndsomtale

Jakob Ingebrigtsen dunket til fra start på 1500 meter og fikk raskt en luke til feltet. Han gjorde unna første 400 meter på 56, før han løp andrerunden sekundet saktere. Sandnes-løperen holdt koken imponerende helt til mål og løp inn til gull på 3:33.93. Han forbedret da sin mesterskapsrekord fra i fjor med drøye to sekunder og tok sitt fjerde strake NM-gull på øvelsen utendørs. Bare åtte løpere, inkludert Jakob, har løpt raskere på 1500 meter i verden i år og gjennom alle tider har 17 U23-utøvere i Europa, inkludert Jakob, løpt fortere. Dette viser hvor utrolig imponerende hans sololøp i dag var. En snau time senere var Jakob i aksjon igjen da han avanserte til finale på 800 meter. Han feiret med andre ord sin 20-årsdag på en strålende måte i solbyen Bergen.

Feltet på 1500 meter slapp Jakob nærmest umiddelbart og det ble en kamp mellom en større gjeng om sølv- og bronsemedaljene. Gulars Mats Hauge knep sølvet med 3:46.99, hans andre medalje i NM på øvelsen utendørs, mens Sems junior Moa Abounnachat Bollerød ble bronsevinner på 3:47.47.

Hynne med strålende forsøk

Det er sjeldent det er tider verdt å nevne fra forsøket på 800 meter i et NM, men det var det absolutt i dag. Hedda Hynne smalt til fra start og passerte første 400 meter på 57, omtrent samme passering som da hun satte sin norske rekord på 1:58.10 tidligere denne uken. Det gikk litt tyngre siste 200 meter, men hun kom i mål på bunnsolide 2:01.08. Hun slettet med det Ingvill Måkestad Bovim sin mesterskapsrekord fra 2011 på 2:02.03 og la inn en solid søknad om kongepokal. 

Hedda Hynne. Foto: Bildbyrån.

Flere sterke finaler

Stavkonkurransen for menn holdt solid nivå der to av verdens ypperste juniorer og en av verdens beste seniorer stilte til start. Senioren Sondre Guttormsen viste at han fortsatt har hegemoniet i Norge da han kom seg over 5.55 og Vidar-karen tok sitt tredje strake NM-gull utendørs.

Sondre Guttormsen. Foto: Bildbyrån.

Fanas Pål Haugen Lillefosse, som troner øverst på årets U20-statistikk i verden med 5.61, endte med 5.50 og fikk da gå opp på samme steg på pallen som i fjor. Vidars Simen Guttormsen imponerte stort i løpet av det som etterhvert ble kjølige stavforhold lørdag kveld. Han stod før dagen med 5.22 som årsbeste utendørs og forbedret denne da han kom over 5.30 i andre forsøk. Han spratt over 5.35 i første forsøk og forbedret med det sin pers på 5.32 fra innendørs i vinter. Simen klarte også 5.45 i første forsøk og dermed hoppet han seg inn som nummer tre i verden i U20-klassen i år. Både sølv- og bronseresultatene er de sterkeste i NM gjennom alle tider.

I lengde for kvinner stilte verdens to beste U18-utøvere i år til start i Mia Guldteig Lien og Henriette Jæger. Guldteig Lien, som representerer Ranheim, tok sitt første NM-gull utendørs med 6.22 (2.9). Stjørdals Thale Leirfall Bremset ble sølvvinner med 6.04 (3.1), mens Aremarks Henriette Jæger måtte ta til takke med bronse med 6.04 (1.4). Hun hadde dårligere andrehopp enn Bremset. Jæger løp forøvrig forsøk på 200 meter like før siste omgang i lengde og kom seg tilslutt til finalen etter fine 24.15 (-1.2) i semifinalen. Hun viste da at det imponerende nok fortsatt er krutt i beina etter syvkamp forrige helg og mye oppmerksomhet etter det. Bare seks ganger tidligere har det vært en bedre bronselengde i NM.

Mia Guldteig Lien. Foto: Bildbyrån.

Beatrice Nedberge Llano satte standarden for dagen da hun vant slegge med fine 66.78, en lengde som bare er slått i NM to ganger tidligere. Laksevåg-kasteren tok sitt femte NM-gull i slegge på det som ble en helvestlandsk pall. Oda Marie Myklebust fra Bergens Turnforening tok sølv med 56.78, mens Fanas Solveig Fredriksen perset til 56.32 da hun sikret seg bronsen.

Andrea Modin Engesæth har hatt en strålende debutsesong på 3000 meter hinder og kronet det med å bli norsk mester på 9:57.95. Dette er pers og første gang hun er under 10. Runar-løperen er nummer to i U20-klassen i Europa i år og tidligere er det bare Karoline Bjerkeli Grøvdal, Hanne Lyngstad og Silje Fjørtoft som har sett 9-tallet på hinder i NM. Vidars Sara Aarsvoll Svarstad hadde en solid avslutning på løpet og forsvaret sølvet fra i fjor da hun løp på 10:21.30 og var 17 hundredeler foran bronsevinner Sigrid Alvik fra Tyrving. De to sistnevnte perset med over halvminuttet og Alvik er inne som nummer to i J17 i Norge gjennom alle tider. Bronsetiden er den sterkeste i NM noensinne.

Fine dueller i flere øvelser

Frank Brissach (trener til Kiplesund), Henrik Flåtnes og Odd Bergh (trener til Flåtnes). Foto: Bildbyrån

Som i fjor ble det en strålende duell mellom Henrik Flåtnes fra Tønsberg og Ingar Kiplesund fra Vidar om gullmedaljen i tresteg. Flåtnes fikk opp 15.77 (2.5) i tredje omgang og forsvarte med det gullet fra i fjor. Lengden var over pers, men blir da ikke godkjent grunnet for mye medvind. Fjorårets finalist fra U20-EM i lengde hadde et øvrig hopp som var gyldig og det målte 14.82 (1.5). Kiplesund hoppet 15.55 (2.5) i tredje omgang og tuktet nesten Flåtnes med 15.65 (0.9) i siste omgang. Sistnevnte lengde er årsbeste i Norge og pers. Sist gang sølvmedaljen gikk på en så bra lengde var da Arjan Bos hoppet 15.72 i 2001. Tjalves Sander Aae Skotheim er en av verdens ypperste juniorer i tikamp og viste i dag at han minst mestrer elleve øvelser da han tok bronse i tresteg med 15.02 (2.1), han fikk gyldig pers med 14.94 (1.1).

Det ble et lureløp om gullet på 1500 meter for kvinner og årets ener på øvelsen i Norge Amalie Sæten fra Ull/Kisa viste seg som ventet som den sterkeste. Hun løp på 4:38.30 og sørlendingen tok sitt første NM-gull på øvelsen utendørs. De siste tre års vinner Sigrid Jervell Våg fra Tjalve måtte ta til takke med sølv med 4:39.55. Unge og meget lovende Ina Halle Haugen fra Runar tok sin første NM-medalje på seniornivå da hun løp inn til bronse på 4:39.76.

God grunn til å juble for Amalie Sæten. Foto: Bildbyrån.

På herrenes hinderdistanse fikk Fredrik Sandvik fra Ull/Kisa tidlig en luke og det så ut som at han kunne løpe inn til et komfortabelt gull. Det var før Stords Harald Kårbø koblet inn turboen og med en strålende sisterunde tok han gullet fem hundredeler foran Sandvik, tidene ble 8:53.11 og 8:53.16. Sandvik tok sitt første NM-sølv etter bronse tre år på rad, mens Kårbø tok fire strake bronsemedaljer fra 2012. Kårbø løp sitt første hinderløp siden 2016 og sitt første norgesmesterskap siden 2015. Bronsevinner ble Abdalla Yousif fra Herkules med 9:07.58.

Ane Dahlen fra Tyrving forsvarte gullet fra i fjor i spyd da hun kastet 54.76, litt bak pers. Kristiansands Stella Weinberg ga Dahlen hard kamp og tok sin første NM-medalje på seniornivå med 54.49, litt bak hennes ferske pers. Bronsevinner ble Kaja Mørch Pettersen fra Larvik med 52.03.

Det var også lagt inn 100 meter for funksjonshemmede for første gang i hovedmesterskapets historie. Der ble det Haugesund øverst på pallen da Bjørnar Støylen løp på 12.77 (-1.5). Det ble to karer fra Gneist på de øvrige plassene på podiet i Trygve Havro med 13.26 og Kai Ragnar Landaas med 13.40.

NM-gull for Bjørnar Støylen. Foto: Bildbyrån