_63A0893EF (1).jpg
Verdens beste brødre! Foto: Eirik Førde

Jakob Ingebrigtsen tidenes yngste europamester

Jakob Ingebrigtsen gjorde et rått løp på 1500 meter og ble europamester. Karsten Warholm og Sigrid Borge ble nummer åtte i sine finaler. Før finalene tok til fredag kveld var to nordmenn i aksjon i semifinaler. Dessverre tok hverken Vladimir Vukicevic eller Thomas Roth seg til finale, men sistnevnte var veldig nære.

Nettsiden til mesterskapet 
Resultater 
Friidrett.no samleside
Forhåndsomtale 

Jakob Ingebrigtsen tok kommandoen da to runder gjenstod og ble europamester på 1500 meter med 3.38.10. Sandnes-løperen ble da tidenes yngste, mannlige europamester i friidrett og den yngste som vinner et individuelt EM-gull av begge kjønn i en øvelse som foregår på stadion (en kappgangvinner har vært yngre). Vinnertiden er den beste siden 1994 og han er den første europamesteren født i dette årtusenet. Videre er han tredje bror Ingebrigtsen som har vunnet EM på distansen, for en familie!

Henrik ble nummer fire med 3.38.50, bare 25 hundredeler bak bronsemedaljen, mens Filip ble nummer 12.

- Jeg følte meg veldig bra og da 200 meter gjenstod trodde jeg at jeg kunne ta Jakob, men jeg ble sperret litt inne. Det er uansett min feil at jeg ligger der jeg ligger. Jeg føler at jeg overbeviste siste 100 meterne med å bevise at jeg hadde mer igjen, sa 2012-europamester Henrik.

- Det var et perfekt opplegg for Jakob der han fikk øke farten gradvis. Jeg hadde selv en elendig dag, sa 2016-europamester Filip.

Team Ingebrigtsen la seg bakerst i feltet fra start av, men gikk opp i samlet flokk da 800 meter gjenstod. De økte da farten gradvis og ingen klarte å tukte den yngste løperen som noensinne har stilt på 1500 meter i EM: Jakob Ingebrigtsen. Det så nesten ut som Jakob "jogget" inn til gullet og hadde full kontroll. Henrik og Filip ble sperret litt inne og klarte dessverre ikke å sikre medalje.

Warholm nummer åtte

Karsten Warholm åpnet som vanlig knalltøft på 400 meter, men fikk det dessverre for tungt siste 150 meterne og klarte ikke å sikre seg medalje. Han jogget over målstreken til en åttendeplass på 46.68. Warholm har hatt et knalltøft program med fire løp på fire dager i øvelsene som er blant de som samler høyest laktat og da ble det for tungt mot mange konkurrenter som bare hadde et løp i beina før finalen. Warholm har uansett hatt et strålende mesterskap der han ble europamester på 400 meter hekk med norsk rekord i går. 

- Det var alt eller ingenting, jeg gikk for gullet. Jeg merket at jeg var en veldig sliten gutt da 100 meter gjenstod, sa en sliten og blid verdensmester.

Ingen løpere har forøvrig tatt medalje på både 400 meter flatt og 400 meter hekk i samme europamesterskap noensinne, noe som sier alt om hvor vanskelig det er å doble de to øvelsene. Videre var Warholm første nordmann i en EM-finale på 400 meter noensinne. Vinneren ble som ventet briten Matthew Hudson-Smith på 44.78, foran brødrene Kevin og Jonathan Borlee.

Borge nummer åtte i spyd

Sigrid Borge kaster sin første internasjonale mesterskapsfinale og er første kvinnelige spydkaster fra Norge i en mesterskapsfinale på seniornivå siden medaljegrossisten Trine Hattestad. Osterøy-kasteren åpnet med 54.88. I andre omgang økte Borge til 59.60 og lå da på den utsatte åttendeplassen, siste plass som får tre nye kast, før tredje omgang. I tredje omgang ble det 59.40 på Borge. Ingen av de bak henne klarte å gå forbi i tredje omgang og dermed ble det tre nye kast. Borge er normalt best i de siste omgang og det ville da bli meget spennende å se hva hun fikk til.

Sigrid Borge. Foto: Eirik Førde

Det ble ikke klaff i fjerde omgang og Borge tråkket dødt. Det ble også dødt i femte og sjette omgang. Dermed endte Borge på en åttendeplass.

- Jeg er litt skuffet, men gi meg to år, sa Borge til BT etter konkurransen.

- Jeg hadde et mål om å bli topp 8 og kaste over 60 meter. Jeg klarte det første målet og det var greit. Det er mange som ikke kaster opp mot persene sine i dag, fortalte Borge.

Roth med sterk niendeplass

Thomas Roth la seg godt fremme i feltet i starten av den andre semifinalen på 800 meter. Ull/Kisa-løperen passerte 400 meter på en tredjeplass. Ved inngangen til siste sving og i selve svingen tapte han dessverre noen posisjoner. Han viste derimot på oppløpet at kreftene langtfra var brukt opp og han hadde en strålende spurt. Dessverre var hans tid 1.46.60 tre hundredeler for sakte til å ta seg til finale, slik han klarte i Helsinki i 2012. Totalt endte han på en niendeplass.

- Nå er det mest bittert. Jeg er såpass stabil på 1.46-tallet, så det er ikke en godbit å løpe på det og bli nummer ni, sa Roth til friidrett.no.

Roth innser at det ikke blir finale. Foto: Eirik Førde

- Da vi kom opp mot 600 meter følte jeg at jeg lå på en fart jeg kunne holde helt inn og ha litt igjen i spurten. De kom veldig inn på meg da og jeg fikk ikke gjort så veldig mye før de siste 70 meterne. Spurten var god, men den kom litt for seint. Jeg visste at han foran meg var sistemann til finalen, så jeg prøvde å kaste meg frem, men det gikk ikke. Jeg burde nok holdt litt høyere fart da 200 meter gjenstod, men det er vanskelig å si, analyserte Roth til NTB.

Roth endte da på en niendeplass og med åttendeplassen fra Helsinki har han nå to topp 10-plasseringer i EM på den historisk sterke øvelsen for Norge 800 meter. Tidligere har bare legenden Audun Boysen klart dette.

Røk ut i semifinalen

Vidars Vladimir Vukicevic løp inn til åttendeplass i tredje semifinale på 110 meter hekk med tiden 13.71 (-0.1) og med dette kom han seg ikke til finalen. Vukicevic deltok i sin tredje semifinale på fire starter i EM og han ble totalt nummer 22.

Vladimir Vukicevic. Foto: Eirik Førde

- Dette var ikke slik jeg hadde tenkt meg. Jeg hadde håpet og drømt om å komme meg til finalen. Jeg er mildt sagt ganske skuffet over å løpe på 13.71. Det er små marginer i denne idretten og jeg gjorde noen feil underveis med å slå noen hekker, sa den norske rekordholderen til VG.

- Jeg må ta med meg at jeg løp 13.71 i et elendig løp.

Vukicevic kom seint i gang med sesongen og hans norske årsbeste på 13.58 er bare fire hundredeler bak norsk rekord. Nå skal han løpe flere løp utøver sensommeren og høsten og da kan det fort bli norsk rekord.