Fresvik 2016NMmaratonOslo.JPG
Det var ikke slik Kjersti Fresvik hadde sett for seg målpasseringen i NM maraton lørdag.

Mange slått ut av heten i Oslo maraton

Her passerer Kjersti Fresvik fra Gular målstreken på båre og blir disket fra NM-bronsen. Uvanlig mange kollapset på halvmaraton i Oslo lørdag.

- Men alle som startet i de forskjellige løpene lever, kunne leder av SK Vidar og samtidig klubbens daglige leder, Nils-Jostein Helland, opplyse. Og uheldige Kjersti Fresvik har gitt friidrett.no både sin tillatelse til å bruke bildet av ”målpasseringen” samt sin historie.

Bare 30 meter fra mål var løpet over for hennes del. Ved passerte 40 kilometer var hun på bronseplass, over to minutter foran nummer fire.

- Du skremte oss grundig, Kjersti!

- Jeg gjorde visst det! Jeg har forsøkt å gjøre opp for meg ved å si i fra at det går bra. Nå har jeg fått inn bra med væske og glukose, så det kommer seg. Jeg husker at jeg så målseilet, men ikke at jeg springer nedover, forklarte Kjersti til friidrett.no lørdag kveld.

- Jeg våknet først inne i sanitetsteltet, og var nok dehydrert og overopphetet, så jeg besvimte. Men det går bedre nå! Kroppen er bare litt treg og redusert i de bevegelsene den prøver seg på. Jeg sa på forhånd at jeg tror løpet i Oslo utgår grunnet manglende form, men den var jo ikke så ”manglende” i dag. Til 50 meter fra mål vel og merke, forklarte Kjersti og legger til at det er mulig det blir en sesongpause nå.

Mye å gjøre for helsepersonellet

- Det var mange som trengte behandling lørdag, og vår samarbeidspartner, Volvat, hadde store styrker ute i likhet med AMK, sier Nils-Jostein Helland, som ikke hadde oversikt over antallet løpere, som hadde trengt assistanse eller behandling.

- De største problemene kom på halvmaraton, men jeg kan ihvertfall forsikre om at samtlige som startet og som trengte assistanse, lever! Men det var en god del som kollapset, både ute i løypene og inne i målområdet.

- Har dere noen form for temperaturgrense oppad for start i slike arrangementer?

- Nei, vi har ingen ”hetegrense”, men på maratondistansen er grensen for fullføring seks timer, hvilket betyr at de som ikke passerer halvveis under tre timer, blir plukket ut av løpet. Vi hadde en løper som ble tatt ut av halvmaratonløpet, men han hadde visstnok vært ”fotgjenger” fra start, sier Helland.

Suksess uansett

Og uansett hvordan man snur og vender på met, var maratonhelgen i Oslo en stor suksess. Nesten 21.000 løpere var påmeldt til de forskjellige distansene.

- Jo, suksessen var langt større enn vi kunne ha drømt om, sier Helland. Allerede mandag morgen starter salget av startnummer til neste års løp, datoen er 16. september.

PS:

Kjersti Fresvik ble, i henhold til regelverket, diskvalifisert for å ha mottatt assistanse, uansett om hun passerte målstreken og fikk tiden registrert.