PSX_20180807_123037.jpg
Haukenes husket ikke at han jublet over målstreken. Foto: Eirik Førde

Håvard Haukenes med strålende fjerdeplass

På en strålende formiddag for norsk friidrett sikret Håvard Haukenes en fjerdeplass på 50 kilometer kappgang, Martin Roe leder tikampen etter tre øvelser og to nordmenn sikret seg finaleplasser.

Nettsiden til mesterskapet 
Resultater 
Friidrett.no samleside
Forhåndsomtale 
Dette skjer dag 2

- Hæ? Jublet jeg? spurte Håvard Haukenes på spørsmål om gesten da han kom i mål på 50 kilometer kappgang. Bergenseren var virkelig preget etter han kom i mål på kraftprøven. Han ble nummer fire med tiden 3.48.35 i solsteken i Berlin, der gradestokken viste 35 grader ved målgang.

Han lå lenge i medaljeposisjon, men fikk det for tungt siste fire kilometer og måtte se medaljen glippe med 36 sekunder.

- Jeg var utrolig sliten på slutten, da brant det i alle musklene i beina. Jeg føler at jeg virkelig fikk gitt alt i dag og det var en god seier for meg, sa Norna-Salhus-utøveren til et pressekorps som måtte vente lenge grunnet at Haukenes måtte kjøles ned og få en helsesjekk i det medisinske teltet.

Haukenes etter målgang. Foto: Eirik Førde

- Jeg økte farten til under 4.30 per kilometer litt etter 40 kilometer. Vanligvis klarer jeg å holde denne farten inn, men det gikk ikke i dag på grunn av varmen.

Resultatet er det beste internasjonalt for Haukenes, som tidligere har en syvendeplass fra OL i Rio. 

- Det hadde vært helt rått å få medalje i dag og jeg hadde tro på det fra 40-44 kilometer. Jeg prøvde å se framover og ikke tenke på medalje. Jeg føler jeg gjorde en vanvittig bra jobb og er fornøyd med å være tilbake i verdenstoppen igjen, sa en blid, men sliten bergenser.

Roe leder tikamp

Martin Roe åpnet sin tikamp med 10.86 (+0.3) på 100 meter. Denne tiden er fire hundredeler bak Fri-utøveren sin årsbeste, en tid han oppnådde da han satte sin norske rekord i tikamp med 8228 poeng i Italia i slutten av april. Persen er forøvrig 10.79.

Andre øvelse var lengde og der slo Roe til med 7.61 (+0.8) i første omgang. Dette er forbedring av hans utendørspers med seks centimeter. I andre omgang ble det dødt, mens han stod over siste omgang. Den norske innendørsrekordholderen i lengde med 7.81 stod med 1854 poeng etter to øvelser, 13 poeng mer enn han hadde da han satte sin norske rekord.

I kule åpnet Roe strålende med 15.48, årsbeste med to centimeter og syv centimeter bak pers. Deretter ble det 15.39 og så dødt. Med dette har Roe en poengsum på 2673 poeng og er i ledelsen etter tre øvelser. Roe økte forøvrig med ett poeng sett opp mot rekordserien fra Firenze.

- Det var en veldig god start og det er vel ikke så mye mer å si. Nå gjelder det å holde fokus og ta en og en øvelse. Men det er ikke til å underslå at fortsetter jeg å gå uten noen bom kan dette bli veldig bra, sa han til friidrett.no.

- Jeg kan ikke tenke lenger enn neste øvelse. Jeg takler imidlertid godt det at jeg har kommet så godt i gang. Nå skal jeg spise og slappe av før dagens to siste øvelser, avsluttet Roe.

Stunes Isene med knallsterk prestasjon

Ola Stunes Isene hadde en fin åpning på diskoskvalifiseringen med 58.45. Han kastet deretter sterke 62.19, bare en drøy meter bak pers på 63.30. Med dette sikret Sturla-kasteren seg 12.plass i kvalifiseringen og han er da klar for finale. En ekstremt sterk prestasjon med tanke på at han ikke hadde kravet og måtte få invitasjon for å delta i mesterskapet.

Ola Stunes Isene. Foto: Eirik Førde

- Jeg trodde faktisk at jeg var nummer elleve, så det ble litt nervepirrende. Hadde to gode oppvarmingskast på 62 meter og gikk inn i konkurransen med en god følelse. Lengstekastet var ikke helt fullklaff, så jeg har tro på personlig rekord i finalen, sa Isene til friidrett.no da finaleplassen var sikret.

Stunes Isene er første nordmann i en EM-finale siden Mette Bergmann vant bronse i 1994 og Svein Inge Valvik ble nummer syv samme år.

Kårbø til sin første EM-finale

Tom Erling Kårbø sikret seg finaleplass på 3000 meter hinder etter at han løp inn til 8.29.90 og en sjetteplass i det første forsøksheatet. Han ble totalt nummer 13 og hadde god klaring ned til 16.mann, som ikke kom til finale. Tiden er Stord-løperen sin tredje beste noensinne, bare 49 hundredeler bak pers. Det gikk rolig underveis og Kårbø avsluttet med en sisterunde på 62 sekunder, mens han passerte første 1000 meter på 2.57.65.

- Jeg var overrasket over at sluttiden ble så god tatt i betraktning en så rolig første 1000 meter. Jeg føler jeg er i bedre form enn tidligere i år, sa han til friidrett.no.

Kårbø deltar i sitt tredje europamesterskap og sikret seg sin første finale.

Ingen norske videre på 800 meter

Yngvild Elvemo ble nummer syv i tredje heat på 800 meter med tiden 2.05.79. Hun lå i bakre del av feltet hele veien og klarte ikke å avansere på oppløpet, dermed ble det ingen semifinaleplass i hennes andre europamesterskap. Totalt ble Elvemo nummer 30 og tiden for å komme seg til semifinalen var 2.02.18.

Lovisa Lindh og Hedda Hynne trøste Renee Eykens som falt på oppløpet. Foto: Eirik Førde

- Jeg merket at kroppen fungerer mye bedre enn tidligere i sommer og jeg har tro på at resten av sesongen blir bra, men det er kjipt å ikke prestere bedre her i EM, sa BUL-løperen etter at hennes europamesterskap var over

Hedda Hynne fra Strindheim valgte dessverre å stå over øvelsen grunnet at kroppen ikke responderte.

Slettum med EM-debut på 400 meter hekk

Elisabeth Slettum gjorde unna sin EM-debut på 400 meter hekk med en syvendeplass i det tredje forsøksheatet med 58.56 og det ble da ingen semifinale for rogalendingen. De tre beste i hvert heat og de tre beste tidene gikk videre og Skjalg-løperen måtte ha løpt på 57.40 for å komme seg videre.

- Jeg er veldig fornøyd med de åtte første hekkene, så ble det dessverre litt for mye syre mot slutten og det ble tripping inn mot de to siste hekkene. Jeg tror jeg tapte en del fart på slutten, sa Slettum.

- Jeg måtte nesten bare gå så hardt ut, man klarer ikke ta igjen det man taper i starten. Det var all in fra start, for jeg måtte gå for pers, sa Slettum som måtte senke sin pers med elleve hundredeler for å nå en semifinale. 

Hun ble totalt nummer 20, noe som er hennes beste plassering i EM noensinne. Tidligere har hun deltatt to ganger på 200 meter.

- Det var knallkjekt å løpe her, jeg trodde at jeg skulle være mer nervøs. Jeg stod foran blokkene og gledet meg til å løpe, sa den tidligere kortsprinteren som nå er en del av treningsgruppe Alnes/Warholm/Iuel og fortsetter sin satsing på 400 meter hekk som hun begynte på i fjor.