_L6Y0807EF.jpg
Karsten med fantastisk løp. Foto: Eirik Førde

Gullgutten Karsten Warholm slo til igjen

Karsten Warholm gjorde et forrykende løp på 400 meter hekk og vant på strålende 47.64, forbedring av hans norske rekord med hundredelet. Tom Erling Kårbø presterte bra i finalen på 3000 meter hinder, mens Isabelle Pedersen dessverre ikke kom seg til finale på 100 meter hekk.

Nettsiden til mesterskapet 
Resultater 
Friidrett.no samleside
Forhåndsomtale 

Warholm vant EM-gullet

Karsten Warhom løp inn til et strålende EM-gull på 400 meter hekk på den fantastiske tiden 47.64. Gullgutten fra Dimna åpnet som vanlig knallsterkt, med ble matchet bra av tyrkeren Yasmani Copello. Warholm var sterkest på oppløpet og senket sin norske, nordiske og europeiske U23-rekord med hundredelet. Gullet er den første medaljen til Norge i årets europamesterskap og Warholm sin første EM-medalje for senior, tidligere har han gull og sølv fra U23-EM og to sølv fra U20-EM.

- Det kostet i dag, men det er bare helt sykt, sa supermannen fra Ulsteinvik til det ventede pressekorpset i mixed zone.

Jubelgutten. Foto: Eirik Førde

- Jeg var veldig fokusert i dag og kjørte mitt løp første 300 meterne. Da Copello kom på innsiden følte jeg at jeg hadde litt mer i banken og vet at han også åpnet hardt og jeg klarte å fullføre med stil. Jeg skal ærlig innrømme at jeg er litt overrasket over at han løp så fort. Samtidig var jeg forberedt på at han er en mesterskapsløper og ville heve seg, var analysen fra Warholm som la til at 09.august nesten er "hans nye dag" ettersom dette også var datoen han vant VM på i fjor.

- Det er fantastisk å gjenta suksessen. Det er mye arbeid bak dette og vi har ikke ligget på latsiden det siste året. Nivået er høyere nå og jeg har jobbet hardt for dette. 

- Jeg kom hit for å ta gull på 400 meter hekk, så jeg driter litt i 400 meter flatt nå. Jeg tar den som en bonus og skal nyte dagen videre nå, sa en glisende Karsten.

De siste ordene fra trener Leif Olav Alnes før løpet var: "Run like there is no tomorrow".

Warholm er bare den tredje utøveren i historien som har vunnet VM og EM på langhekken og bare den andre til å være regjerende verdens- og europamester. Man kan da trygt si at Ulsteinviks store sønn skrev historie på Olympiastadion torsdag kveld. Videre er han fjerde norske mann med EM-gull i en løpsøvelse og tiden er den tredje raskeste i EM noensinne.

Yasmani Copello sikret sølvet på 47.81, som er tyrkisk rekord og den beste tiden man ikke har vunnet gull i EM med noensinne. Bronsen sikret iren Thomas Barr seg på 48.31. Videre var tidene som sikret 4.-8.plass de beste for de plasseringene i EM-historien. Med andre ord en historisk god finale.

Kårbø med sterk finaledebut

Tom Erling Kårbø fra Stord gjorde unna sin finaledebut i et internasjonalt seniormesterskap på en sterk måte med en ellevteplass på 3000 meter hinder med tiden 8.42.91. Kårbø hadde den 18.beste tiden i Europa i år før mesterskapet og han presterte da over det man kan forvente. Bare fire nordmenn har bedre plassering i EM på distansen enn Kårbø.

- Jeg følte ikke formen var helt topp, men ellevteplass i Europa er et stort steg i riktig retning, sa en fornøyd Kårbø.

Tom Erling Kårbø. Foto: Eirik Førde

Kårbø la seg godt fremme i feltet den første kilometeren, som gikk unna på rolige 3.06. Etter dette økte farten gradvis og Kårbø falt litt bakover i feltet før han på sedvanlig vis hadde en god avslutning.

- Det var et litt spesielt løp, det føltes som det gikk enormt seint i starten av løpet. Når det gikk så treigt gikk jeg vekk fra planen min om å ligge bak i feltet. Hvis det hadde kommet en skikkelig fartsøkning hadde jeg havnet på etterskudd om jeg lå bak. Det ble kanskje litt mye fram og tilbake og ute i bane 2 første kilometer, men jeg følte jeg lå bra an da farten økte. Jeg klarte å ta meg litt sammen på slutten og gå i kjelleren, var analysen fra Kårbø, som naturligvis blir storfavoritt på distansen under NM i Byrkjelo neste helg.

Pedersen nummer fire i sin semifinale

Isabelle Pedersen fikk det dessverre ikke til å stemme og røk ut i semifinalen på 100 meter hekk da hun ble nummer fire i første semifinale med 13.04 (+0.2). BUL-løperen hang litt bak ut fra blokkene og klarte ikke å ta igjen det tapte. Tiden hennes var tidelet for sakte til å gå videre på tid, mens hun var åtte hundredeler bak Alina Talay som ble nummer to i Isabelle sitt heat og gikk direkte til finale. Bergenseren ble totalt nummer 14, hennes beste EM-plassering i det som er hennes fjerde europamesterskap utendørs.

Isabelle Pedersen. Foto: Eirik Førde

- I dag var en av de tøffe dagene. Jeg gjorde ikke det jeg gjør på trening hver dag. Jeg må lære av dette og komme sterkere tilbake, sa en naturligvis veldig skuffet Pedersen via sin manager Mario Bassani.