Karsten705.jpg
Gullgutten Karsten Warholm ble feiret på utøverhotellet i Doha i natt. Foto: Bildbyrån.

Gullgutten Karsten ble feiret i Doha i natt

Karsten Warholm løp inn til VM-gullet på 400 meter hekk med tiden 47.42. Dimna-karen forsvarte VM-gullet som den første nordmannen noensinne og han er andre nordmann med to VM-titler i friidrett. Tidenes nest raskeste utøver på 400 meter hekk ble fjerde utøver til å forsvare gullet på langhekken og han går gjennom 2019 som ubeseiret.

Resultater VM dag fire

– Det er helt fantastisk å ta gullet nå etter å ha fått mye bank i fjor, sa en strålende fornøyd 23-åring til NRK etter å ha blitt intervjuet av TV-kanaler fra hele verden.

katsren.jpg

Karsten Warholm. Foto: Bildbyrån.

– Akkurat nå er jeg overlykkelig og det var helt magisk å komme i mål først. Jeg vil takke alle som følger med, men dette gullet er først og fremst for teamet. Vi har jobbet så sinnsykt hardt for dette.

- Uten ham ville det aldri blitt gull [NRK].

Som ventet åpnet Warholm knalltøft, men Rai Benjamin hang meget bra med. Warholm trippet litt før den niende hekken, men viste seg likevel som den klart sterkeste og Benjamin måtte ta til takke med sølv 24 hundredeler bak maskinen fra Ulsteinvik. Abderrahman Samba har slitt enormt med skader denne sesongen, men fant formen til mesterskapet på hjemmebane og tok bronsen etter å ha løpt på 48.03.

Historisk plassering av Jakob

Jakob Ingebrigtsen ledet lenge på sisterunden av 5000 meter, men dessverre ble det for tungt på oppløpet og han ble nummer fem med 13:02.93, ni tideler bak hans norske rekord. Det føles nesten som en liten skuffelse da han var i strålende posisjon, men at en 19 år gammel nordmann blir nummer fem på 5000 meter i et verdensmesterskap er intet annet enn fantastisk. Ingen nordmann har noensinne fått en bedre plassering på distansen i VM, tidligere norsk bestenotering var Marius Bakken sin niendeplass i 2001.

Ingebrigtsen.jpg

Filip, Jakob og Henrik Ingebrigtsen. Foto: Bildbyrån.

Jakob satset virkelig alt for å bli verdensmester og viste at han ikke ville ligge bak og bare gå for en medalje. Med litt mer erfaring på 5000 meter og flere treningskilometer i kroppen blir han uhyre farlig på distansen både i OL og VM. Løpet var forøvrig bare Jakob sitt niende 5000 meter-løp noensinne.

- Virker som de mister hodet [NRK].

– Jeg gikk alt jeg kunne. Det var tungt å motivere seg i starten og jeg hadde håpet på roligere løp fra start av. Jeg ga alt jeg hadde, nå må jeg hjem og trene for å bli bedre, sa Sandnes-karen til NRK like etter løpet.

Filip brøt løpet på den nest siste runden, mens Henrik ble nummer 13 med 13:36.25. Sistnevnte har slitt enormt med skader de siste årene og det å bli nummer 13 i VM er en ekstremt imponerende prestasjon.

– Det startet for fort og jeg hadde ikke sjans til å følge. Det var ett valg og jeg måtte løpe mitt løp. Jeg ville gjerne vært i bedre form, men i dag hadde jeg ikke mer å gi og jeg kom i mål på en OK tid, sa Henrik til NRK.

Etiopia hadde de største favorittene og de innfridde. Regjerende mester Muktar Edris, som har hatt en skuffende sesong, leverte et strålende løp og vant på 12:58.85. Han forbedret da sin årsbeste med over 26 sekunder. Selemon Barega sørget for etiopisk dobbel med 12:59.70 og det var da første gang i historien en nasjon tok dobbelt på distansen i VM. Det ble bronse til Canada og Mo Ahmed med tiden 13:01.11.

Løpsutvikling som passet Ingebrigtsens

Det som fremstod som uvirkelig for få år siden, at tre nordmenn var i VM-finale på 5000 meter ble et faktum kl. 20:20 norsk tid. De tre var utrolig nok alle fra samme familie fra Lura, Sandnes og det var historisk med tre brødre i en VM-finale. Brødrene la seg i bakre del av feltet fra start av, der feltet var på en lang rekke allerede på førsterunden, som ble passert på 1:01.50. Det roet seg på andrerunden og Jakob hadde kommet seg litt lengre frem i feltet.

Første 1000 meter ble passert på 2:39.06 med etiopierne som holdt farten oppe. Telahun Bekele, som har årsbeste i verden, var den som dro feltet og det ble en liten luke ned til Ingebrigtsen-brødrene. Stewart McSweyn fra Australia valgte å gå opp i tet i gruppen med Ingebrigtsen, som slapp mer til teten etter en 1:01-runde. McSweyn løp seg opp til gruppen, men Jakob og Filip fulgte han ikke helt. Andre kilometer gikk på 2:35 av teten, Henrik hadde da sluppet og lå bakerst i løpet.

- Kjentes som en kniv i magen [NRK].

Jakob og Filip var på vei opp til tetgruppen, men da dro Barega til og det var nok en runde på 1:01-tallet. Like etter halvveis hadde Jakob og Filip kontakt med tetgruppen da de fremste løp runden til 2800 meter på 1:04. 3000 meter ble passert på 7.53 og det var i fart til norsk rekord. Filip og Jakob avanserte og Filip var i tet ved passering 3200 meter, da hadde farten dalt litt med en runde på 1:05. Paul Chelimo dro med Filip og Jakob like bak. Barega tok over drajobben igjen og runden ble løpt på 1:04.93.

Da det gjenstod tre runder lå Jakob og Filip strålende til da Mo Ahmed gikk opp i tet. Tetgruppen på ti mann bestod av åtte utøvere som er født i Afrika og to som er født i Sandnes. Farten økte litt, 4000 meter ble passert på 10:33.93. Jakob lå våkent fremme i feltet og da 600 meter gjenstod var Jakob og Filip i tetfeltet på seks mann. Det ble litt knuffing inn i siste sving og Filip valgte da å bryte. Jakob lå som nummer to da det ringte for en runde igjen på 12:03.02 etter litt knuffing mellom Jakob og Ahmed. Jakob tok teten da 300 meter gjenstod og hadde teten inn i siste sving. Dessverre stoppet det virkelig på oppløpet og Jakob falt over mål inn til historisk plassering.

To andre nordmenn i finaler

Ola Stunes Isene leverte fint i sin debut i en VM-finale og ble nummer ti i diskos med 63.67. Mannen som har kastet 67.78 i år fikk ikke helt fullklaff og da ble det litt for kort til å kjempe om medalje, som han var en outsider til å ta. Sist en nordmann var i VM-finale i diskos var Einar Kristian Tveitå i 2001 og bare Mette Bergmann og Knut Hjeltnes har bedre plasseringer i øvelsen i VM av nordmenn noensinne.

Ola.jpg

Ola Stunes Isene. Foto: Bildbyrån.

Stunes Isene åpnet med 62.95 i første omgang og lå da som nummer ni etter at alle tolv hadde kastet en gang. Det ble ugyldig for Sturla-kasteren i andre omgang og han måtte da øke i tredje omgang. Det klarte han da han kastet 63.67, dessverre var det 13 små centimeter fra å være topp 8 og få tre nye kast.

Verdenseneren de siste sesongene Daniel Ståhl sørget for et meget fortjent gull til Sverige. Det ble jevnere enn forventet da Ståhl «bare» kastet 67.59 som sitt lengste kast. Han vant tilslutt med en drøy halvmeter til Fedrick Dacres fra Jamaica. Lukas Weisshaidinger fra Østerrike sikret seg bronsemedaljen med 66.82. Marginen mellom gull og bronse var den minste i VM-historien i diskos.

Karoline.jpg

Karoline Bjerkeli Grøvdal. Foto: Bildbyrån.

Karoline Bjerkeli Grøvdal var ikke i storslag i Doha og ble nummer 13 på 3000 meter hinder med 9:29.41. Dette var tangering av hennes beste VM-plassering i det som er hennes sjette verdensmesterskap. Tjalve-løperen ble historisk ved å ta seg til finale, ingen norske kvinner har klart det på hinder i VM tidligere.

– Det er litt vanskelig å vite hva jeg skal si, kroppen var tung allerede fra start i dag. Jeg kjente allerede på oppvarmingen at beina var tunge og jeg vet egentlig ikke hvorfor det er sånn, sa den norske rekordholderen.

- Vurderer å droppe hinder [NRK].

Beatrice Chepkoech fra Kenya tok som ventet gullet og verdensrekordholderen ble verdensmester for første gang. Hun løp på mesterskapsrekord 8:57.84 etter en knalltøff åpning av løpet. Den regjerende mesteren Emma Coburn fra USA tok sølvet på 9:02.35 og perset da med 23 hundredeler. Tyske Gesa Felicitas Krause gjorde som i 2015, løp inn til bronsemedalje. Hun hadde en sterk avslutning og forbedret den tyske rekorden til 9:03.30, hun har da perset med over åtte sekunder i år. En annen som har smadret sin pers i år er Anna Emilie Møller fra Danmark. Hun løp inn til en strålende syvendeplass med tiden 9:13.46 og har da perset med 18 sekunder denne sesongen.

Bjerkeli Grøvdal la seg til bakerst i feltet fra start av, der Beatrice Chepkoech virkelig smalt til og passerte første 1000 meter på 2:52.95, i god fart til å slå sin egen verdensrekord. Chepkoech økte sin ledelse og passerte 2000 meter på 5:55.28, men farten var nå for rolig til verdensrekord. Hun slet litt mot slutten, men hadde full kontroll på gullet. Bjerkeli Grøvdal ble liggende bak i feltet hele veien og hadde ikke sin sedvanlig sterke avslutning.