adobe-spark-post (75).png
Salum Kashafali. Foto: Bildbyrån.

God åpning for Norge i Sandnes

Første dag av European Athletics Team Championships i Sandnes er unnagjort og det ble prestert bra av flere nordmenn, blant annet av Fredrik Øvereng som smadret persen sin på 400 meter, tok seg til finale og er 13. beste nordmann noensinne. Elisabeth Thon Rosvold og Eivind Henriksen var Norge sine finalister og de leverte varene.

Forhåndsomtale
Nettsiden til stevnet
Norges sin tropp
Tidsskjema og resultater
Stream

Første dag av mesterskapet var det to finaleøvelser, diskos for kvinner og slegge for menn. Det var også var forsøksheat i alle løpsøvelser opp til og med 400 meter. Det var to heat på alle løpøvelsene, der de tre raskeste pluss de to beste tidene av de øvrige gikk til finale. I de tekniske øvelsene får alle utøverne tre omganger, før de fire beste får ytterligere en omgang.

Gode finaleresultater

Eivind Henriksen var første utøver i aksjon i mesterskapet da han var første deltaker i slegge. Fjorårets femtemann fra EM i Berlin satte standarden med 73.77 og ledet etter første omgang. I andre omgang ble det 73.18 og den norske rekordholderen var fortsatt i tet. Det tredje kastet gikk enda litt kortere og Tjalve-kasteren tråkket det ugyldig.

ny eivind.jpg

Eivind Henriksen. Foto: Bildbyrån.

I tredje omgang fikk forhåndsfavoritten Bence Halasz fra Ungarn opp 75.63 og tok da teten. Henriksen hadde presset på seg før fjerde og siste kast om det skulle bli seier. Han fikk til et bra kast, men dessverre var det litt for kort og målte 74.55. De ti første poengene til Norge var et faktum, som forventet ut fra årsbeste for Henriksen som deltok i lag-EM for åttende utgave på rad og han fikk sin beste plassering noensinne. Halasz vant med sitt kast fra tredje omgang.

thon.jpg

Elisabeth Thon Rosvold. Foto: Bildbyrån.

Elisabeth Thon Rosvold var Norge sin utvalgte i diskos. Hun hadde niende beste resultat av deltakerne i år med 52.13. Dette er norsk juniorrekord og Rosvold, som fortsatt bare er 16 år, har hatt en strålende sommer med finale i U20-EM og NM-gull forrige helg. Det ble litt bom for Asker-kasteren i første omgang med 36.07, men da var ihvertfall ett poeng sikret. I andre omgang ble det betydelig bedre klaff og diskosen fløy 46.87 og Rosvold gikk opp på åttendeplass etter to omganger.

Rosvold sitt siste kast målte 45.63 og hun ble nummer åtte. Dermed var ett plusspoeng sikret for Norge og sist Norge fikk en så bra plassering i diskos i lag-EM for kvinner var Grete Etholm sin sjetteplass i tyrkiske Izmir i 2011.

Vinneren ble Irina Rodrigues fra Portugal med 58.16, mens nederlandske Corinne Nugter sikret ti poeng for sitt land med 57.10.

vladi.jpg

Vladimir Vukicevic. Foto: Bildbyrån.

Mange nordmenn til finaler

Vidars Vladimir Vukicevic løp i andreheatet på 110 meter hekk. Han hadde tredje beste årsbeste i heatet og gjorde et solid løp. Vukicevic ble nummer to med 14.31 i motvind 2.7. Dermed var den norske rekordholderen enkelt videre.

isabelle.jpg

Isabelle Pedersen. Foto: Bildbyrån.

På kvinnenes 100 meter hekk løp Isabelle Pedersen i førsteheatet og fikk blant annet bryne seg på fjorårets europamester Elvira Herman fra Hviterussland. BUL-løper Pedersen yppet seg mot Herman lenge og tok en klar andreplass i feltet med 13.63 (-1.0), mens Herman løp på 13.39.

- Det var greit dette. Det har vært en tøff sommer og det at jeg kan løpe uten smerter gjør at jeg er glad. Vinden er brutal, sa den tidligere U20- og U18-verdensmesteren til Knut Skeie Solberg på indre bane.

På 100 meter for menn hadde Salum Kashafali fra Norna-Salhus tredje beste årsbeste i sitt heat, med tre karer med årsbeste like bak. Mannen med verdensrekorden i paraklassen T12, for svaksynte, havnet litt bak fra start av og fikk et feilsteg like før målstreken. Han endte likevel på en femteplass i heatet med tiden 10.81 (-1.3). Det viste seg å akkurat være nok til å gå til finale som åttendemann.

- Det var fantastisk å løpe her og det var veldig bra publikum. Det er ikke ofte man får være med i lagkonkurranse og det gir ekstra motivasjon, sa bergenseren etter løpet.

Ezinne Okparaebo fra Norna-Salhus hadde nest best årsbeste i det første forsøksheatet på 100 meter, og best pers av alle deltakerne. Et avansement var da forventet og kvinnen som både har sølv og bronse fra EM innendørs på 60 meter hadde grei kontroll på finaleplassen da hun ble nummer tre med 11.84 (-0.7).

adobe-spark-post (80).png

Ezinne Okparaebo. Foto: Bildbyrån.

Det var på forhånd ventet at det skulle bli for tøft for Mathias Hove Johansen å ta seg videre med tanke på årsbeste og pers. Skjalg-løperen kjempet bra og ble nummer fire i førsteheatet med 21.59 (-2.1). Han hadde da mulighet til å gå videre på tid.

- Jeg får håpe det går, satser på at det bare blir fire fra det andre heatet som slår meg. Det var veldig gøy å løpe for hjemmepublikummet, sa rogalendingen like etter sitt løp.

adobe-spark-post (78).png

Mathias Hove Johansen. Foto: Bildbyrån.

I det andre heatet var det tre utøvere som løp raskere enn Hove Johansen og en som løp på lik tid. Dermed var finaleplassen et faktum og minst et plusspoeng var sikret sett opp mot årsbestetider.

Elisabeth Slettum hadde tredje beste årsbeste av deltakerne i heat to og muligheten for avansement var absolutt realistisk, de to tidene som lå an til avansement fra første heat var 24.82 og 24.93.

adobe-spark-post (76).png

Elisabeth Slettum. Foto: Bildbyrån.

Kvinnen som deltok i sin første europacup for Norge i 2005 og som nå deltar for åttende gang gjorde et solid løp og hadde full kontroll på tredjeplassen med 24.26 (-0.8).

- Det er veldig gøy å komme seg videre og jeg gleder meg til søndag. Det kjentes veldig bra underveis, sa Slettum.

Dermed var alle de seks første norske løperne videre til finale og Norge fikk en sterk start på mesterskapet før det i utgangspunktet skulle bli tøffere for utøverne som løp 400 meter.

overeng.jpg

Fredrik Øvereng. Foto: Knut Skeie Solberg.

Først ut var Fredrik Øvereng på mennenes ene runde rundt banen. Overhalla-løperen perset til 47.48 da han kom til semifinale under U23-EM i sommer. Med det hadde han femte beste tid i år i det andre heatet og niende beste tid totalt. Trønderen åpnet tøft før han roet litt underveis. Han hadde en sterk avslutning og kjempet seg forbi portugisiske Ricardo dos Santos, som satte nasjonsrekord med 45.14 i fjor, like før slutt. Øvereng ble nummer fire i heatet på 47.03 og tok seg til finalen med femte beste tid totalt. Det var rett og slett et meget sterkt løp og Øvereng løp seg inn som den 13. raskeste nordmannen gjennom alle tider.

- Jeg følte meg veldig sterkt og det blir kjempegøy å løpe finale, sa Øvereng.

På kvinnenes 400 meter hadde Sara Dorthea Jensen svakest årsbeste av deltakerne. Hun kjempet hardt gjennom hele løpet, men fikk det tøft på oppløpet og Kristiansand-løperen ble totalt nummer elleve med 54.68, 32 hundredeler bak årsbeste.

sandberg.jpg

Joachim Sandberg. Foto: Bildbyrån.

På 400 meter hekk hadde Joachim Sandberg en årsbeste på 51.88, som var åttende best i feltet. Mannen som er fra Sandnes, men representerer Tjalve, tok plass i sjette bane i andreheat. Han kjempet seg forbi hviterussiske Siarhei Siarkou på oppløpet og med tiden 52.44 var Sandberg finaleklar med syvende beste tid totalt.

Siste norske utøver i aksjon fredag kveld var Amalie Iuel på 400 meter hekk. Tyrving-løperen hadde best årsbeste med en klaring på nærmere ett sekund. Den norske rekordholderen løp kontrollert og var faktisk nummer fire ut på oppløpet. Hun giret litt opp på slutten og sikret finaleplass enkelt med 57.46 og en andreplass i heatet.

adobe-spark-post (77).png

Amalie Iuel. Foto: Bildbyrån.

- Det var helt et helt greit løp og jeg er fornøyd med å komme meg til finale. Jeg føler meg fin og frisk, det tar jeg med meg til finalen, sa Iuel.

Innledet med 100 meter

Som en start på stevnet var det lagt inn 100 meter for begge kjønn utenom mesterskapet, for løpere som var tatt ut på stafettlagene.

På herresiden var Trondheims Christian Mensah påmeldt, men han stilte ikke til start. Nederland stilte med to meget sterke karer og de tok de to første plassene totalt ved Taymir Burnet med 10.56 og europamester fra 2016 Churandy Martina med 10.73. Det var motvind i begge heatene, henholdsvis -1.9 og -1.5 for de to nevnte løperne som løp i heat to og en.

Det var dessverre merkbar motvind også på kvinnenes 100 meter med -1.4 i første heat. Nederland fortsatte å vinne med Pieter Nargelis Statia, som løp på 11.84, litt bak persen på 11.37 fra tidligere i år. Sørilds bronsevinner fra U20-EM i 2017 Ingvild Meinseth ble nummer to i heatet med 12.22. Det andre heatet vant belgiske Rani Rosius på 12.07 (-3.7), her ble Orions Tonje Fjellet Kristiansen nummer tre på 12.48.