Iuel.jpg
Amalie Iuel stormer inn til norsk rekord. Foto: Eirik Førde

Norske rekorder av Tyrving-duoen Iuel og Rønningen

I strålende vær ble Oslo Bislett Games arrangert på Bislett Stadion torsdag. Det ble satt to norske rekorder,  i tillegg var det en haug av nordmenn som presterte gode resultater. Alt du trenger å vite finner du her.


Resultater Oslo Bislett Games

Filip med fint "comeback" etter skade

Som vanlig ble Bislett Games avsluttet med mile og der løp hovedfeltet bedagelig de første rundene, med Filip Ingebrigtsen på tredjeplass da det ringte for en runde igjen. Filip ble dessverre stengt litt på bortre langsiden, men kom seg løs på oppløpssiden og løp inn til en sterk fjerdeplass på 3.57.97 i hans første fullførte løp denne sesongen.Filip Ingebrigtsen. Foto: Eirik Førde

Hans eldre bror Henrik viste også lovende takter med en sterk sisterunde og han ble nummer seks med årsbeste 3.58.46. Begge disse karene fra Sandnes løper 5000 meter i Diamond League i Stockholm på søndag, noe som skal bli meget spennende å se. Vinneren på mile ble fjorårets verdensmester på 1500 meter Elijah Manangoi på 3.56.95.

Filip Ingebrigtsen uenig med pappa: - Har fortsatt et lite overtak på Jakob (NRK)

Karsten med enda et sterkt løp

Karsten Warholm åpnet i sedvanlig stil på 400 meter hekk og ledet ut på oppløpet. Som i Roma var Abderrahman Samba sterkest på oppløpet. Han vant på 47.60 og slettet da Edwin Moses sin stevnerekord. Verdensmester Warholm kom i mål på andreplass med 48.22, noe som er hans nest beste løp noensinne, identisk med hans norske rekord fra i fjor.

- Kvalm og full av syre (NRK)

- Dette er den nest beste tiden min sålangt i karrieren, så jeg er selvsagt fornøyd med dette løpet. Det er fantastisk å løpe her, men jeg løper jo ikke så fort som jeg gjorde i Roma, sa Warholm etter løpet.

Karsten Warholm. Foto: Eirik Førde

- Jeg gleder meg til å sette meg ned for å se hva jeg kan gjøre annerledes i Stockholm på søndag. Jeg gjør mitt beste i dag og er fornøyd med dagens løp.

Iuel med norsk rekord

Amalie Iuel fra Tyrving har ikke fått det til å stemme 100 prosent i sesongåpningen på 300 meter hekk. Da distansen ble 100 meter lengre under Bislett Games viste hun styrke. Hun løp inn til 55.26 og senket da sin norgesrekord med 12 hundredeler. Iuel ble nummer seks og er femte raskeste europeer i år. Strålende leverte av Iuel, som naturligvis klarte EM-kravet og sørget da for at Tyrving stod for to norske rekorder i løpet av en drøy time.

Rekordløp av Iuel (TV2)

- Det var helt magisk å løpe på Bislett, dette var noe helt annet enn tidligere. Jeg har hele familien på langsiden og dette kunne ikke blitt bedre. For et trykk, det var så deilig, sa en strålende fornøyd Iuel.

- Nå skal jeg finpusse teknikken og steget mitt, for jeg har fortsatt en del å gå på, var de lovende ordene fra norgesrekordholderen.

Vidars Line Kloster, som har slått Iuel på 300 meter hekk i år, gjorde også et fint løp da hun ble nummer åtte med årsbeste 56.48, tre tideler bak pers. Olympisk mester Dalilah Muhammad vant på årsbeste 53.65.

Helene Rønningen med norsk rekord på 200 meter

Helene Rønningen ga en liten forsmak på hva som kom med en sterk 100 meter og på 200 meter smalt hun til med 23.27 (+1.2) og slettet dermed den norske rekorden med tre hundredeler. Rønningen klarte også EM-kravet på distansen, er femte beste U23-løper i Europa i år og satte naturligvis norsk U23-rekord i samme slengen.

- Helt uvirkelig (NRK)

Astrid Mangen Cederkvist fra Sandnes gjorde også et meget sterkt løp da hun ble nummer to med 23.56, pers med 34 hundredeler og hun er da nummer åtte i Norge gjennom alle tider.

Helene Rønningen. Foto: Eirik Førde

Det ble også løpt fort bakover i feltet. Henriette Jæger fra Aremark, som enda ikke har fylt 15 år, perset til 24.68 og var tidelet bak aldersrekorden i J15.

Jakob tidenes nest raskeste europeisk junior

På 1500 meter dro de to harene i fra og Jakob Ingebrigtsen ble liggende i tet på feltet. Jakob ledet feltet til 150 meter gjenstod og da kom et par karer forbi. Jakob hadde en fin oppløpsside og ble nummer tre på 3.36.06. Dette er norsk juniorrekord, bare en kar født i år 2000 har løpt raskere i verden i år og bare en europeisk junior har løpt raskere på distansen noensinne. Hvis Jakob får fin drahjelp vil nok denne tiden bli smadret og han viste at sub-3.35 nok er innenfor rekkevidde, noe som er helt vanvittig for en kar fra Sandnes som enda ikke har fylt 18 år.

Jakob Ingebrigtsen. Foto: Eirik Førde

- Det var helt sykt å kunne gjøre dette med det publikum som var her, sa Jakob til speaker Rune Stenersen etter å ha blitt utdelt Kondis sin gullsko som årets juniorløper på herresiden i fjor.

Jakob plasserer seg forøvrig som nummer tre i Norge gjennom alle tider og dermed er det tre blad Ingebrigtsen på topp på alle-tiders-statistikken i Norge på 1500 meter.

Isabelle nok en gang like bak norsk rekord

Isabelle Pedersen fra BUL fikk som vanlig en fin start på 100 meter hekk og var nok en gang like bak norsk rekord da hun løp inn til 12.78 (+1.1) og ble nummer fire.

Isabelle Pedersen mener det er fair om hun tar EM-medalje (BT)

Tiden er fire hundredeler bak den norske rekorden til Christina Vukicevic, tre hundredeler bak Pedersen sin pers og to hundredeler bak bergenseren sin årsbeste. Videre er det hennes tredje beste løp på distansen noensinne. Danielle Williams vant på 12.60.

Isabelle Pedersen. Foto: Eirik Førde

Diskoskjempene "våre" nummer ni og ti

I diskos åpnet Sturlas Ola Stunes Isene med fine 62.01, hans tredje beste kast noensinne og en snau meter bak pers. Sven Martin Skagestad fra Norna-Salhus åpnet med 59.48. I andre omgang ble det 59.39 på Isene og dødt for Skagestad i det som så ut til å være et ganske langt kast. I tredje omgang ble det 60.15 for Isene og dødt på Skagestad. De norske karene endte da som nummer ni og ti og dermed var konkurransen over for de norske diskoskasterne som jakter EM-kravet på 63.50.

Syvendeplass til Karoline og norsk årsbeste av Ezinne

Karoline Bjerkeli Grøvdal ble nummer syv på 3000 meter hinder med 9.29.94 og hun er da kvalifisert for EM. Det ble et meget spennende spurtoppgjør om seieren mellom Hyvin Kiyeng og verdensmester Emma Coburn. Kiyeng klarte å holde unna og vant på 9.09.63. Dessverre var det første hinderet for høyt de første tre rundene og det førte til litt problemer for flere av løperne.

- Veldig frustrerende. Skal ikke skje (NRK)

Karoline Bjerkeli Grøvdal. Foto: Eirik Førde

På 100 meter var det strålende forhold med varme og god vind +1.6. Der løp Ezinne Okparaebo fra Norna-Salhus på fine 11.24, norsk årsbeste med åtte hundredeler og hun ble da nummer syv. Tiden er hennes beste i godkjent vind siden 2015. Vinneren ble Murielle Ahoure på 10.91, mens Dina Asher-Smith satte britisk rekord med 10.92

Fin norsk fight på 800 meter

På kvinnenes 800 meter var Caster Semenya som vanlig suveren og vant på 1.57.25. Lengre bak i feltet ble det en fin duell mellom Strindheims Hedda Hynne og BULs Yngvild Elvemo. Hynne var sterkest og ble nummer åtte på årsbeste 2.01.46, noe som betyr at hun er klar for EM i Berlin. Elvemo havnet på plassen bak med pers 2.01.65. Aldri før har to norske kvinner løpt så fort på distansen i samme felt og Elvemo er nå tredje raskeste norske kvinne på distansen noensinne.

- Dette var gøy, men det var en tung dag på jobben. Jeg mangler fortsatt litt på toppformen, så jeg gleder meg til formen kommer for fullt. Det var en utrolig kul atmosfære her i dag, den beste jeg har opplevd så langt på Bislett, sa Hynne, som la til at hun synes det er gøy med så mange gode norske prestasjoner, noe det er vanskelig å være uenig i.

Kjempeløp av Thomas Roth

På herrenes 800 meter ble de åpnet vanvittig med 50.05 av hare Andreas Roth. Hans storebror Thomas måtte ta over harejobben da Andreas ga seg. Thomas holdt strålende hele løpet og løp inn til fantastiske 1.45.75. Med dette perset Ull/Kisa-løperen og kom seg under 1.46 for første gang. Roth er med dette fjerde raskeste nordmann noensinne og han passerte legenden Audun Boysen. Videre er han åttende beste europeer i år og første nordmann under 1.46 siden Vebjørn Rodal i 2000. Tyrvings junior Didrik Hexeberg Warlo perset til 1.50.88 da han ble nummer fire.

Thomas Roth. Foto: Eirik Førde

Det var ikke bare Thomas Roth som løp fort av Ull/Kisa-løperne på 800 meter. Hans klubbvenninne Amalie Sæten viste en strålende fightervilje på oppløpet og ble nummer to på 2.04.80, som er persforbedring med over to sekunder. Elisabeth Angell Bergh fra Tjalve ble nummer tre med pers 2.07.63, fin løping av USA-studenten som allerede har hatt en lang sesong. Monika Elenska fra Litauen vant på 2.04.44, rett bak pers.

Quarcoo tidelet bak årsbeste

Orions Jonathan Quarcoo ble nummer syv på 200 meter på 20.79 (+1.0), som er tidelet bak hans årsbeste på distansen. Seieren gikk til regjerende verdensmester Ramil Guliyev på årsbeste 19.90.

Jonathan Quarcoo. Foto: Eirik Førde

Utsi Onstad nummer åtte

Oda Utsi Onstad fra Norna-Salhus fikk muligheten i Diamond League i tresteg. Hun åpnet fint med 13.17 i første omgang, før det ble 13.13 og 13.17 (+2.1) i tredje omgang. Utsi Onstad lå på en åttendeplass etter tre omganger og fikk da tre nye forsøk til å forbedre sin pers. I fjerde omgang ble det ikke treff og da ble det 12.74, før det ble dødt i femte omgang. Konkurransens lengste sprang oppnådde Fagernes-kvinnen i siste omgang med 13.23.

Varm 10 000 meter

På 10 000 meter var det EM-medaljør Andy Vernon som tok på seg drajobben i varmen på Bislett og etter fem runder lå de an til en tid under 28 minutter. Europarekordholderen på maraton Sondre Nordstad Moen fra Vida lå god plassert midt i tetgruppen. Det var etablert en "norsk gruppe" med Gular-gutta Marius Vedvik og Per Svela bak i feltet.

- Vurderte å bryte (BT)

Vernon ga seg da 4000 meter ble passert og like etter dette var Nordstad Moen bakerst i tetfeltet som inneholdt seks mann. Bak i feltet hadde svenske David Nilsson tatt over jobben for Gular-duoen som nå bare inneholdt Vedvik, da Svela hadde måtte slippe. Nordstad Moen avanserte en plass halvveis, men hadde da en luke til teten.

Trønderen løp i mål på en femteplass på 28.37.92 og sikret seg da greit inn til EM-kravet på 28.55.00. Det har ikke respondert perfekt på trening for Nordstad Moen i år og hvis det stemmer etterhvert vil han nok bli en farlig mann på denne distansen i EM i Berlin. Marius Vedvik løp i mål på plassen bak Moen med 29.13.27.

Sondre Nordstad Moen. Foto: Eirik Førde

Thomsen nummer åtte

Tjalves Marcus Thomsen åpnet kulekonkurransen med 18.87. I andre omgang stemte det bedre for fjorårets junioreuropamester da han støtet 19.41, 20 centimeter bak utendørspers, før det ble 18.91 i tredje omgang. Kjempen fra Voss lå som nummer åtte etter tre omganger og fikk da delta i de tre siste omgangene. Der åpnet han med 19.29, så 18.90, før det ble 19.07 i siste omgang. Thomsen endte da på en åttendeplass og viste veldig stigning sett opp mot det han har prestert i de siste konkurransene. Amerikaneren Ryan Crouser ledet med stevnerekord 22.21 før siste støtet til Tom Walsh. Da fikk Walsh opp 22.29 og mannen fra New Zealand vant da konkurransen.

Norske kvinner i spyd og stav

Første Diamond League-øvelse var spyd for kvinner og der var Osterøys Sigrid Borge Norge sin representant. Hun åpnet med 50.47 i første omgang, før det ble dødt i andre omgang. Borge økte til 56.77 i tredje omgang, gikk da opp på en syvendeplass og fikk kaste de tre siste omgangene. I femte omgang økte Borge til 58.35, før hun smalt til med 61.11 i siste omgang. Dette resultatet er hennes fjerde beste noensinne og hun tok en sterk fjerdeplass i Diamond League. Vinneren ble Tatsiana Khaladovich med hviterussisk rekord 67.47.

BULs Lene Retzius, som nylig satte norsk rekord hele tre ganger under Clean Air Games, begynte stavkonkurransen med riv på 4.06. Hun kom seg over i andre forsøk og tok deretter 4.26 i første forsøk. Listen ble deretter flyttet opp til 4.41 og dette ble dessverre litt for høyt for Retzius denne nydelige torsdagskvelden. Sandi Morris vant på 4.81, mens Retzius ble nummer syv.

Aldersrekord i G17

På herrenes 200 meter ble det perfekt vind (+1.9). Skjalgs Mathias Hove Johansen tok seieren på 21.05, som er hans nest beste tid noensinne og bare fem hundredeler bak pers. Even Pettersen fra Trondheim ble nummer to på årsbeste 21.22. Bak dette var det en knallhard duell om å ta aldersrekorden i G17. BULs Stephan Skogheim Kyeremeh forsvarte rekorden sin med å forbedre den til 21.31 og var da ni hundredeler foran jevngamle Andreas Haara Bakketun fra Gneist, som perset.

Rønningen med strålende tid

Tyrvings Helene Rønningen løp nok et strålende løp på 100 meter. Hun tok en klar seier på 11.34, 12 hundredeler under pers og godt under EM-kravet. Dessverre viste vindmåleren +2.5 og tiden er da ikke godkjent. Det var også fin løping bak med totalt fem kvinner under 12 sekunder, der Nathalie Ommundsen Johnsen fra Skjalg og Liv Storhaug fra Sandnes begge var under den magiske grensen for første gang.

- Dette var helt sykt, utrolig gøy. Selv om vinden ikke spilte på lag i dag føltes det utrolig bra. Det er like stas å løpe på Bislett hvert år, nå gleder jeg meg til å løpe 200 meter senere, sa Rønningen.

Danske seier på 1500 meter

På 1500 meter var det bare danske Andreas Lindgreen og Nesbyens Sondre Juven som hang på haren Håkon Mushom. Dansken var sterkest og vant på pers 3.43.52. Ferdinand Kvan Edman fra Tjalve ble beste nordmann med 3.46.39 i sesongdebuten, mens Juven løp inn til 3.48.95 etter en tung sisterunden.

Fine tider på 400 meter

På kvinnenes 400 meter vant svenske Lisa Duffy på 54.20. Skjalgs Elisabeth Slettum, som løp distansen for første gang siden 2015, ble nummer to på 54.38 og senket da sin pers med 21 hundredeler. Det ble også pers på Fredrikstads Nora Kollerød Wold med 55.73 og hun ble da nummer fire, like bak Tyrvings Marie Skjæggestad som noterte 55.44.

På herrenes runde åpnet Mike Lubsen meget sterkt og hadde ledelse ut på oppløpet. Her ble han spist opp av Simen Sigurdsen fra Ranheim som vant på 47.32. Sigurdsen forbedret da sin pers med hele 85 hundredeler. Moelvens Mauritz Kåshagen ble nummer to med 47.80. En av årets kometer i norsk sprint, Tor Junior Vedde fra Gular, smadret sin gamle pers da han løp på 48.07 og ble nummer fire. BULs junior Luca Thompson forbedret sin pers med tre hundredeler til 48.18.

Lillefosse med supertid på 100 meter

På 100 meter var det feltets yngste, Pål Haugen Lillefosse, som var favoritt. Han innfridde til det fulle med strålende 10.55 (+1.5) og smadret sin aldersrekord i G17 med hele 16 hundredeler. Tiden fører Gneist-utøveren opp som Europas nest raskeste U18-utøver i år, og han satser egentlig på stav.

Pål Haugen Lillefosse. Foto: Eirik Førde

Fanas Christian Marthinussen ble nummer to med 10.66, Tyrvings Patrick Bifuko perset til 10.78 med en tredjeplass, mens Fanas stortalent Filip Bøe var gledelig tilbake på distansen for første gang på et par år med 10.82.

Det ble gode tider også på 100 meter i paralympics-klassen. Her vant sveitsiske Sofia Gonzalez med 17.42 (+0.4). Nauy Vu ble beste norske med 18.71 på tredjeplass, mens Ann Selda Deliler løp på 18.98 og var under 19 sekunder for første gang.

Berit Berthelsen Challenge i lengde

I lengdekonkurransen åpnet både Ingar Kiplesund og Henrik Flåtnes fint med henholdsvis 7.35 og 7.29, begge i medvind 2.4. Tjalves Marius Bull Hjeltnes, som nylig slo persen sin fra han var 16 år, hoppet pers 7.11 i første omgang. Han forbedret denne persen senere til 7.13.

Kiplesund økte til 7.42 (+1.3) i andre omgang og nærmet seg da sin årsbeste. Kiplesund endte med denne lengden og ble nummer tre.

Ranheims Mia Guldteig Lien, fortsatt 14 år gammel, perset til fine 5.81 og er da inne topp 10 i J15-klassen i Norge gjennom alle tider. Hun ble nummer to av kvinnene, like bak klubbvenninne Kristina Stensvoll Reppe som perset til 5.88.

Persefest på 100 meter hekk

Første øvelse ut var finalen på 100 meter hekk for U18-utøvere i Tjalvelekene, som ble arrangert i helgen. Vinneren ble Tyrvings Maria Aaberg som løp på 14.02 og smadret da persen sin på 14.31. Dessverre var tiden to hundredeler for treg til å ta kravet til U18-EM. Forholdene var veldig gode med medvind 0.9 og de fem første i feltet satte alle pers. Med andre ord er det en strålende start på Bislett Games 2018.

Også neste øvelse ut var 100 meter hekk, da med seniorhekker og tre utøvere født i år 2000 til start. Det ble en meget jevn duell mellom Ranheims Kristina Stensvoll Reppe og Ull/Kisas Tonje Moen. Begge løp strålende med henholdsvis 13.93 og 13.95 i vind +1.4. Begge kom seg da under 14 sekunder for første gang, Reppe perset med hele 58 hundredeler. De to var også veldig nærme kravet til junior-VM på 13.85 og de plasserer seg som nummer ni og ti i Norge gjennom alle tider i 18-årsklassen. Siste kvinne til start var Emilie Sandberg fra Sandnes og også hun perset, da til 14.53.

Det var lagt inn 4x200 meter mixed stafett for unge utøvere og der vant Tyrving suverent på 1.45.50.