eivind.jpg
Eivind Henriksen imponerte med sjetteplass i VM-finalen i slegge. Foto: Bildbyrån.

Fantastisk VM-prestasjon av Eivind Henriksen

Eivind Henriksen leverte en fantastisk prestasjon da han tok sjetteplassen i sleggefinalen i Doha i kveld. Amalie Iuel løp sin neste beste langhekk noen sinne, men det holdt ikke til finaleplass. Karoline Bjerkeli Grøvdal brøt forsøket på 5000 meter. Martin Roe ble diskvalifisert på 400-meteren i tikampen, men fortsetter likevel i morgen. Les alt om VM-onsdagen her.

Eivind Henriksen leverte en meget sterk sleggefinale og ble nummer seks med 77.38, hans tredje beste konkurranse noensinne. Tjalve-kasteren leverte den klart beste VM-prestasjonen av en norsk sleggekaster noensinne i det som var hans første globale finale. Det var meget jevnt foran han med en centimeter opp til femteplassen og 31 centimeter opp til fjerdeplassen.

– Jeg hadde som mål å komme topp seks, men det er noen ting som irriterer meg. Jeg synes ikke det var noen god kasting og det var noe rusk i starten av kastene som gjorde at det ikke ble fullklaff. Det er også litt irriterende når jeg ser hvem som er foran meg, sa Henriksen til NRK.

– Det er aldri gøy å bli slått av en mann som er tatt for doping (Bigot) og så går medaljene på lengder som jeg kastet for et par uker siden.

- Liker ikke å tape for folk som er tatt i doping [NRK].

Vinneren ble Pawel Fajdek fra Polen med 80.50, mens de to øvrige medaljevinnerne ble Quentin Bigot fra Frankrike og Bence Halasz fra Ungarn med henholdsvis årsbeste 78.19 og 78.18. Den norske rekordholderen var da ikke langt bak medaljene og det er bare å glede seg til OL neste år. Fajdek tok forøvrig sitt fjerde strake VM-gull og hadde de fire lengste kastene i konkurransen.

Henriksen ble nummer 13 i OL i London, men slet veldig mye med skader etter det og kunne først begynne å trene skikkelig styrketrening for et par år siden. Han var tilbake med å sette norske rekorder i fjor og på tross av at han har vært uten trener etter at Einar Brynemo gikk bort i fjor har han løftet seg til et nytt nivå i år og det er ingen grunn til at han ikke skal kunne kaste over 80 meter neste år.

Stabile og gode kast av Henriksen

Henriksen åpnet med et stabilt og fint kast på 76.03, med det var han nummer fem etter første omgang. I andre omgang satset Henriksen mye mer, men det ble litt for offensivt og sleggen havnet i nettet slik at kastet var ugyldig. Mannen som satte sin første norske rekord i 2011 lå fortsatt på en femteplass etter at alle hadde kastet to ganger. I tredje omgang spratt han en plass opp på resultatlisten etter meget solide 77.38, han lå da som nummer fire før de tre siste omgangene.

Før Henriksen sitt fjerde kast hadde verdensener Wojciech Nowicki gått forbi Henriksen etter et kast på 77.42. Det ble ikke klaff for østlendingen i den omgangen og han tråkket kastet ugyldig. Det ble heller ikke helt fullklaff i femte omgang med 75.36 og han hadde falt til en femteplass. Henriksen leverte nok et fint kast i siste omgang, som målte 77.07 og han avsluttet da VM på en sterk måte.

Nok et sterkt løp

Amalie Iuel leverte varene i andre semifinale på 400 meter hekk. Hun løp på 55.03, som er det nest raskeste en norsk kvinne har løpt noensinne, Tyrving-løperen satte norsk rekord med 54.72 i forsøket i går. Iuel ble den andre norske kvinnen i en semifinale i VM på langhekken og hun endte totalt på en tiendeplass.

amalie.jpg

Amalie Iuel. Foto: Bildbyrån.

– Det er mitt nest beste løp noensinne, så jeg må ta med meg det. Jeg er veldig fornøyd med mesterskapet og satset alt på gårsdagens løp. Jeg prøvde meg på en litt tøffere åpning i dag og håpet at det holdt inn, noe jeg synes at det gjorde greit, sa Iuel til NRK.

Fikk sitt gjennombrudd [NRK].

Iuel løp i bane fire i den andre semifinalen, hennes første i VM-sammenheng i hennes tredje VM. Hun gjorde som sin treningskompis Karsten Warholm og åpnet tøft første 100 meter. Hun fant en fin rytme og var nummer fire ut på oppløpet. Hun fikk det litt tøft mot slutten, men stod løpet greit og holdt plasseringen helt inn til mål, men var 58 hundredeler for sein til avansement.

Karoline brøt forsøket

Karoline Bjerkeli Grøvdal så ut til å henge greit med feltet på første forsøksheat på 5000 meter. Like etter passering 3200 meter valgte Tjalve-løperen å bryte løpet. Farten var fin med passering 9:09.16 på 3000 meter og hun hadde da muligheter til å kvalifisere seg til sin tredje VM-finale på 5000 meter. Bjerkeli Grøvdal kunne forøvrig ha blitt historisk med å bli første norske utøver til å kvalifisere seg til to VM-finaler i samme mesterskap, men kroppen var dessverre ikke god nok til å klare det i Doha onsdag ettermiddag.

karoline.jpg

Karoline Bjerkeli Grøvdal. Foto: Bildbyrån.

– Det føles ikke bra å bryte, men jeg kjenner at dette ikke skal gå så veldig inn på meg. Jeg hadde en følelse at det ikke kom til å bli bra, kroppen fungerer ikke. Jeg føler at det er noe som ikke stemmer og det føltes som at det å bryte var det eneste å gjøre, sa kvinnen som har hele seks EM-bronsemedaljer.

- Noe som har skjedd som ikke er bra [NRK].

– Det er frustrerende å ikke ha svar på hvorfor kroppen ikke fungerer, avsluttet kvinnen som har skrotet satsingen på hinder.

Nå handler det om å få orden på kroppen og bygge seg opp mot OL, der kan det bli gode resultater for Bjerkeli Grøvdal, som ble topp 10 både på 5000 meter og 10 000 meter i OL i Rio.

Martin disket - men fortsetter

Martin Roe ligger som nummer 22 etter første dag av tikampen i Doha med 3237. Fri-utøveren har jevnt over vært litt bak årsbeste og pers i alle øvelsene og ble disket på 400 meter, noe som da ødelegger håpet om en god poengsum. Forhåpentligvis kan han løfte seg til morgendagen hvis hamstringproblemene han har slitt med de siste dagene ikke blir verre og tukte personlig rekord i noen øvelser.

martin.jpg

Martin Roe. Foto: Bildbyrån.

Roe fikk en fin åpning på sin 100 meter i tikampen, men kjente hamstringproblemene og måtte roe litt ned inn i mål. Tiden ble da 10.94 (0.4), som er tre hundredeler bak årsbeste og 12 hundredeler bak tiden han hadde da han satte norsk rekord. Roe meldte til NRK at han følte han hadde kontroll på låret etter løpet og ikke trengte behandling.

- Det er bare amatørmessig [NRK].

I lengde åpnet karen fra Fri med 7.01 (0.4) før han økte til 7.03 (0.3). Det ble en mer solid økning i siste hopp med 7.28 (0.1), men også dette litt bak hans toppnivå. Han har en pers utendørs på 7.61 fra EM i fjor, årsbeste er på 7.51, mens han har den norske innendørsrekorden på 7.81. Etter to øvelser stod Roe med 1755 poeng og var nummer 14.

Før kule fikk Roe teipet opp sitt trøblete lår. I kule hadde Roe en årsbeste på 15.26, han støtte 15.46 da han satte sin norske rekord i tikamp og han har en utendørspers på 15.56, mens innendørspersen er på 15.71 fra i fjor, ti centimeter foran årets innendørsårsbeste.
Roe åpnet med 15.08, før det ble 14.87 i andre omgang. Han avsluttet øvelsen med ugyldig støt og tapte ytterligere poeng opp mot sin norske tikampsrekord. Roe hadde avansert tre plasser totalt før en av hans svakeste øvelser høyde.

Roe kom seg greit over sin åpningshøyde 1.84 i første forsøk, det samme med 1.87. På 1.90 ble det riv i første forsøk. Dessverre kom han seg heller ikke over i de to øvrige forsøkene og ble da stående med 1.87, litt bak hans årsbeste på 1.93.

På avslutningsøvelsen av dag en, 400 meter, løp Roe inn til 50.40, halvsekundet bak årsbeste, men ble senere disket for å ha tråkket på streken på innsiden av sin bane.

Les mer om onsdagens VM her.