_63A2037EF.jpg
Eivind Henriksen med god grunn til å juble. Foto: Eirik Førde

Fantastisk sleggefinale av Eivind Henriksen

Eivind Henriksen forbedret den norske rekorden i slegge to ganger og ble nummer fem, Martin Roe har gått en strålende første dag av tikampen, mens Karsten Warholm kom seg kontrollert til finale. Nok en fin økt for norsk friidrett er unnagjort i Berlin og oppsummering leser du her.

Nettsiden til mesterskapet 
Resultater 
Friidrett.no samleside
Forhåndsomtale 
Dette skjer dag 2

Henriksen med kjempekonkurranse

I slegge åpnet Eivind Henriksen med et kjempekast. Tjalve-kasteren fikk slengt sleggen hele 76.05, som bare var 61 centimeter bak hans norske rekord. Etter første omgang lå 27-åringen på en fjerdeplass. Henriksen var i storslag og fikk opp 76.71 i andre omgang, forbedring av den norske rekorden fra Clean Air Games med fem centimeter. Med denne lengden forsterket Henriksen sin fjerdeplass. I tredje omgang ble det kveldens andre norgesrekord med 76.86. Henriksen var rett og slett i superform på Olympiastadion tirsdag kveld.

Henriksen viste en voldsom stabilitet på gode lengder med å avslutte med 74.58 og 75.89, før det ble dødt i siste omgang. Hviterussiske Pavel Bareisha økte til 77.02 i siste omgang og Henriksen ble da nummer fem.

Eivind får et velfortjent kyss av kjæresten Lene Marie Hansen. Foto: Eirik Førde

- Jeg har trent bra hele vinter og vår og det er utrolig deilig at det stemmer, sa Henriksen, som har gått med våt t-skjorte i hele dag for å kjøle seg ned, til NTB.

- Har vært i god form hele sesongen, så da var det bare å piffe formen inn mot mesterskapet. Det er veldig deilig, men litt kjipt at jeg var så nære medalje. Jeg kjente at jeg hadde det inne i dag og det var ikke makstreff det lengste kastet mitt, sa Henriksen og la til denne lovende meldingen før NM i Byrkjelo om halvannen uke:

- Jeg vil komme meg opp på 77 meter og satser på at det kommer i NM.

Plasseringen er den beste norske sleggeplasseringen i EM siden Sverre Strandli sitt sølv i 1954. Det ble forøvrig dobbelt polsk med Wojciech Nowicki foran Pawel Fajdek. Polen sikret seg også dobbelt i kule for menn tirsdag kveld.

Roe nummer tre i tikamp

- Det har vært en bra dag. Helt siden jeg varmet opp i dag har jeg følt meg lett og fin og klar til å konkurrere. Jeg var inne i en god flyt i dag og dette er utrolig deilig, sa Martin Roe til bergensavisene etter en strålende første dag av tikampen i Berlin.

Roe åpnet tikampen med tre meget sterke øvelser og ledet før høyde. Der gikk han inn på 1.84 og kom seg over i første forsøk, noe han også klarte på 1.87. Listen ble deretter flyttet opp til 1.90 og også denne høyden kom Roe seg lekende lett over. Neste høyde var 1.93, centimeteren over årsbeste som Roe hadde da han satte sin norske rekord i tikamp med 8228 poeng. Han rev i første og andre forsøk på denne høyden. I det tredje forsøket gikk han over og sikret ni plusspoeng sett opp mot rekordserien.

Mannen fra Trengereid ga seg ikke med det og kom seg over 1.96 i tredje forsøk. Med dette tangerte han persen fra i fjor og sikret nok en gang plusspoeng. Deretter valgte han å gi seg i høyde for å spare seg til senere øvelser. Den første dagen ble avsluttet med 400 meter og der satte Roe sin fjerde årsbeste for dagen da han løp inn til 49.42, hans fjerde beste tid noensinne.

Etter første dag ligger Roe på en imponerende tredjeplass med 4282 poeng. Med dette ligger han 65 poeng foran det han hadde da han satte norsk rekord.

Martin Roe. Foto: Eirik Førde

- Det var viktig å komme godt i gang, spesielt for meg som har mine tre kanskje beste øvelser først. På 400 meter prøvde jeg alt jeg hadde for å løpe på lave 49 for å ha 4300 poeng etter første dag, men ligger godt foran rekordskjema og må prøve å ikke stresse i morgen. 

- Det er ikke alltid like lett å sove mellom konkurransene, men det gjelder å nullstille, sa Roe etter en konkurransedag som varte i nærmere tolv timer.

- En medalje er mulig, jeg kjemper om det og jeg er i mitt livs form.

Warholm kontrollert til finale

Karsten Warholm startet sitt mesterskap med det første av forhåpentligvis fire løp i Berlin. Dimna-løperen vant den første semifinalen på 400 meter hekk på 48.67. Med dette hadde den regjerende verdensmesteren beste tid av alle i semifinalene og han er klar for sin andre EM-finale på langhekken. 

- Jeg gikk ut hardt for å kunne sikre meg litt. Jeg kjente på slutten at jeg kunne slappe litt av, var dommen om løpet. 

Karsten Warholm. Foto: Eirik Førde

- Jeg tror at løpet i morgen blir den tøffeste utfordringen, det er mange som er i form og det er ikke gitt at jeg er i finalen på 400 meter, sa Ulsteinviks store sønn som skulle hjem for å ta seg et isbad.

Sprinterne slått ut på 100 meter

Ezinne Okparaebo fra Norna-Salhus fikk som vanlig en strålende start på 100 meter, men klarte ikke å holde helt inn. Hun ble tilslutt nummer syv i den tredje semifinalen med 11.37 (+0.3), 13 hundredeler bak hennes norske årsbeste. Kvinnen som ble nummer fire på distansen i EM både i 2010 og 2012 måtte løpt på 11.16 for å komme seg til finale. Totalt ble Okparaebo nummer 16.

- Jeg hadde håpet på finale, men slik jeg var rangert måtte jeg overprestere for å komme meg dit, sa Okparaebo VG og la til at hun fortsatt er motivert.

- I hodet mitt følte jeg at det var et greit løp, men jeg må se det på nytt for å se hva som gikk bra og hva jeg kan forbedre. Jeg må ta lærdom av disse løpene, sa den norske rekordholderen med sterke 11.10 fra OL i London.

Norge hadde også en utøver i aksjon i herrenes semifinale på 100 meter. Orions Jonathan Quarcoo ble nummer syv i den tredje semifinalen med 10.45 (+0.2), 23 hundredeler bak persen han satte tidligere i sommer. Quarcoo ble nummer 22 totalt i hans første europamesterskap for senior. Skulle han ha avansert til finalen måtte han ha senket sin pers med hundredelet.

- Jeg følte at det gikk raskere enn 10.45. Det var en utrolig fin opplevelse og dette gir motivasjon for tiden fremover, sa Quarcoo til Aftenposten og NTB i mixed zone.

- Jeg skulle gjerne hatt en litt bedre opplevelse inn mot 200 meter. Jeg tar heller med meg gårsdagens løp, sa fjorårets bronsevinner fra U23-EM.

Retzius med debut i seniormesterskap

BULs Lene Retzius gjorde unna sin debut i et internasjonalt seniormesterskap med å komme seg over 4.00 i første forsøk i kvalifiseringen i stav. Neste høyde var 4.20 og der kom hun seg over i andre forsøk, før det dessverre ble stopp på 4.35 for den norske rekordholderen. Totalt ble hun nummer 22.

Lene Retzius. Foto. Eirik Førde

- Dagens konkurranse var litt stang ut, det var en dårlig dag på jobben, men sånn er det. Det var litt timing og litt feeling som ikke stemte. Jeg får hoppe høyere neste gang, men det var veldig gøy å hoppe her. Det er alltid gøyest når man hopper høyt i stav, men det var en fantastisk opplevelse å være utpå der og det gir motivasjon til videre satsing, var dommen fra Retzius.

Tungt for Vedvik

Marius Vedvik stilte i sitt tredje europamesterskap og fikk det tungt på 10 000 meter. Han løp inn til 30.46.59 på de 25 rundene og ble da nummer 27. Gular-løperen la seg bakerst i feltet fra start av og ble liggende der resten av løpet. Han var tydelig misfornøyd etter å ha kommet i mål, men holdt seg for god til å komme med unnskyldninger.

- Jeg var bare ikke bedre i dag, men jeg føler det er bedre å gjøre et dårlig løp enn å bryte. Dette var forferdelig, men det er min egen feil for jeg har bommet med formtoppingen, var den ærlige tilbakemeldingen.

- Jeg merket på morgenøkten i dag at pulsen var høy og at det ikke kom til å bli en topp dag. 

Marius Vedvik. Foto: Eirik Førde