1CB9D306-CBA9-4B26-8AA6-5D97FBFA35B3.PNG
God grunn til å smile for Simen Guttormsen og Pål Haugen Lillefosse, begge gikk greit til finale. Foto: Eirik Førde

Fire nordmenn til finaler under U20-EM

Første dag av U20-EM er unnagjort i svenske Borås og totalt fire nordmenn, alle i tekniske øvelser, kvalifiserte seg til finaler. I tillegg til disse var det flere utøvere som var tett opptil sine personlige rekorder. Det du trenger å vite om prestasjonene finner du her.

Nettsiden til mesterskapet
Forhåndsomtale
Tidsskjema og resultater

Flåtnes nummer seks i lengdekvalifisering

Henrik Flåtnes var første mann i aksjon i gruppe A i kvalifiseringen i lengde. Han hoppet 6.93 (0.4) etter å ha satset et stykke foran planken. I andre omgang traff Tønsberg-karen betydelig bedre og hoppet 7.46 (0.5), han gikk deretter opp på en andreplass i kvalifiseringen. Etter at alle utøverne hadde hoppet to hopp lå Flåtnes som nummer fem. I tredje omgang ble det 7.11 (-0.1) for mannen som satte norsk juniorrekord innendørs i vinter og som også har aldersrekord i tresteg i 17-årsklassen. Hoppet til Flåtnes i andre omgang holdt til en sjetteplass og da klart avansement til finalen.

D0134BE1-BD24-4A51-8DB1-6436CE973E6E.PNG

Henrik Flåtnes. Foto: Eirik Førde

- Det var greit, kroppen kjentes fin ut i dag og da var det bare å pushe på. Det var noen ruskefeil som jeg må rette på til finalen, sa Flåtnes, som naturligvis var fornøyd med å ha kommet seg videre.

- Jeg føler egentlig ikke det var noe godt treff, det var helt greit, svarte han på spørsmål om hvor godt treff det andre hoppet var. 

Flåtnes la til at han føler han har en god del mer inne og skal ha noen tekniske justeringer til finalen, der målet hans er å gjøre det beste han kan. Han har perset til 7.65 i år og hvis han kan tukte denne lengden er han fort med i medaljekampen. Flåtnes er forøvrig første norske lengdehopper i en finale i U20-EM siden Ingvild Larsen ble nummer elleve i 1993, fire år tidligere var sist en mann var i finale, Gøran Moen ble nummer elleve da.

Kaja Mørch Pettersen åpnet med 48.60 i første omgang i B-gruppen i kvalifiseringen i spyd. I første gruppe hadde hele syv kastere klart det automatiske kvalifiseringskravet på 52.00, mens to utøvere klarte det i første omgang i Pettersen sin gruppe. Den norske kasteren fikk spydet til å fly 47.73 i andre omgang. Før siste omgang lå hun som nummer 18 og måtte kaste minst 50.36 for å komme seg til finale.

2B200F31-895F-4EAA-81FA-93651047B7C5.PNG

Kaja Mørch Pettersen. Foto: Eirik Førde

I siste omgang økte Larvik-kasteren til 49.13 og det var da dessverre ikke nok til å sikre finaleplass for kvinnen som kastet hele 56.22 i slutten av mars, men siden det bare har konkurrert en gang, under Boysen Memorial for et par uker siden. Mørch Pettersen endte på en 19.plass og måtte ha kastet 51.16 for å komme seg til finale.

- Jeg hadde håpet på en finale, men i dag var kastene mine dessverre ikke bra nok og jeg var rett og slett ikke god nok. Det hadde vært ekstra gøy å få til et bra kast i dag siden det er EM, men teknikken satt ikke i dag. Jeg har slitt med en skade og ikke fått trent helt skikkelig en periode. Nivået er høyt her og det hjelper ikke å kaste dårlig teknisk om man skal komme seg til finale, sa en litt skuffet Mørch Pettersen, som tidligere har vist at hun kan prestere i mesterskap med bronse i EYOF i 2017.

- Det er gøy å være her, nå blir det artig å heie på de andre norske. Jeg tar med meg erfaringen med å ikke prestere helt som man ønsker i et mesterskap og hele settingen som er rundt et mesterskap, sa kasteren som nok fort kan slå til under U20-VM neste år.

Fire nordmenn slått ut på mellomdistanse

Andrea Modin Engesæth var Norge sin representant på 1500 meter for kvinner. Hun løp i første heat og la seg i bakre del av feltet på førsterunden som gikk unna på 1:11.04. Runar-løperen lå plassert samme sted ved passering 800 meter på 2:21.99. Hun begynte å avansere da 500 meter gjenstod og var oppe på en sjetteplass ved passering 1200 meter på 3:32.15. Dessverre stoppet det litt på sisterunden og hun ble nummer ti på 4:27.78. Dette er bare sekundet bak hennes pers og det er solid å prestere i sin debut med flagget på brystet.

- Jeg prøvde så godt jeg kunne, men jeg kom ut av rytmen da 300 meter gjenstod og da stivnet jeg slik at jeg ikke hadde noe å kjøre med på slutten. Jeg føler egentlig det ble et litt rotete løp, sa Modin Engesæth.

eng.jpg

Andrea Modin Engesæth. Foto: Eirik Førde

- Det var veldig gøy å løpe og jeg er glad jeg fikk være med. Det er en opplevelse å være med, men selvfølgelig hadde jeg lyst å komme meg til finalen. Det blir så rykk-og-napp-løping og det er jeg ikke vant med. I tillegg er det mye knuffing som man ikke opplever i norske løp.

- Dette viser at jeg må jobbe enda hardere for å slå løperne foran meg og det er jeg villig til å gjøre, var de lovende og avsluttende ordene fra kvinnen som også er habil i lengde og har en pers på 5.43 fra 2017.

Modin Engesæth ble nummer 14 og var 1.7 sekunder fra å ta seg videre til finale på tid.

Det var en nordmenn i hvert av de to forsøksheatene på 1500 meter for menn og begge hadde absolutt muligheter for finale der de fire beste i hvert heat og de fire med best tid utenom dette gikk videre. Dessverre røk begge to ut.

6735182B-03F5-4618-AB2E-CB481FCC76D0.PNG

Moa Abounnachat Bollerød. Foto: Eirik Førde

I det første heatet var Moa Abounnachat Bollerød vårt håp. Han var offensiv, var i tet etter 100 meter og passerte også først med 1:00.84 på førsterunden. Ved passering 800 meter på 2:07.29 var Bollerød på andreplass. Farten ble satt opp med 500 meter igjen og Sem-løperen falt bakover i feltet. 1200 meter ble passert på 3:09.81 og Bollerød mistet kontakt med tetfeltet på bortre langside. Han ble tilslutt nummer ti i heatet og 19 totalt med tiden 3:54.41.

I det andre heatet gikk det også fort ut fra start og Andreas Vangsnes valgte motsatt taktikk av Bollerød, han la seg bakerst i feltet. Første 400 meter ble passert på 1:02.15 og 800 meter på 2:07.25, da hadde Vangsnes avansert en posisjon. Mannen som representerer Ålesund avanserte oppover i feltet da 400 meter gjenstod, men måtte løpe en lang sving opp til passering 1200 meter på 3:07.26. Der falt dessverre et par løpere og Vangsnes ble hindret av dette, noe som vanskeliggjorde finaleplass da han måtte stoppe opp og feltet dro i fra. Vangsnes kjørte på hele veien inn og ble nummer åtte i andreheatet med tiden 3:52.11. Totalt ble han nummer 14 i sin EM-debut og han måtte ha løpt på 3:50.87 for å komme videre, noe som absolutt kunne ha vært mulig uten hendelsen på sisterunden.

1327C885-BFE3-43E9-9744-D11570EE97A9.PNG

Andreas Vangsnes. Foto: Eirik Førde

- Det er kjipt, jeg føler jeg kunne vært i finalen om det ikke hadde vært for uhellet. Jeg var ikke nedpå, men måtte stoppe litt opp og så ble det en luke til feltet, sa en skuffet Vangsnes.

Sara Busic var første norske utøver i aksjon under ettermiddagsøkten i Borås. Hun stilte i heat tre på 800 meter. Skjalg-løperen la seg inne ved listen midt i feltet på førsterunden som gikk ganske bedagelig med 1:05.65 på første 400 meter. Busic avanserte opp til en femteplass på bortre langside og hadde los på teten ut på oppløpet. Hun hadde et fint oppløp, men klarte dessverre ikke komme seg forbi noen og ble nummer fem med 2:11.69, som gjorde at hun var slått ut da de tre beste i hvert heat gikk direkte til semifinale og det var flere enn fire som hadde bedre tid enn Busic. 

- Det er litt bak pers og da er jeg ikke helt fornøyd, men det var veldig gøy å løpe og jeg har egentlig bare lyst å løpe igjen. Det var en helt utrolig opplevelse og kjempegøy å løpe, sa rogalendingen etter løpet.

C1A0639D-38BF-4E1C-95A2-195E2D7ACB27.PNG

Sara Busic. Foto: Eirik Førde

Busic hadde forøvrig svakest årsbeste og pers av de seks utøverne i heatet og var yngst i heatet, hun leverte med andre ord et godkjent løp i sin debut i et U20-mesterskap. Busic ble totalt nummer 23 og dette er en plassering hun kan forbedre under U20-EM i Tallinn om to år hvis hun blir tatt ut til det mesterskapet, da hun har to år igjen som junior etter årets sesong.

To nordmenn i kvalifisering i stav

Første øvelse under mesterskapet med norsk deltakelse var kvalifisering i stav for menn, øvelsen med kanskje størst håp om norsk medalje. Simen Guttormsen og Pål Haugen Lillefosse var Norge sine deltakere, der førstnevnte hoppet i gruppe A og sistnevnte i gruppe B. Det automatiske kvalifiseringskravet var 5.30, identisk med de norske utøverne sine årsbesteresultater.

Begge to stod over åpningshøyden på 4.60, mens Guttormsen gikk inn i konkurransen på 4.80, der valgte Haugen Lillefosse å stå over. Guttormsen kom seg greit over høyden i første forsøk. Også på 5.00 klarte Guttormsen å komme seg over i første forsøk, det samme klarte Haugen Lillefosse i sitt første hopp i Borås.

IMG_2842.JPG

Pål Haugen Lillefosse. Foto: Eirik Førde

Mannen med best pers, franske Ethan Cormont, røk ut på sin åpningshøyde 5.00. Han hoppet hele 5.62 innendørs i vinter, men har slitt mer utendørs og står med en årsbeste utendørs på 5.10. Med franskmannen ute har Haugen Lillefosse delt best pers av deltakerne som er i finalen.

Totalt klarte 19 utøvere 5.00 og var med videre da listen ble flyttet opp til 5.10. De norske karene hoppet samtidig på denne høyden, Guttormsen kom seg over, mens det ble riv på Haugen Lillefosse sekundet senere. I sitt andre forsøk fløy bergenseren elegant over 5.10.

- Det var greit. Det var litt rotete hopping, men jeg er videre og da er jeg fornøyd. Jeg synes at kvalifisering er tøffe saker, men nå er den jobben over, sa fjorårets U18-europamester, som var en populær mann etter konkurransen og han måtte både gjennom intervju med speaker og European Athletics.

- Jeg føler formen er bra. Det er en del å forbedre teknisk, men jeg vet hva jeg skal gjøre. Jeg tror det kommer til å bli bra, var de lovende ordene fra en blid Fana-utøver.

Victor Pintusov, som hoppet 5.40 innendørs i vinter, røk ut på 5.10, det samme gjorde tre karer med pers på 5.20-tallet. Det viste seg at bare elleve mann kom seg over 5.10 og dermed var to nordmenn klar for finale. Vider-hopperen Guttormsen var en av bare tre menn som kom seg gjennom kvalifiseringen uten riv.

- Jeg føler jeg har mer å gå på, det skal bli bedre å hoppe på ettermiddagen, sa Guttormsen.

- Jeg føler banen var god, det var litt sidevind, men jeg kjente lite til den. Alt kan skje i finalen, sa han om konkurransen som går av stabelen på lørdag kl. 17:50.

De to nordmennene var enige om at hviledagen på fredag skal brukes til å bygge opp fokuset mot finalen og ikke minst sove.

Flatum Fallingen nær pers med brukket arm

Lotta Flatum Fallingen var Norge sin representant i A-gruppen i kvalifiseringen i diskos. Med tanke på at hennes venstrearm er gipset er det bra at hun kaster med høyre og hun åpnet med 45.05. Hun fulgte opp med et kast som var ti centimeter kortere i andre omgang. Brandbu-kasteren var meget stabil i Sverige torsdag formiddag og økte til 46.64 i tredje omgang, ikke langt bak hennes pers på 47.98 og dette var hennes femte beste konkurranse noensinne. Fallingen lå som nummer åtte etter første pulje og det så da litt vanskelig ut med avansement.

F6523D9D-23AA-4E00-9954-E7B71EACCB2B.PNG

Lotta Flatum Fallingen. Foto: Eirik Førde

- Jeg tenkte ikke at jeg skulle komme med til EM da jeg satte på sykehuset med armen brukket for et par uker siden. Gipsen hemmer meg endel, men jeg har funnet en måte å kaste på, sa kvinnen som slettet en nærmest legendarisk aldersrekord i J16 i fjor.

- Det var en bra teknisk konkurranse, men det var rett og slett ikke "power" der i dag og det ble nærmest som et oppvarmingskast. Jeg vet jeg har mer inne og skulle ønske at jeg fikk kastet lengre. Det går bra på trening, men jeg sliter litt med å få det trykket i konkurranser og jeg har konkurrert lite i det siste grunnet armen. 

Flatum Fallingen deltok i U18-EM i fjor og tok nytte av erfaringene hun gjorde da. 

- Det var gøy å være med her og det er artig å konkurrere utenlands. Jeg merket at jeg klarte å være mer i boblen i år enn i fjor, sa jenten som er ung nok til å delta i U20-EM om to år siden og da er nok kast godt over 50 meter og en finaleplass absolutt innen rekkevidde.

Finaleplass for Thon Rosvold

I B-puljen var Elisabeth Thon Rosvold i aksjon. Hun har hatt en ellevill sesong og åpnet meget solid med 49.34 i første omgang. Hun lå da som nummer to i B-gruppen etter første omgang og nummer fem totalt, mens Flatum Fallingen akkurat lå inne til finaleplass med en 12.plass. Resultatet førte til at Thon Rosvold kastet sin fjerde beste konkurranse noensinne.

7AD8E559-D4A1-49B3-AF55-9FB4127F8444.PNG

Elisabeth Thon Rosvold. Foto: Eirik Førde

I andre omgang fulgte Thon Rosvold opp med 48.35. En utøver gikk forbi Fallingen på resultatlisten i denne omgangen og dermed var hun dessverre ute. Storfavoritten Jorinde van Klinken fra Nederland, som har kastet 61.33 i år og har årsbeste i Europa med nærmere fire meter, kastet ugyldig i begge de to første omgangene før det ble 47.67 og dermed var hun overraskende slått ut.

Thon Rosvold lå som nummer fem totalt før siste omgang og finaleplass så ganske så trygg ut. Asker-utøveren er absolutt ikke redd for å konkurrere og kastet også i tredje omgang, der ble det ikke fullklaff og hun tråkket kastet ugyldig. Da alle var ferdig med konkurransen viste det seg at den norske juniorrekordholderen var åttende best og hun ble da første norske kvinne i en finale i diskos i U20-EM siden Karin Vikne i 1997, Vikne er forøvrig eneste norske kvinne som har klart den bragden tidligere. Flatum Fallingen ble tilslutt nummer 17, dagens klart sterkeste plassering med gipset arm.

- Jeg er veldig fornøyd med finaleplass. Det er nervepirrende med kvalifisering, spesielt da jeg så at folk klarte det automatiske kvalifiseringskravet i første omgang. Da jeg kastet såpass langt i første omgang var jeg lettet og tenkte det kom til å holde, sa Thon Rosvold etter å ha sikret seg sin andre EM-finale i en alder av 16 år, hun fyller 17 år senere i år og var i finalen under U18-EM i fjor.

- Ringen her var kjempebra og det var veldig gøy å kaste. Nå skal jeg kline til i finalen og jeg håper å kaste over 50 meter og bli topp åtte.

Flere nordmenn med solide prestasjoner

Tredje nordmann i aksjon i mesterskapet var Håkon Eik Litland. Han stilte i kvalifisering i slegge, der han var plassert i B-gruppen. Han åpnet med 65.47, ikke langt bak persen på 67.03. I andre omgang gikk sleggen dessverre i nettet. Før siste omgang lå Laksevåg-kasteren som nummer 24 og det tolvte beste resultatet var 69.76, noe som viste seg å være siste resultat som holdt til finale også etter tredje omgang.

7B98F874-67ED-4B9F-AAC5-C0053C2C3315.PNG

Håkon Eik Litland. Foto: Eirik Førde

I siste omgang kastet bergenseren fine 66.88 og var da nære sin personlige rekord, noe som er sterkt i et europamesterskap.

- Det var helt greit, det var ganske varmt ute og det passer ikke meg veldig bra. Det å være 30 centimeter bak pers er et ok resultat, men jeg vet at jeg kan kaste mye lengre og da er det litt bittert. Jeg følte at andrekastet egentlig var det beste, så det var synd at det gikk i nettet. Det var det tekniske som ikke helt var topp i dag, sa Eik Litland.

- Det er dritfett å være med i EM, jeg gleder meg allerede til andre mesterskap de neste årene. Dette er kjempegod erfaring og jeg har fått mye motivasjon til å slå de andre karene her neste år, avsluttet Litland som nå kan sikte seg inn mot å kaste over 70 meter i løpet av andre del av sesongen.

Totalt ble Eik Litland nummer 19, noe som er mer enn godkjent med tanke på at han hadde 29. beste pers før konkurransen.

På 100 meter for kvinner stilte to norske kvinner i forsøket. I heat tre var Lyngdals Elin Serine Vik Johannessen i aksjon i bane syv. Hun gjorde et fint løp og ble nummer syv i heatet med 11.97 (1.4), som bare er ni hundredeler bak pers. Nederlandske N´Ketia Seedo vant forøvrig heatet på 11.37 og hun er født så seint som i 2003.

- Jeg er fornøyd med å komme meg under 12 sekunder, det var et helt greit løp, sa sørlendingen.

02A6DC6F-5C30-475A-97D5-FEDEE8AED067.PNG

Elin Serine Vik Johannessen. Foto: Eirik Førde

Vik Johannessen gjorde forøvrig sin debut med det norske flagget på brystet, hun har tidligere ikke "engang" deltatt i nordisk mesterskap og det er det sterkt å være såpass nære pers med all nervøsiteten og ekstra oppstyret som et europamesterskap innebærer.

- Det var kjempegøy å debutere for Norge, jeg hadde det veldig gøy.

I fjerde og siste heat løp Kaitesi Ertzgaard inn til samme plassering som Vik Johannessen med tiden 11.93 (0.8). De norske løperne plasserte seg som nummer 19 og 22 totalt og var ikke langt unna å komme seg til semifinale, da måtte de ha løpt på 11.83. Persene til de to er henholdsvis 11.86 for Ertzgaard og 11.88 for Vik Johannessen.

0E378550-E102-4AD0-B6E7-F9E2CECC2693.PNG

Kaitesi Ertzgaard. Foto: Eirik Førde

- Ikke snakk om den starten, var kommentaren til Ertzgaard da reaksjonstiden på 0.518 ble nevnt. Den oppgitte tiden fra arrangøren skal nok tas med en klype salt.

- Det var veldig bra forhold, jeg er relativt fornøyd med løpet. Det var utrolig gøy å løpe her i Borås. Det er litt kjipt å være såpass nære å komme til semifinale, men jeg tenker at jeg har en 200 meter i morgen og der skal jeg virkelig vise de.

- Det er et utrolig bra team og jeg digger å være her, sa Ertzgaard til Knut Skeie Solberg.

Nok en norsk utøver var nær sin beste prestasjon i karrieren da Frida Røe Tærum løp inn til 56.21 og en syvendeplass i det andre forsøksheatet på 400 meter. Vidar-kvinnen forbedret sin årsbeste utendørs med to hundredeler, var 31 hundredeler bak sin utendørspers og 47 hundredeler bak innendørspersen fra i vinter.

En sliten Røe Tærum var ikke helt fornøyd i mixed zone.

- Det var veldig tungt på slutten og jeg vil si at det var et litt kjedelig løp av meg. Det var veldig gøy å løpe her, men jeg skulle gjerne løpt fortere, sa østlendingen. 

DC4731EF-EB0D-4F33-A703-FAFDB2A095B7.PNG

Frida Røe Tærum. Foto: Eirik Førde

Hun la til at hun har løpt solid på trening og satt personlige rekorder der, da er det nok bare et tidsspørsmål før vi får se en tid godt ned på 55-tallet for kvinnen som også er junior i 2020.