HI 705 1.jpg
Jakob inn til gull. Foto: Decabild

EM-gull til Jakob og bronse til Karoline

EM-gull til Jakob Ingebrigtsen i mennenes juniorklasse og bronse til Karoline Bjerkeli Grøvdal i kvinneklassen gjorde søndagens terreng-EM i Chia til et strålende norsk mesterskap der vi ble nummer seks på medaljestatistikken.

Jakob, som var feltets yngste løper, var offensiv fra start og gikk rett i tet. Da italieneren Yohanes Chiappinelli økte farten drøyt midtveis lot Jakob ham stikke, men da det begynte å butte for italieneren var han raskt ajour. Inn mot avgjørelsen var det en tet-trio bestående av Jacob, Chiappinelli og briten Mahamed Mahamed, men ingen hadde noe å svare med da Jakob sikret Norges første gullmedalje i denne klassen. Åtte sekunders seiersmargin er utklassing for tidenes yngste U20-mester!


Jakob på pallen - og med gullmedaljen. Foto: Decabild

- Jeg følte jeg åpnet hardt, og jeg kjente det litt mye på tredjerunden. Da var det bare å løpe til det svartnet, sa gullgutten.

Veldig imponert

- Jeg er kjempeimponert av løpingen til Jakob, sier NFIF-president Tore Hordnes. Han viser at han har en enorm kapasitet, samtidig som han løper taktisk godt.
- Jeg er også skikkelig imponert over den jobben Gjert gjør som trener.
Nå har tre av guttene hans tatt EM-gull, og det er ikke sånn at det kommer automatisk fordi du heter Ingebrigtsen. Jobben må gjøres både av utøvere og trener. sier Hordnes.



Jakob jubler for gull. Foto: Decabild

Det var et meget sterk løp av Jakob. Han var med helt fremme helt fra start, disponerte godt underveis og viste enorm styrke på slutten. Meget imponerende, sier Toppidrettssjef Håvard Tjørhom.
– Taktisk veldig klok løping av en såpass ung løper. Jeg er storveies imponert av Jakob i dag, sa NRKs friidrettskommentator Vebjørn Rodal i en kommentar til NTB.
– Det er ikke unikt bare i europeisk løpssamennheng. Det er unikt også i verden. Han holder et nivå som er fullt på høyde med de afrikanske, unge løperne også. Det ser man jo på tidene, sier Rodal til NRK.

Karoline Bjerkeli Grøvdal. Foto: Decabild

Kopierte fjoråret

Karoline Bjerkeli Grøvdal fra Tjalve var sjanseløs i kampen om gull og sølv, men var suveren i bronsekampen. Dermed kopierte hun fjorårets prestasjon. Og sikret Norge nok en medalje etter et godt løp.
- Jeg er fornøyd. Hadde full kontroll på gruppa jeg lå i, og avstanden opp ble for stor til at jeg kunne gjøre noe med det. Godt å ha full kontroll på en medalje i EM, sa Karoline.

Karoline med medaljen. Foto: Decabild

Det ble tidlig klart at gullkampen kom til å bli et tyrkisk oppgjør.Yasemin Can og Meryem Akda rykket før to kilometer var passert, og fikk en stor luke. Og da Can økte farten ytterligere var gull og sølv fordelt. For øvrig Cans tredje EM-gull i år, ettersom hun vant både 5000 meteren og 10000 meteren i Amsterdam i sommer.
Bak disse ble det etterhvert en kvartett bestående av Karoline, Ancuta Bobocel fra Romania, britiske Steph Twell og irske Fionnuala McCormack. Men en knusende langspurt sikret norsk bronse.

Christine Næss og Stine Wangberg. Foto: NFIF.

Flott innledning

Stine Wangberg fra Varteig løp inn til en flott tolvteplass i kvinnenes juniorklasse. I mål var hun 58 sekunder bak den suverne vinneren; Konstanze Klosterhalfen fra Tyskland.
- Det var gøy. Jeg følte jeg åpnet fornuftig og hadde nok krefter til å forsvare tolvteplassen mot slutten, sa Stine, som sto for tidenes fjerde beste norske prestasjon i denne klassen.
Christine Næss fra Asker ble nummre 41, 1:19 bak vinneren. Også det en god prestasjon av 2000-årgangen i konkurranse med 81 løpere, spesielt tatt i betraktning at hun hadde et uhell underveis.
- Jeg hadde en grei start, og avanserte midtveis i løpet. Var i flyten til jeg falt på sisterunden. Jeg stivna, og tapte en del plasser på slutten. Men dette var god erfaring, sa Christine.



Den norske troppen, minus Jakob Ingebrigtsen. Foto: NFIF.

Sondre på trettendeplass

Sondre Nordstad Moen fra Vidar ble med sin sterke trettendeplass beste norsker løper i herreklassen. Han tangerte også den beste norske plasseringen gjennom tidene i denne klassen.

Sondre Nordstad Moen. Foto: Decabild

 - Jeg var offensiv før start, men etter to runder kjente jeg at det ikke gikk helt veien. Kjennes ut som kroppen ikke er helt 100 prosent restituert etter antibiotikakuren jeg har vært gjennom, sa Sondre. Marius Vedvik fra Gular ble nummer 34, Tom Erling Kårbø fra Stord nummer 35 og Ørjan Grønnevig fra Stavanger nummer 71.
Totalt endte Norge på en åttendeplass i lagkonkurransen.
Som i kvinnenes løp ble kampen om gull og sølv et tyrkisk oppgjør der Aras Kaya trakk det lengste strået mot Arikan Polat Kemboi.


Resultater finner du her.