jakob.jpg
Det ble en lang og dramatisk kveld for Jakob Ingebrigtsen, men til slutt var han klar for finalen på 5000 meter. Foto: Bildbyrån.

Dramatisk norsk start på VM i Doha

Første dag av verdensmesterskapet i friidrett i Doha er unnagjort for de åtte nordmennene som var i aksjon. Flere av utøverne sikret seg avansement, men den store snakkisen etter dagen var dramaet rundt av Jakob Ingebrigtsen.

Resultater VM fredag.

Jakob Ingebrigtsen så knallsterk ut på 5000 meter og løp inn til et greit avansement. Etterhvert ble Jakob deplassert på resultatlisten med DQ bak navnet, som betyr at han ble diskvalifisert. Han hadde flere steg på innsiden av listen og han ble disket etter regel 163.3b, som er løping innenfor sargen i sving. Det så ikke ut som at Jakob ble dyttet av andre løpere og dermed ble det en diskvalifikasjon etter protest fra Storbritannia for 19-åringen som hadde vært en av de største medaljefavorittene i finalen.

Se hva som skjedde [NRK].

Gjert: - Dette har vært helt forferdelig [NRK].

Norge leverte inn protest og den ble heldigvis tatt til følge. Appelljuryen mente at alle stegene innenfor listen ble tatt grunnet knuffing med en konkurrent og at Jakob ikke hadde noen fordel av dette. Dermed er den dobbelte europamesteren i finalen på mandag og der blir det uhyre spennende å se hva han får til.

Tre karer greit videre

Filip og Henrik Ingebrigtsen tok plass i det andre forsøksheatet på 5000 meter. Filip løp et bunnsolid løp og hadde full kontroll på avansement etter å ha vært våken fremme i feltet siste del av løpet.

gutta.jpg

Filip og Henrik Ingebrigtsen. Foto: Bildbyrån.

Sandnes-karen ble tredjemann i heatet på 13:20.52, hans nest beste tid på 5000 meter noensinne.

- Ganske vondt i tåa [NRK].

Henrik måtte slite litt mer og klarte ikke å bli blant de fem beste som gikk direkte til finale. Han løp inn til syvendeplass i heatet og tiden 13:21.22 var med god margin sterk nok til å ta seg til finale. Henrik har, som vanlig, slitt med skader denne sesongen og viser nok en gang hvilket fantastisk konkurransehode han har med å komme seg til finale på sin «nye» distanse.

karsten.jpg

Karsten Warholm. Foto: Bildbyrån.

Karsten Warholm tok plass i bane fire i første forsøksheat på 400 meter hekk. Den regjerende verdens- og europamesteren løp meget solid og vant heatet på, for han, den ordinære tiden 49.27. Han hadde tredje beste tid i forsøksheatene og det blir meget spennende å se hva han får til senere i mesterskapet. Rapportene sier at han har trent strålende i Doha tidligere i mesterskapet og man kan minne om at hans pers er på 46.92.

Lekte seg til semifinale [NRK].

Hjemmehelten Abderrahman Samba løp sitt første hekkeløp siden mai og viste at han hvertfall er i noenlunde slag med 49.08. Finner han rytmen kan den lettrente mannen med pers på 46.98 bli en solid utfordrer til Warholm og Rai Benjamin om tittelen som verdensmester og kanskje verdensrekorden på 46.78.

Karoline og Hedda videre

Tjalves Karoline Bjerkeli Grøvdal lå som ventet i tetgruppen i førsteheatet på 3000 meter hinder, der de tre beste i hvert heat pluss seks tider gikk til finale. Mot slutten av løpet slet den regjerende EM-bronsevinneren med å henge med teten og hun ble nummer seks i heatet sitt med 9:28.84 etter et forholdsvis jevnt løp.

karoline.jpg

Karoline Bjerkeli Grøvdal. Foto: Bildbyrån.

Hun måtte da vente på de to siste heatene for å vite om det ble finaleplass i hennes sjette VM.

Reagerte på Doha-varmen [NRK].

Heldigvis var det bare to utøvere som kom foran Bjerkeli Grøvdal på tid og dermed var finaleplassen et faktum. Hun blir da første norske kvinne i en VM-finale på hinder og andre nordmann noensinne, bare Jim Svenøy har klart det tidligere.

hedda1.jpg

Hedda Hynne. Foto: Bildbyrån.

Hedda Hynne tok plass i det første forsøksheatet på 800 meter. Hun gjorde det spennende for seg selv, og alle andre, underveis, men leverte en meget fin oppløpsside og løp på 2:02.49. Med dette ble hun nummer tre i heatet med god margin og Tjalve-utøveren var da klar for semifinale, slik som hun klarte i London for to år siden. Hynne er i sitt livs form og med litt fart i semifinalen kan den norske rekorden til Ingvill Måkestad Bovim på 1:59.82 ryke.

To utøvere slått ut

Beatrice Nedberge Llano fra Laksevåg var i aksjon i slegge som andre norske kvinne i VM noensinne og første norske utøver i Doha. Den tidligere U20-verdensmesteren åpnet sesongen strålende med norsk rekord 71.43, men har etter det slitt en del med skader. 21-åringen åpnet sitt første internasjonale seniormesterskap med 65.55, deretter ble det 64.51 og så 65.51.

beatrice.jpg

Beatrice Nedberge Llano. Foto: Bildbyrån.

Bergenseren ble nummer 14 i første kvalifiseringsgruppe og nummer 28 totalt. For å ha kommet seg til finale måtte Llano ha kastet 71.35. Alt i alt har Llano hatt en meget fin sesong og kan ta mesterskapet i Doha som en fin erfaring.

Lene1.jpg

Lene Retzius. Foto: Bildbyrån.

Lene Retzius fra BUL stilte opp i sitt første verdensmesterskap og tok med seg en absolutt respektabel 25.plass i stav. Hun trengte to forsøk på åpningshøyden 4.20, før hun spratt over 4.35 i første forsøk. Neste høyde var 4.50, identisk med hennes norske utendørsrekord fra i fjor. Dessverre ble dette for høyt denne gangen og kvinnen som hoppet 4.51 under lag-EM innendørs i Sandnes i august rev i alle forsøkene. Også for Retzius er mesterskapet i Doha en strålende erfaring og vi har nok mye bra i vente fra den kanten. Hele 17 kvinner klarte kvalifiseringshøyden på 4.60.